Monday, 1 April 2013

The reason why….

It is amazingly easy to neglect your exercise.

I haven’t been on the elliptical for 6 days already and yet it did not feel that long!

Rasa macam baru 2-3 hari aje tak exercise.

Sikit pun tak terasa yang I’ve been missing it, hahahaha

Tapi kalau dah start exercise, tak pulak rasa macam cepat bebeno masa berlalu.

Kadang2 I rasa macam I’ve been exercising for weeks and weeks and yet bila kira, baru aje seminggu, hahahaha…..

I guess when you are doing something you dont particularly enjoy, it seems like forever and ever kan!

So, after 6 days of not going on the elliptical, tonite’s exercise was a major chore.

Rasa macam takde tenaga nak push the pedal, hehehehe…..

At times like this I really envy two of my friends who could eat anything anytime and still stay sekeping aje.

Do you want to know why I beria2 nak lose weight?

Sebabnya in a couple of weeks time, we’ll be going to Malaysia for a holiday sempena cuti sekolah kat sini.

And The Other Half and I have promised ourselves that we will eat whatever we want whenever we want without thinking of the calories masa kat Msia nanti.

So, in order to do that and not worry about the weight gain, I kenalah lose some weight first so if I were to gain a couple of kilos nanti, tak lah I nangis beria2.

Kalau I tak gain weight masa bercuti kat Msia, memang a miracle lah!

Hahahaha….

I think it will be mostly from the goreng2 food and the lemak2 food and also all the sweet icy drinks that we’ll be consuming there.

But The Other Half kata we’ll be doing some exercising as well there because we’'ll be doing a lot of touristy walking kat sana.

And with the panas weather, sure lah akan berpeluh2 kan so hopefully tak lah cepat lemak tu berkumpul balik Smile.

The Other Half pulak tak sabar nak tunjuk his new svelte body ke my family, kahkahkahkah…..

So, I have 2 more weeks to lose about 500g……

But with dinner like this, susah lah sikit nak lose cepat2 kan, heeee…..

Linguine bolognese with salad and croutons.

IMG_4611

Dah lama jugak tak makan simple bolognaise ni so bila sekali sekala makan, sedap lah pulak

IMG_4604

But I suka makan pasta with some salad on the side.

IMG_4606

Especially salad with croutons and apple in it.

IMG_4609

Hopefully I can do it so I can makan dengan senang hati kat Msia nanti Smile.

15 comments:

Cheq Sue said...

wahhhh...nak balik kampung ya kak? mesti seronok nanti!

penDragon said...

sekali sekala balik holiday M'sia, akak mkn je puas2. lagipun mmg x tahan tgk makanan tu semua...

m.u.l.a.n said...

u makan byk pon i gerenti tak naik 5kg punya... kalo i ni lain lah.. hehehee... membuak2 naik sbb lemak yg dah ada tu bikin double triple dgn suka hati...

mai la datang tganu..!!! tido rumah i ni.. i kasi (beli utk u la) nasi dagang, kerabu, otak2, sata, keropok lekor... but u all makan ke.. tak sabar nak jumpa menantu i tu..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Selamat bercuti LG.
Sham pulak biasanya kalau balik sana sure hilang 2-3 kg.
Bukan tak makan, tapi terlampau melasak.
Then balik sini, hibernate semula. Plus dgn gain-weight.

P/s;
Kita baru je beli tiket.. cuti 3 bulan.. woot woottttt!!!!

ibu,mommy,mom... said...

Waaa nak balik kampung. Bestnya.
Makan sepuas puasnya in kampung ok.

ummuaidan said...

Nak balik bercuti..wah bestnya...jeles nie..hehehe.. takper sis makan jer nanti balik ..pulun apa yg nak sbb nanti susah jgk kan nak jumpa bila blk aussie balik..hehe..pasth balik sini nanti puasa dah dekat kan...blhlah turun lagi berat..

norhidana miswan said...

ohoooo itulah sebab utamanyer yek, tp kan akak ngn TOH bkn lah besar sgt, masing2 dh selim n maintain nengoknyer...

tp balik malaysia kang for sure blh naik bdn kot hehehe, udahla mcm2 makanan yg sedap2...

susumanis said...

Wah LG nak balik kg yerr..selamat menjamu selera nanti k..hihi

Kniedaz said...

nak balik kampung? seronoknya....betul tu...bila balik mesti nak makan macam2 ...sangat best!

tifa anvar said...

Salam prknln Meen. This is my first ever comment aftr follw ur blog bout 3 years. Nnti blk msia pn jngn lupa update blog ye?

Maznah Yazik said...

Hai kak...best baca blog akak ni. And i love the foods also...hihihi...nati balik M'sia mmg patut kena mkn byk2 mknan M'sia....tak rugi pun... =). Anyway, saya ada 1 solution utk kurus tnpa diet,feel free to visit my blog.... www.maznahyazik.blogspot.com

lemongrass said...

Cheq Sue,
balik kampung memang best kan, especially part makan2 and jumpa sanak sedara :-)

Pendragon,
tu lah, memang tak tahan kan! I paling tak tahan tengok gerai2 tepi jalan jual benda goreng2, hahaha

Mulan,
hahaha...nasib baik balik 2 minggu aje so susah kot nak naik 5kg. 2kg tu gerenti akan naik, hahaha.
Kalau you turun KL around 22-29 April, boleh kita jumpa and boleh lah you bermesra2 dgn bakal menantu, heeee

Sham,
Ye ke? bestnya lah kalau I dpt lose weight bila balik Msia. Boleh I makan puas2 kat sana :-). Tapi setiap kali balik, surenya menambahkan borat badan aje!
We all tak boleh lah cuti 3 bulan sbb OZ is basically our home now, Msia tu our holiday destination :-)

Ibu,
definitely akan makan puas2! Memang agenda utama, hahaha

Ummuaidan,
tu lah kan, nasib baik puasa tak lama lagi so ada lah chance nak buang balik lemak2 terkumpul kat Msia tu :-).

Dana,
we all mmng tak besar sgt tp klu dah melantak beria2 kat Msia, surenya akan tambah besar. But lagi senang nak turun 2kg dr 5 kg excess, hehehe

Susumanis,
sudah semestinya. Dah terbayang2 segala benda yg sedap2 kat Msia tu, hahaha

Kniedaz,
Rugi kan klu balik kampung tp tak makan macam2. Memang akan I buat list of food to eat masa kat sana, heeee

Tifa,
Salam singgah ke my blog. Thanks sbb sudi baca bertahun2 :-). InsyaAllah, klu ada kelapangan and ada wi-fi, I akan update jugak :-)

Maznah,
I'm sorry to say, I don't believe in it. Your solution does not work sbb some of your leaders pun still gemuk and makin bertambah gemuk. Kalau all your leaders slim and healthy, baru I boleh percaya. If they can't show that their product works on themselves, how can you expect me to believe.

Zaitun said...

Balik M'sia boleh JJCM...tentu lg dah ada list makanan yang nak dimakan.

Z.Y. said...

Hahaha pakai koset boleh kurus.. Boleh blah hahahaha

Whoops! Sorry kak mynn, but your reply to maznah was funny :D

lemongrass said...

Kak Zai,
Memang sgt2 kena JJCM :-)

Z.Y.,
hahahaha....I cukup menyampah kat orang2 yg promote the so called miracle corset ni! Their leaders pun gumuks2 kan :-)