Monday, 27 July 2009

Alhamdulillah dah selamat balik semula ke Perth and dah selesai segala urusan penting kat Malaysia. Walaupun cuti cuti M’sia kali ni teramatlah pendeknya tapi it felt productive :-). Dapat jumpa family, dapat buat passports, dapat jumpa a few blogger friends and dapat melantak  segala macam buah especially durian, hehehehe. Banyak jugak food on the list yang tak dapat di makan sebab tak cukup masa nak makan and malas nak keluar pergi mencari nya. Itu pun rasanya hari2 dah sendat2 perut ni sentiasa di isi dengan ntah apa2. Selagi ada food atas meja makan tu, selagi tu lah I mengunyah aje, sampai pukul 11 malam pun masih mengunyah lagi tu, hahahaha. Tu yang balik sini bila timbang terus naik 1 kg, tension tension!!!!!! Itu baru 9 hari you, tak tau lah macam mana nanti bila cuti lama sikit in December, memang kena diet betul2 sebelum balik M’sia macam ni!

We arrived at Perth Airport around 11.30 mlm but it took about an hour to go through immigration and custom. Custom kat Australia ni very particular when it comes to food so they have to check all the food. But I pun sebab dah biasa, memang lah cuma bawak only food that’s allowed aje. So, tak lah kena check teruk2 dengan the customs but sebab queue sikitnya panjang, by the time we got home, it was already nearly 1 o’clock in the morning! Pagi tadi, nak dekat pukul 10 baru terjaga, sikitnya penat ke! Nasib baik lah The Little Misses and I ponteng school and work so tak lah kelam kabut nak siap2, hehehe. Kesian The Other Half sebab takde sape nak wave him off to work pagi tadi, semua still terbongkang kat katil lagi :-). Speaking of The Other Half, punyalah happy muka dia bila tengok we all keluar from the arrival door tu, agaknya bersyukur sangat2 dah dia sebab he can finally eat decent food after 10 days of eating ntah apa2, wakakakaka…….. He said to me, “I think that’s definitely the longest time I can cope with you being away from me.” Awwwww, sayang jugak my hubby tu kat I ye ;-). Entah2 dia lagi kesian kat perut dia tu sebab tak cukup makan dah 10 hari, hehehehe.

But since hari2 I dah makan nasi kat Malaysia, sudah semestinya lah I didn’t feel like eating rice and lauk pauk again tonite (to The Other Half’s disappointment :-( ). Sudah semestinya lah I teringin sangat2 nak makan western food kan. Actually, I still malas nak masak lagi ni tu yang nak masak western food :-). So, I pun masak lah food yang agak senang which was lasagna. The Other Half walaupun dah boleh katakan hari2 makan pasta while I was away, tadi still makan the lasagna macam orang kebuluq tu ha! Rindu gilers dia kat his wife’s cooking, sian betul kan! kihkihkih…. Dia kata pasta yang dia masak wasn’t nice at all so tu yang dia makan lasagna yang I masak macam orang kebuluq. But I pun kebuluq jugak tadi tu yang terlupa nak ambik gambar the lasagna, hehehehe…

And since takde gambar lasagna, I just letak a few more photos of The Little Misses masa kat M’sia ye. (Saje je nak bagi you all tengok gambar diaorang sampai nak termuntah dah, hehehe).

DSCF6579

DSCF6581

DSCF6583

Mana lagi comel, Miss 10 or Miss 5 or the kitten? ;-).

DSCF6582

Ini anak kucing kat rumah Atuk n Nenek, ada 3 ekor semua cantik2 and comel2 macamni. Miss 10 hari2 dok belai aje kittens ni sampai berjam2. Kalau boleh lah we all bawak seludup masuk ke Australia ni, memang dah lama I bawak masuk. So comel and playful! Ibu kucing ni kucing siam tu yang anak2 dia comel2 belaka :-). Padan lah tu dengan The Little Misses yang comel2 tu kan, hehehe….

DSCF6587

Miss 5 punyalah gelak sakan tengok mulut dia lepas makan dragon fruit. Miss 5 suka dragon fruits but Miss 10 rasa sikit pun tak nak :-(.

DSCF6592

Rezeki I baik sungguh bila balik M’sia this time sebab nak dekat bulan Ramadhan kan so every weekend mesti ada orang buat kenduri and every time kenduri, my Abah mesti bawak balik nasi ambeng :-). Saje nak tunjuk macam mana we all makan nasi ambeng, memang berkecah but it was so much fun as well bila makan ramai2 ni. Selalunya makan nasi ambeng ni dah lewat malam sebab tunggu my Abah balik dari kenduri, tu yang sampai tengah malam pun kadang2 masih lagi mengunyah! But nasi ambeng ni we all dah tambah lauk sendiri sebab tu ada macam2 lauk kat dalam nya. Lupa pulak nak ambil gambar yang belum kena makan.

