Monday, 14 December 2009

Wedding Part 1

No wonder lah people don’t do majlis kenduri kahwin ber rewang tiap2 tahun. The preparation leading up to the big day basically started full on on Wednesday afternoon and it got increasingly hectic and frantic sampai lah hari Ahad semalam. Then hari ni pulak, the cleaning up day which is still going on as I’m writing this. Dah berapa hari we all tidur lewat malam menyiapkan kerja2 mengisi door gifts, memasak kuih for the rewang people, mengemas rumah and segala bendalah. Kat Perth dah selalu tidur cepat so bila dah a few nights kena tidur lewat malam, my body terkejut giler. Masa kenduri semalam I rasa dah nak tertidur2 masa layan tetamu, hahahaha. My Dad boleh kan tertidur kat meja makan masa borak2 dengan kawan2 dia, gelak betul I, hehehehe. Mat Saleh I yang sorang tu pun setiap malam kena tidur lewat but tidur dengan lenanya sebab satu hari suntuk kerja mengangkat benda berat2 :-). He said instead of gaining weight cuti2 Malaysia ni, he thinks he’s lost a few kilos already in the sweat! :-). Alah, seminggu aje hilang berat badan, 2 minggu lagi surenya tambah berkilo2 kan, hehehe…..

Basically, semua orang dah tak larat nak angkat punggung nak buat kerja lagi ni (well, maybe I aje yang dah tak larat nak tengok pinggan mangkuk and lauk pauk lagi ni ;-)), tu yang I mengupdate blog ni yang dah seminggu tak di kemas. Banyak cerita I nak cerita and banyak gambar I nak tayang especially gambar The Other Half yang di nanti2 kan mencuci pinggan and gambar all the flower girls with the dresses yang I buat and sampai hari Sabtu semalam, masih sibuk I menjahitkan sash nya, memang malas giler I ni, wehehehe. Nasib baik lah sempat siap you, so dapatlah the girls pakai the dresses semalam. In a way, I was really happy with the dresses sebab nampak cantik and cerah and ceria the green theme instead of malap or too bright.

Ok lah, I better tayang gambar2 sekitar majlis kahwin semalam. By the way, terima kasih banyak2 kat Nanae, Zana, Lily and Salina sebab sudi datang dari jauh untuk berjumpa dengan I and tolong memeriahkan majlis kahwin ni. Dapat jugak jumpa you all :-).

DSCF7702

First of, nak tunjukkan gambar ‘orang orang kuat’ majlis kahwin semalam, wehehehe. Miss 6 punya muka memang hilarious! :-)

IMG_0443

Kan I dah cakap, diaorang ni orang kuat majlis ;-)

IMG_0450

Tengok tu, sampai larut malam pekerja belakang tabir isi door gifts :-).

And on Saturday before the wedding, barulah ramai2 rewang people datang rumah for the food preps. And style kenduri kahwin kat Ijok ni, tuan rumah kena sediakan brekfast untuk people yang datang rewang on that Saturday. So, my Mak and cronies sediakan nasi impit, rendang daging, sambal tumis and kuih muih untuk orang rewang pagi tu. 2 hari sebelum tu I ditugaskan tolong my Mak buat karipap, nak pengsan we all buat karipap! Nasib baik lah anak dia ni pandai gak kelim karipap, hehehe….

IMG_0475

Melapah lembu

IMG_0512

Memotong sayur mayur

Psst… agak2nya this guys kat rumah tolong tak kat dapur? hehehe ;-)

IMG_0478

Mandur dan cucu mandur menengok orang pasang khemah.

IMG_0517

IMG_0497

Hah… ini baru nampak betul sikit kan, all the ladies nampak tak kekok merewang, hahahahaha…

IMG_0529

IMG_0530

Having lunch that was prepared by the rewang people. Menu utama lunch hari Sabtu untuk orang2 rewang ni mesti sup tulang and kerabu. Tak tau lah kenapa, I tak minat sangat sup tulang ni so memang sikit pun I tak rasa but kerabu tu memang I bantai beria2. Don’t ask me about the tudung yang I pakai tu (I just cilok tudung my Mak bila nak keluar rumah and the only kaler yang dia sempat sambar was green!).

IMG_0546

The pelamin in the making

IMG_0547

Cheap labour, hehehehe….

And gambar yang dinanti nanti kan. Tukang cuci pinggan Mat Saleh, hahahaha….

IMG_0570

I sambung lepas ni ye……

37 comments:

Adnazthie said...

