Tuesday, 29 October 2013

Names of things…

I’m not good with names.

Especially flowers and people.

Kadang2 tu, orang yang dah jumpa a few times pun I boleh terlupa nama dia.

Siap kena sms kawan lain tanya sape nama this person!

hehehehehe….

Flowers tu pulak memang I tak berapa nak ingat the names sebab nama kat sini semua in English kan so macam manalah I nak kenal and cam and ingat the names.

Nama bunga in Malay pun I tak tau sangat, lagi lah their names in English!

That’s why I love buying flowers at Bunnings or any nurseries cos their seedlings and plants come with nametags Smile.

Kalau beli at the markets, sometimes ada nametags/signs, sometimes takde.

Kalau takde tu, I slalu buat muka tak malu tanya the seller bunga apa yang dia jual, hehehehe….

Tu sebab bila I beli flower seedlings, I will make sure I cucuk the nametags sekali in the pots along with the flowers so for the whole flowering season, I can remember what they are Smile.

Like this 2 flowers, nasib baik ada nametag tu, I know they are called Cinderella Dahlia.

IMG_6768

IMG_6796

I planted about 5-6 plants in that pot and so far baru 2 yang berbunga and different colours.

I’m now waiting for my Asters and another type of Dahlias to bloom.

(Again… I only know the names because of the nametags, hehehehe).

But nama food ni, I tau banyak lah jugak compared to nama flowers Smile with tongue out.

Like our dinner the other night.

I called this fettucine with asparagus, prawn, chilli and garlic.

IMG_7466

Senang aje buat nya.

Just sautee some diced garlic and asparagus and prawns in olive oil until cooked.

Then add loads of dried chilli flakes

IMG_7469

Add a bit of the water that you used to cook the pasta in.

Toss the drained pasta into the pan and mix it well with the prawn mixture.

If it looks a bit dry, add some more of the pasta water.

IMG_7472

Season with salt and sprinkle with grated parmesan cheese.

If you like, drizzle with extra virgin olive oil just before serving.

And since we are on ‘calorie conscious’eating, kenalah buat loads of salad to eat with the pasta.

IMG_7476

IMG_7478

I used mixed green leaves, kiwi, cherry tomatoes, avocado and marinated feta for the salad.

Makan nasi pun kena ada salad jugak…

Selalu kalau I buat nasi lemak, cuma potong2 timun aje as sayur.

IMG_7479

But sebab The Other Half beria nak makan salad everyday, I pun buat lah kerabu.

IMG_7481

Cuma letak raw sugar snap peas, mixed salad leaves, timun and daun pegaga aje in the kerabu. Itu aje daun2 yang ada kat rumah ni Smile.

IMG_7485

Sambal kelapa for the kerabu tu dah laaama I buat.

Kalau I buat, I akan buat banyak and simpan dalam small individual ziplock bags in the freezer.

So, bila I terfikir nak buat kerabu, I cuma tinggal thaw it sekejap in the microwave and then mix it with the ulam2an.

Untung ada magic freezer ni Winking smile.

10 comments:

JunAina said...

Wahhh...sedap nampak kerabu tu. Sesekali masak ikut tekak sendiri tanpa melupakan tekak org lain kat rumah best jugak kan.

Bunga dahalia merah tu cantik.

norhidana miswan said...

cantik bunga tuh secantik nama nyer....

tang makanan mmg akak teror sume mengiurkan.... bgs gk kan kak bt salad ari2... dana nk kene try gk nih

Fifi Nadhrah said...

cantik bunge2 tu..
sedap makanan2 tu..

boleh but pantun tak?

Kniedaz said...

teringin nak cuba masak dlm kuantiti besar dan buh dlm tempat beku sebab selalu tak sempat masak bila hari bekerja...

Aidashar Abdul said...

i like the kerabu idea for nasi lemak. i normally go for nasi lemak and salad becos i kurang minat sket dgn timun hehe. the flowers are beautiful! :)

m.u.l.a.n said...

semua food best kat sini dear LG... sungguh tak tahan jiwa raga.. why la i tak serajin u...

izzah said...

sealu buat spagheti cmni..memang sodap & simple~

Nik Azidah said...

cantik bunga dan sedap makanannya :)

lemongrass said...

JunAina,
memang betul kan, kita slalu aje masak ikut tekak orang lain. Sesekali ikut tekak sendiri, memang nikmat sungguh!

Dana,
Salad tu kena ada kat rumah ni sbb konon2 nak sihat, hikhikhik. Actually sbb salad tu lah yg paling senang nak buat tu yg I slalu buat :-)

Fifi,
hehehehe...Dah lama tak berpantun :-)

Kniedaz,
I slalunya akan masak 1-2X recipe and then leftovers akan simpan siap2 dlm plastic kecik2 and masuk freezer. Bila nak guna, tinggal thaw aje so mmng senang sgt nak masak bila tgh busy :-)

Aidashar,
I normally potong timun aje for nasi lemak cos I know the girls wil eat that but I think salad or kerabu taste much better with nasi lemak than just timun :-)

Mulan,
I mana ada rajin sgt, I cuma rajin memenuhkan my magic freezer dgn leftover food so bila tgh malas, senang nak makan, hahahah

Izzah,
I lagi prefer simple spaghetti mcm ni dr Bolognese atau bake pasta sbb lagi sedap for my tekak :-)

Nik Azidah,
thanks :-)

Chekgu Azrine said...

Sis mmg hebat di dapur..cayalah!!