Monday 10 September 2012

The perfect combo

Menu dinner orang puasa 6 (yang masih tak habis2 walaupun dah nak habis Syawal, hehehe).

IMG_0499

Bayam masak lemak udang, ikan merah goreng garing and sambal belacan.

(Ikan merah tu saiz dia besar and I goreng sekor tak potong. Tapi bila nak ambik gambar, kenalah ambik secubit aje ikannya or else orang kata I ni mengketedarah ikan namanya, hehehe).

IMG_0507

Dah lama sangat2 tukang masak tak makan lauk pauk melayu sempoi macam ni.

Tu yang tekak dia tetiba meronta2 nak makan ikan goreng dgn kuah lemak dgn sambal belacan since hari Sabtu lagi, hehehehe…

Tapi sebab pergi open houses both days and memang tak masak dinner both days, tu yang tunggu sampai hari ni baru dapat makan Smile.

Perggghhhhh!!!!!!!!

Gumbira rasa perut I dah dapat makan ikan goreng and masak lemak sayur and sambal belacan, hahahaha….

IMG_0510

and gyoza ni I ambik from menu orang2 rumah ni yang tak puasa.

Orang tak puasa kat rumah ni makan gyoza and sweet sour chicken.

IMG_0496

IMG_0497

Satu mangkuk besar I buat, bolehlah buat 2-3 hari nya leftovers, hikhikhik….

19 comments:

  1. adoi ngilerrr tgk smbl blcn lawan dgn kuah lemak! best in d world

    ReplyDelete
  2. adoi ngilerrr tgk smbl blcn lawan dgn kuah lemak! best in d world

    ReplyDelete
  3. lengkappp... sayur lemak memang lawan dia dgn ikan goreng gareng dan sambal belacann...perrrrghhhh

    ReplyDelete
  4. mmg kena ah kombinasi lauk & sayur serta aksesorinya. mmg perfect!

    ReplyDelete
  5. wohhoooo... lazat berzat... nasi + lauk kampung adalah meal yg paling mantap utk tekak i..(kalo tak hengat doniya makan dgn sambal belacan tu..)

    ReplyDelete
  6. LG, kan..kan..masa puasa 6 ni tekak bukan main lagi semua nak makan kan..i pun sama..tekak teringin nak makan since saturday tapi sbb open house langsung lah tak masak.. hari ni meroyan masak sampai terbabas, masuk waktu buka pun tak abis masak lagi..hehehhe..

    ReplyDelete
  7. salam Min...sedap tu gulai lemak,ikan goreng ngan sambal belacan.Sesuai sgt!...

    ReplyDelete
  8. Sedapnyeeeeeee. kak LG, selamat berpuasa ;).

    ReplyDelete
  9. terliur..terliur...dan terliur lagi!!

    ReplyDelete
  10. sambal belacan memang best when u're abroad. d'ya think mat saleh would go for belacan in their meals tak? huhuhu

    ReplyDelete
  11. mmg simple tapi kalau makan macam ni mmg mak mertua lalu belakang tak perasan punyalah. hehehehe...
    sis, baiklah u puasa tak habis2 daripada org tak puasa langsung tau...huhuhuuu...lagipun still ada syawal lagi kan..kira ok lah tu.

    ReplyDelete
  12. Instead of ikan merah, ikan kembung mmmm ... warga kolestrol tinggi tak ada udang pun tak apa, plain masak lemak bayam plus lots of bawang besar also mmmm ... sambal belacan mmmm ... nasi separuh je tau ... then kuah lemak kurangkan ... memang terlebih sedap ... kalau ikut rasa macam sup lah kuah lemak dalam nasi ... but jaga jantung ye ...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum... kak min... nani nampak dimsum tu kat sini.. pagi tadi celik2 bijik mata teringat nak cari kulit wantan.. nak makan wantan la plak.. bila tengok kak min tambah dimsum kat tepi tu.. lagi ler berkobar2 nak wat ni.. hehehe.. moga tiada kemalasan hari ni..

    ReplyDelete
  14. kalu dana mkn msk lemak putih pastu lwnkan ngn sambal totok, lg sedap kak... perkh...

    sesekali msk simple gini ok gk kan kak... kadang boleh bertambah2

    ReplyDelete
  15. LOL... samala kita. I pun baru sambung balik puasa 6 :)
    Feels like goreng-ing some ikan after looking at yours...

    ReplyDelete
  16. Kadang2 lauk yang simple lebih menyelerakan,boleh makan tambah2 hehehe...

    ReplyDelete
  17. sambal belacan di perth..sure super sedap rasanya ya LG :))

    ReplyDelete
  18. masak lemak putih, ikan goreng and sambal belacan... you can never go wrong with it.

    ReplyDelete
  19. Shahlin,
    combo yg sgt power! :-)

    Kak Kasih,
    lauk orang dulu2 kan, mmng sgt2 sedap!

    pendragon,
    I klu dpt makan ni hari2 pun I sanggup, hehehe

    Mulan,
    samalah kita. I choose lauk kampung dari nasi briyani atau nasi and lauk pauk orang kahwin.

    blu4sky,
    sure you masak penuh satu meja tu, tu sebab sampai terbabas dah buka pun tak siap2 lagi, ehhehe

    Atie,
    makanan orang kampung yg memang tak boleh dipisahkan :-)

    Ada,
    Alhamdulillah dah habis puasa 6 I :-)

    Chekgu azrine,
    cepat2 kena makan or else anak dlm perut tu asik terliur aje, hehehe

    Redrose,
    skrg ni ramai jugak Mat Saleh yg dah terer guna belacan sbb diaorang nak rasa that authentic taste mcm the food yg diaorang rasa bila pergi makan kat asian restaurants :-)

    Aida,
    nasib baik lah I sempat habiskan puasa 6 I, hehehe. Kalau I makan ikan goreng n sambal belacan, Mak mertua I memang tak kan lalu kat belakang sbb dia tak larat nak cium bau belacan, hahaha

    Real life in Msia,
    masak lemak saya memang kurang santan sbb tak suka lemak sgt2. kalau guna pucuk manis, lagi lah sedapnya kan, tak payah guna udang, hehehe.

    Nani,
    Waalaikumsalam. dah buat wantan ke belum? nak buat wantan tau susah kan, cuma kena cari kerajinan lebih sikit, hehehe

    Dana,
    lepas ni nak cuba buat dgn sambal totok pulak lah. Tapi takut pulak tak boleh nak berenti, hahaha

    Lisa,
    ikan goreng is always ni when you are fasting, but the goreng smell tu yang a bit semerbak....

    Kak Zai,
    tu yg saya jarang masak yg sempoi2 kampung mcm ni sbb gerenti syaa akan makan bertambah2 everytime, hehehe

    susumanis,
    hehehe...sambal belacan I kurang pedas so takde kick sgt2

    aawifeyaamummy,
    that's right. the simpler, the better it is :-)

    ReplyDelete