Tuesday, 3 March 2009

I was talking dengan The Other Half tadi about the food I cooked. I think ramai kot yang perasan that our food involves loads of cheese weekly. Kadang2 I pun rasa jemu sebab balik2 masak dinner, mesti ada cheese, in any shape, way or form. Most of the western meals that I cooked, mesti dikaitkan dengan cheese masa nak makan. The Other half said, dah tekak dia memang leaning towards western food yang bercheese, kalau hari2 makan cheese pun dia tak kisah, nak buat macam mana kan. And I pulaknya, selalu masak food yang dia minat so obviously lah I akan masak a lot of food yang ada cheese kan (terperasan kejap jadi isteri mithali, hehehe).


So, my question is.... How come, bila girls/females kahwin or cohabitate dengan their partners, most of the time they tend to cook what their partners like to eat? Kenapa kita tak selalu masak makanan yang kita minat ye? Like me, I love noodles, I can eat it everyday but The Other Half tak suka noodles so memang jarang lah I masak noodles ni. And I selalu tunggu dia pergi outstation baru lah I masak the food that I like for me. Is it sebab tekak kita boleh terima/ adapt to different kinds of food more readily than our male counterparts so kita tak kisah makan apa apa aje for our meals?


For me, I know kalau I masak benda2 yang I minat, most probably The Other Half and The Little Misses won't eat that food that much, so wasted aje lah kan kalau I sorang aje yang akan makan. Tekak diaorang ni westernised sikit, hehehe. So, tu yang I lebih rela masak apa yang diaorang suka and I just makan aje apa yang ada dari masak 2- 3 different types of food every day, tak sanggup I! Nampak sgt lebih malas dari rajin, hahahahahaha.......


So, back to our dinner tonite, biasalah kan, mesti ada cheese. Malam ni I buat meatballs with pasta and salut dengan cheese. How to diet macam ni kan! ;-). The fact that I haven't put on so much weight from eating cheese every day tu dah kira bagus lah kan, hehehehe.....



And, on a completely different matter.....



Do you think this is child abuse or child neglect? Instead of tolong dia keluar dari lobang tu, sempat lagi Mummy ambil gambar dia, wahhahahahaha..... But sorry lah ye gambar dia seksi meksi sikit. So kalau ada yang offended tengok gambar2 macam ni, sila pergi ke blog lain ye......

Alah bukannya sakit pun, sempat lagi tu gelak2 sama2 dgn we all, hehehehe.....

19 comments:

Intan Rosnitta said...

Dear LG,

I love cheese tapi jarang masak sbb I sorang yg akan melantak... huhu. nanti u isi tiffin utk I sorang makan je tau! Hahaha...

Kesian Zahra, but I think she looks cute!

:D

MamaRayyan said...

sis..
u mmg isteri mithali lah..tabik spring tuk u.. ;) bagus kan..sanggup buat ape saje tuk yg tersayang..even tpaksa tambah berat bdn sbb makan mknan yg berkolestrol gitu..huhu..so,hopefully he's appreciate u muuuuch..hehe..

hoho, i think zahra looks sooo cute..hihi..even sikit sexy..but ok she's still under age..b/w whose crocs she's wearing..?tooo big for her..upsss..

ain said...

LG mcm akak...masak apa yg hubby dn anak2 suka mkn. jrg akak dpt masak apa yg akak suka sbb nanti yg mkn akak sorang. akak suka mkn asam pds daun kesum tp nak kat 2 tahun x masak any asam pds. selalunya klu balik kg baru minta mak tlg masakkan. sian akak!

p/s..amboiii seksinya si cute tu.

lemongrass said...

Intan,
klu u dtg rumah I, sampai nak termuntah u mkn cheese, hehehe.Nanti I isi mangkuk tiffin tu penuh2 ye, boleh u buat mkn 1 minggu, hahahaha. Zahra tu mmng mcm tu, jatuh lobang pun masih boleh cute gak ;-)

lemongrass said...

MamaRayyan,
tu yg tensen nya mkn cheese bnyk2 ni sbb berat badan pun makin tambah gak, hehehe. Hubby I mmng appreciate segala yg I masak sbb klu I tak masak, kebulur lah dia, wahahaha.
Crocs tu Alya punya tp si Zahra tumpang pakai, hehehe...

Kak Ain,
Samalah dgn I, dah lama gilers tak mkn asam pedas daun kesum tu sbb orang lain semua tak mkn.I minat sgt2 asam pedas, sedih sedih, hehehe...Dah lupa pun mcm mana rasanya asam pedas tu :-(

mica@tetty said...

hahahh sian nya baby u...nk request chair baru la tu...
nice dinner-comei2 je nmpk kat pinggan tu

anawahid said...

kak min sedap dinner mlm nih.... eh.. eh... si kecik tuh... alalalala...sib baik pakai suar kecikkk... kahkahkah... napo kak??? kerusinyer bolong yooo... ehehehe

princessharyati said...

td tgk gmbr roti sedap.. tup tup sekrg ada pasta dgn cheese tu... amboi ank dara tu sampai terpersok dlm kursi tu nasib baik tak kene apa2 heee..

