Wednesday, 15 July 2009

Angkat tangan sape yang tengah giler bayang sebab 2 hari dah tak dapat baca my new entries? Hahahaha… Just joking ;-). Alhamdulillah our internet service provider changeover went smoothly, cuma around 30 hours lah takde internet connection which was bearable. Mati kutu I pagi semalam tak boleh nak surf the net, rasa semacam aje, hehehe. But at least since tak boleh nak surf the net, I managed to do the packing quite early this time (still tak habis packing lagi though). Ada banyak masa lagi esok nak buat last minute packing ni ;-).

Speaking of tomorrow, Miss 10 ada Visual Arts Program Placement Test the whole day esok. She’s applied to go to this high school which focuses on arts and they are doing the test esok. Even though she’s only going to enter high school in 2 years time but they have to sit the test now so I guess adalah banyak masa for the panel of examiners to teliti all the artwork one by one kot.

You might ask why we chose to send her to this school? We’ve applied for the Math and Science placement as well but tak tau lagi bila the tests for them. Miss 10 loves arts and we think she’s got the potential, so tu yang we applied for this program. She might not get a place but at least we’ve tried kan. So, to all the artistic people out there, please, please channel your energy to Miss 10 so she can do well esok, OK! Lagi banyak energy, lagi bagus :-). The Other Half and I memang tak artistic langsung so we can only hope and pray for her. Kalau we all yang channel our energy to her, lain pulak jadi nya nanti kan, hehehe.

I cuma artistic in the kitchen aje, itu pun bila mood tengah rajin and the correct angin yang bertiup, baru lah jadi my creations. Mostly tu, memang hampeh lah, ahaks! Orang lain main2 dengan icing memang jadi bunga ros or carnation, I main dengan icing jadi bunga taik ayam terus ;-). Takpe lah, asalkan sedap, hehehe.

But dinner malam ni, takde lah bunga ros or carnation. Just baked honey mustard chicken drumsticks with steamed veges and bread. Since kejap lagi nak balik M’sia kan so we have to stock up on western food lah kan. Mana lah nak cari western food kat kampung tu kan, kalau ada pun, I’d rather eat roti canai and thosai yang dah sure gerenti sedap :-). The Little Misses dah terbayang2 nak makan roti canai kat M’sia and I dah terbayang2 nak makan paper thosai with coconut sambal! Jom ramai ramai lepak kat kedai mamak :-).

Our dinner tonite…

DSCF6407

Nampak lah artistic jugak kan, hehehehe….

26 comments:

Sizuka said...

k.min, if k.min datang visit rodd, pls pls, makan roti canai dgn i kat dharbar melawati tu. or better yet, come over for dinner kat rumah i. bila k.min balik msia? i'm going back to terengganu this weekend, will be back on wednesday next week with loads of durians and mangosteens :)

lemongrass said...

Shidah,
I dont think I'll still be in KL wed tu :-(. Alahai, tak best nya tak dpt makan roti canai kat situ with you and also makan durian n mangosteens you, tensen tensen!!!! Maybe next time ok, in December! I'll make sure I take the kids and Matt as well :-)

CikMin said...

LG...cikmin sikit lagi nak sewel x dpt baca entry....huhuhuhu.....

ain said...

lama min balik kg nanti?? seronoklah balik tgh musim buah ni. Puas le dok makan2 nanti.

untuk Miss 10, semoga segala2nya dipermudahkan Allah esok. Insyaallah segalanya berjalan lancar.

psst...akak pun bab2 seni ni mmg hancus. keras semacam.hehe

lemongrass said...

Cik Min,
hahahahaha..... jangan weh, sian anak kat dalam tu :-P

Kak Ain,
kjap aje balik this time, 9 hari aje sebab cuma nak uruskan passports. And skolah pun dah start balik kat sini, tu yg tak boleh cuti lama2 sgt. But insyaAllah decemebr nanti we all balik lama sikit around 5 weeks, hehehe

ejaescobart said...

kak LG,
selamat pulang bercuti la ye..n selamat menjamu selera macam2 nanti.. :)

to Miss 10: mudah-mudahan dipermudahkan segalanye esok..Aminnnn

amy mieza said...

kak LG,
rindu nyer nk baca ur entry.
I wish miss 10 can do her best tomorrow and have a save journey.
Enjoy makan buah2an msia plak.

mrswongjowo said...

LG
Memang mati kutu tak de entertainment nak baca..ha..ha..terpaksa browse blog orang lain. Ingatkan you dah sampai Ijok. By the way kalau you terror speaking ijok balik nanti you ajar speaking Ijok la rather than buat pribahasa. I dah lama belajor tak pandai-pandai...hubby cakap lidah ngentir! I suruh dia ajar the kids tapi asyik lupa je..sayang kalau bahasa tu hilang.

Spices of Life said...

best nyer pulang msia.. u kena makan tempoyak ikan patin cili padi.,. well if u suka tempoyak.. tht is what i mengidam.. happy safe trip backhome..hahhahahah funny we still call msia back home wal hal dah buat home to where we are living kan?

Jamie said...

Good luck to miss 10, nanti saya channel aura seni saya yg tak seberapa nie.. dolu2 masa SRP, art dpt A1...hehehhee. Saya ada kat area Sg. buloh n Rawang, Insya Allah kita jumpa nanti.
Have a safe journey..

Sekeras kelikir said...

Sis LG

Bak resepi mustard honey ciken tuh..sekali imbas nampak ca ayam kurma pun adew..cam best je tengok..ehe..:P

hanieliza said...

