Thursday, 12 February 2009

Tengok lah what we did with the Little Misses petang tadi. We asked them to have their dinner out of plastic containers in the back of the car. Not that they minded at all, lagi suka diaorang ber 'picnic' dalam kereta :-). The reason was, petang tadi ada parents teacher meeting with Miss 5's classroom teachers and they did it at 6 o'clock which is our usual dinner time. So, nak tak nak terpaksalah angkut dinner sekali for them to eat there. Nak tunggu siap meeting baru dinner, surenya kelaparan the Little Misses dibuatnya so tu yang they had the picnic in the car.



We weren't supposed to bring the Little Misses with us to the meeting but malas pulak nak menyusahkan people to babysit them so tu yg bawak sekali. But we are so thankful that we have Miss 9 who is so responsible and can be relied on at times like this to look after herself and Miss 5. Maybe sebab age gap quite big kot tu yang Miss 9 is so responsible. So, what we did was asked them to sit in the boot of the car and we left the boot open wide so they can lepak2 sambil makan2, main2, read books in the car while waiting for us to finish the meeting. Important notice.... DON'T DO IT IF YOU HAVE A HATCHBACK OR A SEDAN (penyek anak2 u nanti!) ...hahahahahaha..... But the building was very close to the carpark and we could easily hear them if they scream and we trust Miss 9 completely to look after her sister so tu yang tak risau leaving them like that. And it wasn't that hot either tadi so tak lah kepanasan diaorang dalam kereta and with the boot wide open, memang lah angin sepoi2 bahasa senang nak menyinggah masuk :-). And senang lah diaorang nak stretch their legs walking around the car. And ramai lagi other kids yang lepak2 kat carpark tu pun sebab ramai jugak parents yang tak dapat babysitters for their kids. Kalau kat M'sia, memanglah I takkan berani buat macam ni, lepas tangan masa jalan2 kat shopping complex pun I dah seriau, ni lagi tinggalkan diaorang dlm kereta, hehehehe.....


Inilah dinner yang I bekalkan for the Little Misses to eat in the car and I gave them some after dinner treats as well so they don't mind being left like that again when we have to do it next time, rewards are good right, hehehehe....

This dish is called 'toad in the hole' but gourmet version sebab I letak potatoes, tomatoes, basil, carrots. Kira lengkaplah kan semua ada in 1 dish, tak payah susah2 masak sayur lain, carbs lain protein lain, memang dasar nak cepat and simple kan :-)....

14 comments:

QiStinA's said...

He..he..bagus gak yr idea tu yek... miss 5 siap posing dgn mulut penuh lagi..ha..ha..

ain said...

sekali sekala best gak piknik kat bonet kereta. tp betullah LG kat msia ni jgn le berani nak leave your kids gitu2 je. Bahayaa!!!!!

Anyway...nmpak sedap toad in the hole you. Hmmm..kelakar le nama resipi ni.

lemongrass said...

Moi,
you pun boleh lah buat mcm ni ye sbb u ada 4WD kan! :-). Sure kanak2 riang tu heran klu u suruh diaorang picnic dlm car, hehehe...

Kak Ain,
last year I balik M'sia mmng tak berenti mata I melilau tengok diaorang. Pastu susah gak sbb diaorang dah biasa bebas kat sini, bila balik M'sia, kena waspada slalu....

Mat Gebu said...

Kalau kat M'sia, bahaya buat macam tu, orang tua pun dia kidnap, ni lagi lah anak2 dara sunti u tuu LG!!, tapi kalau i depa nak culik, payah sikit lah, sebab i demand nak makan, mesti ada menu yeaa...and tak nak makanan yg sama utk makan siang dan malam, lepas tu mesti guna pinggan cantik2..ahaks!!!...

lemongrass said...

Cik Mat,
klu u lah yg kena culik, agaknya si penculik tu sanggup bagi duit kat orang suruh ambik you from him...Tak laratttttt dia nak layan demand diva, wahhahahaha......

hana said...

kihkihkih...gli ati la pulak picnic dlm bonet..leh tiru ah gaya tuh! ehehee... dish mu itu kak mmg amber leh lapor kalau tak makan! heeee......

anawahid said...

best ye kak picnic kat belakang bonet ... hehehe... comei2... posing ank dara akak tuhhh..

Mummy HS said...

wah..picnic kat bonet tu.. kat msia kalau tak de org dewasa jaga.. huh tak berani..

siap posing tu.. makanan pun nampak byk.. cukup nak isi perut.. hehe

mica-tetty said...

rajin tui ..mummy layan anak2 dia...hehehe

VG said...

How cute...bet they loved their 'picnic'.

lemongrass said...

Hana,
jimat tempat, tak payah susah2 nak bentang tikar utk picnic,wahahaha...Pastu klu hujan pun dah siap ada bumbung lagi :P

Ana,
Setakat budak berdua tu muat lah bonet tu, klu tambah mummy n daddy sekali, mau sendat terus mcm sardin dlm tin, wahkahkah....

Hana,
Kalau kat M'sia, mmng tak kan nya lah I buat mcm tu, seram weh! :-).

Mommy Mica,
Mummy n Daddy dia nak meeting so tu yg better penuhkan perut the kids dulu, klu kelaparan, mau tak senang we all nak meeting :-)

Vin,
Kids! They love anything out of the ordinary, even the food tasted so much better, hahaha....

azah said...

Nampaknya kat sana lebih safe dr sini ya..kat M'sia ni tgk rumah pun tau dah..grill sana sini, pagar tinggi2....
Anyway happy valentine day..tak de hadiah lomentik2 dari hubby ke? hehehe

lemongrass said...

Azah,
I guess different kinds of safe lah kat sini. Ada gak bahaya nya, dunia skrg kan :(. My hubby ni tak lomantik langsung, so memang lah tak kan dpt apa2 masa Valentine, hahaha. You dapat apa?

azah said...

Tak de dpt apa2 pun...my hubby punya feeling lagi keras dr batu kot..wish pun tak..jgn kan valentine..my birthday ke, anniversary ke mana dia ingat..tp i tak kisah..dah 23 tahun alah bisa tegal biasa...hehehe(ketawa pahit)..