Salam LG,
Maaflah tak dapat nak menghadirkan diri-ikut suami ke Penang(kerja) n sesambil jenjalan cuti-2.
Tapi gembira LG update, masa kat sana [un dok tengok hari-2 kekalau ada update.
Nampak depa enjoy..SELAMAT PENGANTIN BARU untuk adik awak yer.

kaktaya said...

Salam LG....sorry x sempat dtg kenduri mak awak tu. Tapi kita dah perasan muka2 org Ijok ni...maklumlah org kampung hehehe

Shue said...

Kenduri yg hebat! sure hectic, penat segala masih terasa. Selamat recuperating dgn continue mkn2 & jalan2 lagi.
Mana baju all girls in green dresses?haish! penting tu hahaha

shue

azieazah said...

Wahhhh meriah nyerrr merewangg.. memang orang Jawa kalu kenduri, memang meriah time merewang..

ini memang pegalaman yg menarik utk hubby dan anak2 U, kan?

sori gak tak leh pi, terlibat program anak yatim di Dengkil..

Selamat Pengantin Baru to adik U.. dan selamat mengemas utk U..hehehhe

LOVE2COOK said...

Wow!!! so nice to see all those pics la sis!

Working in team is simply harmonic! Seems like Ur hubby and gals are having real good times there! :)

So sweet of them...;) So do U...hehex...

Nadia Dzai said...

come laaaa lil misses tue menolong kan! ;p

CikMin said...

ermmm...cikmin baru nak tanya psl tudung tu ....hihihi...wah...meriah kan klu kenduri ada rewang2 ni..

ct sarah said...

salam...

tetiba rasa nak balik kg...tanjung karang..kat sana still meriah masa kendurikan...tak macam kat banadar..pakai catering je...mana ada rewang-rewang ni...

zany said...

rewang oleh geng cik kiah tu mesti diselang seli dengan gosipkan, he, he....meriah betul, rugi tak pergi.

Azita said...

assalamualaikum min. masih kepenatan? cara rewang yg sama kalau kenduri di kg k.ita.
berkobar2 Miss 6 tu berposing gaya 'orang kuat' ya. tergelak sakan k.ita tengok gambar tu. dan tukang cuci pinggan mat saleh tu...macam tak membasuh pinggan je! saja2 posing ngan pakcik tu kot! hehehe...

ain said...

memang lepak bila bab2 rewang ni. kalau kat tempat akak, seminggu sebelum majlis dh start rewang buat kuih, psg khemah dan mcm2 lagi. tuan rumah hanya duk diam2 aje. even makanan utk perewang semua pun org rewang yg masak.hihi

psst...mesti ur other half and sweet little misses jd tumpuan kan..???

zailamohamad said...

wah, meriah sungguh kenduri orang jawa ya;)

KKPL said...

Hi LG

how is it going?

It's fun reading yr post..It's been a long time since there's any wedding in my family. I bet the wedding preparation atmosphere is a wonderful one. I just love the rewang pics. No doubt it's a tiring event but its fun when all chipped in to help out..I guessed yr hubby is a 'star' @ kampung..a mat saleh washing pinggan...ha ha..Lastly, I just love Ms 6 pic posing as ms macho!! she sure is one drama mama...muah ha ha

Jue Fauzi said...

LG, we really wanted to go..and I mean really ye...tapi I and hubby were too tired since the week was wasted travelling from PD to KL everyday...though rumah mentua kat Klang aje..which dah dekat..tapi tenaga nk kesana tak cukup..hehehe..but hoping you'll post more pics so that we still could share the merriment of the ceremony. Wish the pangantin all the best ya.

Jamie said...

wah bestnya org rewang bawah pokok sawit yea.. sejuk jer kan.. compare kat dlm rumah. Mesti penat seminggu pun tak hilang.. Selamat Pengantin baru to ur adik...

Syuhada Kamal said...

meriahnya kak!..walau tak berkesempatan nk dtg tp bc blog akak pun terasa kemeriahannya..tak sbr lak nk tgk gmbar flower girls pakai dress yg akak jahit tu..:)

Little Star said...

hi sis, I dh start follow ur blog dh 5,6 bln...tiap hari mesti ternanti2 ur latest n3...
One day I introduce ur blog kt my frien..rupanya dia ex classmates u dulu kat mrsm... kecilnye dunia.

congratulations....

ati_emylia said...

salam k.min,
nampak pun muka kurgg tido hehehe..sori tak dtg...MIL dtg umah la plak hehe
muka Miss 6 really menyakitkan perut gelak...tak sabar nak tunggu 2nd en3 wedding nih

kak ina kl said...

salam lg..bestnya tgk hb kamu kena basuh pinggan mangkuk..rajin jugak ek..sorrylah tak dpt dtg sebab gi jejalan..

