Wednesday, 5 February 2014

Food glorious food

When I looked through the folders, banyak jugak gambar makanan that I haven’t put up in the blog.

Sape yang follow I kat Insta, dah basi lah tengok gambar2 ni, hehehe.

By the way, speaking of Instagram…..

Anyone yang dah requests untuk follow I kat Insta, kalau your profile tu a bit dubious as in I tak boleh nampak sangat wether you are a girl or a guy or wether you are a young person or older than 20, I won’t accept.

And some insta accounts tu nampak macam you open it just to follow people and takde satu pun gambar you letak, I ada sikit was was nak accept lah.

And a lot of profile photos are of babies (which I think are cute) or food and no description of the tuan account tu, but I tak accept babies as followers cos they are too young and I tak accept food as followers either, hehehehe Winking smile

Ada 190+ requests I kena go through, which I know tak lah banyak mana tapi pening gak I nak go through one by one to check.

So, any of you readers out there yang dah request but masih belum dapat approval, could you please put your Insta user name in the comment below so senang sikit I nak check.

Thanks ye.

Alright, let’s get back to the food.

As you know, we love schnitzels so we have this often.

Well, as often as I my rajin-ness level will let me lah.

IMG_9482

But this time, I have it a bit like the parmigiana way.

With pasta sauce and grated cheese on the cooked crumbed schnitzel.

IMG_9483

Memang lah akan jadi makin sedap kan!

Sebab ada cheese meleleh2 on it.

IMG_9481

But, alway eat it with salad so tak lah rasa guilty sangat bila makan tu, hehehe….

And when Miss 10 is not at home, I will occasionally have this delicious treat of peanut butter and honey on homemade white bread and top it with sliced banana.

IMG_9357

Heaven on a plate.

And occasionally, once in a blue moon, we would have guests so I just cooked the usual stuff aje.

IMG_0240

Since it was a Friday nite, I masak pizza lah. But with nasi ayam penyet as extra for people who dont eat pizza i.e. me, hehehe.

But I made something special for dessert lah.

Individual tiramisu. For the adults I made decaffeinated coffee tiramisu.

IMG_0231

Sebab The Other Half and I dah tua, we all tak boleh dah minum caffeinated drinks after 12 noon so tu yang kena buat the decaf version of tiramisu.

Kesian kan!

Hahahaha

IMG_0230

But for the girls, I made chocolate tiramisu cos they dont like the taste of coffee.

And haritu sempena CNY, we all pun makan besar albeit a few days late Smile.

IMG_0333

I made chicken gyoza, fried chicken wontons, lemon and honey chicken and stirfry veges.

All chicken Smile.

IMG_7884

IMG_7889

Nasib baik the veges ada kuah so tak lah kering sgt the rice.

But we didnt have that much rice sebab melantak the wontons and gyozas and honey lemon chickens dgn sauces aje.

IMG_0340

And disudahi dengan bubur pulut hitam Smile.

Pastu saya kena marah dengan The Other Half sebab masak all this food which made him melantak tak hingat!

Ada pulak!

38 comments:

shidah ar said...

k.min! cuba copy this link www.facebook.com/lookback pastu k.min upload kat sini. nak tgk ur lookback video.. hehe

Shamsiah Abdul Rahman said...

Dalam semua pics tu.. bubur pulut itam tu jugak yg Sham paling berkenan..

Kniedaz said...

kecur air liur saya kak...kalau saya, saya pun makan tak hengat jugak hehe

kak tyea said...

Nyumm..nyummm...they all look yummy,kak LG...heee..kalaulah saya rajin mcm kakak, mesti best kan?Hehe.

Laura Azura Zainal said...

As always, sedapnyaaaaa....

auntacu81 said...

kak, nampak bubur pulut hitam tu...yang paling best...hahaha..:D

UmmuAidan-Arissa said...

semuanya sedap2 belaka sis,paling best yg bubur pulut hitam..lamanya tak makan..telan liur nie..:)

Anash said...

LG....
as usual..your blog never fails to make me hungry and craving for more food.
hehe
(ini bukan ayat bodek..ini fakta)..

Nurul Az said...

kak LG~

insta : mazquerade..

approve la~ approve laaaaa

Laila Rahmat said...

