Tuesday, 25 November 2008

Before I lupa, nak tayang some photos of the jacarandas in bloom on the way back from work today. I just love the colour, purple purple everywhere !!!! The whole street was lined with the trees so bila Spring teramatlah cantik nya the view of the street. Speaking of Jacarandas, teringat kat my Dad because when he was here a long time ago, I told him about the name and he said macam nama jawa pulaknya. I was like, "huh?". Then he said, joko in javanese is young male/ teruna and rondo is divorcee/ janda so jacaranda means teruna and mak janda. D'oh? How he came to that connection, don't ask me, hehehehe. The pronunciation is completely different anyway :-). Only my Dad could think of that!

This is nowhere near my house, about 10 minutes away and a completely different suburb pun.

11 comments:

Tulip Merah said...

bestnya kalau dapat kesana....

halen said...

waaa cantiknya tenang jer tgk sejuk mata memandang.
agak2 klu kt msia ader x tmpt tenang camni.
aman jer kan..

lemongrass said...

Hi Eta,
masa spring aje yg cantik mcm ni, klu tgh winter semua tak kuasa nak hidup,hehehe

Halen,
nanti I ambil gmbr bnyk2 of the other flowers ye yg lain sikit dr mcm kat M'sia. Baru semua terpiakt nak dtg sini mcm tu, hehehe

Mat Gebu said...

Hahahahaha.......Teruna and mak janda!!...haiyooo...lawak habis abah u ni LG...kata mak i teruna kawin dgn janda boleh jadi "bomoh" penyakit "kayap'...hahahaha....lupa kejap pasal pencuri cyber tuu...Eh u tak tak dia dah delete laman web dia tu..tinggal banner saja...

masz_73 said...

huarrrrgghhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!! kejammnyerrrrrrrrrrr....huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.... nape larrr.. knape? knape? y? y? sabor jer larrr...(sambil urut dada & tutup sblah mata :P ) Ciptaan Yang Maha Kuasa.. Kagum!! Indah sungguh!!

Hehehehe.. mat.. mmg betul larr mat.. sape2 yg ada penyakit kayap tu..bule ler jumpa bomoh kat kota tinggi tu... insyaallah... :P

gee carmen said...

aiyohhh
cantiknye view nie...
tempat persekitarannya pon bersih dan teratur. Gee nampak black cat melintas jalan! agagagaaa...

hmm.. teringin nk merasa musim bunga cam nie... huhuhuuuuuuhu

VG said...

Funny, I just got back from my holidays and I too took pics of the lovely blooming jacs.

Btw, a surprise is waiting for you on my blog. Check out my post AWARDS: LOADS OF THEM - AGAIN

Intan Rosnitta said...

Lawaknya your dad, patutlah anak dia pun sama... hihi

Lepas ni u buat posting "Mari Belajar Bahasa Jawa Bersama LG" lah pulak.

:P

QiStinA's said...

LG..cantiknye pokok tu.. purple semua... kalau i dah berhenti kereta dok tgk kat pokok tu je kot..he..he

ILA said...

Salam..
Ohooo..d pronouce is like this 'jokorondo'..=jejaka&janda.

eshhh..kat wilayah kita ni..tak penah nmmpak pokok purple.Tapi pokok putih mcm kat jepun tu ade lerrr...Kat wilayah pendamaran .time bunga jatuh terus feeling mcm kat jepun.Tak per ler...PERAHSANTAN sndiri:p

lemongrass said...

Cik Mat,
hahaha, klu dpt mak janda berhias yg kaya raya, bertuah lah teruna tu ye! Apa yg 'bomoh' tu kena buat ye utk ubatkan penyakit kayap tu? Oh, dah delete ye website dia tu? Nmpk no dia takut kena hempap n kena sumo dgn Cik Mat, wahkahkahkah.....

Wahkahkah Masz,
U pun tau ke pasal bomoh tu gak? Wah, femes sampai Kajang ye bomoh tu :-).

Gee,
Suburb ni mmng suburb org yg loaded sikit tu yg cantik teratur aje kawasan dia,hehehe. Nampak aje kamu black cat tu ye, hehehe.

VG,
U lucky thing, going to GC and SP! I really want to go there one day but definitely not DRIVING fr here! Thanks for all the awards :-).

Hahaha Intan,
Apalah my Dad tu, mmng lah lain betul ejaan n pronunciation dia.Kalau I yg ajar bahasa jawa, mmng abislah anak2 murid I dpt ajaran sesat :P

Hi Moi,
Tu lah, I pun slalu terfikir nak siggah n duk kjap kat situ tp takut pulak orang2 rumah kat situ ingat I nak gi buat s'thing, hehehe.

Hi Ila,
tu lah, my Dad camner ntah boleh connect jacaranda dgn jokorondo tu, lain betul pronunciation dia, hehehe. jacaranda tu sebutan dia 'jack'+a+'ran'+'der' :-)