Wednesday, 29 July 2009

I ni kan memang malas betul nak unpack luggage selepas balik bercuti. Ada 2 bag gergasi from our cuti2 M’sia yang masih terdampar kat lounge room tu, waiting to be unpacked by me. Entah lah kenapa perangai I macam ni, sejak dari dulu zaman muda belia lagi dah macam ni, I really do not like unpacking my bags quickly. I pernah tak unpack my luggage for a few months until berpindah to the next lodging! Sikitnya malas kan I ni, hehehehe…. Luggage tu rasanya akan ada kat lounge room tu sampai this weekend kot when I have to do the vacuuming. Tapi bukannya I akan unpack, I think I will just angkat the bag gergasi and alihkan masuk ke dalam guest room kot until we need something from the bags :-). The Other Half pulaknya suka unpack luggage sebab dia rimas tengok segala benda still dalam bags tak berganjak2, hehehe. Hand luggage I dia dah tolong unpack kan sebab he’s going to Sydney tomorrow so he needs to use the luggage, tu yang dia tolong unpack kan untuk I (bukan sebab dia rajin nak tolong I tau, hehehe). Sama lah jugak kalau balik dari shopping, kadang2 berhari2 lah the grocery bags will be sitting on the kitchen floor menunggu I yang malas ni meng unpack dia. I cuma unpack the cold stuff aje into the fridge and freezer, yang barang2 for the pantry, kadang2 berminggu2 I sumbat dalam our walk in pantry along with the bags sekali, teruk kan, hahahaha…. But bila ada tetamu datang, pandai2 lah I buat David Copperfield’s disappearing magic tricks to benda2 yang menyemakkan ni so nampak kemas aje rumah I :-), nak hidup kan…..

Hmmm, maybe I should upah The Little Misses to help me unpack the luggage this weekend. OK jugak kan idea bernas I ni? ;-).

Anyway, tadi masa The Other Half was busy unpacking my hand luggage, he found Miss 10’s new updated birth cert. He said, “wow, it’s bright green in colour. So cool! :-)” Then dia suruhlah I translate some of the stuff written on it. Baru lah I terperasan under ‘bangsa’, they wrote ‘melayu’ for Miss 10. Weh, sikitnya terperanjat we all because I thought susah jugak nak dapat title ‘melayu’ ni on the birth cert especially kalau Father is not Malaysian kan. And in Miss 10’s old birth cert, The Other Half’s bangsa was stated as ‘British’ which was such an incorrect terminology. Maybe masa tu diaorang cuma ada a few races to choose from the list kot. But he’s so happy now sebab in the new birth cert, he got given the ‘Caucasian’ title which is way more correct. So, now I officially ada sorang anak Melayu and Miss 10 can now officially tell people she’s a Malay, hehehehe. Walaupun dia takde muka Melayu tapi dia ada muka cina sikit2 kan so boleh lah tu ;-). Sesiapa yang meragui ke ‘melayu’ an dia, sila lah tengok birth cert dia OK! Sudah tertera dengan sebegitu jelasnya :-P. Miss 5 tu memang tak boleh nak buat apa lah kan, lahir kat sini so tak boleh lah nak perasan melayu, hehehe….

Since The Other Half will be going to Sydney for 3 days, malam ni I masakkan nasi and kari for him. Alah, bukannya nasi and kari best sangat pun, biasa2 aje, hehehe. I masak nasi minyak sempoi gilers, beef vindaloo, sayur goreng with egg tofu and telur goreng. Itu kira dah best lah kan sebab I still tak teruja lagi nak masuk dapur ni.3 hari dia takde kat rumah ni, mau lah kot I masak fries and burger aje kot n maggi mee, wahahaha. The Little Misses surenya akan gumbira hati dapat makan fries and burger and maggi goreng but I’m not sure my tekak boleh terima ke tak, hmmmmm….. Alah, kalau I malas sangat2, nanti I masak lah nasi goreng makan dgn bilis and keropok goreng, surenya sedap hingga menjilat jari kan. Stock keropok and bilis I kan berbakul2 I bawak from M’sia haritu, hehehehehe…….

DSCF6636

Jemputlah makan ye :-)

17 comments:

Mira Marlena Abdul said...

