Sunday, 14 September 2008

14th day of Ramadhan and finally I've made my first kuih raya, yeay! I wanted to make biskut dahlia using my new toy. I was so excited to have a go at it and to make all these wonderful cookies and different icing designs and dah terbayang2 all the gorgeous looking cakes yang I'll be concocting and creating with this new toy.

But alangkah sedih nya, I don't know what went wrong. At first the dough was a bit hard for the cookie press so I added some milk which made it just nice. But tak tau kenapa, the dough wont stay put on the cookie tray. Bila I tekan, it came out but was still stuck to the nozzle. when I tried to remove it with a knife, terus senget benget pulaknya bentuk bunga nya so after much trial and error, I was still stumped. Last2, I grated the dough jadi bentuk sarang semut. But instead of putting it in paper case, I put it straight on the tray and letak ceri sebagai hiasan. It still turned out ok at the end. But, very unhappy cos I can't use my new toy! Probably you need to have a master degree to operate it, hehehehe. So, anyone out there who knows how to operate this toy, please let me know cos I really really want to use it to make some more cookies.

My first kuih raya this year. Can't call it biskut dahlia sebab takde rupa dahlia pun. Tapi rasa mmng mcm biskut dahlia so nak panggil apa yek?

12 comments:

Flower said...

I pun tak tau pakai benda tu. Sbb tu benda tu lepak senyap2 dlm my pantry. Kalau I buat kuih dahlia, I pakai big nozzle je. Lagi senang. You bungkus bebaik benda alah tu, you hantar balik ke kedai ambik balik duit. Next time kalau you nak pakai pinjam je kat I. :).

Liasari said...

still looks nice though... it's biskut dahlia with ur own style... i lg x reti pki toy mcm u tu.ni belum cuba lagi buat tart gulung dengan acuan baru beli, ntah senang ntah tidak nak picit keluar.

mrs. said...

letak je nama dia 'dahlia tak jadi'. hehehe..
p/s: salam kenal. br terjumpa blog ni last week n dah baca smpai khatam pun ;)

masz_73 said...

Ok larr tu.. LG.. cantik jugak ropanyer... i rasa u letak nama dia.. BISKUT APA² AJE.... bule jer kann... :P

moon said...

Tetap nampak meriah...aduh dah terasa bahang nak raya bila tengok biskut cik lemon nih..

Intan Rosnitta said...

LG Dear,

Ok je rupa dia. Unik. Org lain x ada biskut ni.

Sorry, I x leh tolong... bab2 biskut ni mmg failed :P

VG said...

Hi LG

Still looks good but the proof is in the taste. Asalkan sedap makan, don't wory about presentation. Bila dah masuk mulut, presentation hilang anyway, right?

Q: Is you other half in the ADF? I used to be a civy with the DoD until last year.

lemongrass said...

Mallan,
A very brilliant idea to pulangkan the toy.But I ni penakut sbb rasa guilty aje nak pulangkan benda yg dah I pakai,hehehe.Takpe, I'll keep on doing trial n error sampai dpt buat biskut cantik :-).

Lia,
Rupa dia tak lah hodoh sgt but I can't call it biskut dahlia lah,hehehe. Sayang lah I masa balik haritu tak beli acuan tart gulung tu.Cepatlah u buat pastu tayang kat blog ye.

Hi Mrs.,
Kalau orang tanya, I ckp aje biskut ceri,hehehe. Rajin betul u khatam abis my blog,sure makan masa berhari2 jugak ye nak khatam,hehe.

Masz,
Kalau mat saleh yg mkn, diaorg tak kan tanya sbb diaorg sure ingat mmng rupa nya mcm tu kan,wahkahkah.

Hi Moon,
I baru aje buat 1 jenis biskut,ntah bila lah nak buat teh next one ni,hehehe.Takpe ada lagi 2minggu sebelum raya kan, InsyaAllah sempatlah nak buat lagi.

Intan,
wehkehkeh, unik ye.Nasib baik bukan utk jual, klu tak mmng hampeh takde sape nak beli,hehe.


Hi VG,
Malu lah I sbb yr hubby pun lagi pandai buat biskut more comel than mine,hehehe. My hubby's not with ADF. He's a lecturer at Murdoch. He's got to give lectures at Sing, tu yg fly there occasionally.

Wangi74 said...

Cepatnya buat kuih raya..kalau dekat sure i datang beraya dulu:).Tgk ok jek..ada ceri tu nampak jek cam kuih dahlia..favourite i kuih2 lama ni:).

Kira kuih ni lamalah kan..sebelum kedatangan almond london etc tu:)

apple said...

lg, idakle berhari2. 1 hari aje udah khatam. hahaha..

lemongrass said...

Wangi,
I pun suka dahlia n tart nenas ni,kiranya mmng kuih lama lah ye but still very sedap kan,hehehe.

Apple,
Hehehe, 1 hari aje dah khatam, ok lah tu :-)

saveme_zero said...

dulu2 b4 kawin...rajin wat biskut b4 nak raya...dah kawin...x sempat. tgk org wat biskut raya...excited nak buat...tp dgn anak yg suka menolong..surrender...hahaha. sue suka biskut samperit arwah mak...amat2 gebussssss..masuk mulut..cairr.