Sunday, 10 November 2013

The garden and the stuntmaster

Miss 10 is healing nicely, alhamdulillah.

There’s still a lot of bruising on her gums but does not stop her from eating everything!

Tak sempat pun her tummy nak kurus!

Eye rolling smilehehehehe…

IMG_7089

Her face on Friday, still with the ‘goatee’ and bruises on her nose.

But she’s looking much better today, on the outside anyway.

We’ve been putting pawpaw ointment on the graze on her chin so it’s healing really well.

IMG_7637

Still a bit red semalam.

But fofular lah dia sekejap kat sekolah tu amongst her year mates and the teachers.

They are calling her the stunt master Evel Knievel now!

Hikhikhikhikhik…

Anyway, enough of our stunt daughter… Winking smile

Hari ni the temperature got up to 37C and it’s going to get quite hot for the next few days.

I dont like hot weather in Oz ni cos with hot weather comes the flies.

Giler banyak nya flies! Aggghhhhhhhh!

Siapa yang pernah datang ke Oz during hot weather akan tau lah macam mana giler nya flies kat sini.

But our veges and flowers like the hot weather, especially the snakebeans and the tomatoes and the grapes.

IMG_7588

Tiap hari, the snake beans will grow about 10cms. Seronok sangat tengok the snakebeans ni.

Adalah lebih kurang 10 pokok kot. Maulah nanti sampai tak larat we all makan kacang panjang!

Percubaan ‘memagar’ the tomato plants only after they’ve grown so big, hehehe.

IMG_7590

A few pokok terung panjang in front of the tomatoes.

Lebanese cucumbers.

IMG_7605

Our lettuce and basil patch but has been invaded by the mint.

IMG_7603

Walaupun I dah cabut banyak of the mint suckers, masih lagi banyak yang tumbuh.

A bunch of grapes, still very young.

IMG_7600

The loganberries are starting to ripen.

IMG_7594

And the blueberries that we managed to nurse it back to moderate health from the brink of death.

IMG_7131

Haritu memang we all sangka dah tak dapat diselamatkan lagi dah…

And this is the only edible lavender in our garden, the hidcote variety.

IMG_7604

But still cenonet lagi and still tak berbunga lagi. Tak tau lah bila dia nak berbunga!

Tak sabar nak letak dalam cookies and cakes, hehehe…

Our row of sunflowers that we’ve staked.

IMG_7606

On the leftmost part in the photo, next to the sunflower is the raspberry plant.

We planted the raspberry there to deter thieves from climbing through that area into our house. Raspberry ni kan banyak thorns.

Kat sebelah raspberry tu pulak pokok limau kasturi yang takkan berbuah but penuh dengan duri sebesar2 paku and tajam giler, hehehe…

And our favourite cousin, Cousin It Winking smile

IMG_7608

At least, during the weekends, tugas siram pokok diambil alih oleh The Other Half so bolehlah I berehat dari berjemur.

But on weekdays, I yang kena buat and memang sunburnt jugak lah my arms and feet walaupun bukannya lama I berdiri under the sun tu.

Kenalah I pakai krim pemutih lepas ni…

Hahahahaha…..

12 comments:

adrianna syaz said...

Saya suka laveder..kt malaysia xleh tumbuh ke kak.

akmall said...

sukanya tengok tanaman kak...love it.

vivien_capri said...

i am so inspired by ur gardening kak LG. I might just start my own DIY gardening project. nak cilok idea pasang trellis tu, hehehe

JunAina said...

Dari pokok bunga sampailah pokok sayur-sayuran apabila mengeluarkan hasil semuanya akan memuaskan hati...cantik di mata sedap di makan.

Lega tengok luka dia dah kering macam tu.

norhidana miswan said...

sian miss10 ada jangut comei hehehe

kak, mmg nama mint tuh, mint suckers ke kak? or ada nama lain? best neyr nengok anggur, bluebery ngn logaberry tuh... tak sbr nk tunggu sume tu msk

Anash said...

love your garden...
eh no
envy your garden!!!

heheh

(nape la tak leh tanam blue berry kat sini)

*lihat semak lalang meriah depan rumah*

Kniedaz said...

banyak flies ke LG? bestnya tengok pokok2 yang ditanam membuahkan hasil...seronok tengok!

t.a.t.a said...

abeh la ireng wong jowo seng ikie. hahaha.

Honey said...

Kak Mynn,

Kalau pokok kacang panjang tu berbuah, sampai tak termakan kan? Sebab buah dia byk sgt. I tak berani tanam kacang panjang sebab later I hari-hari makan kacang panjang haha. I avoid makan kacang panjang selalu sebab tak bagus untuk tulang. Later sakit2 tulang.. tambah-tambah pulak orang yang sakit gout lagi tak boleh makan.

I punya patch tu ntah bila lah nak jalan. Tak siap-siap lagi..taruk tanah je si Snowy buat business kat situ, macam mana lah I nak menanam??? Sigh... Jealous tengok vegy patch you.

Seri Selaseh said...

Bess nye tengok buah2 omputih. Nampak subur je. Tak merasa la nak tanam kat Mesia.

Zaitun said...

Seronok kak Zai tengok dalam taman ada macam2. Lepas ini lg boleh hantar kat pasar untuk dijual hehehe...

Cutella said...

Pretty cool plants here!