Saturday, 1 March 2014

Lamb, lamb glorious lamb

I think this week, we had a bit too much lamb.

And not enough fish at all!

Not good not good…

I made oven baked lamb ribs the other day.

The ribs were only $6.99 a kilogram so might as well try them.

Kalau tak sedap and tak menjadi, tak lah rasa rugi sangat beli mahal2, hehehe.

Luckily the butcher offered to cut the ribs into tiny pieces.

Or else memang hancur rosak all my knives and cleaver trying to chop it off!

Hikhikhik.

But first kenalah marinate the ribs kan, lagi lama lagi sedap but I could only do it for 4 hours.

IMG_1224

I used garlic, wholegrain mustard, brown sugar, honey, steak sauce, tomato sauce, dark soy sauce and worcesteshire sauce.

The typical marinade I use to marinade chicken wings as well.

IMG_1222

They say it’s much better to marinade in a glass container so the acidic marinade doesnt react with the glass.

I slalunya marinate dlm ziplock bags aje sebab lepas tu terus buang, jimat air tak payah basuh bekas!

Air kan sgt2 berharga sekarang sampai kena catu kat Selangor tu! Smile

Ini rupa dia lepas dibakar and di grilled sekejap

IMG_1246

And then makan dengan creamy garlic mashed potato and mixed salad with croutons.

IMG_1243

The gravy for the mashed potato tu I buat from the juice obtained from the ribs during baking.

I thickened it a bit using flour aje.

IMG_8110

Then curah atas mashed potato.

Wallah! Sedap giler!

IMG_8113

IMG_8111

The Other Half and I makan beria2 but the girls found it a bit too hard to gigit the ribs to find the meat in between the fat and the bone and the gristle.

I think they prefer to eat wings instead, hehehe.

And tonight pulak, we had another lamb dish.

We had lamb kebab with garlic sauce and sweet chilli sauce with all the raw veges.

IMG_8124

I used lamb mince, using this recipe. But I added diced half a brown onion to the mixture.

IMG_8127

We love this recipe cos it tastes so good and yet so easy to make.

If you want the meat to be a bit more ‘crispy’ macam kebab kat kedai tu, after it’s cooked, slice it into long thin pieces and once it’s cooled down, pan fry them with a bit of olive oil until brown and crusting.

I guess you can try it with beef mince but tak sesedap lamb lah.

This kind of lamb, the girls makan beria2.

The Other Half jangan cakap lah!

Lepas tu mengadu tension sebab berat dia mesti naik giler2 during weekends!

Hahahahahaha….

9 comments:

Oyis said...

oh kak LG, nostalgia nya tgk oven baked lamb tu. masa kami kt UK, bole kata once or twice a week mesti buat, sbb senang n murah (rib dia potong exactly mcm tu). now i dont know where to find dh lg. if ada pon, mesti mkn nya x semewah dulu, sbb sure mahal. nanges...

UmmuAidan-Arissa said...

sedap sekali yg dah siap jd hudangan tuh...hiiii

norhidana miswan said...

menu yg sihat nampak nyer tuh kak.... udah syr sume ada kan...

arnie said...

sedapnye.. boleh la lps ni sy masak lamb. sblm ni beli yg dah siap marinate kat jusco tu jek. balik terus grilled.

pasni, nk masak sendiri. tq kak.

Aini a.k.a Ammi ArEeF ZyAd said...

Ya allah sedapnyaaa kak LG so tempting dah la myself suka sgt2 lamb admire tengok akak masak presentation pula selalu cun cun
:-)

Kniedaz said...

kami satu family hantu kambing..tengok gambar makanan tu semua terus rasa lapar huhu...

Makcik Anak 3 said...

sedap dipandang...lagi sedap klu dapat makan...huhuuu...telan air liur je nie.....

lemongrass said...

Oyis,
I can totally understand your sadness cos when we go to Msia even for a short while, nak nanges I tengok the prices of all the things I take for granted here like fresh milk and cream and cheeses.

Ummu Aidan Arissa,
sesekali makan lamb mcm ni, memang menjilat jari, hehehe

Dana,
sayur kena ada or else rasa mcm something is missing aje, hehehe

Arnie,
senang aje nak marinate lamb ni. Pastu boleh marinate dgnn perasa2 yg kita suka :-)

Ainie,
I dulu2 tak suka lamb but bila dah dtg Oz and rasa lamb sini, baru lah suka sgt!

Kniedaz,
Kalau hantu kambing nmpk kambing grilled mcm ni, memang akan meleleh2 air liur lah ye :-)

Makcik anak 3,
memang sedap menjilat jari ;-)

Mama Dhia said...

bestnya tgk sis masak macam macam..love it..meleleh jap air liur