Wednesday, 29 January 2014

The joy of having grapevines

Every Summer for the past 2 years, the grapes have been giving us an abundant of crop.

This year we all rasa paling banyak so far sampai the lorikeets pun dah tak larat nak makan, hehehe.

But they still came occasionally melawat kawasan Smile.

IMG_7748

IMG_7755

IMG_7756

IMG_7805

We all pulak lagi lah dah tak larat nak makan!

I managed to make some sundried raisins the other day and last week, I made raisins using the dehydrator pulak.

But before we could make the raisins, we had to pick all the grapes and salvaged the good ones.

Bukan senang kerja dia, nasib baik ada buruh kasar sorang yang sangat rajin and ringan tangan menolong I.

Kena went through each single grape to see if there are any splits, blemishes and what nots and to see whether they are ripe enough or not.

IMG_9794

Penat giler!

Out of the 10+ bunches of grapes that we picked, we only managed to salvage 1 small bowl of it.

IMG_9797

Yang lain kena buang masuk compost.

IMG_9795

After so many hours in the dehydrator, they became like this

IMG_0063

I said to The Other Half that I would rather just buy the already made raisins at the shop than have to go through all the troubles of making them, hehehe.

Tapi sayang pulak anggur kat pokok tu tak termakan and rosak macam tu aje.

And that’s just the red ones, the green ones pun banyak jugak.

But we all suka makan fresh the green ones cos sgt manis and juicy.

Miss 10 jugaklah yang kena jadi buruh kasar tolong I sort the grapes.

IMG_0068

Lepas dah sort out the good ones, basuh pulak bersih2

IMG_0074

This part dia suka sebab dapat main air, hehehe.

But the part that she loves most is eating the grapes Smile.

IMG_9789

IMG_9129

And I also use them in salads.

IMG_0159

Lepas ni, kalau our blood glucose levels naik, you all tau lah kenapa ye!

18 comments:

shidah ar said...

k.min!! i want grapevine too!! if only... sigh..

mrswongjowo said...

Bestnya....errr tak buat juice ke lg?

Hanisah Hamzah said...

bestnye!!!

auntacu81 said...

yummy delecious...bestnyer dapat makan anggur tanam sendiri :D

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kalau dekat ni I'm sure Arif pun sanggup jadi buruh kasar you.
Anytime..

Hantu grapes budak kenit tu..

UmmuAidan-Arissa said...

Ah jeles..sangat jeles..dahla ade grapes..blh buat raisins plak tuh..blh makan dipokok plak tuh...hmm jeles lagi..hehe

Kniedaz said...

wah...for hours nak dapat raisins? hmm...betul la LG, beli lagi senang hehe...

imm said...

bestnyeee ade pokok anggur..anak saye hantu anggur..satu tangkai yg lebat boleh habis die mkn sorang..

Laura Azura Zainal said...

Bestnyaaaa

Neny said...

Miss 10 is getting prettier! Mesti sgt cantik bila dah besar nanti. Jaga2 kak min, ramai ngorat nanti :)

Rai Ourkizuna said...

bestnya ada grapevine sendiri!!

Rosfazila Abd Rahman said...

oooo mcm tu rupanya..yg bli kat mesia dah di sort etc. raisin pun mcm tu kisahnya..how wonderfull:)

iT's All aBout uS said...

sangat bestnya..... kalau dekat mau je offer diri jadi assistant kak min....

t.a.t.a said...

Kak, first thought when I saw your entry was grapevine as a 'the grapevine'. You know the circulation of rumours and unofficial information.

Never thought the grapevine literally. Hahaha.

Fifi Nadhrah said...

wah.. syok nye.. best..

JunAina said...

Kat Malaysia anggur kat pokok boleh tengok jelah lepas tu posing2...kat Tasik Beris, Kedah dak pon kat Perlis...ahahhaa...

Suzi Isa said...

Akak jual lah btg anggur tu boleh saya tanam kt malaysia anggur hijau tu geram tgok...

FERGIE ROSIE said...

Salam,
first time saya hantar komen selama ni jadi silent reader aje. suka tgk blog ni sebab penuh dgn masakan & garden terasa suntikan motivasi bila baca blog yg penuh berinformasi.

Btw saya ada satu kemusykilan, kakak saya ada tanam pokok anggur kat Malaysia ni taw tapi sayang nya anggur tu masam lah pulak. Ada ke teknik tertentu yang dapat dilakukan agar anggur yang masam boleh bertukar jadi manis contohnya menukar PH pada asid tanah ke atau sememangnya kalau dah masam tu tetap gak masam bergantung kepada benih. Terimakasih kalau dapat berkongsi tip dengan saya.