Wednesday, 22 July 2009

Alhamdulillah semua urusan nak renew passports dah settled, rasa lega sangat2 sebab the main reason we all balik dah dapat dibuat. Tak lah kena marah dengan The Other Half nanti bila balik Perth sebab tak abiskan duit tiket plane dengan sia2, hehehe. And bila dah settled semua urusan passport, baru lah I boleh enjoy sakan kan ;-). Nak jumpa kawan2 bloggers and gelak huha huha pun rasa best aje. Pastu nak shopping menyopping pun rasa ringan hati aje kan, hehehe (ringan hati nak bershopping, tapi lepas tu ringan poket pulaknya, ish…..).

Just nak cerita sikit about our passport renewal process. Monday tu we reached Immigration Shah Alam around 10.15, pastu dah siap isi borang and photostat segala benda, I pergilah ke kaunter tu sebab nak ambik nombor giliran. Then bila the officer tu check our documents, dia kata, “Puan, birth cert anak puan birth cert lama, we all tak boleh terima. Sekarang dah ada birth cert baru so Puan kena tukar dulu birth cert ni baru lah kami boleh process nak renew passport.”. Punya lah terkejut I sebab Miss 10 baru aje 10 tahun and tak kan lah birth cert dia dah ‘lama’ kot. Pastu I ni dengan muka yang blur abis tanyalah officer tu apa yang I kena buat untuk tukar the birth cert. Then she said, “birth cert baru sekarang ada tertera ‘warganegara’ atau ‘bukan warganegara’ kat document tu. Since bapa dia bukan warganegara, kami kena pastikan yang dia still warganegara. So Puan kena pergi ke JPN kat Plaza Masalam untuk buat cabutan surat beranak.” I dengan muka lagi blur tanya lah, “Tapi dia ada passport M’sia so tak ke maknanya dia warganegara?” Pastu dia cakap lah, “Oh tak semestinya…” So, nak tak nak terpaksalah I pergi ke Plaza Masalan tu untuk buat cabutan surat beranak. Why is it called cabutan? Entah lah you, agaknya macam cabutan lotteri kot, kalau bertuah, dapatlah title ‘warganegara’, kalau tak bertuah, dapatlah title ‘bukan warganegara’ and kena buang negeri, hehehehe…..

Then we spent an hour kat JPN untuk buat birth cert baru, kira tak lama lah tu kan when it comes to gomen kan :-). I know, I used to work for them, hehehe. Anyway, pastu, balik lah we all balik ke Immigration department untuk amik nombor again. Kesian kat The Little Misses sebab kena ikut we all ke hulu ke hilir and nasib baik lah ada adik I yang sanggup jadi Pak Supir. The Little Misses were really good, they didn’t complain at all walaupun penat berjalan and menunggu. Nasib baik lah ada Nintendo DS to keep them entertained while waiting :-). Tak lah diaorang bosan nak gilers. Pukul 4 petang barulah segala benda siap which wasn’t that bad if you think about it. But they were quite efficient and were very polite at both departments. I guess bila kita polite and patient with them and buat muka senyum aje to them, they’ll do the same thing to us kan :-).

After that, we went to Subang Parade (teringat kenangan lama sebab Subang Parade ni tempat The Other Half and I slalu lepak2 dolu2 ;-)). Kalau The Other Half bercuti kat M’sia, mesti dia akan cuba pergi ke Subang Parade just for old time sake, hahaha. Kat sini I met a few cyber friends and we all melepak kat situ sampai pukul 8 borak2 sakan kat kedai Uncle Lim’s Kopitiam. Memang macam lepak2 kat kedai mamak lah sebab lepak berjam2 tapi minum 1 gelas aje, hehehe.

