Thursday, 21 May 2009

Pernah tak you terasa yang sometimes you really really want to say something sarcastic to some people who in your mind deserve the sarcasm. The Other Half said yang I am occasionally sarcastic but only to him, never to other people. I guess I know The Other Half can take my sarcasm without being offended and he will tell me if I have offended him with my sarcastic remarks. And he sometimes will get sarcastic with me too so tit for tat I guess, hehehe. And a lot of the times, both of us will jokingly be sarcastic to each other in front of The Little Misses. The Little Misses know that we are only joking and we are not trying to hurt anyone’s feelings. And Miss 10 has been occasionally trying to be jokingly sarcastic to us as well but I guess at her age, the sarcasm doesn’t really work that well because she doesn’t know the nuances of sarcasm, hehehe. So we told her to wait till she’s a bit older before she tries to be sarcastic! Kids!

But, with strangers or with casual acquaintances, I selalunya akan act polite sebaik mungkin. Ye lah kan, buat apa nak act tak polite to these people, buat menghabiskan boreh aje, bukan nya dapat apa2 pun! Unless I know yang those people can take the jokes. Tapi since I start berblogging ni, adalah quite a few times already I rasa nak aje keluarkan kata2 sindiran pedas dan tajam and nak bagi se das dua kat some people. Tapi, bila fikir2 kan balik, I know I will feel better right after writing the sarcastic comments, but unfortunately,  I will also feel terrible for a few days after that sebab asik teringat kan pasal my sarcastic comments aje. And selalunya The Other Half will ‘counsel’ me not to layan all these crazy ‘holier-than-thou’ people. He will tell me to either not write anything back or tell me to be just short and sweet ( macam I lah, short and sweet kan, hahaha, sape2 yang nak termuntah tu, pi masuk toilet sana!). Some people tak boleh tengok orang senang kan, nak buat macam mana, perangai manusia ni berbagai2 ragam. I envy betul kat bloggers yang pandai menyindir secara tactful and berhemah :-). Sebab kalau lah I boleh tulis sarcasms yang very sharp and straight to the point, alangkah bagusnya, but I haven’t reached that level yet. Maybe 1 day after dah lama berblogging, mana lah tau kan, hehehehe…..

So, for the time being, kalau I terasa geram kat some people, I won’t do anything. I will still be polite and short and sweet :-). Tak guna layan lebih2 kan, nanti melarat2 pulak…… Hmmm…..

Ooops, before I membebel lebih2, baik I tayang gambar my dinner tonite.

DSCF5863

Nasi lemak aje…..

24 comments:

Amy said...

Salam Kak LG,
wah nasi lemak!!!Uhh sib baik arini i masak sambal at least dah nak same:-D Geram tgk kacang kt sebelah tuh hehehe:D

miSs inTerpReted said...

sedapnye nampak!!!

chicky84 said...

i love your blog!
and actually read it in daily basis..
dont worry bout them..
they wont like everybody and so do you and i, kan?
lol

Sizuka said...

k.min, blogger mana yg buat u sakit hati tu? mlm ni jugak i gi bomb blog dia.. hehe

u know what, actually u're sopan and sweet. i was quite impressed given that i dgn rodd masa kat ausmat dulu mcm anjing dgn kucing, dua2 sarcastic giler. i used to be a sarcastic person too. pastu bila dh tua ni, rasa mcm letih. and i dont see a point why i nak kena sakit jiwa pikir pasal org2 yg mmang dah perangai mcm tu.

but even now, the trace of once a sarcastic person tu still exist, dgn my hubby la. mcm u and ur hubby. i believe that, bila kita sayang org tu so much, we can just be ourself ie in my case, my sarcastic, mulut laser self.. hehe

eh! panjang la pulak

azIEda said...

well, elok we tak lepas kata.. nanti we menyesal pulak.. tak berbaloi. ive been living with masyarakat berbeza living dengan keluarga terdekat or extended. keep your chin up.. and again i want to let you know, your blog nie is my daily routine.. banyak jugak i belajar dari u tau...

ain said...

min...u sama mcm akak. bila ngan org luar, rasa tak sampai hati nak sindir pds2. tp ngan hubby selalunya mmg kenalah. n nasib hubby akak mcm urs, x kesah. dia faham kdg2 akak lpskan rasa geram kat org lain tp buang kat dia. akak pun jd heran knp kita perlu sindir2 org lain dlm blog sdgkan kita tak kenal directly org tu, why dont we just read, suka, leave ur comment, x suka..leave nothing n get lost. lg satu, yg kdg2 kelako tu, kita citer psl benda lain, tp ada komen2 yg go very far and details. but akak tetap terima. Once u think positive, Insyaallah everything will be just fine.

p/s...ur ns lemak is nice!!!!

ain said...

may be min boleh bc latest entry akak, n you know apa yg akak maksudkan!

afid said...

salam kak LG,
first time komen tapi dah lamaaaa baca..hehehe

sedapnye nasik lemak & ur kids very d comel.

salam kenalan..:)

lemongrass said...

