Wednesday, 11 February 2009

Memang betul lah as predicted by the BOM (bureau of meteorology) that today was going to be hot, it got up to 39.7 tengah hari tadi. Memang rasa perit betul bila driving around in the car today. Bahang dia tu yang perit sangat, nak bernafas pun rasa panas aje udara yang masuk dlm lubang hidung, hehehe.... Even the Little Misses didn't play in the playground at school today because it was so hot. But I like their policy here at school which is, 'no hat, no outside play'. So, kalau ada anyone yang terlupa bawak hat, they are not allowed to play in the playground or in the oval. They have to sit and play in the undercover area. It's well known kan yang Australia has the highest skin cancer rate in the world so that's why they are not allowed to play without their hats on. We even have the 'slip, slop, slap' campaign for skin cancer awareness. Slip on a tshirt, slop on sunscreen lotion, slap on a hat! Hehehe..... Kalau kat M'sia, most parents put hats on their kids sebab tak nak the kids 'hitam' from the sun but kat sini sebab nak elakkan skin cancer :-).


The other half pulaknya is so prone to being sunburnt. Kalau we all pergi bike riding during the day, walaupun tak panas sangat, he will still get burnt. Ye lah, kulit mat saleh kan, banding dengan kulit jawa I yang tough ni, memang lah tersangat sensitif nya dengan sun. Penuh dengan freckles pulak tu, So, bila ada new moles/tahi lalat on his body, memang lah kena ambil notice and monitor them betul2, sebab ye lah, mana tau tukar jadi something sinister kan... Nauzubillah lah.......


Well sebelum jauh melencong, just nak put up our dinner tonite. I made baked chicken wings ( biasalah kan menu ni memang our favourite, hehehe), chips and salad. But I wasn't in the mood to eat chips and bila selongkar the freezer, terjumpalah nasi goreng yang I froze a few weeks ago. I slalu buat mcm ni, bila ada nasi goreng lebih and instead of buang, just freeze it, bila nak makan, tinggal thaw and reheat in the microwave, senang kerja! Microwave kat rumah I ni memang lah a necessity, tak boleh takde, hari2 memang akan digunakan. A few years ago, the old microwave broke down, memang tak boleh guna langsung so petang tu jugak I pergi beli microwave baru, hehehehe. Nasib baik lah microwave ni benda murah so tak lah kena break the bank to buy a new one :-). So, I had nasi goreng with baked chicken wings and salad while the rest of the family had chips and wings and salad. Takkan hilangnya selera nak makan nasi ni walaupun dah duduk negara mat saleh bertahun tahun, hahahaha.......

Cili merah tu yg buatkan nasi goreng tu nampak lebih berseri kan, hehehehe...

12 comments:

hana said...

perghh! masyaAllah panasnyer kak! kat sini rasanya takde la sampai camtu skali.. penah duk kat ME panas cenggitu..tp bila blk mesia org still kata kita putih!padahal bila kat ME kita la paling ireng! hahahahahaaaa...

Mat Gebu said...

LG...i nak order nasi goreng satu...cili tu u kasi tukar dgn cili padi. okeyy!!!!!....

ain said...

panasnya LG..kesian kat bdk2. x leh nak enjoy main kat luar. Alhamdulillah kat tpt akak ni baru lps hujan lebat selepas almost 2 months. Bomba semulajadi padamkan sisa2 api kaw dpn umah yg terbakar.

p/s..x pernah try freeze ns goreng, selalu x abis je...buang!!!

anawahid said...

wakakaka... si hana tuh kan mmg buat lawak laaa... panasssyer kak... x selera mkn nasi goreng bak mai sini...

Mrs.FHM said...

sy tau camana rasa panas tuh...pasal kat saudi nih biler summer bleh sampai 40...air paip boleh buat air teh tak yah panaskan heheh...

terliur plak kat nasik grg...agak2 org dlm pantang boleh mkn nasik goreng tak....hehe

Jiya said...

uihh... panas tuu! tak lama lagik akak leh duduk gurun pasni... hehehe! sini pon panas gak 2-3 hari ni. hari ni baru ujan turun. syiookkk woo main ujan! hehehehe!