DSCF6594

The Little Misses and their cousins and their favorite Uncle and his new wife. Kesian kat wife dia, bila favourite Uncle ni balik kampung aje, memang lah kena kerumun dengan anak2 sedara so kenalah share hubby dia dengan all the nieces, hehehe….

DSCF6571

Sape kata I tak membaking bila balik kampung you :-), ni salah satu benda yang I buat, apple pies. Benda2 lain yang I masak, malas pulak nak ambik gambar nya, hehehehe…..

34 comments:

mrswongjowo said...

LG...
Lega you dah balik Perth he..he...I dah kebosanan tak tau nak baca apa!...Kueh raya bawak balik tak? Kalau tempeyek tu lepas tak customs you tu? Hari tu I bawak kuaci they all terkejut boleh lepas he..he..Anyway Welcome Home to the blog miss you la...

ain said...

oooo..dah sampai perth dah..??? Welcome home!!!

bestnya ns ambeng tu. lamanya tak makan..teringin pulak rasanya.hihi

psst...terkejut akak tengok miss 5 mkn dragon fruit.ingatkan kenapa le mulut dia tu..??

fazlinil irma said...

oh..sudah pulang ya..alhamdulillah..

miss 5 ada ghope dragon jugak la bila makan buah tu..tp dragon yg chumel sangat..tak jd nak takot.haha

Ajzie said...

Puan Lemon...
saya teruja tgk gambar2 mu itew.. guna camera apa yea... sgt cantik n anak2 mu sememangnya comeyyyyyy..

amy mieza said...

alhamdullilaah k.LG dah smpi Perth. And hepi sbb pasni leh baca ur blog everyday.
Jgn lupa update tau. Sedapnya apple pie tu, nyam nyam

Spices of Life said...

LG, when i saw the pic of your mom looking back at her grandchild, i teringat my mom each time we hampir nak pulang to the new world. i terasa sebak pula.. im sure you had fun when you were in malaysia and im sure you are so glad to be home again;.. welcome home..and take care

Natasha said...

akak... gambar ambik pakai SLR ke? suka sgt pic yg first skali tu... nice angle...

psss... uncle dgn new wife? old wife gi mana? keh keh keh...

anyway, welcome home, we miss u... yes, my bf start reading ur blog too... and he keep nudging me to translate ur blog! haaha...

QiStinA's said...

salam LG...lama sungguh i tak singgah blog u... bukan blog u je... blog i pun lama bersawang... sampaikan u balik msia pun i tak tau... nie kena baca balik entry2 u yg lepas2 nie...ha..ha..

QueenJah said...

Dah sampai ke Perth rupanya budak ni anak beranak! Alhamdulillah selamat semuanya...auntie lama tak makan nasi ambeng, dekat 20 tahun ada rasanya, sedapkan? terutama pada nasi yg terkena sambal goreng jawa tu...

lemongrass said...

mrswongjowo,
tu lah, lega rasa bila dah selamat sampai rumah balik. I cuma bawak balik keropok ikan n ikan bilis aje, nak cukupkan supply sampai dec, hehe

Kak Ain,
Kejap aje rasa, dah sampai Perth balik :-). Saya pun dah lama tak mkn nasi ambeng, kali ni balik mmng rezeki murah betul dpt gak merasa, best!! :-)

Irma,
Mcm rupa vampire ada lah dgn 'blood' kat mulut dia tu, hehehe

Ajzie,
I guna camera digital biasa aje, Fuji Finepix. I lagi comfortable guna camera ni dr guna camera DSLR we all yg ada tu, hehehe...

Amy,
Hehehe... rindu ye kamu nak baca my blog? ;-)

Azieda,
tu lah, setiap kali we all nak balik Perth balik after holidays kat M'sia, my parents lah yg sedih sgt2 sbb rindu kat cucu2 nya... But nak buat mcm mana kan, our life is here in Perth so terpaksalah berpisah :-(

Tasha,
I pakai digital camera biasa aje, I still haven't used my DSLR yet. 1 Day I'll use it after I've mastered it ;-). New wife sbb baru aje kawin, hehehe... Sian you kena translate to yr bf, hahaha...

Moi,
Klu I dpt pergi Eurodisney mcm u, mau I pun tak update blog jugak, hehehe

Auntie Jah,
Memang sedap klu dapat makan nasi ambeng ni sekali sekala, rasa mcm meriah sungguh :-)

jana said...

Mynn,
dapat juga tengok wajah mak you,Nasi ambeng rindu rasanya almaklumlah bapa kita pun jawa juga.Masa mula-mula diperkenalkan oleh abah zana pada nasi ambeng terperanjat juga tengok lauknya bercampur-campur. Di Ijok masih diamalkan kenduri nasi ambeng ni ya.Next time balik Malaysia kita jumpa ye:-)

CT Delima said...