Amy,
nasi lemak klu kat M'sia, I buat bfast aje, klu kat sini, buat dinner, hehehehe..

miSs inTepReted,
sekali sekala mkn nasi lemak siap dgn side lauk tu, mmng sedap :-)

chicky84,
thanks for liking my blog and my writing :-). Betul jugak you ckp, kita pun ada gak tak suka orang but I klu tak suka, I buat x tau aje, tak sindir2 like certain people, heheheh....

Shidah,
diaorang ni jenis yg takde 'rumah', tu yg klu pegi rumah orang asik pandai komplen aje, hehehe. Klu I tau mana rumah diaorang, mmng I gi bomb gak :P. I mmng sarcastic abis, but like u, dah makin meningkat umur ni, dah makin mellow sbb tak berbaloi (exc dgn hubby lah :-))

azieda,
Betul like you said, klu dah terlepas ckp, mmng susah nak tarik balik, tu yg I'd rather just buat tak tau aje, malas nak layan :-). Thansk ye sbb sudi singgah slalu kat my blog :-)

Kak Ain,
nasib baik lah hubby memehami kan :-). I pun tak faham lah sesetengah orang tu, sanggup buang masa nak typed things, klu tak suka, get lost lah kan. Tak payah lah nak bagi advice mcm dia lah pandai2 sgt, hehehehe....I pun telan aje sbb I don't know them.

Hi Afid,
slm kenal too. thanks ye sbb sudi singgah my blog :-)

jana said...

Mynn,kacang kat nasi lemak you tu nampak sedap je,macam besar sikit dari kacang kat malaysia ye ke,cara you menghidang makanan tu menarik sungguh(macam kat kedai),you tau kan kita melayu ni sedia sarapan pagi tak macam ini,kalau zana buat macam you buat ini.mesti anak-anak bujang I terperanjat.nantilah sekali-sekala I nak buat macam ini pula la.Hari itu mak I tengok blog you dia cakap Alya macam cikgu maarof :-)

MrsNordin said...

Came here from Azieda's blog. Your girls are so pretty!! Nice writings, too. Will come here more often.

Cheers!

m y a l i s h a said...

sis.. i had an xperience wit those ppl yg mmg lebih suka drop on comments yg x membina dari yg membina.. well.. juz ignore them.. memang i pon piss off dgn org cam ni.. for me kalau i throw all of my sacarsm through the blog memang panas lah org ittew.. but.. think back.. nak buat apa kan..

sis, ur nasi lemak so mouth watering.. urmmm.. i yg kat spore ni pon jarang sekali buat nasik lemak.. selalunya weekend kalau terasa nak makan gi adam road nasik lemak.. kalo singgah spore mkn le nasik lemak adam road.. sedappp..

tgk ur nasik lemak mcm nak tarik mr hubby lah ujung minggu ni makan nasik lemak..keh keh keh..

ummiQisti said...

hek elehhhh..sape le yg nyakit kan ati akak tu..kalo sizuka bomb,saya terus declare WW-4!..byk cekadakkan..nak baca,baca je le..x yh bg komen yg x bape 'membina' tu sgt nnt buat sakit ati je..anyway bersabor byk le ngan org jns camni kak...yg penting 'kita enjoyyyy' ;)

p/s terbau2 n/lemak tu sampai kat sini..sedappppnye.. :)

fifi said...

kak, blogging world ni mmg macam tu..i pun heran kenapa takleh tengok org lebih skt or bahagia skt..
anyway, bak kata nabil since ianya tak menjejaskan ekonomi negara ok ler tu kan.
saya pergi dr 17 smpi 22 dec..
huhu..best gak klu ada sale..

Jun said...

Min..selalu gak rasa camtu..tp even kat mana pon kita..blogging or not..org2 mcm ni sure ade..dah byk kali gak rasa nk quit blogging bcoz of these kind of people tp tu la, kena fikir positive la..kalau layan pon saket ati..kita gak yg saket..diaorg tu mcm tu gak..bukan senang nak ubah pon fikiran org2 mcm ni...so, buat2 bodoh aje lah walaupon org2 tu yg bodoh..ekeke...lagipon, kita bukan nak cr musuh kan? just nak share ape yg kita ade walau x byk...hidup pon x sure smpai bila..so, cheer up! njoy ur life...mmuahhhh! owhh! btw, ade x budak2 x mrsm yg contact u? this sunday, jun ade gath wif a few of 'em..hehe, jgn jeles ok!

Baiti Mustafa said...

hi! bloghopped from sheri's.

how come a simple nasi lemak can look soo tempting and yummy even on a monitor??

so terror la you...cheers!

~KB~ said...

LG...
looks the very yummy... i'm sure it tastes yummy as well!!! u 'geram' kat sape ni? hehe... 'geram, jgn engkau geram...' :0

~U know who i am~

nj said...