SJB said...

Penat mahu gila, but best juga kan (*_*).

Sizuka said...

k.min, sorry sgt sebab tak dapat datang. insyaAllah nanti kalau sempat kita jumpa ye :)

ram said...

Wow! It seems that you guys are having a lots of fun with the "balik kampong experience" I wish I could balik kampong and have this kind of moment.

Really enjoyed reading your blog...very lively spontenously... looking forward to read the wedding day events and off course your nice captured photographs as always! Thanks you for the balik kampong memories!

Ms AiReEn MoHd said...

sgt rajin la abg tu...kagommm sgt tgk abg itew la kakak...proud sgt ngan abg itew...muker abg tu pun sgt happy...abg pada si chumelsss...chumelss pun sgt rajin..kakak pun rajin....

frida[norm] said...

kak LG, kenduri wong jowo emang meriah!
isskk..isskk...terbayang pulak juadah feveret: tumisan dan daging palembang. tak pasti di ijok, macamana? -ceehh, soalan mcmlah jauh benor ijok ngan kg.JS. hehehh

lin said...

haha..serius!!!kelakar gile la muka miss 6..hehehe...so cute!!!

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
You look so cute in that tudung..ahaks..Meriahnye majlis,and the import players from Perth nampak sungguh berkobar2 buat kerja.Kenduri doa selamat majlis berkhatan anak I was also tiring but good, tapi makanan cater jer. Kat bandar saper nak datang merewang, kang merana sorang-sorang aderlah.
Take care and bila nak gi Subang Parade ? Jgn lupa sms I , thanks and bye

My Life My World said...

LG ...Sori berlori tak dapat hadir. Memang rasa nak datang, tapi kena kerja pulak hari Ahad tu. Tapi seronok dapat tengok kemeriahan dan pelamin yang cantik serta orang putih yang kena dera cuci pinggan. Yang paling best dapat tengok bakal bakal menantu yang cute giler.

lemongrass said...

Adnazthie,
Takpe tak datng, no worries :-). Bila lagi kan nak cuti jalan2 makan angin ni klu bukan masa cuti sekolah. I memang ingat nak update sebelum wedding haritu, tapi busy sgt2, hehehe

KakTaya,
you pun orang kampung ni ke? So kenal lah ye muka2 kat dlm photos tu? :-)

Shue,

memang penat giler2 nya. I kesian betul kat my parents sbb diaorang dah tua and then penat sgt2 but meriah at the same time, hehehe

Kak Azie,
Memang kenduri jawa dgn rewang ni slalunya ramai orang n meriah, dari luar rumah sampai dlm rumah! Ni kira first time Miss 6 experience kenduri kawin kat kampung and both of them were so excited!

Love,
It was really fun taking all the photos, terasa like a pro pulak, hehehe...

Nadia,
Thanks :-) but budak2 tu bukannya menolong pun, hehehe

CikMin,
jgn ditanya, hahahhaha.

ctsarah,
kat Tg Karang pun sure lebih kurang Ijok kan bila bab2 rewang ni sbb perkampungan jawa, hehehe

Zany,
I rasa salah satu topik geng2 cik kiah bergossip mesti tentang Mat Saleh sorang n anak2 n wife dia, hahahaha

Kak Ita,
Baru hari ni hilang penat sikit, hehehe. Kat kampung2 aje kan yg masih ada rewang2 ni. Rasanya by the time my adik beradik buat kenduri nanti, surenya main cater aje kan :-).
My hubby buat duty basuh cawan n gelas aje hari tu, tu yg tak nmpk sgt mcm tgh membasuh, hahaha

Kak Ain,
Kalau kat kampung we all, walaupun ramai dtg rewang, tuan rumah still penat giler sbb kena siapkan kuih muih utk orang rewang and siapkan breakfast berat2 utk orang rewang tu. Lunch n dinner baru orang rewang masak sendiri, hehehe
Memang pun diaorang jadi tumpuan sangat2 :-)

Zaila,
memang meriah betul rewang ni :-)

lemongrass said...

