Friday, 4 October 2013

A little bit of this, a little bit of that

Ramai yang tergoda tengok periuk biru I tu ye.

Hehehehe…

Percaya lah cakap saya yang periuk biru saya itu bukan nya jenama yang mahal itu!

I tak rela nak berhabisan duit beli 1 periuk when I could have used the same amount of money to buy a set of periuk!

Kat OZ ni banyak jenama, pilih aje nak yang paling murah or yang paling mahal.

Kalau yang jenama mahal tu, macam2 kaler ada so memang sangat2 cantik lah.

Sebab The Other Half kata kalau memang terbukti dek research yang periuk mahal tu boleh membuatkan masakan I rasa sangat sedap giler2 bila dimasak dalam nya banding dengan masak dalam periuk sama style tapi murah, he says to go ahead and buy a few.

Tapi I rasa setakat ni bila I masak dalam periuk murah yang ala2 periuk mahal tu pun dah cukup sedap.

I takut kang kalau I beli periuk mahal tu and my dishes semua jadi gilers sedap, mau kot we all semua jadi obese sebab tak berenti makan!

Tak ke susah jadi nya!

Hahahahaha…… Smile with tongue out.

Ada orang kata pulak, takpe beli periuk mahal2 ni, sebab nanti boleh turunkan ke anak cucu.

The Other Half pulak kata, “let them buy the pots themselves. why do we have to buy the pots so we can hand them to the kids?”

Hikhikhikhik….

Tapi memang sangat best pakai periuk tu untuk masak.

Sebab kalau masak kari or masak stew or masak anything that involves the stove and the oven, you dont have to change into another pot.

I slalunya akan tumis everything on the stove top and then masuk oven for long cooking.

Definitely takkan hangus sebab terlupa nak jenguk…

And periuk ni pun sangat senang nak cuci. Memang tak payah nak sental berjam2 kalau ada food yang melekat. Soak sekejap in hot water, dah tanggal.

Only one drawback aje lah….

Periuk ni berat nak mampus!

Kalau terjatuh atas kaki, memang masuk hospital pakai cast terus lah lepas tu!

Lid dia pun dah berat giler, lagi lah the periuk!

Since I dah lama tak update blog, maknanya dah lama lah jugak I tak letak gambar food kan.

I made this about a week ago kot.

Baked chicken wings with garden salad and grilled toast topped with cheese, tomato and guacamole.

IMG_7004

IMG_7005

I marinated the chicken wings with dark soy sauce, sweet soy sauce, tomato sauce, brown sugar, ginger, garlic, honey, mustard, sesame seed oil and salt.

IMG_7010

Masa tengak bakar dalam oven, I basted the wings occasionally with the marinade.

And sekarang kan tengah cuti sekolah so kena fikir about their lunches.

The girls love this cheesy puff twists.

IMG_7044

I just used 2 ready-rolled puff pastries.

I sapu dijonnaise mayo on 1 piece of puff pastry. Then tabur with finely grated colby cheese and then cover it with the other puff pastry.

Then cut it into thin strips.

Then when you want put them on the baking tray, twist them a bit.

IMG_7043

Bake them in a hot oven until puffed and golden.

Kena makan panas2 baru sedap Smile.

My favourite kind of meal to cook, hotdog and chips.

IMG_7049

IMG_7056

We all memang selalu sangat makan chips/fries ni. Boleh katakan at least twice in a week memang akan makan chips.

But I tak goreng the chips so healthy lah jugak kan.

Dulu2 I baked them in the oven and now dah ada airfryer, I just masak dalam airfryer aje. Memang cukup mudah masak chips dalam airfryer ni!

And for people who’ve enquired about the airfryer.

Ada a few brands jugak lah kat Perth ni yang jual airfryer. And the price pun varies jugak from around $100 to $300 depending on the size and brand.

Mine is Tefal and I got mine for $198 but you can get it cheaper masa tengah sale for around $150 like that.

Kena pandai survey kedai2 masa tengah sale.

And tonite’s dinner is pizza again since it’s Friday nite kan.

IMG_7091

IMG_7094

IMG_7095

But kali ni I made roast chicken as the side along with garlic bread.

IMG_7098

Baru lah berselera sikit I nak makan!

9 comments:

Aidashar Abdul said...

I always wonder..where did you learn cooking from? Seems like you know how to cook everything! Envy you :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min..masuk sini mmg jadi laparrrr jer.
Peyok biru?..i like..!!!!

makcikkantin said...

as usual, food presentation adalah sgt superb! Love that twisted puff

-ytazzi- said...

tempting gila :'(

ummuaidan said...

pizza tuh yg ngancam weyhh..:)

amirah said...

I bought my tefal air fryer online at only $129 some times ago. Tu pun berbulan-bulan dok buat price comparison dari banyak online shops all around Australia. Kira hari-hari tengok price la. Bila one shop ni turun harga terus la beli. Bila call tanya kenapa murah sangat, dia cakap sebab ada defect dekat kotak. The rest are alll good. So I grab it straight away. It was a good bargain though. Sampai dah bawak balik malaysia pun sekarang ni and pakai almost every day. Goreng tempe pun I campak je dalam tu. :)

Anyway, u never failed to impress me with all your foods. Seronok betol pagi-pagi tengok foods yang sedap-sedap. :)

tifa anvar said...

ade jgk kan twisted ouff tu yg jns manis? Prnh tngk sme where.

Chekgu Azrine said...

Argghhhj...sedap!!!
Tempting!!

Noorshella Jaapar said...

i wish i can cook like u kak ^_^