Wednesday, 26 November 2008

I think masa musim Spring and Summer ni, people yang baca blog I lagi suka tengok I tempek gambar trees and plants and flowers dari tempek gambar food rasanya, hehehe. I can understand completely sebab kebanyakan gambar plants yang I post a bit 'pelik' sikit and takde kat Malaysia kan tu yang menarik minat, hehehe. Ingat weekend ni nak pergi ronda2 the beautiful parks around Perth ni nak ambil gambar plants and flowers yang cantik2 to post on this blog. But unfortunately, the other half has a mountain of exam papers to be marked. Nak buat macam mana kan, dah end of semester and end of exam weeks kat Perth ni so kenalah dia bertungkus lumus mark the papers. Maybe next weekend kot baru boleh jalan2 cari bunga :-). So, sementara tu, you just have to be satisfied with my food photos aje lah ye, tak pe kan ;-).

The other half has been asking for sausages and pesto pasta for dinner everytime he sees our basil plants outside yang tengah hidup membesar dengan suburnya sampai dah keluar bunga lagi tu ,hahaha. Yelah kan, setiap kali guna the basil leaves, cuma ambil 2-3 helai aje so banyak lah lagi yang tak terguna. So, dari terbiar di makan caterpillars, I made basil pesto with it.

These are the ingredients for making basil pesto. Basil leaves (obviously!), parmesan cheese, olive oils, toasted pine nuts, garlic and salt & pepper.

Then put everything apart from oil into the food processor and blitz them until mixed. then pour the oli gradually until it becomes a paste like this......

I know it looks a bit like sambal cili hijau but rasa dia memang jauh panggang dari api, hehehe.


Ini pulak trussed tomatoes that I roasted in the oven to add into the pasta


And this is the final product, penne with sausages and pesto and roasted tomatoes. Both the Little Misses siap bertambah2 lagi makan dinner malam ni. Daddy dia jangan cakap lah, memang lah sampai 3 kali tambah, wahkahkahkahkah......

10 comments:

are said...

tgk pun dah tau sedap...kalu dpt mkn ni...lagiiiiiii la sedapnyer!!

lemongrass said...

Hi Are,
jemput makan, hehehe....

Mat Gebu said...

LG...kalau i guna local basil (daun selasih kan?)...boleh tak ek, rasa dia mesti ada beza kan.....pesto ni kan kalau jual kat Jaya Jusco, tapi imported punya, 1 botol ketot je dan belas ringgit.....

Mommy Lily said...

eemm first time ni tengok cara memasak basil pesto.. terliur nyeee...

oh, your pic jacarandas kt jalan tu cantik sgt la...kalau la i dapat ke sana dan menikmati pemandangan ituu....

anyway, i dah buat my lappy wallpaper dah dgn gmbr tu.

lemongrass said...

Cik Mat,
I dulu pernah try buat red pesto guna capsicum/cili benggala yg warna merah tu,sedap mkn dgn pasta!I think klu u nak guna daun lain like parsley ke, mint ke,selasih ke boleh aje tp rasa dia lain banget lah dgn basil pesto :-).kat sini,mcm2 jenis pesto ada selain basil pesto so I guess klu u nak 'melayu'kan pesto tu, boleh aje, hehehe.


Hi Mommy Lily,
Tu yg I saje je letak cara nak buat basil pesto sbb tau mmng ramai yg tak pernah tengok,hehehe. Jacarandas tu mmng cantik kan tp masa Spring n Summer aje lah.

Ida said...

wah sgt sedap nampaknya...tak tahan betul...nanti kita dah balik sana tolong2 la jemput kita mkn sana k...kepingin nih...(wah tak malu punya budak!)

nona said...

saya suka masuk blog ni sbb ada banyak gambar makanan!! menarik tol ada resipi ni. sbb saya mmg suka pasta :) tq LG!

Intan Rosnitta said...

LG,

Uik, ada step-by-step photos. Nampak the final product, lagilah terliurnya. Sure best pasta tu.

Tapi kalau buat mesti I sorang je yg makan..huhu.

:D

Mat Gebu said...

LG..nanti u letak resipi pesto tu ek, yelah nampak mcm senang, semua main lambak dalam FP pastu putar, tapi kalau jenis baru2 nak buat mcm i nie...takut lepas makan tukar jadi "monyet" pulak kang..hahahaha....

lemongrass said...

Wahkahkah Ida,
memang tak malu, hehehe :P. I ni kdg masak sedap,kdg tak sedap, biasalah kan.Klu jemput orang slalu rasa seriau aje takut tak sedap mknn yg I masak but setakat pasta tu rasanya ok aje nak bagi u makan, hehehe..

Hi Nona,
tq sbb sudi singgah.Jgn lah malu2 utk dtg lagi ye :).

Intan,
U kena masak nasi ye hari2? takpelah sekali sekala masak your taste pulak, mana tau Along n Adik minta pulaknya pasta ni :-).

Cik Mat,
boleh aje nak letak recipe. klu tersilap, tak nya bertukar jadi monyet, tapi maybe jadi koala or kangaroo kot, hehehe