Tuesday, 4 March 2014

Lazy long weekend

We just had a long weekend cos yesterday was a Public holiday for WA.

What did we do?

Nothing!

Which was so relaxing!

I didn’t even bake any bread at all in that 3 days! Surprised smile

Hehehehehe…..

But I did make a few things

Like this sate ayam and kuah kacang and nasi impit instant

IMG_1444

IMG_8132

Kalau buat sendiri, boleh letak chicken pieces gemuk2 so makan sikit dah kenyang!

IMG_8141

And this time my kuah kacang had cashew nuts, almond, walnuts, brazil nuts, hazelnuts and pine nuts in it.

I basically use whatever nuts I have in stock.

Memang mahal habis lah, hikhikhikhik….

And for people who wonder how this kuah kacang tastes like, it tastes a bit like kuah kacang tanah but less lemak sebab I tak goreng any of the kacang, I cuma oven roast them aje.

I rasa kalau I goreng all the different nuts, sure akan lemak jugak rasanya but tak sanggup I nak menggoreng.

Maybe I should try to fry them in the actifry next time kan.

Other people yang first time rasa this kuah kacang mahal tak sangka ini bukan kuah kacang tanah ori.

They say that the taste is slightly different but still sangat sedap.

Once the girls dah a bit older and tahan pedas, I will up the kepedasan of this kuah kacang so jadi lagi oomph!

I also made some dark choc truffles with almond praline

IMG_8148

IMG_8149

And prawn pasta with garlic monkey bread for Monday night’s dinner.

IMG_8161

The garlic monkey bread was leftover from Friday night.

IMG_8158

And we also managed to squeeze in some time yesterday to go to Bunnings and bought some flowers.

My garden elf Smile.

IMG_1485

IMG_1484

IMG_1513

Cantik pulak tengok the portulaca sun jewels variety in the hanging pot kat Bunnings so tu yg I beli.

14 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..sedapnya sate!Sini beli kat pasar mlm jer mIn...malas nak membuatnya..mkn berdua jer
Rajinnya anak dara Min brkebun yer...cam mama dia :D

UmmuAidan-Arissa said...

salam sis,
sib baik ade pembantu yg rajin dan comel kan..serius jer dia buatkerja...hehe
terliur tgk satay tuh..:)

Honey said...

Pasta tu Kak Mynn.. Pasta tu :'(

Makcik Anak 3 said...

tukang kebun nyer..nak trim bunga pun..sambil duduk kat bangku ye.r.heeeeee kelassss ko kan....hihiiii

Yana Halim said...

cantik portulaca duduk dlm pasu gantung. biasa tengok petunia je. kak LG, sy dan kenkwn nak pegi Perth. Apa yg best kat sana? hehe...

JaSSNaNi said...

pergh.. mahal giler kuah satay tu.. kalau ada jual tak sanggup nak beli sbb mesti harga nya melambung2 tinggi kan.. hehehehe.. :) btw cantek sangat bunga warna wani dlm pot tu.. :) berseri2 cam tuan tanam dia..

t.a.t.a said...

kak myn, kat Mesia sibuk cerita pasal water rationing. kat aussie pernah tak ada masalah tu?

Zaitun said...

Kalau kak Zai teringin nak makan satay tuju satay kajang ajelah.

Cantik bunga2 tu, peminat tegar pokok bunga hehehe....

JunAina said...

Bila dicampur warna gitu kelihar=tan lebih menarik dan meriah. Nasib baik ada yg ringan tulang nak nolong.

Norhuda Rahman said...

Hai, saya baru jer jadi homemaker for 3 months ++..setelah 16++ tahun kerja..dan saya baru sedar betapa sibuknya seorg housewife..Macam mana la you manage to make/bake all these??

**pengsan..

Tiny gardener said...

Pretty blooms! The leaves look like purslane. I haven't seen such variety in nurseries so far.

greetingsfromengland said...

sedapnya satay...yours is so chunky too! lovely blooms, gonna get mine soon...spring is well on its way here, finally!

lemongrass said...

Atie,
Salam. Kat sini diaorang jual sate $1.50 each. Tak sanggup nak spend duit bnyk tu, tu yg buat sendiri, hehehe.

Ummu Aidan Arissa,
Salam. Memang beruntung ada pembantu ni. Senang sikit kerja kita kat kebun tu kan. Cuma lambat aje lah kekadang and kena tahan sabra, hahaha

Honey,
the easiest to cook kan :-)

Makcik anak 3,
dia kata dia malas nak mencangkung so tu yg dia duduk atas bench, hehehe

Yana,
Mmng cantik kan portulaca tu, tu yg we all pun terberkanan kan :-).
Kat Perth ni macam2 ada tp tengok jugak lah maybe best utk we all tak best utk you guys. Nak pergi sekitar Perth aje or nak pergi jauh2 sampai 3-4 jam away?

Nani,
Hahahaha. Kalau I pun tak sanggup nak beli jugak kuah sate mahal2 ni. Sebab buat sendiri, tak lah terasa sgt mahal nya, hehehe

t.a.t.a,
Kat Oz ni memang dari bertahun2 dulu dah ada water rationing sbb Oz ni kan a very dry country and our dams are always at critical levels during Summer. Tapi tak pernah lah sampai kena ration air 2 hari on 2 hari off tu. Sebab dari awal2 Spring kerajaan dah buat catuan tak boleh siram pokok n lawn sebarangan.

Kak Zai,
kalau saya kat Msia, kalau teringin makan sate, keluar gi kedai aje jugak, hehehe.

JunAina,
pokok ros jepun ni memang sgt cantik bila mcm2 earna bercampur2 kan.

Norhuda,
once you dah bertahun2 jadi homemaker, dah boleh adjust timing so boleh nak buat macam2, hehehe. Awal2 dulu, saya pun pengsan gak sekejap sbb tak tau nak buat mana satu.

Tiny Gardener,
they do look like purslane and I guess purslane and portulaca are sort of in the same family if I'm not mistaken. But this is definitely portulaca because that was what was written on the tag. There were pots of purslane on sale as well but this portulaca is definitely prettier.

GreetingsfromEngland,
I guess when we make the satays ourselves, we can make it as chunky as possible :-D. We still have hot Summer here, not sure when Autumn will be arriving.

Fifi Nadhrah said...

kak.. teringin nak rase kuah kacang mahal akak tu.. nampak sedap sangat..