Tuesday, 11 February 2014

the lenses

The Other Half came home last night with a plastic bag with something inside it for me.

Ada logo Apple kat bag tu, terus lah I teruja.

Rupa2nya, he bought me the lenses for iPhone at the Apple shop, hehehe.

Walaupun bukan barangan Apple but it’s something I’ve been wanting for quite a while.

Tengok orang lain guna the lenses with some pretty amazing results, tu yang I teruja nak cuba Smile.

And malam tadi and pagi tadi I pun menerai lah the maro lens.

To be honest, I find it a bit tedious nak pasang the lens onto the phone.

Sebab kena bukak casing phone dulu…Dah lah I punya casing ni leceh sikit nak bukak.

Then kena attach the lens which is easy..

But if you want to use the macro lens, kena unscrew the other lenses baru boleh guna.

And it takes time to play with the focusing distance for the macro shots.

Asik terbabas focus aje.

But, I’m really happy he bought it for me sebab tak payah lah susah payah nak mengangkut dslr everywhere dah .

I took this photo last night of Miss 14’s eye.

IMG_0636

I was trying so hard to focus on the lashes while Miss 14 was trying so hard not to blink sampai keluar air mata.

And that single tear drop made it look special pulak kan Winking smile

And pagi tadi I masuk kebun and took some photos of the flowers.

DSLR macro lens is definitely better but this one is not that bad.

IMG_0641

IMG_0644

IMG_0650

IMG_0651

IMG_0652

And ini pulak shots using DSLR macro (saje takde kerja cari kerja punya shots, hehehehe).

IMG_7959

IMG_7956

And ini pulak gambar food, also using macro, hehehe

IMG_7948

IMG_7953

I made masak asam pedas ikan selar for lunch.

But since I was a bit lazy, I guna ready-made paste aje.

I’m the only one yang makan masak asam pedas ni pun, tu yang I made it for lunch.

Sedap betul I menghirup kuah dia sorang2 takde sape kacau!

hahahahaha

18 comments:

Bangchik and Kakdah said...

makan sorang2... lagi seronok berebut bersilang tangan..!!

Laura Azura Zainal said...

Wahhhh. Im using iphone too. Tetiba mcm nk cari jugak lenses tu. BTW sangat suka masuk blog ni. The food was awesome. Kakak juga.

Shamsiah Abdul Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
Sama lak menu kita kali ni.
Tapi Sham guna ikan tenggiri.
My kids malas nak buang tulang ikan..

JaJa'Z said...

Kak mynn.. Cer tunjuk sket rupa lenses tu mcm mana..

rostina76 said...

cantik juga resultnya…time to consider gak. hehe

julie shahril said...

tunjuk rupa lens tu kak...hehe..
akak mkn nasi mmg byk tu je ke? patut la kurus, hehe.

Ija Rased said...

awesome lensenya..

Neny said...

Wahhhh..x penah tau pon pasal this lense...

Utk samsung nya phone ada tak eh?

ieda iedana said...

awesome pictures as always =)

t.a.t.a said...

Let me guess kenapa cuma ada 2 ekor sahaja ikan itu. Sebab cuma akak sorang aje kan yang makan? Yang lain malas nak makan ikan bertulang.

IrinaSGP said...

kalau macam nie lagi la semangat nk update blog... :)

JaSSNaNi said...

wow... nampaknya penangan macro bertambah2 cantek picture tu jadi ye..

tifa anvar said...

gambar first tu superb fantastic

JunAina said...

Cukup ke nasi tu LG?

susumanis said...

Pape pun gamba asam podeh jugak yg d boom.hihi

Kniedaz said...

nice la gambar2 tu LG...tapi asam pedas tu juga yang menarik mata ni..hehehe

Wan Ahmad Izudean said...

amazing,
tapi sebelum beli lenses kena beli iPhone dulu ni hehe :D