Friday, 24 January 2014

The food

Like I mentioned the other day, I dah lama tak pegang my dslr so maknanya dah lama jugaklah I tak ambik gambar food guna dslr itu.

Cuma guna handfon aje.

Kalau tengok kat insta, nampak ok aje gambar2 tu but bila dah transfer ke pc and then ke blog, kureng banyak I rasa.

Tu yang malas sikit nak letak gambar food nowadays.

Tapi kalau tak letak gambar food, nanti orang kata I tak masak pulak Winking smile.

Especially kalau you all tengok The Other Half yang makin hari makin selim, lagilah orang ingat I tak masak!

hehehehe…

So, a few days ago I pun started taking food photos using the dslr again.

The first photo was of this nasi lemak we had for dinner as requested by The Other Half.

IMG_7809

Dah a few days dia mintak nasi lemak but I buat tak tau aje, hehehe

Padahal senang aje nak masak sebab dah ada sambal frozen in the freezer.

Tinggal masak nasi and ‘goreng’ ayam and bilis aje.

IMG_7813

I had it with sambal goreng jawa which was also already available from the freezer.

Inilah untungnya masak banyak2, boleh buat stock simpan dalam freezer kan.

A few nights ago, we had lasagne for dinner.

IMG_7819

IMG_7821

I used this recipe to make the lasagne.

It takes a bit longer to prepare with multiple steps to prepare the cheese sauce but it tasted really good.

And I sub the red wine with apple juice and used dried lasagne sheets instead of the fresh ones and I didn’t use parsley stalks in the cheese sauce.

And ini pulak our dinner about a week ago.

I took the photos using the phone aje.

I made paella.

Dah lama jugak tak makan paella ni.

20140118_092532494_iOS

The ingredients I used in making the paella. Yang takde dalam gambar cuma chicken stock, olive oil and frozen peas.

Some of the steps in cooking the paella

20140118_094334704_iOS

20140118_094533353_iOS

20140118_094640011_iOS

20140118_100649609_iOS

20140118_102311079_iOS

The end product.

20140118_103117779_iOS

My plate obviously ada fresh chilli baru lagi oomph! Smile

I lagi suka masak paella dari masak risotto because with risotto, I kena berdiri depan stove top tu adding the boiling hot stock a little bit at a time and sentiasa kacau the mixture.

Leceh betul even though The Other Half minat sangat2 risotto ni.

Dengan paella ni, you just dump the whole liquid at one go.

Miss 14 lagi suka ni berbanding dengan asian style rice but it’s still not her favourite food lah, hehehehe.

P/S I know I havent answered any of your comments, I will answer them slowly… tunggu ye!

16 comments:

Irene Dahayu said...

nampak macam nasi goreng la yang last tu... macam sedapppp je...

atikah said...

Salam, I'm ur new reader :) baru habis khatam blog. Best baca ur family & cooking journey. Kirim salam to ur family :)

Rai Ourkizuna said...

paella dengan lasagne tu menarik kak.. husband saya pun suka lasagne tauu..

UmmuAidan-Arissa said...

Paella..first time dengar & tengok...final produk mmg menelankan air liur ..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..nampak sedapnya paella tu..mcm2 ada!!

Oyis said...

colourful!

masa kat Uk dulu rajin jg buat paella sbb so easy. balik sini x tau nakc ari paella mix tu kat mana sob sob T_T

Hasniah Ismail said...

Praise to Allah coz u are back with ur interesting stories again. I really enjoyed ur beautiful pieces of writing.

Hasniah Ismail said...

Thanks for being back coz i love ur stories

Hasniah Ismail said...

Thanks for being back coz i love ur stories

Hasniah Ismail said...

Thanks for being back coz i love ur stories

t.a.t.a said...

Kak Hasniah, memang bersungguh-sungguh akak nak tunjuk kan ke'glad'an akak pada Kak LG eh? Sampai 4 kali post komen.


Hahahah.

tifa anvar said...

nmpk sedap je paella ni

Art Lover said...

Aslm Min..
Can I call you Min? Love to see you back in action.

εïзmummyHazaεïз said...

Sedapnye paella tu...

shuweet said...

i love paela soooooooooo much

lemongrass said...

Irene dahayu,
kiranya nasi goreng orang espanol lah tapi dia tak masak nasi tu dulu.

Atikah,
wassalam. thanks ye sbb sudi khatamkan baca blog ni :-).

Rai,
dua2 mmng sedap tp I ni sesekali aje rajin buat lasagne tu sbb leceh sikit kan, hehehe

Ummu A-A,
kat Oz ni sbb multicultural so tu yg mmng mcm2 dishes dr segenap pelusuk dunia ada. So, kita pun cuba2lah masak sbb nmpk mcm sedap aje, hehehe

Atie,
Salam. memang sedap sbb penuh dgn lauk, hehehe

Oyis,
Memang tu yg kdg2 bila I balik Msia and my family suruh I masak all the food yg they see on my blog, I malas sbb leceh nak cari bahan. Dah lah we all tinggal kat kampong, hehehe

Hasniah,
thank you for the kind words :-)

tata,
:-)

Tifa,
sedap tapi tak pedas langsung so sape2 suka pedas kena letak extra cili or cili powder lah, hehehe

Art lover,
waalaikumsalam. You definitely can call me Min :-). I'm not sure how long I'll be back for this time though :-)

Mummy Haza,
memang sedap, budak2 pun suka sbb tak pedas :-)

Shuweet,
sedap and senang nak buat kan :-)