Saturday, 7 February 2009

Dalam pantry kat rumah ni ada berjenis2 beras for the different dishes that we normally cook. Yang paling selalu we all guna obviously is the SunRice long grain rice. Then we also have basmati rice (imported from Pakistan), SunRice medium grain rice for my risotto and SunRice koshihikari rice for my sushi and jasmine rice for my Thai- influence meals :-). And on top of that ada gak kadang2 we all guna brown rice so ada lah jugak that stock. Pastu not to forget beras pulut and also our instant ketupat (which is beras jugak kan, hehehe). So, memang penuhlah jugak the pantry tu dengan segala macam jenis beras, kira boleh lah bukak kedai, hahaha....


Since duduk kat Australia, kenalah guna locally grown rice kan :-). Masa I first dapat tau yang Australia does grow its own rice, rasa macam tak percaya aje pulaknya, hehehe. Ye lah, tak pernah ternampak sawah padi kat sini macam sawah padi kat M'sia tu so tu yang tak boleh bayangkan mat saleh kat sini ada jugak tanam padi, little did I know hey! Dah more than 80 years the Australians have been growing rice, that's a long time right! But since OZ ni memang very dry banding dengan M'sia so the way they grow rice lain lah sikit. I've never been to an Australian 'rice paddock' so far but it would be fun to visit one kan. But unfortunately, they only grow rice in NSW & Victoria so kalau setakat nak travel ke NSW from Perth ni just nak tengok rice paddocks tu memang lah tak berbaloi, hehehehe. Tak sanggup wei nak drive 4000 kms across the country just nak tengok 'sawah padi'.


So, awat nya lah I cerita pasal beras ni kan. Saje je sebab tak tau nak cerita pasal apa malam ni, hahahahaha :P. And we also had nasi malam ni for dinner. Ye lah bila sekali sekala makan nasi so special lah kan. Pastu lauk malam ni pun special sikit. Kenapa special, sebab I buat kari kambing biri2/ lamb and yang membuatkan dia special sebab ini kambing aqiqah. Thanks to the generosity of Siti and family , 2 weeks ago we got 2 ekor kambing biri2 (lamb) aqiqah you. Bukan sekilo dua, 2 ekor terus, hehehe. But I gave seekor to Sheri so tak lah sendat my freezer dengan daging kambing. Tapi sekor tu pun dah banyak sangat2 so berbulan2 lepas ni memang lah we all tak payah beli kambing lagi at the butchers, best kan, hehehehe. But the 'bestest' part is that kambing2 ni dah siap dilapah and tanpa kepala, hooves, organ dalaman or kulit which made my job so much easier :-). Kalau dapat seekor belum siap lapah, I memang lah dah surrender awal2 and dah nangis awal2, wahkahkah..


So, inilah our dinner malam ni. Nasi putih with kari kambing, telur goreng, tumis sayur n tahu jepun in oyster sauce and for Mummy, tahu goreng and sambal kicap, hehehehe..... Paling sedap lah makan kari ada tahu goreng and sambal kicap ni! The other half tengok I makan sambal kicap sikit pun dia tak terliur, heran I. Kalau I lah tengok orang makan sambal kicap dengan tahu goreng, memang akan ngences abis, hahahaha........ ( memang dasar Jawa kan :P)

17 comments:

Ultramama said...

Mak aih, sekor sekali dapat.Kambing kalu masak kuzi best tu.
Cikgu ooo Cikgu Min,ank murid dh try wat Pavlova tu.Memang sedap.Budak2& bapak budak suka sgt.
TQ for the recipe!

Jiya said...

(dah sedia ngan pinggan kosong) nak kambengggggggggggggggg!! akekeke... sedapnya kambennn!! peberett tuhh!! tp tgk kamben gak la. kalo kamben tu terlalu bau kuat seperti kamben (tunjuk kak lg.. akekeke) tak leh la telan sgt. kalo bau sedang2 masih ok lg. penah makan sup kamben 4 mangkuk terus paler penin. kakakaka!

azah said...

