Tuesday, 1 October 2013

Nothing to do….

The Other Half had a very long weekend leave.

He took leave on Friday and today and semalam was Public Holiday so 5 hari dia cuti!

The girls pulak dah start cuti sekolah so 2 weeks ni memang lepak kat rumah aje lah.

But we didn’t go anywhere cos he just wanted to rest at home and potter around the house during his leave.

So, that’s what we basically did, nothing! (apart from doing the ParkRun and also going to the shops).

Which he said was a nice thing not to be doing anything, hehehehe….

But dalam tak buat apa2 tu, sempat lah jugak The Other Half tanam bunga Smile.

Dia bercita2 nak tanam lavender hedge on the nature strip along the front fence.

I said to him, “you just better make sure that it is allowable by the Council or else we might have to pul them out again!

He said, “yes, I know! Flowers are allowed, trees are not.

But I rasa lavenders tu boleh jadi besar and quite bushy ala2 pokok kemetot kan!

Lantak dia lah, dia yang nak tanam so kalau dapat surat saman from the Council, pandai2 lah dia jawab and pandai2 lah dia cabut pokok2 tu nanti.

But we need around 8 lavender plants to fill up the whole row, giler banyak and mahal jugak lah kalau dah sampai 8 tu.

So, The Other Half said, “we just start with one for now and we can go to the Sunday market this weekend and see if they sell any that’s cheaper.

Hikhikhikhik…..

IMG_5952

So, semalam, he planted that lone lavender out on the nature strip….

I berdoa jangan lah ada sape2 curi our lavender tu!

IMG_5955

We got the Lavender dentata variety sebab this variety will grown quite tall.

And today, the girls and I went shoe shopping at Harbour Town.

Ye lah kan, konon2 nak lari tiap2 Saturday so kena lah ada shoes yang sesuai.

IMG_5979

The Other Half and shoe and clothes shopping memang tak ngam (unless dia lah yang nak beli) so we all bertiga aje lah pergi naik public transport Smile.

Kalau Saturday ni tak lari lagi laju dari last week, memang lah!

Hahahahaha…

And tonight for dinner, I masak lamb kurma with sambal sotong and sayur goreng bertelur.

IMG_7028

IMG_7024

Selalunya kalau beli lamb, memang masak western aje. But malam ni tukar selera jadi kari pulak.

But I buat kurma so tak pedas langsung so semua boleh makan.

IMG_7034

We liked it. Kena lah dengan tekak we all ni.

IMG_7040

Dah tak pedas, kena lah buat lauk yang pedas jugak so tu yang buat sambal sotong aje.

13 comments:

Mat Gebu said...

Salam LG.....kenan lah dengan periuk gulai kambeng mu ituu....

εïзmummyHazaεïз said...

Saya pulak hantu pedas. Tapi lepas anak dah ade ni semua jadi xpedas.. hehehe. Kurma kamben sedapnye...

Ct Ishikaishah said...

perghhhh sedap tu lauk kambing...saya memang sukeee sgt...

~jeet~ said...

Kak LG, lama tak jenguk sini...dah besar dah the girls :)

i super duper love lavender!!

m.u.l.a.n said...

yummeehhh always..!!!

Keladi Betawi said...

hi LG
all this while ive been a silent reader to so many blog but someone "told" me that it is a courtesy u drop a few lines after reading their post...
jadi, just dropping by to say salam perkenalan. Enjoyed ur writing, always.

JunAina said...

Bila memask tu mesti nak kena fikir semua isi rumah kan?

Kurma kambing tu pekena dgn briyani...nyummehhh...

Rai Ourkizuna said...

setuju ngan cik mat gebu.. kenan ngan periuk..haha

noor afzan said...

Salam akak LG,
sya ni silent reader akak...
salam perkenalan, =)
sy suka tgk roti2 akak la, gebu2 je semua, sya ni bru je nk blaja2 buat roti.. boleh x akak share resepi roti akak y gebu2 tu, terliurnya..hehe..
sy pun ade share respi2 kt page fesbuk sy, akak jenguk2 lah ye, =)
www.facebook.com/frostbiteEnt

afzan.

NEKCIK said...

Waa menu mesia lah hari nii....leh tumpang sepinggan

rehanayat said...

Assalamm.. wah blog best! I'll follow.. tq

umihumairah said...

salam..kak min..sdapnyer..nmpk menarik ngan periuk akak tu..kak..cntik la periuk tu..cni ade org jual..tp ribu2 jgak..waaakk kenan sgt..jd mgidam plak priuk tu...bape akak beli kak

Honey said...

Kak Mynn,

Kalau I mmg hangat2 tahi ayam je kalau nak berlari tu. Masa nak membeli bukan main lagi terketar-ketar,bila dah ada dok trperuk je la kasut tu dlm box tu. Hahahahaha hangat-hangat tahi ayam dua tiga bulan je..pastu hampeh. I lebih suka 'berlari' atas katil je :)