Sunday, 8 February 2009

It's been a really sad 2 days here in Australia. 84 people so far have lost their lives in the bushfires that have been raging in NSW and Victoria. And they think they will find more dead bodies in the next few days. Every summer here in Australia, there will always be bushfires and most of these fires are deliberately lit / started by the bl***y stupid arsonists. I really hope that these deadly bushfires in NSW and Victoria weren't started by arsonists sebab can you imagine 'killing' 84 innocent people just because you like playing with fire. But if they were started by some stupid arsonists, I really hope that the police will find these people and charge them with murder! My heart really goes out to those families who have been affected by the bushfires....... :-(. And also a big thank you to the firefighters, volunteer firefighters and other volunteers who are willing to risk their lives to save others. Hats off to them!


On a completely different topic. Miss 5 and Miss 9 both can roll their tongues. I ingat lagi when I was in Form 5, we were taught yang the gene responsible for the 'tongue rolling ability' is a dominant gene so kalau salah sorang parent ada the gene, the kids will have it too and will be able to roll their tongues. But it's actually more complicated than that but that's a different story altogether. Yang nak story kat sini is that walaupun both of them can roll their tongues, but they roll it so differently. Miss 9 can roll like me and the other half but lain betul dengan Miss 5. Miss 5 can roll it around until her tongue looks like it's twisted. It looks so freaky sometimes sebab nampak macam it's not her tongue at all, hehehehe. Tadi cubalah nak ambil gambar dia masa dia tengah rolling her tongue but we were laughing so much at her sampai dia dah tak boleh nak buat betul2, hahahaha...... But I managed to just ambil gambar bila her tongue dah uncurl a bit so tak lah nampak best sangat.


(anak cina mana lah ni, she does look a bit chinese-looking doesn't she? hehehehe....)


So, siapa boleh roll their tongue angkat tangan! Hehehehe......


p/s. to Kak Da, sorrylah tak sempat nak buat rockyroad hari ni.. Next time ye...

20 comments:

Rafizah Nordin said...

tadi pun ada tgk berita pasal kebakaran di Victoria tu...

sebenarnya saya tak boleh gulung lidah. mmg teringat masa sekolah (tak ingat form berapa tp dah sek men la),cikgu suruh seorang demi seorang gulungkan lidah dan sy rase rendah diri sbb sy tak boleh gulung lidah sdgkan ramai kwn2 lain yang boleh gulung. balik rumah tu sy asyik hadap cermin dan try banyak kali gulungkan lidah sampai guna tangan tuk angkat kiri & kanan bahagian lidah tu.kelakar betul...dan sekarang ni sy dah boleh gulung mcm miss 9 buat tu...

miss 9 tu kenan Cina mane, hahaha

KakYu said...

hehehehe... miss 5 sebijik mcm aiman my son... masa kecik2 dia tak boleh gulung lidah so sebut l jadi y. Boya tergoyek masuk yubang....hahaha.. so bila dah boleh gulung lidah.... hehehe sume ketawa dia bukan gulung dia mcm dah terbalik....

ain said...

sad to hear the news. Kebetulan ptg td kaw lpg depan umah akak terbakar. Cuaca kering sgt and angin pun agak kuat. Takut betul tengok api menjulang2. We called the bomba n know wat they said. try to control the fire by ourselves. sbb bomba lain tgh pdmkan api kat tpt lain. Wat a stupid bomba!! wat we did was controll api jgn sampai merebak ke kaw rumah. hish...penat gak jd bomba terjun ni. after 1 hour baru lah depa dtg sembur baki2 api. aparahhh!!!

akeem said...

uncle keem bole gulung lidah...kembang kan hidung n goyang telinga pun bole..tu alya n zahra suke...hehe

Jiya said...

"Miss 5 tulun lap mulut tu!" Habis mulut miss 5 penuh ngan air liur. penuh gigih miss 5 gulungkan lidah. hahaha! miss 9 tu org mesti ingat anak cina mana la ni. tu nasib baik terkenan apek cina, nyaris tak terkenan kelin. hikhikhik! jiya tak reti nak gulungkan lidah. lidah dah keras! kalo tolon gulungkan lidah kamben ka ayam ka itik ka pandai la. hehehehehehe!

anawahid said...

kak min ni dh angkat tgn n kaki nih... sayer.. sayerr.. pandai gulung lidahh.. meh bak sini 5 dollar wat upahhh... ehehe.. jiya ngko jer terkenen kelinnn org lain x?? hehhe

lemongrass said...