Terima kasih to Kak Ham, Lily, Kakyu and Izah sebab sudi jumpa orang jauh, hehehe. Selama ni asik tengok gambar aje kan, first time lah baru dapat jumpa you all (exc Lily obviously :-)). Semua orang kat kopitiam tu asik pandang2 aje kan kat table kita sebab surenya diaorang heran, macam mana lah bibik2 ni dibenarkan keluar dek majikan2 nya untuk lepak2 kat Uncle Lim’s. Sian kat anak2 mat saleh majikan nya sebab di bawak keluar sama2. Pastu siap bawak Pak Supir sekali lepak sama2 pulak tu, wakakakakakaka…..

DSCF6491

Masa ni tengah tunggu Kakyu datang so lepak2 lah sekejap kat depan Kenny Rogers (eh betul ke?) sebelum berhijrah ke Uncle Lim’s.

DSCF6493

Manalah orang tak pandang2 aje kan, Pak Supir pun bila ambik gambar, keluarkan kamera besar, lagilah diaorang heran :-). Zafirah, Miss 10 and Miss 5 terus jadi gang but Adam malu2 kucing aje dengan minah2 mat saleh dua orang tu, hehehe. Minah Mat Saleh nak peluk dia, punyalah berpusing2 dia menyorok diri :-). Bila lagi Adam wei nak dapat peluang kena peluk dengan minah mat saleh ni kalau tak sekarang, hahahaha……

Then semalam, we spent the whole day kat KLCC meronda Petrosains and Dinotrek and tengok wayang Ice Age 3 sebab I’ve promised The Little Misses that I would treat them by doing fun stuff for them because they were so well behaved on Monday masa renew passports tu. Punya lah seronok nya diaorang but punyalah penatnya we all the adults! Pastu I met up with 3E and her kids kat the foodcourt. Kenal bertegur sapa kat cyber world aje but finally we managed to meet up face to face :-). Berborak macam dah kenal lama aje and the kids pun main2 sama2 macam dah kenal lama, hehehe.

DSCF6555

DSCF6556

Thanks ye 3E sebab sudi jumpa I. InsyaAlah boleh kita jumpa lagi next time.

Next N3, I’ll letak gambar The Little Misses kat KLCC.

28 comments:

somuffins said...

Hi LG, nak majuklah. We are so close and yet so far. Subang Parade dah dekat benar dgn I tu.. Nape tak bitau nak kesana? Yalah, takde rezeki ek?

QueenJah said...

Bila pulang ke Perth? Haraaaaap sgt dpt jumpa sebelum pulang..

Aymy With Love said...

K Myn, bestnya jumpa kawan2... nampak kids tu mesra betul ler... sonok jer tgk... :)

Natasha said...

ooo gi subang parade tak ajak! tasha dok blakang sunway pyramid je.... nak kene sekeh akak ni.... hehehehe...

Spices of Life said...

best nyerrrrrrrrrrrrr.. selama pena sudah jadi kenyataan akhirnya dapat bertemu juga..
have the most fun time back home...

divulgences said...

kak lemongrass, been yr silent reader.


bibik2?alaaaaa u dont look like one la!!!

plus semua gambar masakn u sgt menggoda ^^

Azita said...

bila nak turun johor lak?? waiting...!

azah said...

seronoknya jumpa kawan2..dtg sabah nnt jumpa dgn akak pulak ya..hehe

ain said...

hihihiiii...kelaka lah statement u psl bibik2 tu!!!

Alhamdulillah urusan passport dh settled. tinggal enjoy2 n makan2 aje lah pas ni.

psst..akak agree ngan min, actually govement servants ke, swasta ke sama aje. kita baik, depa pun baik.kita byk songel depa lg byk songel.hehehe

CikMin said...

wah sakan u ye LG...x sabo nak tgk nexk entry ni ...cepat2...

ReensPorchSale said...

hi...bestnya dapat berjumpa dengan bloggers...

Ayu said...

uuuwwwaa....jelesnya tgk akak gader2 dgn k.lily,izah,k.yu n k.ham.iiissskkk...tokleh jd ni.bln 12 nnti nak gader2 gak.tak dulik!!!

btw muka alya mcm adik beradik je dgn anak k.3E tu.hehehee.....