LG... nasi ambeng ni k.ct pun suka sgt2...kat KL ni jarang nak jumpa. tapi sekali2 balik Johor k.ct mesti nak cari n makan nasi ambeng kasi puas hehehe.

p/s: Alhamdulillah dah sampai ke rumah ya.

Ann said...

salam kak LG...wah..kemain lagi nenek berposing...best tengok nenek dapat jumpa cucu...

CikMin said...

salam LG..welkam back ha...hope u all sume sehat2..thanks 4 the besday wisheh...

Mira Marlena Abdul said...

Alhamdulillah dah sampai umah ek?
Haha..tu baru 9 hari ur hubby dah kebuluq kl buatnya sebulan 2 maunya jadi kurus melengkeng gitu..

Rindu nak baca n3 akak..dlm penat2 tu masak gak ek?kalau i la kejenye menapau la nampak gaya..tp 5 hrs flight tu nothing compared to my flight masa gi Syria dulu..erk...almost 12 hrs!gilos!tido bangun tido bangun pun lom sampai lagik!

ejaescobart said...

kak LG..

at last.. dapat juga baca blog akak yg dah lama x update.. alangkah bosan nye hidupku selama 10 hari.. huhhuuhu..

best ek dapat mkn mcm2? mujur naik 1kg ke.. buatnye naik berkilo2 i rasa TOH sure x cam time jemput u kat airport.. hehehhe..

hasni said...

kak LG da balik perth ya
sedeynya xdpt jumpa ni
jeles tgk kak KL kuar ngan mama 3e's tu
xajak kita pon
huhu
sedey:-(

Ayu said...

salam k.min...

alhamdulillah...dah slamat smpai perth ye kak.takde la hb akak dok terindukan akak n anak dara dia lg.hehehee...

klu akak tnya mana paling comel....jawapannya dah tentula seme di atas.hahaha...tp ayu suka tul la tgk alya masa gambar b'tiga tu (dgn nenek).so sweet....bila tgk dia,dok t'ingat kat faris.bila tgk faris...t'ingat lak kat alya.hahaha...

alina said...

Dear LG....i baru jumpa blog you cos i google bout Perth.This weekend nak g sana visit sista.lg stay kat ner? My sis in Betram.

Lapo perut ako nengok sume gmbr makanan.

Exchange link yer.

3AS said...

K.Myn, La..Dah abis cuti? sekejapnya.. Tgk gambar yr brother tu memula ingatkan si Rodd, rupa2nye his brother. Sebijik betul..
Puas la makan2 kat Malaysia.. Langkah kanan betul coz balik time musim buah...

lemongrass said...

Zana,
Kat kampung I tu siap ada caterers lagi yg ambil order buat nasi ambeng, hehehe. Maybe snng kot utk tuan rumah bagi kat tetamu sbb dah siap berbungkus :-)

Kak CT,
jawa kat mana pun sama aje ye dgn nasi ambeng dia orang :-)

Ann,
Nenek tengok cucu2 berposing, dia pun berposing jugak lah, hahaha

CikMin,
alhamdulillah dah selamat sampai sini, hilang rindu hubby I, hehehe

Mira,
Tu lah kan, baru 9 hari dah kebulur, nyampah betul, hehehe. I masuk dapur sbb sian kat dia dah 'kurus kering' tak makan, wahahaha..

Eja,
N3 bergambar tak se best entry story mory ye? hahaha....

Hasni,
Nanti bulan 12 kita jumpa ye. Jom dtg kampung I. Hari tu I tak nak announce I nak ke KLCC sbb takut x sempat aje nak jumpa sbb agenda utama nak pegi Petrosains n tengok wayang, hehehe.

Ayu,
dua2 anak cina ye, tu yg muka sama aje, hehehe. Cina mana ntah yg di kenan nya pun I tak tau :-). Faris tu pun ntah cina mana di kenan nya ye, hehehe

Alina,
Bertram tu dah nak dekat dgn Rockingham. Tempat I kiranya closer to the city lagi lah. I dah put yr link on my blog :-)

Zuera,
Tu lah, muka adik beradik semua 1 acuan, hehehe. Memang langkah kanan betul I balik kali ni, puas I mkn durian sampai dah tak larat nak telan, hehehe

Mat Gebu said...

salam LG..syukur alhamdulillah u selamat pulang ke M'sia dan selamat sampai ke Perth. Tau tak, byk2 pic dalam n3 u nie, i suka banget anak2 dara u bergambar dgn nenek mereka dan kucing comey tuu..sungguh "malaysian" kan...then hal nasi ambeng tu very the "jawa"..I likee!!!.. Anak2 sedara i yang tak biasa, kalau tengok sure depa tanya..Rumah orang tu pinggan dia habis kaa?...

e~P~o~p said...

salam,

akak, sy silent reader since errrr few months ago..nak tny la,parent akak duduk ijok kat rizab 1 ek?sbb gamba mak akak tu mcm gamba cikgu sy dulu,cikgu arbakisah tugiman namanya...huhuhuhu....kalau ye,kita ni sedara la..huhuhuhu

lemongrass said...