Macam mana boleh dpt sampai 2 ekor kambing..berapa byk kambing diorang akikah? byk tanya pulak kan..i suka makan kambing walaupun ada migrain..tapi beringat jugalah tak bantai byk2..kot kang terus goal..hehehhe

anawahid said...

hahaha... kak min , mmg dh agak si jiya mmg mai sini cpt dn pantasss kalo ada yg berunsurkan kambennn... pasal bdn dia pon berbau cam kamben..kikiki... kak, lunch td pon baru mkn kamben kat jemputan kawenn.. sib baik kamben tu x der bau jiya... wakakaka

dya said...

hye sis,
wa.. sedapnye nasi tu kalau makan panas2.. yumm.. hehe.. tahu goreng blum ngences lagi la. tapi kalau pisang goreng or tempe goreng dgn sambal kicap.. fewhh.. confirm ngences! :P

Mat Gebu said...

LG...bayangka tepi tauhu goreng tu, ada pulak TEMPE goreng...lagi mencerminkan ke"jawa"an kita kann....

lemongrass said...

Ultramama,
next time boleh masak kuzi mcm ni :-). Senang kan buat pavlova tu? Boleh I bagi markah nanti kat yr blog, hehehe. I'm glad yg yr hubby n kids suka! Bileh buat lagi mcm ni ye:-).

Jiya wei,
gembala kambengg mana boleh makan anak belaan dia, sebab bau kan lebih kurang aje sama :P. Kambing kat Australia takde bau u sbb kambing biri2, lagi wangi dari bau kamu, wahkahkahkah.

Azah,
Siti n ramai2 family kat M'sia buat aqiqah kat sini sbb it only costs A$30 /kambing for aqiqah. Banding dgn M'sia yg sampai RM700 so memang lah murah sgt2 kan :-). I pun tak makan kambing sgt2 setakat sekeping dua aje maximum, hehehe....

Ana,
wehehehe, gembala kambing ni kan kalau ada apa2 yg berunsurkan kambing mcm tau2 aje sbb sedara kan ;-). Kambing we all pun takde bau Jiya gak tu yg best aje makan, hahahaha

Dya,
U ni asal Johor ke? Sebab rasanya orang johor aje kan yg makan pisang goreng dgn sambal kicap? hehehe. Tempe goreng tu takde sambal kicap pun dah boleh buat akak ngences, hahahaha

CikMat,
tu lah nya, semalam lupa nak gi beli tempe. Nasib baik takde u so bolehlah control makan sikit. Kalau lah ada tahu and tempe semlm, mau bertambah2 lah nasi I, hehehe

ain said...

LG...sedapnya makan tahu goreng ngan sambal kicappp!!! betul le kata cik mat gebu..kalau ada tempe goreng..lg le kaw2. terangkat!!

Murah betul rezeki you dpt kambing sekor. jenuh le nak masak lauk kambing pas ni. Anak bujang akak suka kambing sgt2. Mak long dia baru pas buatkan sup gear box kambing semlm. Mak dia tompang kn je le..hihi

p/s...byk betui jenis beras you stock ekh. Akak bantai satu beras je utk masak.

hana said...

kamben makan kamben!!! kakakakakaaa.. apa la dak jiya nih! kesian pon! mmg haru klu ade kamben kat umah dier! umuq tk panjang! kakakakakaaaa... akakkkkkkkkkk! kita nih dh ketandusan beras! hb kata dh takyah order beras lagik! nnti tk sempat abih sbb nak balikkkkk! hahahahaa... yeaa yeaaaa.... :D

Flower said...

Siti offer nak bagi I kambing aqiqah tu tp terpaksa I tolak dgn hati yg berat. Freezer I dah tak muat. shakinah my friend bagi I sekor dan sebelum tu I pun restock my fridge ngan kaki kambing semua. So I skrg ni pun dah bau mcm kambing. Nasib baik gak kat sini kambing dia tak hamis sesangat.

