Monday, 21 December 2009

Cuti2 Malaysia di musim tengkujuh

Kalau bercuti ke negara 4 musim, lebih kurang macam bercuti masa Winter lah yang memang selalu hujan or sleet or snow. But yang bezanya cuma kat negara 4 musim tu, it’s so so cold masa Winter, kat M’sia ni cuma basah aje lah masa Musim Terngkujuh ni without the coldness :-).

On the Friday we got to Melaka after menempuhi highway PLUS dan drivers yang tak makan saman, we all singgah sebentar kat Ayer Keroh untuk solat Jumaat and lunch. Tempat yang paling dekat dengan masjid at that time was Mydin so we all pun pergilah merasmikan food court Mydin Ayer Keroh tu. My Mak yang lah rasa amat seronok sebab dapat menjelajah Mydin aka bershopping dalam Mydin albeit for a few minutes only, hehehe.

Apa yang we all makan kat Mydin tu? Miss 6 were trying to read the names of the stalls kat food court tu and the only thing she could read was ‘Nasi Ayam’ and Western Food’. So, straight away she said, “I want Nasi Ayam please.” Told you dia anak Jawa even though muka macam Mat Saleh. But she was so upset sebab Nasi Ayam dah habis so I bought her Sup Ayam and makan dgn nasi putih. Bukannya dia tau sangat the difference pun ,hehehe. And Miss 10 obviously lah muka aje Asian tapi selera omputih, terus mintak chicken nuggets and chips. And I pulak ternampak gerai Pantai Timur, terus menonong pergi situ sebab dah lama sangat teringin nak makan nasi kerabu! Nak buat sendiri teramatlah malasnya and for surelah tak kan menjadi kan :-). So I pun order lah Nasi Kerabu with ikan goreng minus the budu! My tekak memang tak boleh accept budu ni dari dulu lagi so tu yang tak ambik. The Other Half nampak nasi I warna kuning pastu dengan macam2 benda on it terus terpikat and asked for the same thing but minus the ikan goreng and the budu. I should have asked for budu for him, hehehe.

IMG_0838

Gambar setelah semua kekenyangan. The Other Half minat kat nasi kerabu I sebab nampak telur masin tu! I tak tau kenapa nenek mintak ABC untuk her drink…

After kenyang perut suka hati, we headed straight to A’Famosa resort villa. Punyalah jauh ke dalam the villa, terasa macam masa we all drive tu dah nak sampai ke Johor aje, hahahaha. But bila sampai aje, hujan tuurn dengan lebatnya so poor kids, they had to wait until dah 6 lebih baru boleh bermandi manda kat dalam kolam.

IMG_0869

Muka budak2 yang dah tak sabar2 nak mandi. Muka The Other Half yang kena paksa masuk pool sebab nak supervise the kiddies.

Miss 10 masa ni lagi suka layan Astro dari mandi manda kat pool. Budak tak pernah jumpa Pay TV kan, so sekali sekala jumpa Pay TV tu terus lah melekat!

IMG_0878

IMG_0881

Malam tu, Miss 6 lagi suka main game dengan cousins while Miss 10 lagi suka layan Astro!

The next day, pagi2 lagi after breakfast, all the kids dah terjun masuk kolam and they spent a few hours in there. Nasib baik lah sempat mandi kat pool tu pagi2 sebab from noon till about 6, hujan turun tak berhenti2. Memang tak boleh nak keluar ke mana2 lah on Saturday tu melainkan layan Astro and layan Wii. Nasib baik we all teringat nak bawak Wii tu, kalau tak, sure boring giler bapak2 budak tak tau nak buat apa :-).

Layan gambar2 kat pool pagi tu ye….

IMG_0884

IMG_0889

IMG_0898

IMG_0900

IMG_0892

That afternoon, tengok lah betapa lebat hujannya..

IMG_0919

IMG_0921

So, bila hujan2 ni, what’s the most fun thing that we could do? Zzzzzzzz…….. :-D

16 comments:

masz_73 said...

waaaaaaaaa sonoknya dapat g jalan2 sefamily ramai2 gini kan...

ish.. bila larr dapat kumpul ngan adik bradik kita plak camni ek? sure yg lebihnya.. pokpekpokpek jer.. ahahahhaha... (my hb dh phm sgt dgn perangai kami kalo dpt berkumpul camni..hehehe )

My Life My World said...

Comel nyer Miss 6 dalam Purple Bikini tu. Mesti seronok budak budak ni berkumpul sesama sepupu. Mengeratkan lagi tali silatulrahim kan. Dah lah you all duk jauh di Benua Ostrolia tu kan.

Nadia Dzai said...

ahaha, i think Miss10 is growing up! awww, dah teenager dah :D

paradiseflower said...

hahaha, so sweet diorang sume tu.

kak LG, nak tye sket bole? the lil misses tu tau ckp Malay x? camne diorang communicate dgn cousins diorang yek?

azieazah said...

LG.. yang sebenarnya, mandi kolam masa ujan lagi best tauuu....

tahun depan kene cuba.. hehehehe...