Salam..
kakliza pun kalau balik umah mertua kat Alor Setar [dia takder tenet n kakliza x der broadband] mmg mati kutu gak..
rasa macam nak cepat-cepat balik umah sendiri jer..
tapi ku tetap sabarkan hati yg lara tu...

anyway wish semoga Miss 10 doing well dalam testnya nanti..InsyaAllah..

afid said...

terbayang2 sampai hari2 masuk tengok ada entry baru ke tak. haha

:)

Natasha said...

akak... kalau stay kl... contact me la... we can go mkn2... hehehe...

katak_78 said...

miss 10! Go gurl!go gurl!

Kak LG nak balik mesia? Waaaa...can meet up!

ReensPorchSale said...

Hi ,I stumbled on your blog from blog hopping tadi.
Bestnya your blog so full of everyday happening and food..

Come view my blog mana tau ada berkenan di hati the little misses ..:)

Sally said...

baru 2 hari...tapi setiap masa saya kelebek LG punya update..tgk2 tak jugak ..mmg rindu orrr

lemongrass said...

Eja,
thank you so much.Bukan tak sabar nak jumpa family, tapi tak sabar nak makan macam2, hehehe... Teruk betul we all ni ;-)

Amy,
Makin tambah lah rindu you nanti masa I kat M'sia sbb sure nya jarang boleh post N3 :-). Thanks ye for the wishes!

Mrswongjowo,
I pun klu ckp jowo, kena gelak dgn makcik2 I sbb lidah dah keras :-). Bahasa jawa ni kena slalu gunakan baru merdu aje di dengar, klu I yg cuba ckp, mmng tak merdu langsung, hehehe

Azieda,
I teringin nak makan masak lemak cili api, masak asam pedas yg kaw2 sbb I tak masak benda2 tu kat sini, hubby tak minat :-). You are right about the 'back home' bit tu, hehehe

Jamie,
woohhhoo, art dpt A1, tu kira dah berseni sgt2 lah klu banding dgn I, hehehe. I dulu rasanya cukup2 makan aje kot!

Sekeras kelikir,
nanti I balik Perth balik, I letak recipe nya ye.Kurma guna santan, dia guna cream n honey n vinegar! Mat Saleh kan :-)

Kak Liza,
sama lah kita, hehe. Nasib baik rumah my Mum kat Ijok tu ada internet connection, tak lah mti kutu saya.

Afid,
wahahahaha... gelak betul lah ;-)

Tasha,
Makan2 tu lah yg best nya. I'll be staying in KL tapi rasanya 1 night aje kot :-(.

Katak_Ayu,
Caiyokkk, hehehe.... I nak balik M'sia malam ni but 9 hari aje so rasanya tak sempat kot nak buat gather2 dgn sesiapa :-(. Tapi nanti insyaAllah, bulan December balik lama sikit so memang nak buat gather2 masa tu, hehehe

lemongrass said...

ReensPorchSale,
thanks for dropping by :-). I've visited yr blog, I love a good bargain but Perth is so full of them as well! :-)

Sally,
hahahaha...sorang lagi yg ternanti2 ye :-)

Ayu said...

salam k.min...

dah abis b'kemas ke lom? muat tak nak angkut tier cake stand yg depa idam2 kan tu? hehehehe....

hm...bestnya klu ayu dpt spend time dgn alya.mau ayu ajar dia buat dekopek.hahahahaa....at least ada la assistant tak b'gaji.buat handmade card pun best gak...tp kesukaan yg 1 tu t'paksa ltk ke tepi.sbb takde masa nak buat dah.pape pun ayu doakan semoga alya dpt jwb test n buat yg t'baik for herself.chaiyok!!!

Sizuka said...

k.min, ok! kita jumpa in december, but takde buah durian dgn manggis :)

lemongrass said...

Ayu,
Alya tu suka bebeno benda2 craft mcm dekopek tu, sure nya happy aje dia klu dpt jadi assistant Ayu. Handmade card pun suka betul dia buat. I aje yg tak larat tengok sepah2 nya lepas tu, hehehe

Shidah,
You freeze kan lah durian tu, boleh lah I rasa December nanti, hehehe

m y a l i s h a said...

sis, mmg la boring sey sbb x dpt baca entry2 u for the 2 days.. really.. mcm x der hiburan gitu.. sbb dah biasa.. kalo i bukak my blog terus open new tab for lemongrass

lemongrass said...

myalisha,
abis lah you 9 hari I kat M'sia nanti, sure rindu2an dgn my blog, hehehe

Mira Marlena Abdul said...

Ehehe..nak dekat2 gila bayang dah ni...I wish i could meet u here in M'sia kak Min tp mesti akak busy nanti...teringin gak nak tengok Alya and Zahra tu!

Talking about art..hm...i pun bukannya artistic sgt but its a good thing that Ms 10 suka art.I ni nama je masa skolah menengah tu dpt kelas pendidikan seni tapi tak berseni langsung gamaknya...ahaks!Tapi i dpt 3 for pend. seni in SPM kira oklah tu kan?

Do u have any petua yg i boleh amalkan masa dlm pantang nanti?Saja je nak tau kot2 akak or family ada petua yg boleh diamalkan dlm masa pantang bersalin...my mom x berapa strict berpantang sgt masa lepas bersalin..ala kadar je..kl ada boleh share tak kak?

Leh ke tahan 9 days without blogging?I kl 2 hari dah menoneng kepala tak dpt tenet...ekekeke :)

lemongrass said...

Mira,
insyaAllah nanti kalau I balik December, kita jumpa ye! Dpt 3 for SPM tu kira terer lah. I ni nasib baik tak ambik arts masa SPM, sure lingkup :-). My mum pun tak pantang sgt you and masa I bersalin Zahra, I was in Adelaide, lagi lah tak pantang nya, hehehe. Tu lah kan, I tak tau camner nak survive 9 hari takde tenet ni :-).