Saturday, 19 October 2013

The two desserts

Semalam and hari ni I was a bit busy.

Kalau orang lain yang dah biasa buat, they’ll say kacang putih aje, tutup mata pun boleh buat.

I yg baru first time buat, kena ambik masa 2 hari untuk siapkan semua!

Hahahahaha Winking smile

A friend of ours celebrated her 50th birthday tonite and she asked me if I could do the desserts for her.

And she wanted the desserts to be individual serving size so it’s easy for people to eat.

Orang lain yang dah biasa buat akan kata no worries, easy mah!

She asked for mini cheesecakes sebab dia pernah makan mini cheesecakes yang I buat before and she loved it.

And I said to her, I’ll  make her sticky date puddings as well so adalah 2 desserts for her to serve.

Semalam I started buat the cheesecakes sebab cheesecakes are much nicer if you refridgerate them overnite.

I just made the usual cheesecakes in mini form but with a gingernut biscuit base.

Selesai dimasak.

IMG_6488

Theme colour caca merba sebab the birthday girl kata dia tak kisah cupcake liners tu different colours, hahaha.

And I also made the almond praline untuk dimakan dengan sticky date puddings malam tadi jugak.

IMG_6499

IMG_6503

First time buat, nasib baik jadi!

And then hari ni, baru lah start buat the sticky date puddings and the hiasan on the cheesecakes.

Cooking the dates and making the butterscotch sauce for the pudding.

IMG_6519

Our friend tu wanted individual servings of the desserts.

But I tak cukup individual same size ramekins/ pudding cups to cook the pudding in so terpaksalah jugak buat the puddings in big cake tins.

And I ended up doing this to them….

IMG_6522

I had to cut the cakes using a round glass yang fortunately enough the same size as the wine goblets that I’m using to put the individual serves in.

While I was doing this, The Other Half helped susun each goblet into plastic containers and sambil makan the reja2 kek at the same time!

IMG_6524

Dah habis potong semua, baru lah tuang the butterscotch sauce into each goblet.

And then baru lah hias…

IMG_7333

I break the almond praline into shards and then cucuk masuk dlm the pudding.

And the cheesecake pulak, I top it with strawberry coulis and fresh strawberries.

IMG_7334

IMG_7341

And the end products.

IMG_7345

Cheesecake yg bawah ni yg lebih2 utk we all so strawberry letak 1 terus, hehehe

IMG_7350

And the sticky date pudding

IMG_7351

IMG_7353

Served with plain whipped cream, to cut down on the sweetness of the sauce.

Kalau makan benda ni tiap2 hari, memang boleh kena potong kaki lah!

Ini pun I rasa dah high on sugar rush!

Hahahahaha…

Hopefully the birthday girl and her guests are happy with the desserts lah.

21 comments:

Aidashar Abdul said...

I know I would be happy if I were the birthday girl! Looked gorgeous! Must be delicious too :)

linda said...

Slm kak mynn, almond praline tu mcm buat florentine (X reti nk eja) bar ke?

Nurul Ain Zulkarnaind said...

kek tu saya suka! yummy!

Noor Hafirdaus said...

Nak try buat jugakla, terima kasih for idea

honey bedazzled said...

macam dessert hotel

ibh_sue said...

Terbaik tau kak.

Hartnee Hidayat said...

Gorgeous-nya puding kak,,congrats!

lydiarahayumahmod said...

Ya Allah....drooooolingg....

makcikkantin said...

mak oiiii LG, your presentation! hah kelas i tell you...suka suka suka..very suka!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Salute..

redbox said...

Salam kak, hurm...cam biasa mknn akak mmg sentiasa awesome! akak boleh share recipe tak??

JaSSNaNi said...

nampak.sangat laj sedap, mesti besday gurl hepi la tu.

JunAina said...

Terasa macam served kat hotel pulak puding dan cake ni.

Flip-flop (Norul) said...

Nanti next year, masuklah My Kitchen Rules... Insya Allah boleh menang; boleh kami kat Malaysia same-same tengok akak dalam ASTRO channel :D

Siti Rahayu said...

Cantiknya..mesti sedap...terliur la..

Zaitun said...

Cantik, kemas tentunya sedap. Macam makanan yang terdapat kat hotel.

Chenta Ummi said...

wah terliur tengok, dah la pregnant huhuh.. nyum nyum.

1st time view blog ni i like it so much!

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Memang menggiurkan desert tu!, namun kena makan sikit-sikit je, takut kena potong kaki, he he!

umihumairah said...

wahhhhh..mgiurkn desert akak tu..jelesnye kak min pndai msk

ida said...

i tengah diet kak mynnn, aduhhh aduhhh seksaaa!!!

Nurul A said...

alaaaaa...akak LG. kenapala talented sangat? first time buat terusss jadi gini *impressed*