Sunday, 25 May 2008

Khas untuk Nabialishad , resipi kebab & roast rosemary n garlic roast potatoes

Minced Kebab

Bahan2:
500g minced beef/lamb
1/2 brown onion (bawang yang besar tu), chopped finely
2 cloves garlic, chopped finely
a handful of fresh italian parsley/flat leaf parsley (kat m'sia panggil daun sup), chopped finely
1-2 batang mint leaves/ daun pudina (kalau suka, nak letak lagi banyak pun boleh), chopped finely
1/2 tsp paprika powder (klu nak tukar dgn chilli powder pun boleh tapi nanti lagi pedas lah)
1/2 tsp cumin powder /serbuk jintan putih
garam secukup rasa, about 1 tsp

Cara2:
- Dalam mangkuk yang besar, gaulkan kesemua bahan2 menggunakan tangan (ala2 jamie oliver without the tangan kiri :-)) hingga betul2 sebati.
- Kemudian menggunakan metal skewers atau lidi, shape the mince mixture around the skewers agak mampat supaya tak berderai semasa meng 'grill'. Nak besar mana terpulang pada diri sendiri but jangan tebal sangat, takut tak masak bahagian dalam.
- Grill sehingga masak .

Rosemary n garlic roast potatoes

bahan2:
750g - 1 kg kentang (lagi ramai orang yang nak makan, lagi banyak kentang nya)
2 tsp chopped fresh rosemary leaves
1 garlic clove, chopped finely
olive oil
salt n pepper

Cara2:
- Kopek kentang dan potong 4. Masukkan ke dalam periuk dan tambah air hingga just menutupi kentang2 dan masak atas dapur until just cooked about 10 minutes. Jangan masak sampai lembik sebab nak roast lepas ni.
- Drain the potatoes until kering dan masukkan semula kedalam periuk tadi dan put the lid on. Kemudian goncang2kan periuk sedikit to get the rough edges around the potatoes. Jangan goncang kuat sangat sampai hancur potatoes tu pulaknya. Rough edges ni lah yang nanti bila kita roast the potatoes akan buat dia jadi crispy!
- Transfer the potatoes ke dalam greased roasting pan dan taburkan chopped rosemary n garlic and drizzle with olive oil. Kemudian gaulkan guna tangan.
- bake it in the preheated oven at 190-200ยบC for about 30-40 minutes depending on the size of the potatoes.

2 comments:

nabialishad said...

THANKS A LOT DEARIEEE!!!so excited..bila eh nak cuba nih..hahah jd pekasam dulu bulih?till then..daaa...muahhh!!

lemongrass said...

hehehe intan,
klu tak jadi pekasam, tak sedap lah kan! ;-)