Tuesday, 2 December 2008


The other half pretending to be a nature's photographer :-). Kira cantik lah jugak gambar dragonfly tu kan sebab we all cuma guna a 5.1 megapixel camera aje pun. When we bought the camera more than 2 years ago, masa tu kiranya masih canggih lagi lah but now dah 'ancient' technology! Bila tengok camera murah2 in the catalogues, rasa nak beli aje yang lagi canggih but what's the point kan, bukannya rosak pun camera ni cuma ketinggalan technology sikit aje lah :-). Tengah global recession ni, baik simpan duit tu kan or guna buat beli my kitchen toys, wahahahaha..... So far, on this Fuji finepix camera, we've taken 4368 photos on it since we bought in in August 06. Banyak kan? hehehehe, I guess yang buat banyak sgt tu sebab since I start blogging January this year, every nite kena ambil at least 5 photos of our dinner. Itu baru aje dinner you, tak termasuk lagi all the other food that I cooked and baked and concocted :-) and all the other photos of everyone and everything and also don't forget the movies. On top of that, we've got 2 other cameras yang we use as well. Nasib baik lah sekarang ni semua digital aje kan, kalau tak, memang lah kopak nak membayar setiap kali nak develop the photos! Kira nya berbaloi lah beli this camera sebab we've already got a very good use out of it and hopefully we'll be able to still use it for a very looooong time :-).



This is the first photo we took on this camera, masa ni Miss 5 was about 2 yrs n 10 mths old. Her hair dah curly habis at that time, macam Medusa aje, hehehe..... But her face hasn't changed much since that time :-).

Our dinner tonite, I spent a few minutes trying to arrange all the food in a stacking tower form, alah macam kat restoran high class tu lah, tapi asik merundum jatuh aje my tower. Maybe sebab I'm not a building engineer or an architect or a chef kot, tu yg my tower tak boleh berdiri tegak cantik aje. The base tak cukup kuat or teguh nak support the whole structure kan, hehehehehehe.... Last2, since my tummy was already making loud protesting kelaparan noise, I abandoned the idea nak hias cantik2, just tuang kuah and took some photos!

8 comments:

Azie said...

pokok apa tu kak..terung ke? hehehehehe
pssst miss 5 tu mmg tak berubah erk mukeee nyer ni btl2 muke pior mat salleh :)

lemongrass said...

A'ah Azie,
terer kamu, pokok terung yg masa winter haritu, hidup segan mati tak mahu tp skrg berbunga lebat u pastu siap ada buah lagi,hehehehe. Tu lah kan, tak berubah langsung muka dia kan :-)

azah said...

pokok terung u mcm sama je dgn yg ada kat rmh I..mcm twin pulak..I'll post the picture tomorrow..nnt lawat my blog ok...

Karimhanim said...

Lmongrass, I nak tanya, your tower tu rojak/pesembor ke apa? Look delicious even tower dah nak runtuh...

Jiya said...

jiya pakai kamera compact jek, tak mampu lagik beli dlsr. masih dalam angan² mat jenin.. huehuehue!

lemongrass said...

Azah,
Dah lama ke u tanam pokok terung tu? I punya ni, spring haritu baru nak hidup balik,dah adalah a few buah skrg ni but kecik lagi lah :-).

Hi karimhanim,
nak kata pasembor,tak cukup bahan2 nya so kira lebih kurang rojak paling sempoi lah,hehehe.

Hi Jiya,
Akak pun pakai compact digital aje, DSLR ni mmng tak kan beli rasanya unless dah pegi kursus camner nak pakai camera ni,hehehe

Intan Rosnitta said...

LG,

Tower tegak / merundum tu bukan masalah. Yang penting isi perut dulu..hehehe

Dragonfly Aussie pun lebih cantik dari yg M'sia punya..huhu

:P

lemongrass said...

Intan,
mmng takde bakat lah nak jadi chef mcm ni,hehehe..Buat tower pun asik jatuh aje. Dragonfly kat M'sia tu laju sgt,nak tngkp gmbr pun susah tu yg tak tau cantik ke tak :-)