Wednesday, 15 January 2014

Ways to use them up

We love the Spring and Summer seasons just because we could plant so many wonderful veges and and flowers.

And like I’ve said before, the produce this time around is quite a lot.

Even after giving loads of them away, they keep on producing everyday!

Hari2 kena petik kacang panjang and tomatoes sampai dah tak larat nak makan.

And every few days kena petik terung and cucumbers and chillies.

The Other Half punya pasal lah ni. Dia yang beria2 nak tanam berlambak2 pokok kacang panjang sebab dia kata cantik melilit2 kat trellis tu!

I don’t think that’s a good reason to plant 10 pokok kacang panjang!Eye rolling smile

I’ve used them in asian dishes, in western dishes, in asian and western style salads.

Memang kiranya kalau tak guna kacang panjang or tomatoes in one day tak sah lah!

Nasib baik orang2 kat rumah ni gemar makan sayur so everytime I serve kacang panjang to them, they didn’t complain.

Even then, still masih banyak berlebih2.

The chiller compartment in the fridge dah penuh dengan kacang panjang and tomatoes and terung and cucumbers, hehehe.

So, I had to do this.

Freeze or dry them!

Kacang panjang ni I potong kecik2 and put them in ziplock bags and suck as much air out as possible and freeze them.

20131220_082037239_iOS

I don’t think they’ll still be crunchy in 6 months time but hopefully they’ll still be edible and I can use them in dalca, in stir fry, in nasi goreng or just steam them.

So, nanti masa Winter when we all teringin sangat2 nak makan kacang panjang, tak lah kempunan kan. Because dah ada stock frozen kacang panjang in the freezer Smile.

And this was what I did to some of the grapes.

I left them in the sun for 6 days to dry into raisins.

IMG_9015

Luckily masa I was drying them, Perth was so so hot reaching 44C on the one day tu so sempatlah the grapes dried up

IMG_9166

IMG_9282

We’ve been eating them everyday. Some are nice, some are still very sour because some of the grapes were still unripe when I dried them tu yg sour.

IMG_9286

And the same goes with the tomatoes.

This batch I oven dried first and then sun dried it. Tu yg kering sekering2nya, hehehehe.

IMG_9285

The second batch pulak, I completely oven dried but this time I added rosemary, garlic, olive oil, salt and pepper to it.

IMG_9417

So, they are a bit more flavoursome.

IMG_9418

IMG_9419

IMG_9443

Ini rupa after a few hours of oven drying. My homemade semi-dried tomatoes.

Lepas tu, I put everything in a clean jar and fill it up with olive oil and simpan dalam fridge for future use.

And the eggplants pun I roasted them in olive oil untilt hey are soft and freeze them.

And pagi tadi, gadget yang I order dah sampai.

20140115_040720827_iOS

It’s a food dehydrator.

You basically lay your thinly slice fruit or veges on the rack and turn on the powerand set the temperature and it’ll dry the food slowly.

Maybe after this I can dry the veges and fruits much better lah kan.

Boleh lah I buat pisang salai, apple salai, pear salai, mangga salai, daging salai….

Hahahahahahaha…..

14 comments:

IdaShazana said...

Seronoknya dpt berkebun

Chekgu Azrine said...

Wow..hebatla sis.

makcikkantin said...

ha you are back....baru habis baca yang mck tertiggal...
banyaknya sayur2an LG tanam, & menjadi pulak tu...

UmmuAidan-Arissa said...

Musim panas sesuai benar dgn kacang panjang..same here...setiap 2 hari kalau tak kutip mesti tgk2 dah matang jdnya..i tak suka sgt yg frozen sbb tak crunchy..anyway it's a good way to preserve it..blh makan time susah nak dapat kan...

anna hashim said...

yeayy...welcome home kak LG :)

norhidana miswan said...

lama akak hilang... rindu nk baca coret2 akk... waaaaa dh masa mengumpul sume makanan utk winter yek... seronok tgk akak jemur anggur tu sampai jd kismis... bestnyer

kalu musim winter sume pokok2 akak tnm tu mati ke? or ada yg boleh bertahan?

Fiza Darwish said...

abissla..berduyun-duyun org beli food dehydrator lepas ni..macam air fry dryer dulu..tengoklaaa.hehehe

Along Najwa said...

How do you suck out the air? Homemade raisin? ENVY!

Yasmin said...

Bestnya. Akak selalu ada idea yang menarik for ur food. u inspired me a lot! heee.

Zaitun said...

Seronoknya dapat semua pokok yang ditanam menghasilkan buah yang banyak.

Kak Zai tanam pokok yang tak boleh dimakan.

azieazah said...

Salam Mynn... Lama betul Kak Azie tidak menjengah ke sini. Myn sekeluarga sihat?

Wahhh pasni kena repeat la entri yang ketinggalan ni..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Welcome back LG.. tho' Sham dah tertinggal few posts..

& happy anniversary.. moga kasih kalian kekal hingga ke Jannah.

Sarah and Fad said...

Sis... pls tell me more about drying the tomatoes in the oven. thanks!

me suya said...

akak sgt rajin..suka pulak :)
tp seriously tak perasan u're back to blog.. hahahaha