Friday, 11 October 2013

Our favourite food

Semenjak dua menjak beli tepung roti sampai 25kg tu, boleh katakan dua hari sekali mesti I menguli buat roti.

Tapi since I guna recipe Dan Lepard yang tak perlu menguli sampai dapat lengan macam popeye, takde lah my biceps and triceps berketul2 jadinya, hehehe.

Tapi I cuma buat loaf bread aje lah, untuk dimakan as toasts in the morning and also our regular Friday nite pizzas.

Malas nak buat roti lain sebab I yang akan makan beria2 nanti sebab I love sweet bread so much.

Dah berminggu2 jugak lah I tak beli roti for our daily toasts.

And so far the girls and The Other Half tak pernah komplen about the bread so tu yang I masih eager buat bread every few days.

Semalam I buat a white loaf sebab dah lama tak buat.

IMG_7235

Alhamdulillah cantik jadi nya Smile.

Buat bread ni, kalau menjadi, memang akan rasa teruja nak buat everyday!

Kalau tak jadi, tu yang terus rasa malas nak try again, hehehe.

And sekarang, my 25kg bread flour tu dah tinggal separuh aje!

Punyalah kerap I guna kan!

Especially on Friday nites buat pizza.

IMG_7251

IMG_7253

Unlike beras kat rumah ni, 5kg pun berbulan2 tak habis lagi ni, hikhikhik….

Orang kat rumah ni memang lagi suka makan roti dari makan nasi Smile.

Tapi sekali sekala makan jugak nasi, mana boleh tak makan…

Mamak celup tu kena makan kari tiap2 minggu or else hilang lah ke’mamakán dia!

Like this dish.

Rice with beef kofta curry and leftover lamb kurma.

IMG_7222

IMG_7224

IMG_7226

Bertambah2 The Other Half makan Smile.

And benda lain pun we all makan jugak especially chips!

Like this chicken pot pie.

Makan dengan chips and salad, memang sedap!

IMG_7211

IMG_7214

IMG_7217

Actually nya, asal ada chips, apa pun boleh jadi sedap kan!

Hahahaha….

And the piece de resistance…

Sambal tempe dan ikan bilis goreng.

IMG_7244

I grew up with this dish, dah orang jawa kan!

Dulu masa duduk asrama, memang dapat bekal ini everytime balik asrama but dulu ada kacang tanah which made it even nicer.

IMG_7242

Version kat rumah ni cuma tempe and ikan bilis aje lah

IMG_7250

Kalau ada lauk ni hari2, 5kg beras tu boleh habis dalam masa 2 minggu kot!

Hikhikhikhik….

15 comments:

Chech said...

Salam, LG.

Sedapnya nampak the loaf and the pizza. And, yang paling menyelerakan, tempe tu. Teringat zaman I duduk asrama jugak. Balik ke asrama dari cuti sekolah, mesti my friend's mom bekalkan sambal tempe kering, ada ikan bilis, ada kacang tanah. Terliur.

- Your silent reader.

NEKCIK said...

salam LG..waa masih minat sambal tempe jugak ye!!

Aidashar Abdul said...

sambal tempe and ikan bilis, makan dengan nasi panas then tambah kicap masin..hmmm sedapnya. dah kecur!

SuteraTerengganu Silk said...

sedapnyaaaaaaa...nakkkkkk...

nolyzulkeply said...

Salam kak LG...pizza tu nampak cantik..kemas and sedap sangat - sangat

nolyzulkeply said...

Salam kak LG...pizza tu nampak cantik..kemas and sedap sangat - sangat

ummuaidan said...

salam sis,u sampai berbulan2 nak habeskan beras yer..heheh.. kalau kami 2 minggu tuh dah beres dah 5kg..hehe,
btw kalau tak salah sylah, jrg tengok sis tayang masakan berasaskan ikan selain ikan bilis, except long time ago yg ikan goreng tuh kan..kurang sambutan yer ikan..?

t.a.t.a said...

haa kau, dengan kuali-kuali sekali keluar. hahaha.. memang Jawa tenan neh la kue kie.

Engineers Love Cooking said...

Adus, masih mangan tempe ya neng.

oli said...

dulu saya tak tau makan tempe, tapi lepas kawin dengan orang melayu, tempe dah jadi my favorite food! hehehehehe

yana said...

Salam LG,
Sambal tempe,ikan bilis dengan kacang tanah, staple food budak asrama!!Setiap kali balik asrama mesti..wajib..ada bekal ni! Memang lagenda..sekarang ni..kadang2 ada jugak suruh mak buat..memang kalau makan dengan nasi putih panas2..bertambah2 2-3 kali..Rindu!!!

Zety Zin said...

Masuk blog ni time tengah-tengah malam terus rasa laparrr!!!

Hehehe.

K.Nor said...

selamat hari raya aidil adha buat min sekeluarga :)

klynnismail said...

Kak, when are you going to balik kampung again? I would like to book a date, belajar buat roti & pizza.. Like, seriously!

dd said...

salam akak.. sedapnye ngok your pizza tu again n again..
can u pls share recipe u guna for the base n toppings? n also link for the chicken pot pie recipe??
tq in advance