Wednesday, 2 December 2009

Kad jemputan

Finally, after lama menunggu, dapat jugak I tayang kad jemputan kahwin kat blog ni sebelum we all berangkat pergi ke M’sia. Sempat jugak my adik email me the kad tadi. And this was what he wrote in his email.

My wedding invitation card for u to publish in your blog. abah dah risau klu kawan2 angah yg datang smpai 10ribu org.hehehe..takde tempat..hehe..

I really hope Abah I was only joking when he said that, wehehehehe. Dia ingat anak dia ni a famous blogger macam Che Det or Cik Mat Gebu or Aznil Nawawi kot, yang ramai sangat peminat, wakakaka ;-).

Let me tell you Abah a little bit about my blog and the people who frequent it. My blog ni mostly revolves around the food I cook (which is nothing grand), the family I raise (with your son in law’s help :-)) and about the life we lead here (but obviously I don’t write about every single thing we do and say lah kan). Kalau nak letak every single thing, memang dah awal2 I kena privatekan this blog lah and just for my eyes only, hahahaha. So basically the stories I write most nights are pretty ordinary and most probably happen to a lot of other families out there.

Some people have been reading this blog since it’s inception and they’ve been such good loyal readers of this blog. Some people pulak only started reading this blog throughout the years and mostly come to this blog through blog hopping (which is a very cool way to find good blogs to read kan :-)). Some who like my style of writing stay attached and link my blog to theirs which I really appreciate. Some who find my blog not to their liking, have gone away to other interesting blogs :-). And some readers come and go. But believe me Abah, the readers of this blog memang tak sampai mencecah 10 ribu, jangan lah takut. Gelak guling2 I baca email adik I tadi, wakakakakakaka…..

But I’m really hoping adalah readers out there yang selalu tegur I kat chat box and selalu letak comments in this blog yang sudi datang ke majlis keramaian tu nanti. Nak lah jugak I merasa upstaging the pengantin (kan Ros & Akeem), hehehehe…

So, sudi2 lah ye datang memeriah kan suasana majlis adik I ni and bagi my Abah dapat panic attack sekejap, hehehehe…

weddinginvite-1ii

weddinginvite-2i

Kalau map tu kecik sangat, pandai2 lah ye besarkan sendiri or pakai magnifying glass to see the map :-). I’ve tried making the wording and the map clearer but this is the best I could do.

Psst… the phone numbers tu semua belong to my brothers so kalau you all sesat barat nak cari jalan ke Kampung Batu 8 Ijok tu, call call lah diaorang ye mintak tunjuk jalan. They are really really nice people, hehehehe….

And another psst… kalau you all tak boleh datang hari Ahad the 13th tu, jemputlah datang hari Sabtu (the 12th) petang tu sebab kenduri kat kampung ni, hari Sabtu petang and malam tu dah ada orang datang mem’becek’ which in Malay means ‘pergi kenduri kawin bawak money for the tuan rumah’ or something along that line (but I know it involves the money, hehehe).

52 comments:

ct_nurmarlissaa said...

ermmmm..owg ijokk sis niee ingatkan johorian.....nak gi blehhh

uMMisYa said...

oo..org ijok..dekat lah dgn klang..nak gi segan lah pulak..maklumlah sya selalunya SR..comment pun sesekali je..hehe
Nak datang boleh ke..:)

lemongrass said...

ct,
jauh betul Johor tu dgn Ijok, hehehe. Jemput lah kalau nak datang :-)

Ummisya,
Ijok dgn Klang memang dekat sgt esp kalau lalu Meru :-). Apa pulak nak segan, kenduri kan, datang aje :-)

ct sarah said...

la...saya pun ingat akak orang jawa johor..rupanya jawa ijok...saya jawa tanjung karang..tapi la ni dah duduk kat penang. Rindu ngan kenduri jawa...ada baraan...sambal goreng..oh..sangat rindu...

aidadidu said...

oh ijok dekat ngn sgbuloh hehehe
leh dtg nihh.. :P

btw, sy adelah antara pembaca blog sis yg setia gak lah hehehe tunggu je blog ni updated. ehehe

link pn ade kt blog saye!
:)

frida[norm] said...

kak LG balik malizie brp lama? I tak dpt dtg membecek, xkebetulan balik.

