Wednesday, 3 September 2008

Tonite, only Miss 9 is still feeling a bit sick. She's got blocked nose and the sniffles but she still completed the whole day today. Tengok lah macam mana dia masa sahur nanti, if it gets worse than tak puasa lah dia esok.The other half finally managed to puasa today after 2 days of being sick. Alhamdulillah, I haven't got it so far. Susah wei kalau Mummy yang sakit, hehehe....

Tonite's dinner is something simple again sebab semua masih tak lalu sangat nak makan berat2.



Entree : kurma and jemput2 udang n jagung.



Main: Ayam goreng salut breadcrumb, coleslaw and roast potato wedges



Last nite cerita about our grocery bills, lupa lak nak bagi tau yang itu termasuk sekali all the meat kat halal butchers and all the seafood as well. Our other bills kalau u all nak tau (well, tak nak tau pun takpe tapi I'll still put them here anyway, hehehe).



Water bill- $220/year. Kat sini our water bill comes every 6 months cos it goes through the rental agent first.


Gas bill - average $460/year but we get the bill every 3 months. Gas ni we all cuma guna for the water heater and for the stove. Kalau tak masak sebulan, kuranglah the gas consumption, hehehe but naik melambung2 lah our takeout/ eating out bill! And kalau mandi seminggu sekali aje and basuh baju guna air sejuk aje, kurang lagi lah the gas consumption. But I don't think that's a wise move to be making, hahahaha. Kang ada pulak cikgu2 kat skolah the Little Misses tu pengsan sebab tak tahan cium bau badan diaorang yg mandi seminggu sekali aje, wehehehe.


Electricity bill - average $750/year and the bill comes every 2 months. During winter naik sebab guna heater everyday. During summer, tak naik sgt even though we use aircond bila tgh panas2 tu. I guess sebab aircond rumah ni guna ducted evaporative system to tak guna banyak sgt electricity kot.


I can't remember what our bills were like in Malaysia but I dont think sebanyak ini kot.

5 comments:

Liasari said...

lor alya plak selsema? same here with my children... beralih musim coz end august ritu panas masuk sept tetiba ujan lebat everyday

Intan Rosnitta said...

Get well soon Alya!

Bill? No comment la, budget pun hampeh je! :P

Jun said...

LG..opps, mahal jugak yer bill..tp dtg a few moths skalik eh..kat sini bese la, every month without fail..cuma kat sini x d la gas bill tu, hheee..tp my water bill more than urs..hikks!

iskk, x tahan ek kalu kna flu...take care!

VG said...

LG...you don't want to live in Canberra - my last gas bill $1200 for three months; that is only for heating. Our hot water is electric so tambah like $400! We were very poor last month.

lemongrass said...

Hi Lia,
Ntah lah, maybe sbb puasa kan so badan dia lemah sikit kot. Tapi tak lah teruk sgt, so far tak tinggal pose lagi, alhamdulillah. Sian anak2 u, sure u yg penat kan menjaga :-).

Hehe Intan,
Budget tu memang tak boleh ckp lah, tak pernah nya stick to the budget, kahkahkah....

Hi Kak Jun,
Tu lah, klu dtg sekali gus, pengsan lah sekejap. Nasib baik lah dah prepare setiap bulan duit for bills so tak lah terasa sgt. Kak Jun mandi bunga hari2 ye, tu yg bil air tinggi, hehehe.

VG,
my goodness! that's a lot of heating! I guess it's very cold there compared to Perth. Pengsan we all if we ever get that kind of bill.