Yat Maria,
The last wedding in our family was 6 years ago so everyone was really looking forward to this wedding especially for all the nieces/flower girls because this is the first wedding that they've attended on our side :-).
My hubby tu memang jadi main attraction on the rewang day. All the eyes followed him everywhere he went, hahahahaha

Jue,

Alah...it would have been so nice to catch up with you :-( but it's ok, I do understand :-). Klang and Ijok memang dah dekat sangat2 lah tu, hehehe

Jamie,
terpaksa merewang bawah pokok sawit tu sebab rumah we all memang di kelilingi pokok sawit, hehehe. Exc kat belakang rumah lah yg penuh dgn pokok rambutan :-)

Syuhada,
majlis kahwin kat kampung memang lain macam meriah nya kan sbb orang2 rewang ni :-)

Little Star,
You ni kawan Reen ke? She did tell me about you, memang kecilkan dunia ni :-). Thanks for the congrats.

ati_emylia,
memang kurang tidur you. I should have pakai industrial grade nya make up baru lah nampak fresh aje kan muka I, hahaha

Kak Ina,
salam..takpe tak datang. My hubby ni memang rajin tolong2 kat luar mcm tu, lega jugak lah Abah I bila ada ramai yg menolong :-)

SJB,
best memang best but the penat bit tu yg tak best :-D

Shidah,
you pergi mana? insyaAllah, kita jumpa nanti ye!

Ram,
my hubby keeps on saying that it's a good thing he married a kampung girl because it was really good for the girls to experience kampung life :-D. But he sometimes wish that my parents' house has aircond and Pay TV to make life easier for him, hahahaha

Eryn,
Abang itu memang sangat rajin kat luar rumah, hehehe. Tu yg orang kampung pun heran sbb diaorang ingat Mat Saleh tak rajin, hahaha
Chumels tu pretending aje rajin ;-)

Frida,
Semalam menu hari kahwin kat rumah ni ada tumisan but we all masak daging masam manis. Sama ke dgn daging palembang?
btw, my adik yg kahwin tu tanya you kenal ke dia? Dia dulu sekolah kat SMK Raj Muda Musa sampai form 3.

Lin,
Miss 6 tu memang kelakar giler kdg2, hehehehe

Rahmath,
I rasa I look so mcm mak2 orang pulak in that tudung, wakakaka ;-). Are you taking some leave this week to look after your son? How is he? I rasa cater lagi kurang penat dari merewang ni kan!

Kak Acik,
I tertunggu2 jugak rombongan meminang you datang, hehehe. Bakal menantu you tu cute giler bila pakai baju flower girl yg besan you buat kan, wakakaka

edda(",) said...

i dah berderai gelak dlm ofis tgk muke miss6 jd org kuat.. hahahaha... terkejut staff kat tepi i tauuu

azumasn said...

mmg bz btol buat kenduri..
kitorg thn nie 1st tym bt kenduri kawen...seminggu b4 kenduri dh bz.lps kenduri tggl org rmh ja la yg mengemas.
dhla ank2 mak sy semuanya muda2 msh so xreti sgt nk buat apapn...jd kuli ja la kat rmh..
kesian kakak sy ternanti2 adk2 dia join mjls..kitorg suma bz bt keja dapur..syukurnya mjls tu berakhir dgn baik...

NiezaMan said...

Salam LG..
sronok tgk gambar2 yg u snap
mmg kalu kt kg meriah kalu kenduri especially bab rewang..de 1 gambar 2, i rasan mcm makcik i la..27hb ni i kn rewang kat umah makcik i kt kg. bukit badong..meh ler dtg membecek..hehehe

jana said...

Mynn,
my hubby cakap dia leka tengok bapa you borak dengan your hubby dia cakap Melayu ke english my hubby tanya,I cakap dia cakap Jawa ha ha,nantilah I tanya you meraka berborak guna bahasa apa.I cakap dengan husband I.Musykil pulak dia mynn he he.Sebenarnya I pun cuma segan nak tanya you.

Mat Gebu said...

Waaaaaa.....i salute kan mat saleh u ni LG..., bagus lahh lu nie broo!!...ishh2 laki sapa lah agaknyaa tuu....rajin sungguhhh!!!....

Flower said...

Hb n anak2 you jd cheap labour lah ni. Import dari Australia lagi tu. I tak pernah experience or tgk org2 buat kerja kawin mcm ni. Meriah sungguh ya.

Ayu said...

uuwwwaaaa.....frust xdapat mai umah akak.hb ayu kena keje coz ada mesin baru smpai.iiissskkk...

hm...hb akak sronok tak dpt tlg buat keje rewang2 ni? yela...kat sana mana ada mcm ni kan

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