LOVE2COOK said...

KakLG...Happy holidays again to U...hehex! Ur kids are always the center of attraction for all of us! ;)

ain said...

tak perasan miss 10 dh gunting rambut. cutee!! lg terserlah muka pan-asian nyer tu!!!

seronok ye gi holiday!! hujan pun hujan laaaa...yg penting dpt kumpul ramai2. bdk2 pun sure enjoy!!!

Queen of The Desert said...

Salam last year summer holiday we all pun pegi A famosa Resort and bila I tengok balik our pics macam sama villa tu, hehehe..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Mmmm... What a lovely time you have! Never mind the rain. Miss 10 looks so beautiful and sweet in her new hair cut! Miss 6 memangnya sentiasa comel ya amat!

Memang jauh villa2 kat A Famosa tu, kan? Paling stress kalau ada barang tertinggal (kes lupa packing) nak gi kedai punyalah bercinta nak keluar ya?

BTW, siapa gadis manis yang Miss 10 relakan duduk atas belakang dia tu?

Have a Great Time! You still have about a week in Malaysia, right? Or is it two?

dd said...

haha kak.. me n my family pun ada kat melaka friday to saturday tu.. sat noon after kat tmn buaya nak menuju taming sari tu dgn hujan n jem dkt 2 jam br smpai bdr melaka dr ayer keroh.. crazzy btul..my son selamat pee dlm plastik sbb muka dah berkerut tak tahan dah..bila dah pee dia cakap haaaa leganye.... so lawak..
tp kami tourist yg tegar dlm hujan2 n jem..harung jugak..smua tukar sandals..singsing sluar ..park kereta pkai payung ronda2 bdr hilir from 3pm to 10pm... wrap up wit fish spa dkt2 tmpt org naik bot tu....

lemongrass said...

Masz,
we all pun bnyk pot pet dr buat benda lain. The kids main dlm pool, the mak2 budak sok sek sok sek kat dining table, wehehehe

Kak Acik,
tu lah kan, diaorang memang seronok abis bila berkumpul dgn cousins ni. Dah lah kat Australia tu takde cousins langsung, bila balik M'sia aje baru terasa 1 big family :-)


Nadia,
we've noticed it too, heheheh

Paradiseflower,
diaorang semua ckp omputih.But The Little Misses bila balik M'sia, dpt tangkap sikit2 some malay words so diaorang guna sikit2 lah bila borak2 dgn the cousins :-)

Kak Azie,
Syyy...jgn bagitau my kids sbb we all ni yg maleh nak kena jaga diaorang masa kat pool tu dlm hujan, hehehe

Love,
Since it's my blog kan, so tu yg asik2 gambar my kids aje yg I posted, hahahaha....

Kak Ain,
so cina kan muka dia lepas potong rambut ni :-). I said to people, muka Miss 10 sure laku kat M'sia sbb pan asian but mika Miss 6 memang tak laku lah sbb mat saleh sgt :-D

Queenofthedesert,
hahahahaha.. What number was your villa? Villa we all nombor 971, probably kot villa yg sama :-)

Mia's mom,
tu lah kan, what with the non stop rain, luckily we brought enough food to feed an army so tak lah everyone kelaparan, hehehe
Yg duduk atas Miss 10 tu cousin dia, anak kakak I. Ada iras2 Miss 10 ke? :-).
we still have a week and a half in M'sia so tu yg tomorrow, we'll be going to KL to jalan2

dd,
Masa tu sure yg tengah hujan selebat2nya kan. Memang lah you ni tourists yg tegar betul, hehehe. AYer Keroh ke bandar melaka tu memang selalu jammed kan sbb last year we all stayed kat Ayer Keroh so memang tau sgt2 ke tensen an dia :-)

dya said...

Miss 10 looks so cute berambut pendek. teringat zaman sekolah rendah, panjang tu je la rambut sebab my mak tak bagi simpan rambut panjang :P hihi..

btw i was in Melaka too on Friday. tapi singgah PD sekejap je, then balik muar to my granny's house:)

nway, selamat bercuti-cuti Malaysia with your family ;D

afid said...

semangat miss 6 menembak sape tu??hehhe..siap pejam2 mata nk tengok tepat ke tak. hahaha

lorongsetia8 said...

yeah, paling bes tidoo masa musim hujan. lagi satu - cicah biskut kering ngan kopi.

hehhee

Mira Marlena said...

Hamboiii kemain lagi lil misses main kat pool ek?Ni lah masanya nak lepas gian kat pool ngan all the cousins!!

Rasanya Miss 6 dah tembam sikit dr dulu...
My MIL nak balik dah within next week rasanya..dah 9 bulan dok sini...dia dah rindu nak balik sana
dia jaga my SIL yg baru bersalin last week..she had a girl..

Ayu said...

sronok kan kak dpt b'cuti ramai2 camni.dulu family ayu slalu gak buat camni.la pun ada gak.mmg dah biasa pun pi jln b'konvoi ramai2.