Terima kasih diatas jemputan. Semoga majlis berlangsung dgn meriah dan sempurna.

::wong jowo bb::

kak tyea said...

kak, saya sabahan ni..kalau saya jauh2 datang, emm..kiranya saya nak yg special semuanya nanti..boleh ke? wahahaha..nak makan western..yg akak pernah masak, semua kena hidang dan jan lupa resepinya sekali tiap 1 tu ya..hehehe...

CikMin said...

salam LG..tenkiu atas jemputan ni..harap sgt we all dpt pergi..tp cikmin masih lam pantang..insya'ALLAH...1 fine day mesti dpt jumpa u jgk..if diizinkan oleh-NYA...semoga kenduri kawen adik u ni..diberkati oleh-NYA...amin...

Nadia Dzai said...

kalau membesar kat kuala sngor tak tau ijok, pelik la kan.. ehehe.. dekat sangat dah tue. Selamat Pengantin Baru to your bro :)

zany said...

orang Ijok ke, ingatkan Tg Karang atau Banting. Ramai yang nak serbu tu nanti, berapa ekor lembu tumbang?

somuffins said...

LG, am proud to say that I've been to Ijok, a place I never knew exist. U jgn lupa cari Jln Kibat eh? Anak dia kawan I. BTW, I tak kirim apa2 kat my sisters tho they say if I need anything, sms jer. I kan pemalu kan? :-)

Natasha said...

wish him luck for me! hehe... ala akak, takyah 10 ribu, 1 ribu dtg pun dah boleh buat dia pengsan!!! hehehehe.... pastu kita buat tshirt BLOGGER ramai2... best!

K.Nor said...

min, tak leh g la.. 12 dec tu kenduri kawin SIL k.nor kat sini..
salam utk akeem (yg dtg rumah k.nor hari tu kan..) slmt pengantin baru dr k.nor.. eh pengantin lama dah kan hehe..

psst!! k.nor one of 10,000 pengunjung setia rumah min ni.. walau diam2 aje, tak tinggal jejak ^___^

indahhouse said...

Salam kak LG,
:) Selamat pengantin baru buat Your Adik. Moga majlis berjalan lancar dan perkahwinan kekal ke anak cucu.

Mesti tak sabar balik Mesia,kan, kak? ;)

SJB said...

Congratulation to ur sister. Bestnya ada kenduri kawin. Oh Selangor.. i think my sister live there. Anyway, have fun.

Kak Ezza@makcik Blogger said...

alalhai Ijok ropa nya...dulu selama 3 tahun akak berulang tgk anak kat unisel tu....adik ipar pun ada tinggal di parit mahang......

Watierman said...

Salam & Selamat Pengantin Baru buat Adik Min.....itu jer yang mampu dari Akak di Penang!! Hopefully ada live telecast....manalah tahu....kan!!!

Ms AiReEn MoHd said...

selamat perantin baru kat bro kak lg...umah eryn juga suda dekat..tapi itu jam maybe ke kedah ade wedding gak...huhuhu kepingin bergambo same si curly itew....miss 6 juga miss 10

ICook4Fun said...

Congratulations to your brother and your soon to be SIL. Kasihan abah you. Tak too many bloggers visit her famous daughter ha ha.. Too bad I belum balik KL lagi if not sure to pay you a visit :)

ICook4Fun said...
This comment has been removed by the author.
Mama Eimanzz said...

saya nak pegi boleh tak? heheheh.. teringin nak tgk budak2 tu dr dekat

lemongrass said...

ct sarah,
you sama lah macam I ye, jadi jawa merantau :-). I pun rindu sgt2 dgn kenduri jawa ni, tu yg setiap kali balik cuti ke Ijok, mesti tertunggu2 orang buat nasi ambeng, hehehe

Aida,
uish, dekat sgt lah dah tu Ijok dgn Sg. Buloh, jemput lah datang :-)

Frida,
we all balik Ahad mlm ni. You pun tau ye membecek tu apa, hehehe

Tyea,
hehehe...Kalau you dtg Perth, boleh lah I masak segala western tu. Klu kat kampung tu, garu kepala tukang masak kenduri tu nanti klu ada orang mintak western :-D

