Wednesday, 20 May 2009

Malam tadi, The Other Half said to me yang he’s quite looking forward to his parents coming here. Then he asked me, “Are you as excited as I am Dear?” Then I jeling dia and he looked at me and we both burst out laughing, hehehehehehe. What a question! :-). I have 2 more weeks to make the house spic and span for their arrival, lebih kurang macam nak tunggu agent datang inspection lah kiranya, hehehe. And I’ve already told The Other Half that he’s not allowed to melepak2 the weekend before their arrival sebab he has to help me clean up and tidy the house. Ye lah kan, if he wants his parents to sayang anak menantu ni sebab pandai jaga rumah, kenalah dia tolong I kemas rumah right :-). I think we can keep the house fairly tidy in that 6 days. I jegil aje biji mata kat The Little Misses, sure terus kelam kabut diaorang kemas rumah, hehehe. Now, if I can train The Other Half to do the same ;-).

By the way, The Other Half has come up with a solution to reduce the stress levels (his and mine) while the parents are here. He said, he’s going to keep them fully occupied with a detailed itinerary for them for those 6 days which included detailed menu as well! Sampai begitu sekali you, hahahahahaha. Which reminds me, actually I kena mula tulis semua entries yang berkaitan dengan diaorang dalam Bahasa Melayu sepenuhnya so diaorang tak boleh lah nak paham apa2 yang I tulis. Evil betul menantu diaorang ni kan, wehehehe. So, kalau Bahasa Melayu I tiba2 jadi bahasa baku, just ignore aje lah ye, susah weh nak tulis essay in Malay after so many years of not doing it! :-). Ok, I mulakan sekarang ye :-).

Sebab2 musabab The Other half nak buat itinerary ( apa eh dalam BM? ) yang terperinci ( I kena guna kamus online untuk cari makna ‘in detail’. Hampeh betul lah BM I ni!) sebab dia tak nak lah PIL bosan aje tak tau nak buat apa terperuk kat rumah with me as company, hehehe. Kalau diaorang terperuk kat rumah aje, takut macam2 pulak yg diaorang nampak yang tak kena dengan rumah we all ni, hehehe. So, kalau bawak jalan2 merata kemana2, tak sempat lah diaorang nak tengok the house dengan terperinci ( I am going to keep using this word now because I can, hehehe), betul tak, hehehehe. Pastu, my PIL ni lambat sikit nak bersiap2 ni so kalau we all bagi itinerary yang terperinci ( hehehehehe, I’m using it again :-) ), diaorang tau lah nak bangun pukul berapa and nak bertolak pukul berapa and nak minum teh pukul berapa, hahahahaha……

Meals hari2 masa diaorang kat sini pun we all akan cuba tulis menu harian. Nak tau kenapa, my PIL ni macam2 tak boleh makan sebab konon nya akan bagi kesan/ganggu tidur diaorang, jadikan diaorang tak boleh tidur or tak lena tidur or mimpi macam2 lah. Sejak dari dulu lagi, setiap kali diaorang datang makan kat rumah we all, I akan tanya awal2 apa yang diaorang tak boleh makan so senang lah kan I nak masak apa2 yang patut. I bukannya menantu/ orang yang jahat, kalau sesiapa bagi tau I awal2 apa alahan diaorang, memang I takkan masak benda2 tu. Ye lah, Miss 5 pun alah teruk kat kacang so I tau lah kan macam mana nak masak for alahan ni. Anyway… ( oops, terguna BI pulak, hehehe ), yang buat kan I geram, setiap kali I tanya, mesti diaorang akan cakap diaorang telan semua cuma jangan masak pedas2 sangat, itu aje. Padahal I tau yang ada macam2 benda yang diaorang tak makan contohnya bawang besar. Pastu, esok pagi lepas makan malam nya, bila we all tanya tentang tidur diaorang, mulalah diaorang kata, tak boleh tidur lah, tak nyenyak tidur lah sebab ada benda yang diaorang makan masa dinner tu! Kalau you jadi I pun tentu lah akan bengang jugak kan. Macam I ni saje2 aje masak benda2 tah hape2 utk diaorang! Tapi pastu, kalau we all gi makan kat luar, boleh pulak tu order macam2 and makan segala bawang! Tak jadi hal pulak tu! Agaknya air tangan I tu yang buat semua jadi tak lena tidur, asik terkenang kat I aje, wakakakakaka. Power habis I ni ;-).

So, you boleh bayang kan lah tahap tekanan I masa tu kan. Dah lah penat2 masak! Tu yang memang 6 hari tu I kena buat menu harian so semua orang happy and takde sape nak komplen apa2 lepas tu. I lagi suka kalau orang bagitau I apa yang diaorang tak boleh makan sebab lagi senang kerja I nak cari recipes and nak beli bahan2. I rasa I akan masak western aje lah 6 hari tu sebab western food mana ada guna rempah ratus ni kan so selamat lah rasanya :-).

Ooops, panjang pulak essay kali ni. Tak boleh lah nak hurai kan semua benda dalam 1 essay aje kan, nanti2 I sambung lagi, hehehehehe…….

