Wednesday, 18 February 2009

Adeh, sejak dua tiga hari ni memang rasa mcm tak cukup tangan aje nak buat everything. Itu baru kena melayan kerenah anak dua and hubby sorang aje, kalau anak lagi ramai and hubby dua tiga orang, memang takde chance nak rehat langsung lah, hahahaha. Alhamdulillah, Allah cuma benarkan bersuami sorang aje kan, banyak hikmah nya tu :-). And dapat pulak The other half yang tak berat tulang menolong which is a real bonus for me (even though he does need the occasional prodding at times baru bergerak, but biasalah kan with guys! hehehe).


Masa tengah busy macam ni lah I really really miss the food stalls in M'sia. How I wish I could just go out to the mamak stall for a paper thosai with the coconut sambal, roti telur with its kari ayam and sambal kosong, roti canai kosong and dal for The Little Misses and milo ais, kopi ais and teh ais to drink. Pastu duduk borak2 sampai berjam2, hehehe. Pastu memang tak boleh nak bosan lah makan thosai or roti canai ni hari2 sebab bukan ada 1 style of thosai and roti canai aje, macam2 style ada! The other half and The Little Misses really really love the mamak stalls kat M'sia tu, hehehe. Kalau boleh, setiap hari every breakfast, lunch and dinner nak pergi mamak stall tu. It's not just the food, it's the ambience as well kan. How I wish sometimes that I could make my 2 worlds meet and become like the Hannah Montana's song that goes...

"you get the best of both worlds"
"mix it all together and you know that"
"it's the best of both worlds"


But, our family life is here and we have to make the best of what we have kan and sentiasa bersyukur with everything......


And since there's no mamak stall here in Perth, kenalah jugak masak dinner malam ni, hehehe. Nak buat thosai memang I tak reti and nak buat roti canai, memang lah tak sempat. So, I made paprika chicken with pan-baked scones with steamed veges. Walaupun berbeza sungguh dgn thosai and roti canai, it was still delicious and was gobbled up by everyone at the table :-).

10 comments:

ain said...

LG...tak pe lah klu kat sana tak de kedai mamak. Actually you're so lucky to have two different kind of worlds. Different culture, different people n different xperience. Your dinner pun jauh lebih mengancam dr mamak stall youuuu!!!

lemongrass said...

Kak Ain,
tapi kadang2 memang rindu sgt2 nak makan kat kedai mamak, even my hubby n kids pun rindu nak mkn roti canai kat kedai mamak,hehehe.

mica@tetty said...

suka tgk blog every day sebab your masakan nice and nmpk mcm sedap sangat...

lemongrass said...

Mommy Mica,
pictures can be deceiving kan,kdg2 gmbr aje cantik tp rasa tak lah sedap mana, hehehe. Tapi Alhamdulillah lah, my family suka apa yg I masak :-). Psst... U tanya lah Nana klu dia pernah makan masakan I,hehehe.

mica-tetty said...

hahah si nana tembam tu...mmg akan ckp sedap je...dia tolak batu gan kayu je...suma nana telan hihikhik

Ms Red Hat said...

mynn nanti i nak belajar dengan youlah how to make that paprika chicken. it looks finger-looking good! Rindu kat KFC malaysialah apart from the mamak stall and satay kajang!

mama_sal said...

kengkadang i pon selalu rasa mcm u rasa..kat jeddah ni pon samalah mcm kat aussie saner, selalu teringin nk beli goreng pisang ke, kopok lekor ke time2 petang ekk..memalam tu terbayang2 rojak pasemburr ke, murtabakk ke alahai...meleleh liurku hehe

Colourful Beads said...

I sempat makan nasi lemak dgn sambal ikan bilis dan extra sambal belacan dekat mall di town of Victoria Park tp roti canai atau thosai takde la pulak..mmg dasar lidah melayu mana pegi pun nak makan makanan kita.He he he...best jugak ler. Now back home dah this morning. Cantik lah victoria park,tak jauh dr Perth City,rumah pun cantik2..tertawan rasa hati.

shaz said...

LG,
I too wish for the best of worlds, if only boleh commute between KL n Perth anytime I wish, then my life would be perfect.

lemongrass said...

Mommy Mica,
wahkahkah, marah Nana nanti orang kata dia tembam :-).

Salina,
Boleh aje bila2 u nak belajar, nanti bila u dah free sikit with yr assignments, u let me know ok!

Mama_Sal,
Tu lah kan, klu kat M'sia, snng aje nak jumpa Pasar Malam, tu yg mmng slalu malas I nak masak masa duduk M'sia dulu, boleh katakan hari2 we all beli food.

Hi Colourful_Beads,
If u had told us yg u dtg Perth, boleh lah I jemput dtg rumah or at least pergi mkn2 with u guys. Perth ni for me mmng cantik bandar dia. Tu yg seronok I rasa duduk sini. :-). Thosai ada kat sini but so far tak se oomph kat M'sia,hehe.

Shaz,
how true the things you wrote. I pun slalu wish that too. My kids pun slalu wish that too. They miss their M'sian family :-(.