CikMin,
I still simpan your address so tunggu aje lah ye nanti I pos barang dr M'sia. Sian you klu pergi kenduri masa dlm pantang, tengok aje lah ye orang lain makan, hehehe... InsyaAllah, kita jumpa 1 day :-)

Nadia,
Klu nak balik K.Selangor dr KL, mesti kena lalu Ijok kan so memang dekat sgt lah tu dgn K.Selangor. Weekend tu you free tak? Jemput lah datang Ijok :-)

Zany,
I Jawa Ijok aje :-). Tak tau lah tu berapa ekor lembu yg tumbang, hehehe

Cik Som,
hehehehe... Glemer jugak Ijok ni kan ;-). Hari tu I tanya my mom jln Kibat tu kat mana, dia kata kat belakang2 sikit aje dr rumah dia tu.
You ni memang gadis pemalu betul lah, ada pulak tak kirim apa2 dgn your sister, hahaha

Tasha,
my Dad memang seriau itu aje lah, kena serbu dgn bloggers se malaysia, hahaha....

Kak Nor,
Jauh kan Ganu tu dgn Ijok klu nak pergi dr 1 kenduri ke kenduri 1 lagi, hehehe.
A'ah, Akeem tu lah pengantin nya yg dah tak baru lagi :-D.
Abah I tu memang perasan anaknya femes,wakakaka

Indah,
Terima kasih ye for the wish. Tak sabar sbb dah lama betul I tak pergi wedding family ni :-)

SJB,
Thanks (it's my brother who's the groom :-)). I really hope it's going to be fun fun anf fun, but definitely very very tiring as well

Kak Ezza,
Unisel yang kat Btg Berjuntai tu ye? Memang dah dekat lah dgn Ijok tu. Parit Mahang tu pun dekat sgt dgn Ijok. Jemput lah datang kenduri tu klu you are free on that day :-)

Kak Watie,
heheheh... Klaau I buat live telecast, ada lah yg akan kata I perasan femes giler nanti ;-)

Eryn,
Memamng cuti sekolah ni banyak betul wedding kan. Takpe, maybe kita jumpa kat SUnway pyramid ke so boleh lah you pegang2 rambut Miss 6 tu, hehehe

lemongrass said...

ICook4fun,
thanks for the wish. My Abah thinks too highly of her daughter. Dia ingat I ni famous sgt2, hehehe

Nana,
kalau ekau tak datang, memang lah saje cari pasal, hahahaa

moon said...

Wah cik lemon sure meriah nanti kenduri nih...jangan lupa letak gambar-gambar menarik kenduri nanti yer..

JiEjAh_DeEn said...

IJOK???
tmpt laluan saya nak balik kg Sekinchan , sure u know kan ?

heheehhe

anyway , salam singgah.
dah lama jd SR :-P

azieazah said...

Thanks sudi menjemput. Besar hati ni.. hehehe

Tidak lah jauh sangat dari KL. Pernah gak pegi area Ijok tu.

Hmmm... sedang plan ni. Kalu dapat jumpa sekejap pun jaaadi la, kan MIN..

Moga perjalanan balik nanti, selamat. Aminnnn...

azieazah said...

LG..
Kak Azie setuju dgn pendapat LG tentang penulisan blog. Kebanyakan followers or silent readers, suka pada beberapa perkara.
Samada cara bercerita, or pictures. Sebagai penulis, kita pun tidak rela nak cerita semua hal peribadi secara details.

pendekata, seadanya. Itupun sudah mencukupi dan memadai untuk kita semua menjadi kawan dan rangkaian blogger yang baik dan dihormati.

Ayu said...

wwwaaahhhhh...dah ada kad n map la.leh la print out lps ni.nak tunjuk kat hb.harap2 dia kata okla...ni nak pi jmpa akak ke nak pi ambik brg? hahaahhaa....

iaaini said...

LG, kalau dok dekat2 tuh memang teringin nak gi kenduri you, boleh jugak berkenalan dgn you & family, tapi nak buat macam mana, jauhnya! I kat utara.