DSC00199

Saje je letak gambar ni, terkenang kenangan lama :-).

26 comments:

Mme Doole said...

kita takde makpak mertua tapi ada sorang makcik mertua. dia punya banyak songel eiiiii.. sungguh mencabar kesabaran i! nasib jumpa 3jam setahun sekali je (xmas hehee)

lemongrass said...

Hi Mme Doole,
tu yg we all pindah Perth fr Adelaide so jumpa cuma setahun sekali paling kerap pun,hehehe... Tapi mmng stressed betul masa tu :-).

ain said...

wat ever pun min, akak wish you all the best during their stay nanti. hmmm...dpt tak blogging nanti time depa ada??

lemongrass said...

Kak Ain,
thank you for the wish, I need all the encouragement I can get :-). Boleh rasanya nak berblogging but maybe dlm bilik guna my hubby's eepc, hehehe

Sizuka said...

k.min, i have a perfect meal plan for ur inlaws. memang takde spices, takde bawang, senang nak prepare, sure tak banyak songeh nye

day 1
bfast : maggi ayam
lunch : maggi ayam
dinner : maggi ayam

day 2
bfast : maggi ayam
lunch : maggi ayam
dinner : maggi ayam

day 3.. day 4.. day 5.. day 6..

eh! samala.. I'm pretty sure by then, ur inlaws akan dah bosan makan maggi dan akan stop being so fussy about their food.

or another alternative is, bfast, lunch and dinner, suruh dia org makan kat luar... hehe

QiStinA's said...

LG...cam tu sekali yek... ingatkan ada PIL omputih nie lagi senang nak handle...rupanya sama je yek... tak pe la LG.. hope u dpt lalui dgn tenang n jaya...ha..ha..

Mat Gebu said...

Waaa..ini macam nak sambut YDPT Agong and Permaisuri....siap menu semua...tak pe, u penuhkan aje aktiviti utk mereka.sure 6 hari tu rasa mcm 2 hari jee....

nj said...

LG...
Ruginya PIL u tak fancy Malaysian foods...how come ye? they should be looking fwd for malaysian meals from their dearly malaysian DIL! Haiyaa...manyak susah lo ini macam. All the best...can't wait for the ending part...

lemongrass said...

Shidah,
wahahaha, adalah sorang2 muka maggi nanti ;-P.

Moi,
sama aje PIL mat saleh n melayu ni, ada yg bnyk songeh, ada yg ok. PIL I kdg2 aje bnyk songeh nya, tak larat, hehehe

Cik Mat,
tu lah, kalah nak sambut royalties,hehe. mmng pun we all nak penuhkan 6 hari tu dgn mcm2 activities, baru lah diaorang tak sempat pun nak duduk.

Norma,
diaorang makan asian dishes tp tu lah, lepas mkn tu komplen. Tu yg I pun kdg2 pening gak nak masak apa, hehehe

jana said...

Mynn,
PIL mat saleh atau melayu sama je,
macam I FIL ok MIL tak berapa ok,tapi mengenangkan anaknya(suami kita)baik terhadap I dan parent I maka i pun kena begitu jugalah. Lagi pula kan mengikut ajaran islam kita kena mengutamakan PIL sama seperti ibubapa kita. So telan jelah masalah tu mynn. Yang penting anaknya itu faham dan menyokong isterinya macam your hubby, So good Luck Ya, Mynn Boleh and Malaysia Boleh he he he.

fifi said...

ka, thumbs up for writing in malay..
ok ler tu bahasanya..btw, saya pergi perth holiday jer...
tp rasanya disemeber tu panas giler eh...

che zaid said...

Hai Cik Puan,
i pun mengalami masalah yg same mcm u...i melayu n my PIL jawa..bila masak yg special skit my MIL boleh kata "Bapak tk toyan" aduuuu walhalnya belum rase lagi..tapi my FIL mmg suka pasal dia kata time ni la dia nak rasa benda2 yg dia tak pernah cuba...masa I plan ngan adik beradik yg lain utk buat sate boleh dia suruh anak dia p beli kat kedai walhalnya kitorg tgh bakar sate nih...u still lucky 2thn sekali tk jumpa ur PIL pun ok lagi kan..tp I ni kalau anak dia (which is my husband) tk balik 2 minggu je pun mulalah buat sakit mcm2...walhalnya anak dia yg lain punyala ramai kt sebelah menyebelah rumah..nasib baik my husband understanding.I hope she can change one day walaupun dh tua kan..org kata payah dah nak ubah.tp I still berdoa.

dila~noor said...

best jgk ekk dpt ngumpat tp die tak phm..
bkn die je..your other half pun tak phm..so kalu anak brnk tu melebih2 menstresskn you..luahkan je kt ktrg ni..hehehe

adoila..TERPERINCI sungguh entry ni..hihih

Sekeras kelikir said...

Berani betul la miss 5 neh...ai yg beso neh tak berani nak duk depan burung cam gitu...dia punya peak punyalah beso..takuuuttttttttttt~

ummiQisti said...

kelakar la akak ni..siap buat acara utk PIL..heee..tp bagus gak biar diorang leka sket x de le byk komplen sbb penatttttt...heeee.. good! good! idea yg bercawang2..wakakakaa

lemongrass said...

