Wednesday, 16 December 2009

Wedding part 3 and haircuts

I sebenarnya tak tau whether I should still continue dengan cerita wedding part 3 or tukar cerita baru sebab banyak gak cerita baru+lama yang I boleh ceritakan. But takpelah, I think I’ll sambung dengan cerita and gambar kahwin for this entry and then esok2 baru sambung cerita pasal our time in M’sia lah.

I nak cerita about the flower girl dresses. When I got to M’sia, baju tu still tak letak zip or hooks lagi because I was so overly busy with everything masa kat Perth. The I pun asked my Mak to tanya this tailor yang dia kenal whether she’s willing to jahitkan zip or hooks on the dresses. My Mak explained kat tailor tu yang I belajar menjahit tapi tak habis so tu yang tak belajar macam mana nak jahit zip, wakakakaka. Lantak lah apa2 pun explanation nya :-). Nasib baik lah bukan musim Raya so the tailor tak lah busy sangat and could do them in such a short notice. I hantar hari Rabu, hari Jumaat malam dah siap. Punyalah suka hati I bila tengok all the dresses dah siap ber zip, rasa nak peluk cium aje the tailor, hehehe. Pastu, Sabtu pagi tu dengan senang lenang nya lah I jahit flowers and jahit sash :-D. And then, on the wedding day baru we all cubakan the dresses on all the girls, nasib baik lah tak besar sangat and tak kecik sangat for any of them, hehehehe… But I think setakat ini aje kot my career as a flower girl dressmaker, tak sanggup I! (so there goes my secret, hehehehe ;-)). But I really love the head dress yang My sister buat tu, I think it made the dress makin lagi cantik :-). But I tak tau lah apa yang tetamu2 kat wedding tu thought about when they saw the girls in the dresses, hehehe…

And then about the cupcakes pulak. Dah tengah hari Sabtu tu while I was talking with my ipar, suddenly I teringat yang I tak buat lagi the cupcakes for the meja makan beradap. Wahhhh, kelam kabut lah I buat masa tu jugak, hikhikhikhik. Memang betul2 lah I ni so absent minded sometimes but at least teringat jugak lah I untuk buat cupcakes tu on time you! I made 5 adunan cupcakes sebab terpaksalah kan bagi sedara mara merasa jugak :-). Then, I malas nak buat ganache so I beli aje choc spread untuk jadi topping and then tabur deco aje on top of them. Memang lah bukan cupcakes made by a pro kan, hehehehe. At least it was sedap lah :-D.

Pastu, pagi Ahad tu I memang sangat2 nak ambil gambar all the lauk pauk kahwin but since I was so sibuk decorating the cupcakes pagi2 tu, by the time I teringat nak ambil gambar, dah ramai guests yang datang. So, since I ni gadis pemalu, tak sanggup lah I nak keluar tertonggeng2 ambil gambar depan ramai orang tu! I should have taken the photos masa dah petang and dah lengang, tapi masa tu I dah penat teramat pulaknya, so takde lah gambar lauk pauk kahwin jawa yang sedap itu :-(.

Now, layan aje lah ye some more photos of the wedding days.

DSCF7743

See I told you, diaorang ni memang rajin, hikhikhikhik…

IMG_0476

Hari tu I tunjuk meja melapah lembu, ini pulak meja melapah ayam.

IMG_0479

Ini khemah area memasak. Ada 8 tungku diaorang guna so we all kena sediakan 8 tong gas for them. Dulu masa my sister kahwin 6 years ago, diaorang still guna kayu api untuk masak masa kenduri kahwin ni but I guess it’s easier with gas…

IMG_0502

Some of the rewang people tengah makan breakfast yang disediakan oleh tuan rumah i.e. my Mak and her adik beradik and anak beranak (including me :-)).

IMG_0514

During their tea break, berborak2 sambil menikmati teh tarik, hehehe..

IMG_0566

Bapak sedara yang kahwin tapi anak2 sedara yang sibuk nak berinai :-).