Sally said...

wah jelesnya...awat tak habaq ada kat area cek..kalo tak boleh jumpa LG.huhu..cek rela ponteng kerja you!!

CikMin said...

sgt jeles gak ni hokeh...klu dpt jumpa u..bleh la cikmin gesel2 perut ni kat pipi miss 5 tu ha...kot2 kuar2 putih gebus mcm tu...tp paham la ..jauh tu....hiks....

lemongrass said...

Cik Som,
lah awat tak habaq,hehe.Takpe, next time kita gather2 ye sbb surenya lah my hubby akan ajak pergi Subang Parade tu :-).

AuntieJah,
rasanya tak sempat lah this time, kita jumpa in December lah ye. I ada bawak tomato hitam n chili tu for you tp dah tak cantik sbb dah lama dlm fridge.Next time I bawak again ok.

Aymy,
kids mmng cepat mesra, lagi lah my Miss 10 tu,dia dgn semua orang dia mesra,hehehe

Tasha,
hahaha..next time lah ye.My hubby suka jugak pergi Sunway Pyramid tu so maybe boleh kita jumpa :-)

Azieda,
it was really great to finally meet all these people we know on cyberworld :-).

divulgences,
thanks for reading my blog. I bibik glemer tu yg nampak upmarket sikit, hehehe

Kak Ita,
nanti 1 day klu we all buat cuti2 M'sia pegi johor, boleh kita jumpa kan :-)

Kak Azah,
aduhai jauhnya Sabah tu, hehehe..

Kak Ain,
bibik2 glemer semua nya :-) tu yg orang pelik tengok. I pun klu dealing dgn sape2 mmng tempek senyum dulu kat muka, sbb not worth it lah klu nak marah2 diaorang ni because they'll make life hell for us after that. Tu yg malas nak bising2, bukan diaorang pun yg buat the rules :-).

CikMin,
hahaha....klu anak u keluar putih melepak cam Miss 5, adalah yg heran nanti kan.Terus u pun dpt title 'bibik' mcm I,hehehe..

Reensporchsale,
memang best dpt gather2 ni :-)

Ayu,
tu lah, sape suruh tak nak join,hehehe. Memang pun muka iras2 kan, sbb semua ada chinese look :-)

Sally,
sanggup ponteng kerja lagi tu, hehehe... Next time lah ye, kita buat gather besar2an kat wedding adik I in Dec :-)

CikMin said...

eh..i tgk u hokeh apa...mana ada rupa bibik pun..diakui la kan..mmg la klu org sekali pandang..diorg x kata le anak u ha...tp klu dah org tgk miss 5/10 tu..sure org tgk berkali-kali pandang punyer....hehehe...

3E said...

Kak LG....tq ya sbb sudi jumpa I dan anak2....yg bestnya...tetiba ja hari ni visitors kat blog I melonjak naik gara2 u tempekkan gambar pertemuan kita kat klcc tu....hihihihi..glamer sekejap...

mommy said...

salam..
tetiba nak nyampuk gak..
laa.. nape xcakap nk p subang parade.. mommy kat glenmarie je.. hehe.. tingin gak nak hugs ur little misses and u skali.. bulih? hehe:)

knv said...

haahahahahha... yang pasal bibik tu memang kelakar habis!!

:PP

Rahmath said...

Hi Mynn,
Alamak, I stay abt 10 mins jer dari Subang Parade...so sad that we cannot meet up. Nanti bila u datang December, sila beritahu awal-awal, I will come in a jiffy. Glad you and the Little Misses had a good time.
Enjoy and take care.

Mira Marlena Abdul said...

