Sunday, 1 February 2009

Pejam celik pejam celik, the Little Misses will be starting school again this Tuesday. Cepat betul masa berlalu, tak sedar pun dah 7 minggu diaorang bercuti. Rasa macam baru 2-3 minggu aje pulaknya the school ended dah nak bukak semula. I got so confused about the day they are starting school. All the public schools in WA will start tomorrow so I pun assumed yang the Little Misses'school will start their first day esok jugak. Nasib baik lah ada kawan yang balik hati let me know that their school's first day is on Tuesday. Kalau diaorang tak bagitau, mau lah I terpacak pagi2 esok depan sekolah tu tunggu pintu gate tak bukak2, hahahahaha. Sometimes I really think I'm such a bad mother for not remembering things like that, hish.......... We got given the newsletter regarding the opening day but I accidentally threw it away masa tengah rajin mengemas. SO, the moral of the story is, janganlah rajin sangat mengemas, wahkahkahkahkah......


Like every other parent, bila budak2 bukak sekolah, it's our job to balut their books. The other half and I really hate this job. Because sepanjang2 we all 'kerja' membalut buku ni every year, memang tak pernah cantik our balutan. Mesti ada air bubbles under the wrapper and selalunya besar2 pulak tu the air bubbles. Sampai kan we had to use pins to burst them so tak lah teruk sangat rupa the books. When I was growing up, the only book wrappers that could be found are the normal plastic ones and the paper ones which you have to use sellotape to stick them to the books. But sekarang ni dah high tech and what not, the wrappers pun dah high tech jugak. They are the sticky ones yang sebijik macam wallpaper tu. Where you have to peel the paper backing and attach the clear sticky plastic onto the books. And memang you need 2 people to do it right, kalau tak, memang tak kan melekat dengan cantik lah benda tu...


But tahun ni we were so proud of ourselves because we finally managed to master the intricate and mystique arts of book wrapping. For the first time ever, the Little Misses can go to school without feeling embarassed sebab buku diaorang dah di balut secantik buku2 their friends, hahahahaha. Langsung takde air bubbles uder the plastic tadi, sikit nya terkejut ke we all, wehehehehe......

15 comments:

Karimhanim said...

Hey, you got the same plastic wrapping just like us here! Memang kerja membalut ni kena banyak bersabar or else banyak pulak bubble nak diletupkan..for my kids, it's my job to do it sebab my hb tak tersabar orangnya..

Enjoy your last day tomorrow with the little misses dirumah..

lemongrass said...

Hanim,
I dgn my hubby kena buat sama2 or else mmng hampeh lah, terus penuh dgn bubbles. Nyampah I! thanks ye, excited I skolah dah nak mula, hehehe

azah said...

My hubby is good at this...i tidak sabar ..mau cepat, last2 senget tak tentu arah..lucky i tak payah wrap my son's book, buku SPBT.dah kena balut dah..maybe student yg pinjam sebelum ni yg belut..settled my probelm hehehe. Esok i pun start sch after one week of CNY holiday..

ain said...

kalau bab balut2 buku ni, memang akak surrender sebab tak sabar. Selalunya hubby akak tukang buat kerja detail2 ni. Tapi balut cantik mana pun, tak sampai sebulan habis mcm belacan gak. Budak2 pulak tak reti nak jaga buku.hehe...

p/s..selamat kembali ke sekolah to two cute little misses.

Mat Gebu said...

Tahniah yeaa LG..sebab berjaya sampul buku dengan begitu cantik....

Mommy Lily said...

LG...ingatke kt malaysia je budak2 kena balut buku macam kita sekolah dulu. kt sana pun kena jugak ye

Rafizah Nordin said...

oh pasal balut buku,rasenye saya tahun ni senang sikit sebab beli pembalut plastik g ready made je.buku teks yg diterima semua yg dah siap berbalut - student tahun lepas tak bukak balutannya.tapi selalunye saya tak pakai pembalut yg mcm k LG guna ni.mcm tahun lepas dapat buku baru jd for sure kena balut semua buku.saya lebih senang & suka pakai plastik biase tu,potong ikut saiz buku tapi lebihkan untuk lipatan dan soletape plastik tu kat buku.alaaa mcm zaman kite sekolah2 dulu tu la...

