Friday, 29 May 2009

Recipe Cottage Pie as requested :-). Malam ni ter rajin sikit pulak nya nak type recipe, selalunya dah berhari2/ berminggu orang mintak, baru lah I rajin letak recipe, hehehe….

Cottage pie

Ingredients (serves 6)
  • 2 tablespoons (40mls) olive oil
  • 1 brown onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 500g beef mince
  • 2 teaspoons chicken/beef powdered stock (tak payah letak kalau dah pakai liquid stock)
  • 1/2 cup water ( or you can ganti dengan chicken stock in liquid form)
  • 400g can diced tomatoes
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 2 cups of frozen mixed vegetables (I used the corns,carrots,peas mixed)
  • 1 tablespoon (20mls) worcesteshire sauce
  • salt and pepper to taste

For the mashed potato topping:

  • 700g-1 kg potatoes, peeled, diced and boiled until tender and drained
  • 2 tablespoon (40g) butter
  • 1/4 cup cream (or warm fresh milk kalau takde cream)
  • 125g tasty cheese, finely grated
  • salt and pepper to taste
Method
  1. Heat 2 tablespoons of oil in a saucepan over medium heat. Cook onion and garlic until soft.
  2. Increase heat to high. Add mince. Cook and break up and stir the mince until browned. Add tomato paste, stock, water, worcesteshire sauce and canned tomatoes. Bring to the boil. Reduce heat to medium-low. Simmer, partially covered until the liquid has reduced and the sauce has thickened. Add the frozen vegetables. Cook for about 2-3 minutes.
  3. Preheat oven to 200°C. Grease an ovenproof dish. Spoon in mince and ratakan the top.
  4. Mash the potatoes and add the butter, cream/ warm milk and grated cheese and mix until well combined. Season with salt and pepper.
  5. Top the mince mixture with the mashed potato and rough the potato up using a fork. If nak lagi bercheese, boleh lah kalau you all nak tabur mozarella cheese on the mashed potatoes. (but your arteries wont like it, I can tell you, hehehehe).
  6. Bake for 30-40 minutes or until the mashed potato is golden. If your oven is like mine, maybe you can grill it at the end so the top will become golden brown.

8 comments:

iQa said...

assalamualaikum..
TQ so muchh kak Myn. really appreciate it. hehe tungguuu nanti iqa tunjuk yg dah buat kat my blog. tapi take time jugak la since kat kg sekrg.hehe..
till then
have a gud day

ain said...

Insyaallah nanti,kalu mood rajin dtg golek2...akak nak try!!!!

psst...cutenya miss 5 main mud!!

fazlinil irma said...

yeaa..dah ada proper recipe..
after this will try ur recipe plak..hehe

jangan request hr2 sudah..kebulur bapaknya nanti mahu makan nasi..hehehe

blogresipi said...

Salam kenalan... suka baca blog ni... cute2 nye your princess :)
Saya add link ke Blogresipi saya ek.Tq :)

lemongrass said...

iQa,
buat jgn tak buat, hehehe. Snng aje nak membuatnya tp leceh sikit sbb nak kena buat mince tu dulu, pastu mash potatoes lagi. But bila dah makan mmng tak ingat lah, hahaha

Kak Ain,
I pun tunggu rajin baru buat benda2 mcm ni, mmng I ni dasar malas sikit,hahaha... Miss 5 tu mmng teramat2 suka main masak2 dgn mud, slalu main sorang2 aje :-)

Irma,
Klu request hari2, sian kat your hubby lah ye,hehehe. Kenalah you masak 2 jenis dishes hari2, western dgn melayu, rajin rajin ;-)

blogresipi,
Thanks. boleh aje nak link. Nanti I add yr link jugak ye :-)

fazlinil irma said...

cop...pembetulan akak..
sy hanya bibik saja..belum berkahwin..keh keh keh
bapak tu refer kpd majikan sy..hehehe

fazlinil irma said...

akak sy copy resepi akak..nak share ngan kawan2 :)

lemongrass said...

Irma,
oh ye ke, hahahaha... sorry lah silap info :-).Ambik lah recipe tu, halal nya :-)