Monday, 26 May 2008

Khas untuk Masz, resipi Apple Pie (shortcut version) & Chocolate self saucing pudding

Apple Pie

Pastry:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula pasir
1/2 tsp garam
140g cold butter, chopped
2 1/2 - 3 sudu besar air sejuk (from the fridge)

-Dalam food processor atau mangkuk besar, satukan tepung gandum, gula pasir dan garam. Kacau/ pulse hingga bercampur. Taburkan chopped cold butter ke camouran tepung tadi dan ramas menggunakan jari sehingga berbentuk breadcrumb. Atau jika menggunakan food processor, pulse sehingga bercampur sebati
- Renjiskan air sejuk ke campuran butter & tepung dan pulse sekejap2 sehingga bila adunan pastry di tekan between 2 jari, ia akan stick together. Jangan ramas lama2 or else adunan pastry akan jadi keras.
-Alihkan 3/4 adunan pastry ke pie pan/ mangkuk pyrex pie yang disapu butter. Tekan2 adunan ke bottom and side of the pie plate sehingga rata dan sekata dan agak mampat. Masukkan ke dalam freezer for 15 mins jika ada masa.

Apple filling:

6 biji golden delicious apple saiz sederhana(klu takde, boleh guna campuran apple hijau dan apple merah tapi 3 biji cukup).
2 tsp lemon juice
2 sudu besar brown sugar (boleh gantikan dgn gula caster kalau takde brown sugar)

- Peel kulit dan buang biji apples dan chopped up atau slice thinly. Masukkan ke dalam mangkuk dan sprinkle dengan lemon juice dan brown sugar dan gaul. Tak payah masak.
- Keluarkan mangkuk pie dari dalam freezer dan tuangkan apple ke dalam mangkuk pie.
- Kemudian, taburkan 1/4 adunan pastry yang selebihnya rata2 ke atas apple filling jadi macam crumble.
- Bakar pie in a preheated oven at 180ยบC for about 30-40 mins until golden brown.

( kalau nak apple filling tu lebih lembik, bolehlah dimasak for about 15 minutes sebelum tuang ke atas pie sehingga apple tu lembut sgt2. But sy suka yang still crunchy skit)


Chocolate self- saucing pudding

go to http://www.taste.com.au/recipes/7789/chocolate+self+saucing+pudding

but saya double resipi kuahnya sebab kami suka yang banyak kuah, lagi sedap bila sauce dia lagi banyak di bawah pudding tu. Dan jangan sampai terlebih masak sebab nanti kuahnya akan kering dan puddingnya akan keras.

4 comments:

masz_73 said...

halooo.. i dah buat akhirnyer apple pie ni.. hehehe.. beshhhhhh..ramai owang suka w/pun epalnyer dah x fresh lg n i siap letak walls solero eskrim..kikiki.. neeway.. TQSM..muahhhh... :P

masz_73 said...

LG..yg dessert yg satu lg tu.. i x brape paham ler.. part yg dia kata kena curahkan air panas kat belakang senduk tu... (ker i yg x paham ckp omputih? :P )

bule x u explain sikit...

TQSM :D

lemongrass said...

Himasz,
ice cream tu yg buatkan apple pie tu lagi sedap kan,hehehe...bila makan pie tu panas2 dgn ice cream tu yg sejuk,lagilah terangkatnya!

Yang curahkan air panas kat belakang senduk tu, tak payah buat pun takpe.cuma klu kita straight curah air panas tu atas pudding batter tu, takut nantijadi ada lubang tgh2 batter tu tmpt kena curah air or berlubang2 pudding tu nanti. Tugas senduk tu, nak bagi perlahankan sikit curahan air tu atas pudding tu so tak jadi lubang2 nanti... paham tak my explanantion?

masz_73 said...

dah agak dah... tu sbb dia suwoh curah kt senduk dulu kan!... hehehe.. pape kena tanya sifu gakss.. ok!.. toce sifu! :P

hmmm... after dinner td bg my hb lebihan apple pie tu.. (smlm kan dia keje mlm) mg sedap n dia pn suka pasal sblm ni.. i buat pastry nyer keras sikit..but urs.. sesedap rasa jer.. cair jer sampai kat tekak.. :)