Kak mynn,

myinsta puteh79, pic profile mybby boy... Hihi tot la lama nunggu ur aporoval.. X follow syarat2.. Heeee

IdaShazana said...

banyaknya makanan. rajin sungguh

saroja said...

salam, sy silent reader LG, approve request sy nk follow ig LG ya.
oja6666.

Thank you.
Julita

saroja said...

Sorry LG, sy mualaf so ada 2 nama.

hajar azim said...

I've been ur silence reader since the last two years. Nak sgt diapprove kt ig. Huhu. Mine is 'lebrace'. Approve dong. Hehe

t.a.t.a said...

Kak Mynn, berapa harga pisang kat sana sekarang ni?

ieda said...

alhamdulillah dah sarapan...if not...memang mendidih perut tgk your food....nyummmm...

umihumairah said...

kak min..food nmpk sgt sdap..cntk la plate kak min..jeles tgk..

Kerry Mirza said...

Kak Min, add kery kat ig.username khairiyah85. nnt sy follow kak min sekali.ingt lg kan muka saya?hahaha.

nur ain said...

hi kak LG,
gyoza akk nampak sgt menyelerekan!

arnie said...

rasa mcm nk dtg jek rumah akak..
sbb nk makan jek. hehehe..

nfy said...

Kak LG,

My insta id is nurf27. I have been a silent blog reader of yours for quite some time already. Thanks.

Liasari said...

kak min,

part "kena marah dgn TOH sbb buat dia melantak x hingat" tu crack me up lol...

i dont hv ig so x bleh minta approve apa2... jeles dgn org semua ;-)

Tiny gardener said...

Hahaha.... I hope you have the last laugh though by having him doing the dishes! Unless you have a dishwasher?

Tengku Damia said...

Blog Kak Min ni mmg inspiring betul la.Saya pun mcm kak min jugak surirumah sepenuh masa.cuba cari something yg boleh buat utk isi masa dan dari penulisan kak min dpt byk idea lebih2 lg bab cooking.

Kak min di perth,saya pula di brisbane.jauh sgt kalau nk bertemu : ) Tapi just baca blog dari awal sampai post yg latest,rasa mcm dekat jer.

Have a nice day kak min!

Ms.Hidayah said...

Kak Min, I'm your silent reader dari zaman belajar n now dah kahwin pun. My insta id is tawfikhidayah :)

ROSE said...

Kak Min I am your silence reader. my insta roseabdullahra. pic me n my daugther. tq

misfit said...

hi kak

my insta id: fourlittlebugs
i tak letak profile pic (tak sempat kononnya)

pls approve me kak ur food pictures are my everyday motivation

thanks in advance kak!

Oyis said...

just one word: wow! #amazed #gawking #supermom

saya x de IG, so x dpt nk follow yg live broadcast of food lah hehe. at least that lets u know masih ada yg harap gmbr2 kat blog :)

Krishnaveny said...

Hi Sis,

My insta id is krish621. Im one of ur regular reader :)

Syahizwa's said...

Salam kak..

Dah lama saya nak follow ig akak. Tapi apakan daya saya tak jmp ig akak..boleh tak share again id instagram akak..maybe i dah ter miss laa..

pleas3..!!

my id shahiraizwani


Thankssss!

Rumsiah Mat Zin said...

my insta Qaseh Irish Zain .. approve jugak lorr. Huhu ..

syaheer_hamid said...

Hi & Assalamua'laikum kak,

i've been your silent reader since last week.
Hehehe.. just love your food's pics n baca celoteh akak.

i've add your IG just now,

SYA_HADI - profile pic my baby son

Really love if i can follow your IG

kekunang said...

hi kak...one of your silent reader who loves to see food pics.

my insta : kekunang

Deceptive said...

duh ! lapar perut walaupun dah lunch tadi.

laydiefa said...

Please approve-kan my sis (she was the one who introduced me to salam2benua). Her IG is erinhakkinen. She's 29. Dia kata maybe Kak Mynn tak approve dia pasal IG profile dia gambar kasut bahahahaha. Tapi dia memang penggila kasut ya ampun.

Ibu Darwisy said...

kak LG.. I dah lama follow ur blog..really adore u sis.. may i know ur ID IG.. tq

waliz said...

my insta janji_jual_beauty_shop. im your silent reader and im 42 years bold

husna amira said...

Hai kak Mynn, I know you from my sister. Her IG is hanim2706, you already approved her. Saya punya IG husnaamira and I'm 24 . thanks :)