Mommy Lily said...

i pun tk kisah makan cheese tiap2 hari..

haha..tiba2 pulak menyibuk mcm makan kt rumah LG pulak kan

oit kesian zahra..but cute!

azIEda said...

i guess im kinda lucky. my whole fmly follow my tekak rasa. now mom in law too loves lemongrass and we do put lot in our cooking.. for asam pedas and lemak kuning , are our regulars on our daily menu.for the hot cili rasa. i do go slow with it,,,

lemongrass said...

Ana,
Mmng sedap disebabkan cheese tu,tp makin gumuk lah sy ni,wahkahkah. Kerusi tu bolong pastu jeblos lah de'e :P

Yatt,
kat rumah ni mmng slalu sgt mkn roti then pasta then cheese kan,western betul,hehehe.

Mommy Lily,
Jom dtg rumah I,mestinya dpt mkn cheese most days :-). Memang kesian Zahra tu tp sbb dia tak cedera tu yg we all biarkan aje,hehehe, evil betul Mummy n Daddy dia ni kan :-).

Hi Azieda,
You are so lucky!My kids tak mkn pedas lagi so I kena tone down sikit my food and my hubby mkn loads of asian stuff but bukan semua lah.My parents in law susah sikit lah, hehehe..... I miss asam pedas so much!!!!!
btw, can I link your blog to mine?

hanieliza said...

salam..
begitu lah hal terjadi pada kakliza..
ssentiasa masak untuk asben dan anak2 dulu..
kalau bulan posa mmg akak akan tanya depa apa nak makan..
kalau depa cakap apa-apa aje..dah tentu kena susun menu peberet depa jer..
kalau nak makan ikut selera akak yg pedas berapi ni sure waktu asben out station atau masa makan pot-luck ngan kawan2 [akitibi bulanan]..
bagi kakliza bukan dikatakan malas atau rajin..tapi it's more to kepuasan memeasak bila orang makan dengan penuh kegembiraan apa yg kita masak..
betui tak...?[alasan jer ker..sbb nak sedapkan hati diburu kata malas...kakakkakaka....]

zeeta said...

he he LG.. ita baru masak asam pedas ayam semalam.. sesekali nak juga layan tekak sendiri.. ita, walau suami isteri org Raub tapi ada juga mkanan yg hubby x berapa nak makan.. tapi selalunya dia belasah jer, walau sket..tapi bila masak makanan kebangsaan(tempoyak etc)hah ko.. sampai kenyang buntang gitu..ahaksss..

somuffins said...

Salam... best juga jalan2 kat Perth ni albeit it's just a virtual one. U make my day as ada benda2nya kita serupa.. hehe.

moonie said...

hihi ...der penderaan kanak2 kat cni...mak dier amik gambar plak tuh..muahaahaa..

best la kak min masak..masak apa jerk best...

kat mesia nih nak beli cheese pon mahal akak, so jarang la nak makan cheese cam org kat saner wat hidangan ari2...huhu..

lemongrass said...

Salam Kak Liza,
Sama lah kita ye, tunggu hubby outstation baru boleh masak apa yg kita suka, hehehe. Tapi betul jugak kan, klu kita dah penat2 masak and depa tak makan, kita jugak yg akan rasa frustrated so better masak apa yg depa gemar :-).

Hi Ita,
wahhhh, tension2 u makan asam pedas... Pos semangkuk ke sini boleh? :-).Mmng betul,klu kita masak yg hubby tak gemar, diaorg akan makan jugak tp sikit aje. Cuba kita masak yg diaorang minat, sampai kena longgarkan tali pinggang sbb dah sendat perut, hehehe....

Hi somuffins,
Ye ke ada benda2 yg kita serupa, ceritalah sikit tang mana tu, hehehe....

Moonie,
shhhh.... jgn call talidera dah lah. Saje je dera anak ni, bila lagi kan nak buat mcm ni,wahahaha... Cheese pun dah makin naik harga kat sini tp taklah semahal mcm kat M'sia tu.

masz_73 said...

hehehhe... dh duk negara omputih tekaknyer pon ikut tekak omputihs larr jugakss kan... kekkekeke

wakakkaka.. nah ko! mmg gelak besar i tgk zahra tu! lucu tp maintain cute! :P jahat ko LG.. mmg x leh berenti gelak pasal penah buat kawan i mcm tu masa sekolah dulu.. muahahahha.. teringat zama dolu2.. :D

somuffins said...

LG, we are Cancerians.. (sama tak sama tu? Hehe)

lemongrass said...

somuffins,
samalah tu, ntah2 date yg sama,hehehe