IMG_0598

Me with my Along and my adik ipar n The Little Misses with hteir cousins.

IMG_0613

Ini group penanggah cum penyambut tetamu on the woman’s side. Diaorang memang ada group sendiri and they did everything like refilling all the lauk pauk, nasi, air, lap meja etc on Sunday tu.

IMG_0669

My adik ipar kata I sebijik rupa cikgu tadika masa concert tadika leading the kids on stage. wakakakaka…..

IMG_0739

See I told you my Abah tertidur kat meja makan masa berborak2 dengan his guests, hehehe

IMG_0744

Then, petang tu lepas all the guests dah beransur balik, we all sambut birthday party my Mak and her twin which was on the same day as the wedding. The cake was from Secret Recipe, chocolate indulgence. For me the taste was ok lah but The Other Half kata tersangat lah sedapnya, hehehehehe….

Then malam tu pulak, we had upacara mengambil gambar satu keluarga. Punyalah susah nya nak dapat 1 family berkumpul ramai2 macam ni. During the wedding tadi memang tak sempat nak ambil gamabr sebab everyone was everywhere busy with everything so bila malam dah selesai majlis, baru lah boleh ambil gambar family. Tu yang semua pakai baju t shirt sememeh aje, hehehehe. And don’t ask berapa banyak gambar we all ambik just to make sure everyone was looking at the camera especially the kids!

IMG_0788

Kena guna panoramic view next time kalau dah bertambah lagi ahli keluarga, hahahahaha…

And the haircuts pulak… jeng jeng jeng…..

Gambar terbaru The Little Misses with their new hair cuts :-)

IMG_0826

IMG_0824

Miss 10 memang suka rambut pendek so I suruh dia buat style elfin sebab it suits her face. Miss 6 pulak beria2 mintak nak ada fringe so I dengan berat hati bawak dia gi potong rambut. Now, she’s happy because her hair is much shorter and she’s got her fringe! So, I don’t have to keep on tying her hair sebab asik jatuh kat muka aje :-)

My Mak cakap muka Miss 6 sekarang macam muka Ugly Betty masa dah cantik, wehehehehehe…..

21 comments:

Nadia Dzai said...

aduyaiiii, kelaka sgt laaa ur mak, ugly bettyyy masa dah cantik? update gitu tgk ugly betty ;p ;p

KKPL said...

Hi LG

The flower girls dresses are absolutely gorgeous..with the sash, flowers & head pieces..cantek sangat!! And the new hairstyle suits ms 10 very nicely indeed ;) My 6 hairstyle is nice too but I prefer her with long hair..gorgeous..what with the curls falling all over her face..adorable..

BTW, is that 'kerang' your hubby is holding in the last pic? Been a long time since I had it..hmm.. maybe shd go looking for some fr the market this weekend..

I am going up north in mid Jan..Are u back in Perth already by then??

lemongrass said...

Nadia,
tu lah kan my Mak tu.I pn tak perah tenok Ugly Betty tu, dia boleh kan kenal Ugly Betty tu, hehhe

Yat Maria,
Thanks for the compliments. I'm glad the dresses weren't a disaster! I was a bit scared that the green would be too bright but the colour went really well with all the skin tones :-).
We love Miss 6's old hair style too but since she really wanted a fringe and we thought that her hair would grow back so why not let her have her way for once, hehehe.
You guessed right, it was kerang that he was holding :-). He only had a couple, hehehe
Alah, we would have already been back in Perth mid Jan :-(

Sizuka said...

K.min, ur daughters look so pretty with the new haircut. but sayangnya rambut zahra dah pendek... :(

ps : u do look like cikgu tadika dalam gambar tu.. hehehe.. jgn mare ye k.min :D

Ann Kay said...

Cantik la dresses yg u buat...cupcakes pun nmpk yummy!
Ur girls nampak happy sangat dpt jumpa relatives. Hubby u mmg segak ber pelikat! hahahaha...pandai dia mengikat pelikat tu ye? Ini mesti u trained dia baik punya hahahaha.