QiStinA's said...

LG..rupa2nye wrapper kat dubai nie sama cam kat sana... mula2 guna i tension betul... susah yg amat.. i prefer guna pembalut fm msia...lg mudah... nak harap my hubby tolong...emmm.. smpi tahun depan.. buku kanak2 riang tak berbalut.. so last summer holiday... balik msia siap angkut.. wrapper yg biase dr msia..ha..ha..ha.. senang keja..he..he..

lemongrass said...

Azah,
we all dua2 tak sabar tu yg kena buat berdua tu, baru sabar,hahaha. Nasib baik lah balut buku ni cuma once a year aje so tak lah susah sgt kan :-).

Kak Ain,
my kids jaga buku sbb buka mmng tinggal kat skolah aje so tak lah bertapa dlm bags diaorang. The kids pun excited nak start skolah ni :-).

Cik Mat,
selepas 3 tahun 'belajar' balut buku, baru lah cantik, hahaha. Memang lembab betul lah we all ni ;-).

MommyLily,
Sekolah kat mana2 pun sama aje rasanya, mmng kena balut buku, hahahaha

Fizah,
yg wrapper mcm Akak nya ni klu dpt buat dgn betul mmng cantik banget sbb tak nmpk mcm ada pembalut. Tapi klu buat tak betul, tu yg nak nangis sgt2 sbb once dah melekat,mmng tak boleh nak tanggal dah!

Moi,
hahaha, U siap beli bwk balik dr M'sia lagi. Tu lah, dulu2 I cubalah wrap sorang2 tp mmng hampeh, nak nangis aje I so tu yg paksa my hubby tolong sama, hehehe

Fikriah said...

salam LG, Kekadang saya pun selalu confuse psl bila sch buka.Sbbnya kat sini ada inset day slepas cuti.Ingat saya sorang je tfikir yg saya ni mak yg tak peka..
Anak LG yg no 2 tu dah bole membaca kan.Blajar frm sch or LG ada htr dia mana2?

lemongrass said...

Salam Fikriah,
Oh, 1 gang lah ye u n I jenis emak yg tak peka, hehehe ;-). Kat sini different school has different starting date tu yg terconfuse kdg2. U menetap kat mana? Inset day tu mcm kelas ganti lah ye?
A'ah, anak I yg 5 tahun tu dah lancar lah membaca skrg ni. I ajar dia kat rumah sendiri. I used this book titled 'Teach your child to read in 100 easy lessons' by Siegfried Engelmann, Phyllis Haddox, Elaine Brunner. At first, memang sceptical sikit lah sbb mcm tak caya aje yg budak2 can read after 100 lessons. But Alhamdulillah lah, Miss 5 can read books even before she got to lesson 70. Som skrg ni dia masih belum habis all the lessons yet but she's been reading other books everyday so tu yg I tak kisah sgt.

mica-tetty said...

hehehe caya a...next year lagi cepat

lemongrass said...

Mommy Mica,
next year tutup mata pun boleh buat ye, hahahaha

masz_73 said...

sonang yo nk balut pakai yg wrapper yg ni.. i rasa lg senang keje x yah guna sellotape tu.. :P

just bukak lapisan kerta tu sikit2.. kemudian lekatkan kat buku tu.. dan tarik pelahan2 sambil tekapkan kulit buku tu kat bhg yg bergam tu.. senang jer..kan!! :)

LG.. nasib baik u dh pro.. wakkakaka...

lemongrass said...

Masz,
klu tersilap balut, dah tak boleh tanggal sbb dah melekat kuat, tu yg mmng kena buat sikit2,hehehe. Tu yg kena banyak sabar :-).