CikMat,
wasalam. Ambik gambar bawah pokok nangka, pastu duduk kat kerusi kayu buatan sendiri, memang nampak sgt ke 'malaysia' an nya kan :-). Dulu2 pun I ingat nasi ambeng ni sbb tuan rumah tu tak mampu beli pinggan, hehehe...

e~P~o~p,
betul lah tu your guess :-). Your cikgu tu my Mom lah. I tak tau pulak rumah kat Ijok tu rizab brapa tapi kat Batu 8 lah. Lerr, sedara ke kita ni? Jumpa kat cyberworld pulaknya ye, hehehe

e~P~o~p said...

salam,

akak,mak akak dulu ajar sy masa standard 6,hehehehehhe....taun '95...lama sungguh dah tu, betul la tu,umah mak akak rizab 1,umah sy rizab 4,lerrr kalau tau aritu leh la jumpa kan..kuikuikui...kita ni kira bau2 bacang la gitu,kalau dah namanya 1 kampung tu mesti ada pertalian punya lah....ijok tu kecik je,next time kalau contact mak akak, cuba tanya kenal x mimi anak haji sirad...hahahahha...adoila leh jugak jumpa sedara kat sini ek,hehehheheh...selama ni baca je n3 akak,tp xpenah tinggal komen,segan,tp bile nmpknya je gamba ur mom tu yg terus komen tuh...

e~P~o~p said...

lupe plak,mimi tu mak sy...ahhhahah...

lemongrass said...

e~P~o~p,
Mak akak pencen masa 1999 so kiranya tak lama lepas dia ajar u, dia pencen lah ye :-). You slalu balik Ijok ke? Yr Mak still tinggal kat Ijok lagi ye? I rasa surenya lah My Mom kenal yr Mom, satu kampung pastu bau2 bacang pulak tu, hahaha. Nanti bulan December boleh kita jumpa sbb Mak Abah buat kenduri kahwin adik masa tu, boleh lah you datang rewang ek! :-). Nanti I link yr blog to mine ok

e~P~o~p said...

akak,

:) now sy keje shift so kalau off day mesti balik ijok,skang pun stay kat penjara sg buloh je,hubby keje sini,mak mmg forever kat Ijok tu,heheheheh...family sume mmg kat ijok,

InsyaALLAH kalau xde aral ada la sy rewang nnt ..ahahahha..

http://epop434.blogspot.com/ tp dah lama x update pun...hehehehhe...agak kemalasan..xtau lg bile nak dpt wahyu utk kembali berblogging....;p

lemongrass said...

epop,
oh, dekat aje lah penjara sg buloh tu dgn Ijok kan, tu yg boleh balik slalu ye :-). Dulu we all tinggal kat BB, bila Mak dah nak dekat pencen, baru pindah Ijok tu. Tu yg I tak brapa kenal sgt dgn kawasan Ijok n orang2 Ijok tu, tp my parents kenal sgt2 lah dgn semua orang kat situ :-). Jom meramaikan rewang, hehehe....

e~P~o~p said...

akak,

mmg sgt dkt pun,dlm 20mins je,kalau boring kat umah,mesti balik umah mak,leh mkn sdp2,hehehehhe..tu la,ingat lagi dulu waktu umah mak akak tgh di bina,

:) adik akak akim ke yg kawen?

geraugebang said...

Seronoknya tengok nasi ambang tu.Tapi nasinya sangatlah the grand. Macam beras basmathi. kalau kat tempat kak gerau, nasi ambang tu, beras biasa je. bestnya.

lemongrass said...

epop,
a'ah, akeem lah nak nak buat kenduri kawin ni. Dia dah nikah n dah buat kenduri kat sebelah perempuan but bulan Dec ni baru nak buat kat sebelah we all sbb nak tunggu we all dpt cuti panjang :-).

geraugebang,
kat kampung we all ni, mcm2 gak gaya nasi ambeng nya. Ada yg sedap n ada yg tak sedap, hehehe..

Anawahid said...

lorrrrr... mg aku ketinggalan jaman kak min oiii!!!!!... org dh selamat sampai kat perth balik, kita baru tau akak balik malaysia... huwaaaa!!!.. dpt jumpa kak lily, izah n member2 myr lg lak tuh!!!... kak!!!!... bila agaknya nk balik sini lg!!!!!!... kita pon nak jumpaaaaaa!!!

lemongrass said...

Ana,
memang sudah ketinggalan jaman lah kue, hehehe