Ultramama said...

Salam K.Min.
Lama ke panas tu akak?Kt Penang ni hah dh lama x hujan.Blk dr sek. ptg2 x sabar nk masuk rumah.Anyway, nasi goreng tu mmg berseri2 gitu

Flower said...

Kat Msia, kalau hitam tak laku. Kat sini kalau cancer, goal terus, tapi still laku. Org2 yg kulit mcm kita ni kan di kira exotic.

Semalam mmg panas tul. Dah lah my car punya aircon bengong. Early morning, dia sejuk, bila tgh panas2 terik gitu, dia tak jalan. Teruk tul. Hari ni weather forecast ckp not as hot as yesterday. Ada hujan pulak. Tp previous forecast ckp hari ni 40deg. Entahlah. I pulak nak bercaravan this weekend for 7 days. Harap2 tak panas lah.

lemongrass said...

Hana,
ireng2 si tampuk manggis, ireng yg manis :P.ME tu Middle East ke? Banding dgn Minah2 arab memang lah kita ni legam abis, hahaha

Cik Mat,
Nak cili api? Boleh aje! Pokok cili api I dah berbuah, nanti I ambil gmbr n tempek kat sini, pastu I pos nasi goreng ke u sekali, hehehe

Kak Ain,
Best nya klu dpt hujan lebat kat sini skrg ni, sure sejuk n nyaman aje.....

Mrs. FHM,
Saudi tu pun panas n kering jugak kan, lebih kurang lah kat sini :-). Orang pantang boleh nak mkn nasi goreng tp kena letak lada hitam bnyk2 lah, jgn letak cili, hehehe

Jiya,
U ada bela kambing gurun tak? Boleh lah dia temankan akak nanti klu pindah ke gurun, hahahah

Ultramama,
Slalunya sehari dua aje panas yg mcm ni pastu dia turun sikit ke low to mid 30s mcm tu. Tapi mmng lah kalau boleh rasa tak nak keluar langsung kan!

Nora,
hehehe, terus jadi exotic kan :-). Best nya u all nak pegi caravaning. U memang ada caravan or sewa? Where are you heading to? Hana n Omar ponteng lah kjap ye? We all ingat nak cuba sewa caravan kat John Hughes because the kids pun dah teringin sgt2 nak naik caravan, hehehe

Flower said...

myn
We all tak de caravan. So sewa je. Sewanye ikut mcm sewa hotel room lah. Ikut season. kalau tak peak murah. Ok lah. tp the killer is deposit dia, $3500. I kira2 mcm our ticket back home to Msia ikut MAS. Of course lah dpt duit tu balik, tapi still, you need to have the money before the trip and yet still not able to use the money masa trip.

Hopefully my anak2 suka lah. Takut pulak nanti dia tanya, are we there yet, are we there yet. Kitaorg nak pergi ke south sampai ke albany. Lepas tu bercadang nak stop kat Margaret River, Bunbury tovisit my SIL, Pemberton dan entah apa lagi yg my hb plan. I semalam pergi ke coles. Beli barang keperluan. I ni kan addicted to supermarket. So bagi duit lebih, satu coles I beli.

zeeta said...

LG.. dugaan tu.. kami kat Dubai nie.. pernah cecah 50 darjah celcius tau! (masa summer la)... panas tak tau nak cakaplah... ramai yg tiba2 pitam dan terus meninggal... tapilah kan itu baru panas dunia..panas kat sana...tak tergambar rasanya! :(

lemongrass said...

Nora,
Uish, mahal betul ye deposit nya. But I guess klu anyone bwk lari their caravans, diaorang jugak yg naya kan so tu yg kena deposit mcm nak beli plane tickets aje. Hahaha, kosong lah Coles tu ye lepas u abis shopping kat sana :-)

Zeeta,
50C, erkkk, lagi lah panas nya. tu lah kan, mcm tu aje pun kita dah rasa panas sgt, kat sana nanti, memang lagi teruk kan....