Tuesday, 2 April 2013

Hasil menuai

The Other Half dah mula bekerja hari ni but the girls were still on hols.

But I was so tired this morning, we woke up at 6, dia pergi kerja, I sambung tidur balik sampai nak dekat pukul 8!

Sekali sekala dapat sleep in, I made full use of it lah kan.

Esok dah start balik jadi makcik kantin and supir.

Since The Other Half dah start kerja, terpaksalah I masuk kebun balik sambung tugas siram pokok.

I love the days when he’s at home sebab he will do all those gardening chores yang I tak berapa gemar nak buat like watering all the plants.

Bila masuk kebun tadi, punyalah banyak sayur mayur yang dah memanggil2 suruh dipetik.

So, I pun petiklah some of them.

Nak petik semua, sape larat nak makan kan!

What did I harvest this morning?

IMG_2135

kangkung, kacang panjang, timun (ada banyak lagi kat pokok I tak petik), serai, daun kunyit, pegaga, cili, mizuna salad leaves.

I thought nak buat rendang daging, kerabu kacang panjang+pegaga+timun+mizuna leaves and kangkung goreng belacan for dinner.

But seperti biasa, I ended up cooking something else…..

IMG_4614

I made daging masak hitam instead of rendang daging. I guna recipe ini.

I used sekilo daging and ada banyak leftover!

Which I promptly packed nicely and masuk dalam freezer untuk kegunaan dimasa malas, hehehehe….

IMG_4618

But The Other Half tak berapa gemar pulak daging masak hitam lauk nasi kandar ni.

I guess dia lagi suka pure kari mamak style or pure indian curry or rendang melayu style sebab itu aje yang I slalu masak, hehehe.

IMG_4621

but the girls like it sebab I buat tak pedas and I like it so ok lah tu, sedap lah maknanya…

Cuma tak kena aje dengan his tastebuds, hehehehe….

But a good thing about The Other Half ni, walaupun dia tak gemar, dia still habiskan what’s on his plate.

Cuma he won’t go for seconds lah.

Kalau kena sangat2 dengan his tastebuds, he will go for seconds and makan sampai kenyang, hehehehe….

He said he really loved the kerabu though!

16 comments:

Fazlinil Irma said...

kak min.. kalau ada jiran melayu.. boleh gak bg seplastik.. mana tau dpt balasan sebekas rendang. kan..? hihii.

momnsofea said...

bestnyer kak I suka sgt post ttg bercucuk tanam nih

Yazreina said...

Klu TOH menyiram etc etc... Dia xpetik sayur ke akak xtgk whats ripe??

T-shirt Mudah Terengganu said...

Salam..kecur air liur tengok lauk-pauk akak...memang menggoda!!!

norhidana miswan said...

seronoknyer nengok hasil tuaian akak tuh, serai tu gemok2nyer kak... mmg untung tak pyh beli, amik je kt tp umah...

fairousshukor said...

Sedapnya :)

tunteja said...

kak nak tanye pasal kerabu yg sedap sgt tuh.. as me org jawa selalu buat kerabu kene ade kelapa muda.. buleh bg resepi akak buat tuh. terliur jugak tgk mcm sedap sgt.. and rase mcm mudah je nak buat sbb selalu jugak tgk akak buat kerabu..

rostina76 said...

admire btul dgn hasil tuaian yg segar tu. haiii, bila la nak dpt test skill menanam gak ni. compound kami luas tapi byk monyet yg dtg menuai. baru nak try2 tanam nenas pun dicabut & dicarik2 daun berduri tu. eeei geram btul

tifa anvar said...

Pelik ye TOH blh mkn kari2 nie ye.
Bestnye... U n TOH tngn sejuk, tanam ape je pasti mnjd

JaSSNaNi said...

best tengok orang menuai...
and saya belum boleh menuai cili lagi walaupun dah hampir 3 bulan.. lama lagi kot ye..

SuteraTerengganu Silk said...

bestnyaaa..suka tengok hasil tuaian akak..mizuna leaves tu daun apa ya? apa rasanya?

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, itulah kalau berbudi kepada tanah, dapatlah hasil tuaian. Itu satu kepuasan.

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, itulah kalau berbudi kepada tanah, dapatlah menuai rezeki dari Allah. Itu satu kepuasan.

Yazreina said...

Waaaa kak LG.. Gudtiming nk balik time pru.. Are u registered?? Hihihi

lemongrass said...

Irma,
klu boleh dpt sebekas rendang, hari2 I bagi my jiran hasil kebun we all, hahahha

Momnsofea,
I pun suka bila tengok hasil kebun orang and bila dpt kutip hasil kebun sendiri :-)

Yaz,
kalau dia siram, dia akan bagitau I ada bnyk sayur nak petik, pastu I lah kena petik. Tapi kdg2 lupa terus nak petik, hehehe

T-shirt,
Salam. lauk pauk melayu mmng mengecurkan air liur :-)

Dana,
Memang kat sini kena tanam serai sbb kat kedai, serai tu harga dia $1 utk 1 btg, hehehe. Tu yg masa nak raya, serai2 I bnyk orang nak :-)

Fairous,
sedap lah utk tekak we all :-)

Tunteja,
Memang betul tu, klu Mak I buat kerabu, mesti ada kelapa muda. Tapi sbb susah nak dpt kelapa muda kat sini, I cuma guna dessicated coconut aje. Pastu, letak air sikit and microwaze so dia jadi basah balik.
I akan buat sambal kelapa utk kerabu tu bnyk2 and then simpan dlm bag plastic kecik2 masuk dlm freezer. Pastu, bila nak guna, I akan defrost dlm microwave, atau steam sekejap. Then bila nak makan, baru gaul dgn sayur2 yg dah dicincang tu. Tu sbb boleh buat slalu sbb ada stock dlm freezer :-)

Rostina,
mcm kat rumah my Mak kat kampong lah, monyet yg slalu tolong dtg tuai. Memang kena sentiasa ada kat rumah bila tgh musim buah or else habis dikerjakan dek monyet.

Tifa,
Suami I tu bukan setakat makan kari, sambal nasi lemak pun dia suka sgt2 :-)

Nani,
cili ni kdg2 lama jugak nak berbuah.

WanG,
mizuna leaves tu daun salad aje. Rasa dia mcm salad lain2 jugak cuma rupa aje cantik sikit :-)

Engineers,
memang betul tu :-)

Yaz,
hahaha....jangan lah jadi apa2 masa we all kat Msia dah lah kan :-)

tunteja said...

oh.. good idea ek kak.. tq