Yay...i'm the 1st one today..sama lah kita ni kak..bila bab mengunpack ni malesssss nak buat!tapi i terpaksa gak sbb suamiku tu pun malas sama..ahaks! semua barang kitorang i nilah yg pack kl nak pegi holiday dan i jugaklah yg unpack masuk almari balik...dah nasib,nak buat camne...ahaks!

So surprise yg birth cert Ms 10 tulis melayu yek?My 2 kids yg lahir sini pun dorang tak letak apa tuk bangsa tu..hm..pelik la dorang ni..birth cert baru kaler hijau ye?Maybe dah tuka format la tu..leceh tul camnih.Dunno whether my 3rd baby will face the same prob or not..*sigh*

Your dinner looks just fine..

mrswongjowo said...

Holiday seronok...pack unpack I pun tak suka! Tapi selagi tak unpack beg tu akan jadi tugu...tak de sapa yg akan volunteer unpack..sendiri jugak kena buat...Beg u cam gergasi..my bag hubby panggil almari bergerak..:)

somuffins said...

LG, u r not alone.. I menci to the max bila nak unpack. Kenapalah gaknya ya?

Ajzie said...

Saya pun sama... paling malas nak unpack. Sanggup saya biar kan aje.. hihihi.. nak cari barang baru ler buka..

Mommy Lily said...

Yes me too! malas nak unpack luggage. kdg2 lupa cari baju tk jumpa rupanya masih dalam beg yg bwk balik kampung raya lepas.;;hikhik...

sedap nampak nasi minyak tu wpun katanya simple

Fiza Nordin said...

nak berjemaah same jugak...MALAS betul klu tibe tang nak unpack luggage tu.mcm akak lagilah beg gergasi...sy ni beg balik kampung yg biase tu pun pemalas nak unpack,abih camno??? heheheee lagilah punya kuat pemalas saya nih!jadi selalunye sy akan bawa pakaian cukup2 je...pakaian yg dah dipakai akan terus masuk beg plastik.biler sampai umah terus campak kat dapo.sedia utk digodam ke dalam mesin basuh.klu ade pakaian yg tak dipakai lagi tu yang buat jadi tukun kat tepi dinding dalam beg...

tp klu tang groceries mmg rajin nak simpan & susun.suker susun2 barang kat gobok.elok keje kat supermarket agaknye saya ni kahkahkahhhhh

QueenJah said...

Takper LG, elok jugak berpihak kpd kemalasan nih, nanti nak balik Dec takyah teruk2 packing lagi, semuanya dah tersedia berbulan2 kan? heeeheee, Wah boleh jadi David Copperfield lagi, boleh perturunkan ilmu tak?

ain said...

akak pulak pantang tak unpack luggage. sampai2 umah je, tu lah benda petama yg akak akan buat. sorting baju2 kotor..terus rendam dlm washing machine. pas tu siap simpan bag kat tempat asalnya on the very same day. konon2 rajin kan.hihihi

psst...sempi je dinner min tp akak tengok pun terus jd lapo.hahaha

afid said...

kak LG,
kite pon malas gile nak unpack barang. Selalu tu kalau balik kg, sampai balik kg next time la baju2 ada kat dalam beg. hehe..

Pagi td husband carik u*derw*re pon pi korek2 dalam beg lagik. giler pemalas! ekekeke

Rahmath said...

Hi Mynn,
I makan breakfast juga ari nie sambil baca yr entries. I eat a small bowl of oats ngan coffee 5 days of the week. Kononnye nak jaga health....sebenarya malas. My goodness there are so many of our kind out there yg malas nak un pack barang, guilty as charged. But kalau nak berholiday ke mana-mana, I paling rajin pack barang dari 5 hari sebelum bertolak. Hubby I sama gak ngan I. Dia tunggu I jugak ler.
Sedap looking dinner, mesti semua enjoy.
Cheers !

lemongrass said...

Mira,
my hubby terpaksa rajin meng unpack sbb bini dia malas gilerrs,hehe. Tu lah we all pun heran sbb birth cert lama dia takde tulis bangsa tp yg ni ada. Malas we all nak query dah :-)

Mrswongjowo,
Almari bergerak u slalunya berbulan2 lah ye akan duk mcm tugu aje? :-)

Cik Som,
apasal ye ramai yg malas nak meng unpack ni? Ingat lipat kain aje yg I malas, rupanya ramai gak yg 1 gang malas mengunpack dgn I :-)hehehe...