Fizah,
wahkahkah, siap guna tangan nak bagi tolong gulung lidah. Miss 9 tu kenan china hong kong sbb I slalu dulu tengok citer cina kat tv masa ngandungkan dia,ahaks!

Kakyu,
boleh gulung tu tp lagi advanced nya gulung sampai terbalik2, hahahaha.Tp nasib baik Miss 5 tak pelat, klu tak, susah gak nak paham ckp dia,hehehe

Kak Ain,
teruk gak ye bomba suruh padamkan api sendiri.Macam lah kita terer sgt nak padamkan api sendiri, hehehe. But Alhamdulillah lah ye tak merebak ke rumah2 situ!

UncleKeem,
Unclekeem memang pelik tu yg budak2 suka,mcm alien lah sikit sbb boleh buat semua benda tu, wahahahaha.....

Jiya,
itu bukan air liur lah auntie Jiya, itu pawpaw lotion dia letak kat around bibir dia sbb kering sgt2, hehehe. Wei, kenan actress Hong Kong wei, bukan kenan apek cina, wahkahkah....

Ana,
Eleh, boleh gulung lidah aje pun nak upah 5 dollar :P. Si Jiya yg boleh gulung lidah kamben ngan ayam tu relak aje, wahahahahahaha

hana said...

hero2 ku yg berdua iteww mmg terer menggulung lidah! tapi mak bapaknyer langsung tak gheti! gen mana ntah yg sesat kat anak2 kami tuh! hahahahaha.......... opssss! hubungan suci dan halal er! kehkehkehkeh! :P

kakpah said...

salam. been your silent reader for quite sometimes. like yr blog. yr children are cute.
tak teringat kampung? hehe mesti rinduuu....

VG said...

Indeed....it is one of the saddest days in Australian history. I cried when I watched the news...all those deaths and property loss. To think that 5 years ago, Mr G and I were fighting fires in our own back yard. It is indeed a harrowing experience....one I don't ever want to see repeated.

Anyway, on a happier note, my son says, "Thank you Auntie LG for the birthday wishes".

And no, your daughter does not look chinese....she looks exotic!!! Very pretty.

lemongrass said...

Hana,
Itu maknanya anak2 kamu lagi terer dr u all berdua, hehehehe....

Salam KakPah,
thanks sbb sudi singgah baca my blog.Kadang2 tu rindu jugak kat M'sia but mostly rindu kat family lah instead of kat tempat :-).Tapi sbb dah ada family sendiri kan so tak lah rasa rindu sgt :-).

Vin,
I know, everytime I read the online news, my heart aches for them. I really cannot imagine the sorrow and heartbreak they must have been going through. Were you involved in the Canberra bushfires? Thank God your whole family are safe! Exotic? Hahaha...Thanks :-)

Intan Rosnitta said...

Bravo Alya & Zahra!

Auntie pun boleh tau... siap angkat tgn ni.. hahaha

:P

mica-tetty said...

my baby pon x boleh lagi...lidah pon si kecik pon x tahu heheheh

lemongrass said...

Intan,
hahahaha, nasib baik lah we all pun tau gak gulung lidah, kalau tak tau, malu aje kat budak2 tu :P

Hahaha Mommy Mica,
kena tunggu baby you tau lidah tu apa baru boleh suruh dia gulung lidah. Kang tergulung benda lain susah pulak nya ;-)

Mat Gebu said...

Uikk...i boleh gulung lidah....tapi muka jadi tak hansem u, dah rupa mcm "itik"...hahahaha....

lemongrass said...

wahkahkah CikMat,
Cik Mat ni jenis itik mana satu? Itik ada apa yg hensem2 jugak, hahahaha....

mother of two said...

ala.. kak ngape ikatkan rambut dia. kasik nmpk curly cantik sgt2..cam anak pak arab kat sini jer:)

lemongrass said...

Sheila,
my mom kata bila dia pergi umrah n hajj, dia mesti ternampak2 Miss 5 kat sana sbb dia kata anak2 pak arab lebih kurang aje rupa dgn Miss 5, hehehe. I ikat rambut dia sbb rimas tegnok asik masuk mata aje :-)

apple said...

LG, betullah miss 9 ni ala2 chinese look. kite kalau tgk muka dia mesti teringat susan lancaster ms muda2 tau. ada iras2. SL tu mmg mix chinese kan..

lemongrass said...

Apple,
A'ah lupa pulak kat Susan Lancaster tu. Kiranya dia tu lebih kurang pioneer lah pan-asian looks kat M'sia tu kan.Tapi Susan Lancaster tu boleh ckp melayu, anak I sikit2 aje boleh lah, hehehe