Monday, 24 February 2014

Overdosing!

Saturday hari tu we all tak keluar ke mana2 pun, not even to go cycling or walking!

Tersangat lah malasnya nak keluar rumah cos it was quite hot.

Nasib baik keluar jugak jemur kain or else memang tak rasa cahaya matahari langsung lah hari tu, hehehe

But I tak boleh lah duduk rumah tak buat something bila cuaca panas2 ni.

Macam memanggil manggil aje tepung roti dalam flour bin tu Smile

Rasa rugi aje kalau tak make full use of the heat kan!

So I meroti hari tu sampai The Other Half said, “I’ve never thought that I could overdose on bread but now I know I can!

Hahahahahaha…

I started with bread for lunch.

But I wanted to make something different yang we all tak pernah makan lagi.

So I made silverside, garlic and chives monkey bread style loaf.

IMG_1049

I used basic white dough yang I guna untuk buat white bread and then cut it up into cubes.

IMG_1047

layer it in a baking pan, then scatter the silverside, garlic, chives and grated cheese on top of it.

then pour a bit of melted butter on the topping.

Do another layer of bread dough and repeat the process until all the dough’s used up.

This is how it looks like cooked.

IMG_1066

IMG_8067

IMG_8070

Rupa dia setelah kena cubit Smile.

IMG_1068

It’s so good with butter!

Then for afternoon tea, I buat sweet breads pulak!

Bukan setakat 1 jenis, 3 jenis terus! hahahaha

I made apple and custard plaited bread.

IMG_1078

(macam rupa sotong alien aje kan!)

letak diced raw apple, a bit of sugar, some cinnamon, custard, currants and flaked almond.

Then pandai2 lah buat tocang.

IMG_1079

I also made red bean ‘caterpillar’ buns and roti kelapa.

IMG_1082

IMG_8075

IMG_1080

IMG_8077

IMG_8079

IMG_8082

It took us until Sunday night nak menghabis kan all the bread!

Memang overdosed bread sungguh lah!

23 comments:

Noor Hafirdaus said...

kak min buat roti uli dengan tangan ke guna bm? gebu sungguh roti tu mengoda jiwa

lemongrass said...

Noor Hafirdaus,
dgn tangan aje sbb BM I dah lama berkubur and malas nak beli baru, hehehe

Kniedaz said...

guna tangan je LG? wow...terbaik la..bila la Ida nak try meroti ni...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min...rajinnyaaa!Mcm2 patern roti ada..jenuh nk ngabiskn tu yer :)

Amirah Nadrah said...

yummeeihh.....
posto kat kami skit kak LG ๐Ÿ˜

julie shahril said...

nampak sedap kak..
saya suka roti..

akak ada masuk kelas baking ke?
roti akak mcm kat kedai laa..comel

amirah said...

hebatnya akak meroti..woww

imm said...

hebat lahh akak ..msti tangan da naik biceps triceps ni.huhu

izz said...

kalau lah saya bole buat roti mcm ni , hari2 bole jual kt ofis..

JunAina said...

Uishhh...dah rupanya macam kat bakeri!

Rai Ourkizuna said...

dah boleh bukak kedai roti gayanya ni kak..hahaha...

nhhas said...

alahai sister... bestnyer....

Badar The Great said...

omg ....u guna tangan aja ya. akak ingat pkai bm . Nmpak gebu sgt. Mkn panas2 sedap sgt kn.

Nida Sykes said...

salam.. saya tadi google something online, cari punya cari terjumpa blog ni.. kebetulan saya pun tinggal di Perth..

ati_emylia said...

k.min...kenapa begitu rajin?huhu. i wish i can bake my own bread...aritu buat tak jadi..terus hilang mood

eza said...

LG..sedap n menggoda sungguh roti u.. boleh bg resepi roti tak??

zara keisha said...

SUPERB

Fifi Nadhrah said...

semue roti nampak segar..sedap!~

Alin said...

besnya meroti, teringin tapi kalau dah buat mesti xjadi. hehe

Makcik Anak 3 said...

lazat nyerrrrrr....tengok je nie..tak rasa pun lagi..

vivien_capri said...

ur bread .... they're so gorgeous! xdapat menjamu selera, menjamu mata pun boleh la haha

Honey said...

Jom kita buka kedai roti Kak Mynn! (wink)

atulhani said...

kak mynn.. share la basic roti dough tu.. sebab nampak gebu sangat roti nya..