Ajzie,
samalah kita, sampai dah takde barang, baru lah cari dlm luggage :-)

Mommy Lily,
Balik kampung next time, tak payah susah2 nak pack kan sbb baju laam still ada lagi dlm bag,hehehe

Fiza,
I pulak mmng tak tau mcm mana nak pack baju sikit2, mesti pack berlebih2, tu yg simpan aje dlm luggage sampai lah nak guna semula, hehehe

Auntie Jah,
Betul tu, tak payah lah nanti I susah2 nak packing baju2 Dec ni kan :-)...

Kak Ain,
jom lah dtg rumah I tolong I unpack my luggage,hehehe.. Pastu I'll cook nice food for you. Aci tak? :-)

Afid,
Samalah tu mcm I, sampai kena korek luggage nak cari our 'smalls' stuff, hehehe....

lemongrass said...

Rahmath,
wahhh, very healthy breakfast :-). But klu bfast dgn oats mmng lambat sikit nak lapar balik kan :-). I love oats during winter but so far tak makan lagi ni, hehehe.. Tu lah kan, ramai betul yg 1 gang pemalas dgn I, I thought I sorang aje, hehehe

pizet77 said...

wah akak ingatkan pizet je malas nak unpack brg2 ni...haha cuma kadang tu nak elak dok terperam berhari2 tu blk je trus kemas tp case yang stuff dia ckit je la kalau x luggage tu kat ruang tamu je la...haha ada geng gak rupanya

alina said...

akak LG kalu letak gambo makanan memang akan nmpk cam sedap tak hengat....jeles aku.Emm esok dh nk berangkat ke Perth.....

Kak...kat Perth mana tmpt yg best nk pegi & beli souvenir murah2 sket.Nanti boley jer order kat adik saya...Huh berderet kirim nih...

Ayu said...

salam k.min....

klu bab pack n unpack ni.takde muka lain la yg kena buat selain muka ni gak.ayu takde prob nak pack brg.nak kata suka sgt tu takde la tp ayu lebih rela buat dr biakan hb ayu yg pack.kang dia main sumbat ikut suka dia dia.mcm tu gak part pilih baju we all.ayu yg tentukan...klu hb tak suka,biar dia pilih apa yg dia nak pakai sepjg holiday tu.

hm...bab unpack lak...klu lps shopping dr supermarket,mmg ayu jrg biarkan lama2 kat dapur.lps je hb punggah kuar dr keta,biasanya ayu dah trs susun n simpan kat mana yg ptt.rimas tgk plastic beg tu dok melepak lama2 kat dapur yg comel tu.gitu gak dgn beg baju kotor.cuma beg baju bersih je yg lambat skit unpack.sebabnya...apalg klu bkn MALAS!!!!

hm...alya dpt title MALAY eh? okla tu...sbb muka dia pun takde la mcm minah salleh.hehehee...

QiStinA's said...

i pun jenis gitu jugak.. malas nak unpack luggage... sampai bile teringat nak ambik n guna something fm that luggage baru terkial2..he..he...

lemongrass said...

pizet77,
hahaha, ada jugak gang yg letak luggage terdampar kat ruang tamu aje! Malas betul kan kita2 ni ;-)

Alina,
Bon voyage and happy holiday :-). Kalau u nak beli souvenir murah2 pergi ke E-Shed market kat Fremantle. Kat situ ada kedai nama Aussin owned by an Indonesian. Dia jual memang sgt murah banding dgn orang lain. Tapi E-Shed ni cuma bukak on Friday, Saturday n Sunday aje.

Ayu,
salam. I pun klu pegi mana2 memang lah keja I mem pack baju2 n barang2 sbb tak percaya kat my hubby to do it, hehehe. We all kat sini pakai recyclable bag, tu yg tak rimas nampak klu tak unpack groceries tu cepat2. Tu yg membuatkan I lagi lah malas nak unpack, hahaha

Moi,
Samalah kita ye :-). Luggage dr cuti2 Paris hari tu dah unpack ke belum? ;-P