Zana,
mengenangkan yg PIL mmng patut kena hormat, tu yg slalunya I telan aje n senyum aje bila dia komplen.Tu yg lepas geram sorang2 dm bilik,hehehe. My FIL pun lagi ok dr MIL, sama aje rasanya kat mana2 kan :-).

Fifi,
awal Dec or akhir Dec? Dec tak sepanas in Jan or Feb so selesa lagi klu nak jalan2 kat Perth ni :-). Dtg akhir Dec, penuh dgn psot Christmas sale, best, hehehe

Zaida,
sian dengar cerita u, lebih kurang sama lah ye u dgn I.my MIL lah yg lebih2 akan kata FIL tak mkn this and that tp FIL mkn aje, hehehe. Alhamdulillah lah my hubby mkn semua yg I masak, hihihi. But like you said, doa aje lah kan bnyk2, nak buat mcm mana, orang2 tua ni mmng bnyk kerenah...

Dila,
tu yg I kena luahkan perasaan dlm BM, so xde sape yg paham n akan terasa nanti, hehehe. Memang terperinci betul essay malam tadi, hahaha ;-P

Sekeras kelikir,
dia tu mmng tak takut langsung, segala benda dia nak pergi dekat and nak cuba, we all yg takut.
btw, Akak lupa betul nak pos yr FM, minta maaf bnyk2 ye.FM dah beli tp tak pos2 lagi :-(

UmmiQisti,
itu idea anak dia sendiri yg mmng tau perangai Mum & Dad dia mcm mana, akak ikut aje, hehehe... Anak and menantu sama2 hantu ;-).

azIEda said...

lemongrass.. u tulis dalam BI ke BM ke , mereka boleh translate kan. ada website la.. so u kena tulis cam bahasa mak rempit and they cant translted that..lol.. been there done that..

lemongrass said...

Azieda,
betul jugak, hehehe. Lepas ni I kena tukar dialect lah ;-)

mama diny said...

susah jugak ada pil omputih ni ye Min, anyway good luck, I'm sure you will be alright, kalu tension, masuk toilet ambil wudhuk..hehe...

About speaking Malay to yr girls, in my opinion the sooner you start the better cos little kids absorb new knowledge like sponge, lagi lama U tunggu lagi tergeliat lidah depa. My little one was 1 when we came to UK but we speak both languages to her, so now she is mastering 2 languages and she knows which one is which, cubalah..

azIEda said...

PIL om putih are still in laws...lol then why they have so many mother in law jokes..

also as a menantu we like to keep our place tidy to show how well we jaga their anak and their cucu..but as all mother in law . they always love their daughter in law. kan?

lemongrass said...

mama diny,
some in laws are perfect, some are not so, hehehe.. I know I should start teaching my kids sooner rather than later tp I ni yg rasa tak confident aje, hehehe

azieda,
mmng kan, bnyk betul MIL jokes which means mmng a lot of MILs are in the same basket lah :-)

potpetmama said...

lg;
i agree with mama diny..on language issue tulah..ur kids have bring along a lot of things from ur hubby's, rupa paras,culture etc..n from u? xkan u tak mau mereka ada "something" from ur side utk dibawa sepanjang hidup mereka sebagai tanda they are also part of us (x kire melayu ke melayu jawa)so bahasa is one of it ajarlah mereka BM from now..maybe satu dua ayat seminggu ke.kalau kecik2 senang lagi nak ajar..lama2 fasihle mereka..they will feel proud dpt speaking our language especially bila dah besar n will tell peoples "saya boleh berbahasa melayu kerana mummy saya orang malaysia" tak bangga ke..
ketepikan semua alasan, teach them Malay language with full of ur heart..selamat berjaya dan i doakan anak2 u dpt menguasai our language dgn baik..mereka akan lebih ayu sebagai gadis melayu campur..insya'allah..mudah2 an.

Sekeras kelikir said...

Berani betul miss 5..ish ish ish~

Ehe tak per akak...saya pun bz gilos sekarang neh..sampai lupa...take your time...kira kalu akak nak lepaskan geram kat PIL akak just post je banyak2 FM tuh kat saya..eheheehheeheheh...moga2 hilang geram akak kat depa~

lemongrass said...

Potpetmama,
My kids already know that they are half Malay because they will tell people who ask them that they are half Malay and half Aussie :-)and they are very proud of that fact. Culture wise, we follow a lot of the Malay cultures as well in our daily life. It's only the Malay language that they are lacking a bit. But I'm not that worried yet sbb I think they'll pick it up very easily.But like you said, I have to put aside all the excuses and start from now teaching them 1-2 words a week.Doa kan lah ye that I can do that :-). Seronok I klu berjaya :-).

Sekeras kelikir,
hehehhehe, tiba2 awal June nanti, berlambak2 FM you dpt sbb hari2 I pos sbb geram, wahahaha

potpetmama said...

LG;

Malaysia Boleh, LG boleh!!!! hihi..all d best 2 u n d kids too..sayangi bahasa kita!!

lemongrass said...

Potpetmama,
hehehhe :-)