Best balik Msia kan...turn I pulak nak balik...tomorrow is my flight yahoooo!!!

katak_78 said...

assalamualaikum-tetiba bagi salam..haha...Lyn dah lama tak jengah blog2 u all coz teramat bz menjaga mak yg sakit....rupanya kak LG balik mesia ekk..

Thanks for ur concern all this while..dari my mum sakit till she passed away few days ago..

Im blessed to have such a wonderful person just like u...

tahnks kak LG...regards..

BTW-nice baju for the flower gurls...

My Life My World said...

Seronok nyer dapat tengok gambar famili u... bukan senang nak ambik gambar macam tu kan. Dan rambut anak anak 'ku' itu (dah dapat title anak anak ku...hahahaha jangan marah LG) sangat comelllll .... agak nyer anak anak LG kalau tak berambut pun tetap comel kan. Dah lawa tu buat apa pun tetap lawa. Macam Sinead O-Connor (betul ke lah ejaan ni);)

Ms AiReEn MoHd said...

hey jgn la kate die ugly betty..kite suker die,....die tomey taw...nak lanjer die la...leh tak kakak...

kakak jgn bubuh byk gambo abg kak.,..aku tak pasal aku suke abg mat salleh ni kang...huhuh cukup la si chumels due tu jer kak aku suker..jgn sampai abg mat saleeh tu pon wat aku gewam kang kak...huhuhuu hey eryn sudahhh sudah...kang kene baling ngan periuk belanga ngan kak lg kang...akak balik sane bile?

ejaescobart said...

salam.. kak LG sori ek pinjam jap space..

cik Lyn, salam takziah utk u..

ok sambung balik..sy nak komen dari part 1 sampai part 3..

kak LG,
memang betul laa cam cikgu tadika guide budak nak naik pentas.. hehehe..

miss 10 memang cute dgn new image.. n lagi laa nampak ke'chinese'san nye..(jahaman bahasa i..)

mak akak twin rupenye ek.. ada harapan le ni pasni akak plak dapat twin boy.. hehehe..

rugi tul tak dapat nak attend the wedding.. sure sedap lauk pauknye.. teringin nak rasa lauk pauk jawa Ijok plak.. selama ni dok rasa lauk pauk jawa Muar je..

yg paling best pic 'orang orang kuat' tu.. cute sgt miss 6.. pandai btol dia berlakon.. :)

n last one, congrats to akak nye parent coz dapat menantu baru...

frida[norm] said...

alahmaaak kak LG! Saya dok menanti gmbr juadah kenduri kawennya, terfikir 'mesti kak LG tepek punyaaa'...rugi la..

Btw, sbb baca cerita kenduri kawen kak LG dan teringin pnya pasal, i masak Sambal Goreng Jawa semalam. Tiba2 teringin tak pasal2...hahaha

* little misses nmpk fresh dgn rambut baru.
* selamat ulangtahun kelahiran utk yr mum n the twinnie.
* tahniah for the dresses!

lemongrass said...

Shidah,
I pun sedih tengok rambut Zahra dah pendek n dia tak secomel dulu, hehehe nbut hopefuly it'll grow back cepat2 lah :-).
Tak larat I jadi cikgu tadika itu!! ;-)

Ann Kay,
you've been tricked ;-). That's kain pelikat yang I dah tukar jadi pants, hehehe. My hubby boleh pakai kain pelikat but I pulak yg seriau sbb tengok dia ikat macam nak jatuh aje, hahahha..
Hope you have an enjoyable cuti2 Malaysia too :-)

Lyn,
Waalaikumsalam :-).How are you coping now?We all balik M'sia sbb nak attend my brother's wedding, sambil tu ambil kesempatan nak cuti2 n jln2 KL :-).