LG...
macam yg norma kabor dulu kan...kena ada blog etiquette ni. Harap2nya norma takde mengecilkan hati LG ye...
Norma dah cuba makan avocado, sedapla...kat sini sebijik SR2 lebih...mahal atau murah tak tau le..

lemongrass said...

Zana,
kcg tu kcg tanah tp versi besar, kat sini panggil 'beer nuts'. Rasanya kcg tanah yg halus tu lagi manis n rangup bila di goreng banding dgn kacang besar ni. We all pun kat sini tak pernah lah makan nasi lemak utk breakfast, sure terkejut besar my family klu I masak nasi utk bfast, hehehe. Mak u ckp Alya rupa Abah I ye?Hehehe... tang mana agaknya ye yg sama? :-)

MrsNordin,
thanks for dropping by. I bloghopped to yr blog the other day fr Azieda's blog too :-).

MyAlisha,
sama lah dgn I, klu ikut hati nak aje jadi sarcastic tp mcm u kata lah, buat apa layan orang mcm tu kan :-).Best nya dpt gi restoran or gerai bfast nasi lemak n kopi ais, dah lama tak buat mcm tu, hehehe. Makan nasi lemak nanti ingat kat I tau ;-)

ummiQisti,
Tu yg I nak bagi sedas dua rasa pedas dgn sindiran tp bila fikir balik, tak berbaloi aje 'air liur' I layan orang2 mcm tu, hehehe..

Fifi,
alah, you dtg tercepat sbb sale mula on the 26th of Dec. Tak smpat lah u merasa suasana Xmas sale kat sini nanti!Tp I pun xde kat Perth masa tu sbb insyaAllah we all semua balik M'sia sbb adik I sanding.

Jun,
hehehe... U pun ada jugak ye kena?Tapi heran betul kan orang2 mcm ni,mcm lah diaorang ni terer sgt segala benda. I pun mcm u jugak, buat bodoh aje, hahaha... Wahhh, jelesnya tengok you nak gather2, kirim salam ye nanti kat sesape aje yg masih kenal I lagi :-). Pastu, klu u nak promote blog I, pun boleh jugak, hahaha

Hi Baiti,
tq for dropping by :-). The power of photography nowadays, klu tgh lapar, gmbr pun nampak sedap kan :-).

KB,
I ni geram kat orang yg I tak kenal, hehehe....Matt mkn nasi lemak tu semlm, dia pi letak sambal tu punyalah banyak pastu mengadu pedas tp still telan jugak :-). Nasib baik tak sampai meleleh2 air mata menahan pedas, hehehe....

Norma,
I nak google lah blog etiquette ni pastu nak letak kat my blog. Tapi kan, I rasa, orang2 yg mcm tu surenya diaorang tak kisah langsung pasal etiquette ni kan, so tak guna jugak letak, hehehe. Avocado tu lemak aje kan, dulu masa my kids babies n toddlers, diaorang suka mkn avocado mcm tu aje sbb lemak n smooth aje nak di telan :-).

fazlinil irma said...

hai kak..

kalau org melayu la yg buat mcm tu mmg sedih..sedih sbb org kita yg x habis2 dgn sikap dengki. x boleh nak tgok org senang..

x kira tua atau muda sama je.. sampai ada yg nak masuk kes polis.. huhu..

dorg ni mmg akan ada dimana2 dan sampai bila2..

suka nak tgok kita naik angin..

ok kak..jgn berhenti berblog sudah la eh :)

Natasha said...

adeh tak sempat nak komen... dah ada 20 org komen... hehehe... sarcasm is daily life ler for me... hahah... too much ****** people in college... hehehe... anyway... you're a very nice person... dont bother bout people... i always get that idiotic kinda people coming to my blog just to make my day miserable... best solution... IGNORE them! hehehe...

lemongrass said...

Irma,
Orang melayu lah yg slalunya jeles bila tengok orang lain snng, tu yg sedih nya kan :-(. Susah betul nak buang perangai dengki ni agaknya ye, hehehe

Tasha,
I loved to be sarcastic too when I was young but as I get older I find it easier to just ignore this people :-). Malas nak mengabiskan air liur, hehehehe...

pinkpetunia said...

salam. reading yr blog just like reading my own sis diary lah! ha3
i agree with u abt nak sumpah org yg kurang asam tapi mcm ngabiskan boreh ajo... i ni tgh nak marah kat my other half but knowing dia takkan amik pot ape yg buat i marah, pun ngabihkan energy i jer. baik i continue my fav past time & ngabihkan duit dia beli benang lagi byk2.. bior dia marah plak.

lemongrass said...

Pinkpetunia,
salam. sorry I termissed your comment kat sini.I pun kdg2 bila tgh marah2 dgn hubby, tengok2 dia mcm buat tak dengar aje, mmng betul2 mengabihkah air liur I aje, hehehe...