Uwaaa..ala kak Min..nape tak cakap gi Subang Parade? Kita ni tggl kat OUG dekat la gak ngan SP tue...ingatkan nak tengok the misses tp takde chance nmpknya kali ni..tempat lepak kak Min and TOH ye? hahaha my hubby pun suka bebenor ngan SP tuh..in fact kami berdating for the 1st time kat Dome Cafe 1st floor tu..wahahaha...aaahhh those were the days...

Eh,bila nak fly balik Perth?Dan bila lak nak ke sini lagi?

Mira Marlena Abdul said...

Oh ya, talking abt surat beranak your kids, dekat column 'bangsa' tu diorang ada letak apa2 tak? Mcm my kids Jab Pendaftaran tak letak apa2 sebab katanya bila my kids dah besar nanti diorang boleh pilih sama ada nak berbangsa melayu or others..but they're Malaysian citizen definitely...pelik skit surat beranak baru nih, i pun pening kepala bila tengok.. :-P

mother of two said...

kak min,
nanti leh transit kat dubai plak yer.. bleh kita gi lepak2 minum2 layan chicken shawarma.. hehehehe

Adnazthie said...

Salam, lah dah dekat sgt ngan ofis saya klu g Jab Imigresen Shah Alam tu. Saya kat tingkat 3. LG g tingkat 2 kan.

Nak buat macam mana tak de rezeki nak jumpa.

Anyway thanks for the updates. Rindu kalau tak baca..keh..keh..keh

halen said...

uishhh.. lama x dtg umah kak min ni skali tgk dh ader kt msia rupanya. best la yer dpt jumpa kwn2 blog semua. x nak tembang ke kk ker hehe..

m y a l i s h a said...

sis.. wah u ol seronok sakan ye.. mana x nye.. jumpa blogger2 semua.. mesti bnyk cerita kan?? hehehe..

petunia merah jambu said...

bibik2 yg celik IT lah! canggihhhhhh. jeles dgn akak... bilalah nak balik kampung nih....

lemongrass said...

CikMin,
bibik glemer lah sbb jaga anak2 mat saleh kan so kenalah dressing glemer2 sikit, wakakaka ;-P

3E,
December nanti kita jumpa lagi ye at the wedding and bole u jumpa other bloggers yg sudi nak dtg to that wedding (klu ada lah, hehehe).

Mommy aqeem,
lah dekat aje lah tu dgn SP. I tak ckp nak pegi SP sbb tak sure lagi jadi pegi ke tak sb kena tunggu semua urusan selesai baru boleh pergi. Next time lah ye :-) (boleh jumpa my Other Half sekali, hehe)

knv,
masa I kat Plaza PKNS lagi orang tanya, 'ni anak akak ke?', 'eh lainnya rupa', hehehehe... Senyum aje lah sbb sure nya dlm hati they all ingat I ni bibik. Nasib baik I tak spekong indon dgn diaorang, hehehe...

RahMath,
oh you pun duduk area tu jugak ye, ramai jugak bloggers yg stay around SP. InsyaAlah next time in Dec mmng we all lepak situ lama2 sikit :-)

Mira,
mmng lah takde rezeki nak jumpa, takpe next time in Dec u ajak yr hubby skali lepak2 kat SP dgn my hubby so bolehlah they all reminiscing about masa silam, hahaha.... Bangsa tu memang diaorang tak letak apa2, malas I nak tanya ;-)

Shiela,
wakakaka, jauh betul nak transit nya ;-P

Adnazthie,
klu I tau u kerja kat situ, memang lah I boleh jumpa you sbb lama betul I lepak kat PKNS hari tu sbb menunggu passport siap kan. Memang takde rezeki kan, insyaAlah next time :-)

Halen,
boleh aje nak terbang ke KK klu ada orang nak sponsor, hehehe. I tak pernah pergi KK, nak jugak one day singgah sana :-)

myalisha,
mmng betul, heran kan, padahal tak pernah jumpa sebelum ni tapi bila dah jumpa, mcm dah kenal lama :-)

Pink Petunia,
bibik high class u, hehehe. Jom balik kampun beramai2 :-)