Bila I tengok longgokan barang2 yg you nak bawak balik ke Msia, terus pening! hahaha I memang tension bila tengok barang byk2. Anyway, happy packing! You balik this weekend rite? Kalau tersesat ke Penang, pls contact me. You've my email kan?

-An/iaaini

nieda said...

sekarang ni mmg musim org kawin dan juga musim mengawan..hehe..ijok dkt jugalah dgn rumah i di Shah ALam, tapi i balik kg at that time ada kenduri...

alina said...

Owh dah dekat umah saya tu..tapi cam malu jer kak nak dtg...

Aymy With Love said...

happy holiday kak Myn... kite sampai Msia, landing Kelana Jaya dulu... panjang umo ader rezeki leh la kite jumpe... somewhere Sunway Pyramid, Subang Parade or Midvalley... ekekke...

Sally said...

LG..la kat Ijok ker..it was 15-to 20 minute jer dari rumah saya kat Saujana Utama..I hope I free that day so boleh jumpa LG..

AbbotCottage said...

Ya Allahhhh, org ijok ko LG????? Waaaaaaaaaaaaaa tekejut kongkang rasanya nih. Haku igtkan LG org Kedah! Laaaahai, dekat bbno dah ler tu ngan ghumah kita. Ya Rabbi, pusin2 situ gak ekk.. Kita datang bleh ehhh, tinginnnnnnnnnnnn nak jumpa 2 cute pretty princesses, especially Miss 6. Nak cecuuuuuubit pipi dia. Insya'allah kita dtg, kita nk jumpa gak LG. Bukan senang wooooo...!!!

SharHanah® said...

Tima kasih akak kerana sudi menjemput warga bloggers nie. Mesti ramai rasa terharu... Apa²pun sm0ga majlis nanti berlangsung dengan meriahnya, yang pasti ramai tak sabar nak jumpak si comei² tu kan:)

Rima said...

You sure its not this weekend?? hehhe.. congrats to ur bro and hv a good hols!

che zaid said...

la hai u dok Ijok ke....dekat la ngan MERU tu..tp I wonder le u punya adik ni nama sama dgn my friend's cousin..adakah org yg sama????my friend tu MIL dia org Ijok jugak. tapi walaupun kamceng I penah sampai sekali je kt rumah MIL dia ni, anak MIL dia pun kawan we all jugak

jana said...

mynn,try to come,insyallah rasanya takda halangan kot.

arapink said...

kak min...ara jugak yang tak dapat datang...sedihnya. bila tengok siap ada kad jemputan ni, dah tentunya Ara pun dijemput kan? hehehe...lagilah membaranya hati nak ke Ijok....

psttt...kak min, alamat cikmin je ke simpan> alamat ara nak gak tak? adiah besday tak lama dah...muahahah...joke ;-)

lemongrass said...

Moon,
insyaAllah meriah lah hendak nya. Ish, tak boleh lupa punyalah nak letak gambar kat blog, hehehe

Jiejah,
salam singgah. Lerr, you orang Sekinchan ke? Memang kena lalu Ijok lah kan klu nak balik dr KL.

Kak Azie,
Memang tak jauh KL dgn Ijok tu esp dah ada highway skrg ni :-). Jemputlah datang :-)

Ayu,
Nak ambik barang sambil jumpa, hahaha...

An,
A'ah, we all balik weekend ni, insyaAllah. I tak tau lah akan tersesat ke Penang ke tak, ingat nak jugak pergi jalan2 makan angin tapi tak tau ke mana lagi :-).
Apa email you?

Nieda,
bila cuti sekolah, memang musim orang kawin dgn orang mengawan, hehehe

Alina,
Datang aje, buat muka selamba aje, hehehe. Sebab nanti ramai jugak yg dtg tak kenal sesape, hehehe

Aymy,
you balik M'sia bila ye? and sampai bila kat M'sia? Klu ada masa and ada rezeki, nak jugak jumpa you :-)

Sally,
Memang dekat sangat lah tu dgn rumah you, hehehe. 1 jalan terus aje kan :-)

Abbot,
Lerr, kuikuikui.. Bila masa pulak I ni jadi Jawa Kedah, hahahaha.
Rumah you kat mana yek? Kalau memang dah dekat sgt dengan Ijok tu, jgn lah malu2 nak datang, hehehe

