Thursday, 30 July 2009

Baru aje berjumpa dengan The Other Half, dah terpaksa berpisah balik. He left for Sydney this morning and will only be back on late Saturday night. But luckily kejap aje berpisah nya :-). He’ll be going to Sydney once a month from now on until end of the year for a couple of nights each time. Oh well, at least it’s not that long at a time. Tak sempat lah nak asik masyuk rindu2an kan, hehehe…

Selalunya bila kucing takde, the mice will have a party in the kitchen, betul tak. Sepatutnya tadi I bercanda lah kat dalam dapur tu kan, cooking to my heart’s content. But since I baru aje balik from bercuti, mood nak main masak2 tu masih takde lagi. Perut and hati kata mau tapi tangan yang nak memasak ni kata, “nehi…nehi…” And disebabkan nehi tu lagi kuat dari yes so tak dapatlah perut I nak makan makanan yang sedap2 for dinner tadi, hehehe. Bagus jugak tu actually sebab I want to get rid of the holiday weight so kalau I masak yang cincai2 aje, tak lah I makan 2-3 pinggan kan. Kalau tadi I masak mengikut kehendak perut and hati I, sudah semestinya lah I akan makan bertambah2 and thus susah lah nak get rid of the extra kilos right! macam2 excuse kan, kalau dah malas, mengaku aje lah malas, hehehe….

And bukan setakat nak masak aje malas, nak tulis panjang2 untuk entry ni pun rasa malas aje. Nak basuh pinggan mangkuk kat dalam sink tu pun rasa malas aje. Nak unpack my luggage tu memang dah sedia maklum malas lah kan, hehehe.. Memang lah hari malas sedunia. I think I’ll just go to bed lepas ni and baca novel under the comfort and warmth of the doona. Bila tengah malas macam ni, baring kat katil sambil baca buku is the best thing for me to do, hahaha…

So, layan aje lah ye gambar my dinner tonite. The Little Misses I buatkan burger and potato nuggets while I makan nasi goreng (I jumpa dlm freezer) with baked chicken wings from the other day, sambal yg I jumpa dlm freezer and keropok goreng. Freezer I tu kadang2 macam magic cave lah, penuh dgn harta karun, hahahahaha…..

DSCF6642

9 comments:

ain said...

akak pun kalau hubby away...mmg malas ler nak memsk. mkn apa yg ada aje la. bdk2 punya beli kat kedai je.hihi

psst...freezer min betul2 magic ekh..boleh main jumpa2 food kat dlm tu.hihi

lemongrass said...

Kak Ain,
freezer I mmng betul2 magic, ada 2-3 jenis kari lagi kat dlm tu.Tapi ntah tahun bila punya, hahaha.

mother of two said...

agaknya saya kena order freezer camniler kat rumah saya nie. agak2 lapar ajer bukak freezer plinggg!!!
nasi goreng keluar... ahaks

Natasha said...

lol. i always cook for 3-4 days punya food then reheat je... sangat malas!

Ayu said...

salam k.min...

waaahhhh...best betul la esbok akak.macammm2 ada! hehehe....esbok ayu jgn hrp la nak jmpa seme tu.yela...esbok pun comel je.kang sumbat mcm2,ada lak yg tokleh tutup nnti.

hm...klu hb ayu takde,time tu la ayu suka m'try test cuba segala jenis masakan yg ayu rasa mcm best je (but not my hb.heh!).tu pun klu rajin la...tp klu malas pun t'paksa merajinkan diri coz budak b'dua tu kang menangis kelaparan.iisskk..

pizet77 said...

agaknya freezer akak ni mest jenis besar kan...bla letak brg pastu terkebelakang ckit mest lupa punya..dah lama2 belek pastu terjumpalah mcm2 yang dah disimpan dlm tu...hehe tp kira oraitla pizet pun kalau time malas nak gak jd mcm tu....buka freezer trus jumpa makanan...

3E said...

Kak LG, la ni pun my hubby takde sbb outstation...so, mmg sgt malas nak masak. Bila hunny takde, I duk kat rumah my mum...mmmm lagi tambah malas la..sib baik mama ada...kalau tak tak kebulur anak2 I....

alina said...

Kak LG....same la kita.Bestkan kalu lepak2 rilet2 sambil baca buku atas katil.Oh heaven.....

lemongrass said...

Shiela,
hehehe...freezer I ni mcm2 ada.tapi ntah tahun bila nya barang I pun dah lupa sbb klu masak nasi goreng tak habis, I sumbat terus dlm freezer. Nasib baik rasa dia ok lagi,hehehe

Tasha,
I slalu masak terlebih, so I just shoved it in the freezer for later use.Kdg2 6 months later baru guna balik, kdg2 terus masuk dlm tong!

Ayu,
skrg ni we all ada 2 esbok tu yg boleh sumbat segala mcm.Kdg2 sampai lupa ntah apa yg I dah sumbat. Tu yg bila selongkar balik, terjumpa macam2 tu, hehehe

Pizet,
tu yg I suka simpan barang yg dah masak dlm freezer sbb bila tgh malas gilers nak masak, tinggal selongkar freezer aje terus jumpa macam2, hehe

3E,
wah best lah you ada orang tolong masak masa hubby takde :-). I pun kalau rumah my Mom dekat, rasanya mmng dah pindah duduk situ sekejap, hehehe

Alina,
memang lah tersangat lah best nya kan.... :-)