Kak Acik,
memang susah nak berkumpul ramai2 mcm ni bila semua dah bekerja n dah bekeluarga :-).
Miss 10 memang cantik berambut pendek dr berambut panjang tp I rasa Miss 6 lagi sesuai berambut panjang kot sbb tak nampak sgt kechubby an mukanya itu, hehehe.
Tak berani I nak cuba diaorang buat gaya Sinead O'Connor tu, cukuplah Daddy dia sorang rambut mcm tu, hahahhaa

Eryn,
Mak I lah pandai2 kata mcm Ugly Betty, hehehe. We al balik Perth 31hb Dec nanti. You nak belanjer Zahra aje ke we all semua sekali?hehehe ;-).
You geram tengok abang Mat Saleh tu sbb dia pun chomel sbb chubby ye?wakakakaka....

Eja,
Cikgu tadika sementara yg garang, hehehe.I pun rasa memang dah tersangat menyerlah ke cina an Miss 10 sekarang kan!
My mak twin, tu yg my adik n wife dpt twin girls tu. Cukuplah 1 set twins aje, tak sanggup I nak jaga twins sorang2, hehehe
I tak pernah rasa lauk jawa johor, probably lebih kurang sama aje kot kan :-)
Miss 6 tu memang drama queen, macam2 aksi dia buat :-D

lemongrass said...

Frida,
tu lah, I pun memang beria sgt2 nak ambik gmbr lauk pauk jawa tu tp memang tak berkesempatan langsung the whole day tu. Sian you I buat you teringin tapi baguslah that you pandai masak sambal goreng tu. Kalau I teinging nak makan sambal goreng, I kena tunggu balik M'sia aje lah, hehehehe..

somuffins said...

LG, nampaknya you ada chan nak dapat twins ek? Wah2, kami menunggu penuh debaran, auwwww ;-)

P/S: Kesian juga U kena jwb komen2 kitorang ek? *grin*

lemongrass said...

CikSom,
wakakakakaka... I pun surenya akn berdebar2 ketakutan campur seriau klu tetiba pregnant lagi dgn twins. Sape nak tolong jaga! hehehe

azieazah said...

Wahhh.... meriahhh..

alhamdulillah selesai majlis dengan keluarga berkumpul. Rasa bahagiaaa..

Comeyyyy aaarr dah potong rambut pendek...

Anis Rafie said...

Kak Min..

Alya tersangatlah ayu dan fresh dgn rambut barunya. Really suits her.. She looks younger then her actual age.. hehehe serious cantik dan comel. Credit to her mummy lah of course.

aku la ros said...

wah gaya baru miss 10 n miss 6..

bila turun kl?.. nak juga kenal2 kak min n other bloggers:d...

Ayu said...

k.min...

cantik la alya dgn rambut barunya tu.suka ayu tgk.lg nmpk mcm chinese but it's ok...

zahra lak nmpk mkin tembam.comel! bak kata mak akak...ugly betty masa dah lawa.hehehehe...

lemongrass said...

Kak Azie,
memang seronok bila sekali sekala berkumpul 1 keluarga ni esp bila dah makin ramai budak2 :-).

Anis,
Alya seronok sgt2 dpt rambut pendek ni n she loves the style as well. Lagi seronok bila orang puji dia kata dia cantik berambut pendek, hehehe

Ros,
I turun KL again maybe next week kot tp tak tau bila lagi

Ayu,
Memang terserlah betul ke cina an nya kan. Mana lah datang genes cina dia tu pun I tak tau, hehehe
Zahra kalau duduk M'sia ni I rasa memang akan tembam mcm di pam2 kot sbb baru seminggu lebih aje pun dah naik berat dia, hahaha

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

Kumisss ku yang Menggigit bibir. said...

Assalamualaikkum ww.
Hi , anak2 kakak cute2lah .bila saya terpandang saya teringat anak saudara saya yg berada di Australia perth . namanya SAPIA GRAY. aBANG & kakak saya memang menetap disana da lama da ,daripada Christmas Island dan kini di perth Oliver Hillary. anyway Salam semua.