SharHanah,
masa ni aje lah I boleh jumpa some of my readers kan sbb dah duduk jauh, hehehe... Tapi memang yg pastinya, ramai yg nakjumpa budak berdua tu aje,hahaha

Rima,
how long are you going to be in KL for? We will only be in M'sia very early Monday morning so I definitely hope they wait for me before buat the kenduri, hehehe

Zaida,
sape lah agaknya nama yr kawan ni ye? Sebab entah2 memang cousin I, hahaha. Kawan you ni duduk kat mana? I ni ramai gak sedara mara kat Meru tu :-)

Zana,
datang ye. Lama betul tak jumpa you!

Ara,
tu lah, sape suruh pilih tarikh yg sama, hehehe ;-).
takpe, insyaAllah kalau ada rezeki, kita jumpa jugak 1 day kan :-). Dah besar2 ni pun nak hadiah besday jugak ke, hahaha

mother of two said...

kak min, lauk tak cukup kot.. kena sembelih kerbau sekor lagi. byk peminat kak min nak dtg tu.. nasib sy jauh kalau tak sy nak pegi jugak makan lauk kenduri kawin:)~

Mat Gebu said...

salam LG..patut lah 2 hari lepas tah mcm mana kan, tiba2 i mimpi merenjis di majlis berinai orang kawin n pengantin tu LG n Mat saleh dan 2 puteri u jadi pengapit...ahaks, rupanya nama i di seruuuu2..hehehehe..

lemongrass said...

Shiela,
kalau lauk tak cukup, I goreng mee aje lah dgn keropok. Ok tak? hehehe

Cik Mat,
Muncul terus dia bila diseru, wahahahaha...
Kalau I saje2 buat cerita kan, kata Cik Mat nak datang kenduri kawin adik I kat Ijok tu, memang mau agaknya 10 ribu tetamu yg akan datang. Sebab diaorang semua nak jumpa Cik Mat! Tak glemer langsung anak2 I nanti bila Cik Mat ada, hahaha....

Rima said...

LG
We will be driving back late Sunday.. nampaknye tak de chance lah nak bersua muka.. hmm how long will u be in M'sia?

Zaitun said...

Tq atas jemputan Lg tapi kak Zai ada jemputan kenduri keluarga,anyway selamat pengantin baru pada adik Lg semoga kekal hingga keanak cucu.

iaaini said...

LG, my email iaaini@yahoo.co.uk

Nanti you email yek, boleh lah I bagi my hp no, in case you tersesat kat Penang ke. Boleh lah contact I.

-An

iaaini said...

LG, my email iaaini@yahoo.co.uk

Nanti you email yek, boleh lah I bagi my hp no, in case you tersesat kat Penang ke. Boleh lah contact I.

-An

KKPL said...

Hi LG,

Thanks for the invitation. I lov the pantuns on the card..how charming. Sadly I will not be going up north that week. Have a good & safe journey.. We'll meet again someday..maybe in Perth next year provided you are still there la ;)) Selamat Pengantin Baru to yr Bro.

lemongrass said...

Rima,
we'll be in M'sia until New Years eve :-). Maybe when next you datang ke OZ, singgah lah Perth :-)

Kak Zai,
Memang banyak sangat kenduri kahwin musim cuti sekolah ni kan. Thanks ye for the wish for the pengantin :-)

An,
Nanti, kalau we all tersesat ke Penang, I'll email you ye :-)

Yat Maria,
One day insyaAllah we'll meet up, kalau tak kat Perth maybe kat Singapore, who knows kan :-)

Rima said...

Ohhhh sampai New Years eve.. siapa tahu we will be in KL again bef year end .. kalau tak kita jumpa di kota singa or kat perth.. insyallah

NiezaMan said...

Salam Lg..
saya ni selalu gak baca blog u..
x sangka..rupanya u ni org ijok..kg i kat sebelah jek..Kg. Bukit Badong..wong jowo jugak...
nanti 27 Disember sepupu lak kahwin..jemput lak dth ekk..

Yati-M said...

Salam LG...

adoii.. ni sure belas2 lembu terkorban ni.. mmg patut la ayah awak takut hahaha..

saya teringin nak pegi.. tapi malu..