Intan Rosnitta said...

Salam LG,

Lamanya x singgah sini. Rindunya!!!

Tgk sambal kicap terus terliur. Makan dgn grg pisang / grg ubi mesti heaven. W/pun I bukan Jawa tapi ada fmly angkat Jawa tau, hahahaha... x nak kalah jugak tu.

;)

dak wan ... said...

sodap2 makanan kek sinia. meleleh air liur akak..

anak2 pun cecomels.

Rafizah Nordin said...

k lg,sy tak tahan makan kamben...aritu beli daging punyelah tak perasan dia tulis daging kamben.begitu konfidennye...sampai dah masak dan hidang atas meja,hb gigit sekali je dia dah rase daging tu lain macam.dia tahu la sbb dia pernah makan tp jarang2 la.sy mg tak penah makan.tp haritu sbb xde ape lauk lain yg boleh dimakan,sy makanlah jugak.malam tu jugaklah sy tombang...kepale berat sungguh...ade potensi nak kene darah tinggi kot...

Zack Abd said...

ohoho..org jawa mmg layann abes kalu bab kicap ni. lagi la kalu Jowo Johor..kicap Jalen paling best! goreng telur pukul (telur dadar), nasi putih ngan kicap manes Jalen..uuihhhh! terangkattt! bleh layan sampai 3 pinggan kadang tu..ekekekek..

anyway,menjawab soalan akak to Dya, yup..kami2 ni org johor(lahir kl :p parents both org muar,mak org jawa)so yes, kicap itu necessity!

ps:i was laughing by myself tgk akak guna perkataan "ngences" LOL bukan senang nk cari org blog guna perkataan tu :p

lemongrass said...

Kak Ain,
tu lah, mmng bersyukur sgt2 bila Siti bagi kambing tu, sbb my kids n hubby suka lamb chops tp jarang beli so skrg ni bolehlah buat once a week, hehehe. Beras tu kena bnyk sbb tekak rumah ni kan global,hahaha

Hana,
klu Akak pun mmng tak yah lah beli beras lagi sbb bila balik M'sia sue nya mkn nasi kan hari2, hahaha... Best nya dpt balik cuti :-).

Intan,
Walaupun u tak jawa tp lagi jawa dr I sbb dah pernah mkn goreng pisang dgn sambal kicap. I seumur hidup mmng tak pernah mkn sambal kicap dgn goreng pisang, jakun betul, hehehehe

Salam Kak Wan,
thanks sbb sudi singgah my blog..biasa2 aje food kat sini :-).

Nora,
Tu lah I hari tu nak mintak kan kambing tu utk u jugak then Siti told me yg u tak nak sbb u baru aje dpt kaming aqiqah too. Bnyk lagi ke yr kambing supply? :-).

Fizah,
ramai jugak ye yg tak boleh mkn kambing ni.Sian u sampai tombang mcm tu!.Maybe sbb kambing yg kat sini mostly kambing biri2 so tu yg boleh aje I telan, hehehe

Zack,
dulu masa I kecik2 pun cukup suka makan nasi putih panas dgn telur goreng mata kerbau dgn kicap aje.... Best gilers, hahahaha. Tu yg gelap aje kulit I ni sbb suka mkn kicap, wahkahkahkah ;-). Anak2 I pun suka telur goreng dgn nasi n kicap, hehehe.....

Azieda said...

you cook gourmet everyday.. where you find the time as well as the energy to do ....lol..
salam dari saya..
azieda

lemongrass said...

Hi Kak Azieda,
Hahaha, my dishes are so far removed from gourmet dishes :-). I normally cook dishes that can be ready in under an hour, so mostly simple and easy dishes, hehehe.... Once in a while, baru lah I like to spend hours in the kitchen concocting gourmet food, hehehehe