Sunday, 8 March 2009

What do you do when your neighbour gives you food yang memang langsung tak kena kat tekak you? We've got a really nice and friendly Afghani family who's been our neighbour for the last year and a half. We all tak lah rapat sangat dengan diaorang but kalau jumpa akan bertegur sapa and kadang2 tu bertukar2 dishes and cakes and desserts. And dah a few times jugak lah they gave us this rice dessert ala2 kheer (Indian rice pudding) and their version of pilafi and meat kofta.


Maybe sebab my palate dah biasa dengan kari and beriani yang so full of rempah ratus and dengan santan and pedas. So, bila makan kari and beriani Afghani style yang memang takde chilli and takde rempah ratus sangat2, terasa lah hambar nya. Diaorang memang tak makan chilli langsung so tu yang kari dia tak spicy enough for us :-). Selalunya we all akan tambah our own kari or sambal to the pilaf that they gave us daripada terbuang aje kan, hehehe. And the rice pudding pulaknya, ada rasa macam kurang sikit, macam tak cukup susu or something like that. And neither the Other Half nor I minat sangat kat rice pudding ni. The first few times, we all makan lah jugak the rice pudding tu a bit. But bila dah selalu sangat dapat, tak larat dah nak makan. Last week we got 1 big container of it and sampai sekarang masih ada lagi dalam fridge tu tak bersentuh sikit pun! I should go and check kan to see whether it's still edible or not, hehehe......


I'm not saying yang apa diaorang masak tu tak sedap, cuma tak kena dengan our tekak aje. Most probably the food that we gave them pun agaknya tak kena jugak dengan tekak diaorang kan and entah2 masuk Cik Tong jugak, hahahaha...... It's the same with the food I cook, for us, kena sangat lah dengan tekak we all but ramai yang tak gemar langsung tengok our food sebab memang tak kena dengan their taste. Tu yang kadang2 bila I make or bake something for others, rasa takut jugak kalau tak dimakan and terus masuk tong sampah, hehehe.


So, macam mana ye nak buat dengan our neighbours ni? I memang lah tak kan sampai hati ever to tell them that we don't want their food. Yang boleh we all buat setakat ni cuma accept their food gracefully and put it in the fridge aje and wait for it to become inedible naturally, hahaha...


Probably if I give them our dinner tonite, they will straight away throw it into Cik Tong. Even the Little Misses tak gemar the dinner I made for the Other Half and I, I made a completely different set of dinner for the Little Misses :-).

This was our dinner, spaghetti marinara while the Little Misses had meatball wrap. Nasib baik weekend so bolehlah Mummy jadi restaurant cooking different food :-). Tak ramai rasanya yang minat spaghetti marinara ni compared to spaghetti bolognese, hehehe....


Ini pulak the muesli slice that I've baked every weekend since school started. Kiranya untuk snacks for the Little Misses and the Other Half during recess and at work. Kalau dulu, I selalu aje beli muesli bars for the Little Misses for school but since I've found out yang it's so easy to make them at home, I've been making them myself. And I can put whatever cereal and nuts and dried fruits I like in them. Setiap Monday, the Other Half will take a container of muesli slice to work and he'll go through them during the week. Tak payah kah dia susah payah keluar to the shops to buy snacks and munchies bila dah ada muesli slice ni. Bolehlah I use the money saved to buy something else kan, hehehehehe....... ;-).

14 comments:

ain said...

LG samalah ngan akak. Simpan dlm fridge sampai tak blh mkn atau bungkus elok2..pas tu masuk plastik..pas tu kasi Cik Tong. Alahai..!!

QiStinA's said...

LG.. tp bile org dah bagi tu..kite terima je kan... rase le sikit..kot-kot kena ngan tekak kite... tp bile dah tak kena tu yg prob nye... he..he.. tak pe LG..simpan je kat fridge.. so bile dah agak2 expired, boleh le kasi cik tong tu...so tak de la rasa bersalah sgt kan..sbb dah tak elok..ha..ha.. LG, share le resepi muesli tu.. i pun suka kalau snack yg leh tahan for the whole week..he..he

mica@tetty said...

kak terima jelah..kang bila kak tegur-kecik hati la pulak...terima dengan senyuman je..hahahaha

lemongrass said...

Kak Ain,
tu yang terima aje and semua sumbat dlm fridge sampai lah dah tak boleh makan lagi, hehehe....

Moi,
samalah, we all mmng akan rasa everytime but bila dah tau benda tu tak kena kat tekak, teruslah masuk fridge, hehehe. Nanti ye I share recipe tu, sbb I pakai letak aje apa yg I suka n takde sukatan sgt :-).

Mommy Mica,
Memang I tak tegur nya, sbb tak berani wei :-). Kang dia kecik hati, susah I, hehehe...

Mummy HS said...

senang ye nak buat muesli tu?boleh la share recepi.. byk la boleh save lepas ni.. mmg selalu beli berkotak2 pun..sukaa..

ieda said...

akak..

saya pun mueslis' freak..bagi la resepi..jimat duit £10 saya seminggu..hehehe...

compleks tak nak wat??

lemongrass said...

Hana,
snng aje,tak sampai pun 10 min nak membuatnya pastu bakar in oven another 25-30 mins.Pastu dah boleh makan, hehehe

Ieda,
Bolehlah guna duit tu buat beli benda lain ye,hehehe. Snng sgt2 nak membuatnya as long as u ada oven :-).

ain said...

Salam LG...selmt menyambut Maulidur Rasul utk LG sekluarga!

lemongrass said...

Kak Ain,
selamat menyambut Maulidur Rasul as well. Ada masak special ke hari ni?

Liasari said...

LG,
i suka sngat cuba masakan pelbagai negara ni... nak lg afghan food sbb x pernah rasa kan. err klu u tak nak bagi kat i jelah! huhuhu hahah x malu!

mother of two said...

sebelah rumah kiter org pakistan selalu jugak hulur diorg punyer dishes..kalau tekak boleh terima we all makan kalau tak simpan dlm frezee lama2 skit... pas tu baru dinyahkan...hehehhehe boleh gitu

p/s pandai jimat bawak bekal pegi sekolah... hujung tahun boleh jalan-jalan cari makan:)~

lemongrass said...

Lia,
hehehe, by the time I post ke you,mmng lah dah gerenti tak boleh makan :P

Shiela,
tu lah, sama lah dgn we all, kalau boleh telan, we all telan but klu tak boleh tu, mmng terus masuk fridge sampailah berkulat, hehehe

Mira Marlena Abdul said...

Nak ikutkan mmg tak sampai ati nak buang camtu je kan?abis nak buat camana..dah selera kita banyak berempah ngan cili..tapi ada masakan dr middle eastern ni sedap cthnya kebab,kofta,laham bi ajeen and some of the rice dishes...
my sister in law pulak dok syiok makan pulut kuning dgn rendang..org arab makan pulut kuning..jgn tak caya!
Lagi satu fav my sis in law ialah durian..jgn terkejut!selain makan camtu dia suka sgt pengat durian especially kalau i bawak dgn pulut..uish mmg licin semua!

lemongrass said...

Hi Mira,
I likme moroccan food sbb like u said mmng spicy.Tapi Afghani and iraqi food mmng for me bland sikit lah. Tekak jawa kan :-).