Tuesday, 30 June 2009

After school semalam, Miss 5 came up to us and said gleefully, “ I know how Michael Jackson died!” The Other Half and I looked at each other and just grinned and braced for the worst before saying, “How did Michael Jackson died?” Then she proceeded to tell us in this knowing ‘I-know-what-you-dont-know’ voice, “ He ate too many pills!” Then we asked her, “Who told you?” She said, “Amira told me. It’s right isn’t it?” So we told her, “People said that’s what happened but we don’t know the real cause yet.

What perplexed us was the fact that this 5-6 year old kids chatting and talking about Michael Jackson’s death (whom they certainly would have not heard of before his death) during their recess and lunch breaks. Macam mana lah agaknya the conversation started ye? And macam mana lah muka budak2 tu masa tengah bergossip ye, sure ada yang sampai melopong2 dengar the pembawa gossip bercerita, wakakaka. I wonder what else did they talk about! Probably things that I would rather not know, hehehehe…..

And esok pagi, Miss 5’s class will be presenting a play during assembly. I asked her what it’s about. She told me, “Mummy, you’ve asked me that so many times and I’ve told you so many times as well that it’s a surprise. It’s called ‘Crocodile beats’ but I can’t tell you anything else about it!”. Nak tergelak I bila dia cakap macam tu :-). Ish Mummy dia ni, tak paham2 lagi, hehehe. She told us that she’s the narrator of the play with this other girl called Batrisya. I tanyalah dia, what does she have to do as a narrator and how come she was selected as a narrator. She said, she has to read this story from this book and the teachers told her and Batrisya that they were the best readers in the class thus why they were chosen. What I know is that she’s in the monkey group tomorrow sebab I have to provide a brown t-shirt for her to wear during the play. It would be fun to watch them perform esok ni, hehehe….

And esok is also our 3-monthly inspection. The house looks clean and tidy enough. I just have to tidy up the bathrooms and the toilets and the kitchen a bit esok pagi before going to school. Which means I nak tidur awal lah malam ni sebab nak jadi lipas kudung esok pagi, hehehe.

Layan aje lah ye gambar our dinner and also the cupcakes I made for the cake stall at school esok.


Minggu lepas, seminggu tak makan nasi. Minggu ni, dah 2 hari makan nasi, hehehe. I buat rendang daging but yang basah nya sebab biasalah kan, The Other Half kalau makan nasi nak kena banjir nasi dia dengan kuah. Then makan dengan ayam goreng and sayur goreng.


Ini cupcakes oren sempoi I buat. I suka pulak letak icing yang looks a bit ‘rustic’ and tak smooth.

Monday, 29 June 2009

For the past few days, we’ve had quite a fair amount of rain here in Perth. But semalam masa tengok berita, siap ada severe weather warning saying that there’ll be thunderstorm and heavy rain during the night and during the day today. Last nite, masa tengah tidur, terbangun jugaklah a few times bila dengar angin sikitnya kuat followed by the rain. I love it when it rains as long as I’m indoors, hehehe. One thing I hate is driving in the rain kat Perth ni sebab there’s so many drivers who do not know how to drive in the rain, tension betul! Sebab kat Perth ni jarang hujan, so bila hujan aje semua orang macam tak tau nak drive sensibly! Pagi tadi and tengah hari tadi, the wind gusts were quite strong, masa I bawak kereta, siap rasa bergoyang aje the car macam nak diterbangkan angin aje which was quite scary. And then bukan nya kereta I kecik macam Kancil, I drove a Zafira (walau pun tak sebesar vans or trucks but besar lah jugak in my opinion :-)) but still rasa goyang abis! Let’s just say, kalau you pakai payung masa hujan ni, memang kena gelak dek orang aje lah sebab surenya akan jadi macam Mary Poppins and her umbrella! On top of the rain and strong winds, sepanjang2 jalan tadi, the road was littered with small tree twigs yang patah disebabkan angin kuat. So, lagi lah kan dangerous nya the road tu. Hopefully, it won’t be as bad tomorrow sebab I still have to drive to school and work and back :-(.

The Little Misses cuma ada 3 more days of school before the school holidays start. Yippeee…. 2 weeks of them at home with me (can’t wait! ;-)). Miss 5 ada persembahan this Wednesday during the assembly, that would be fun tu watch, hehehe. And then on Thursday which is the last day of school, her class will be having a pyjama party  so they have to go to school wearing their pyjamas, lagi lah nak tergelak kan :-). Miss 10 pulaknya will be having a masquerade day that day. And Thursday nite tu, The Other Half and I will be going to Simon & Garfunkel Concert that we’ve been eagerly waiting for since months ago, hehehehe. Hopefully, it will be fun!

And tonite, I’m in my malas masak mood again. I made pizza with nothing much on it. Ingat nak buat margherita pizza aje but takde pulaknya fresh basil tadi at the supermarket. So I just put poloni, sliced fresh tomato and sliced mozzarella on the pizza. Malam ni pizza we all tak covered in cheese which was very rare but habis jugak, hehehe…



The Other Half saje nak interframe tangan dia, nak menunjukkan ke ‘terer’ an dia memotong pizza, wehehe… :-)

Dah a few nights I tak jadi cikgu bahasa kan, so malam ni sambung balik pelajaran bahasa kita ye.

Ular berlingkar digulungan tikar’ which I think is the same as ‘ Wolf’s in sheep clothing’ . It means orang yang berpura2 baik di depan orang lain.

Ayat contoh:

The Other Half said that I am quite reserved when it comes to making friends which I think is necessary since there are a few people out there who are like wolves in sheeps’ clothing.

Jiran2 Cik Kiah tidak berapa suka untuk berkawan rapat dengan Cik Kiah kerana sifat Cik Kiah yang seperti ular berlingkar digulungan tikar.

Sunday, 28 June 2009

What a busy and hectic weekend. The 3-monthly inspection is coming up again and so we’ve spent the whole weekend cooped up at home, cleaning and tidying. Even Miss 5 pun noticed it! She said, “ It was a busy day today. We did a lot of work!” :-). Nak tau kenapa it was extra busy this weekend? The Other Half instead of just being happy tidying and cleaning sahaja, dia pi rearranged the our computer areas and our tv area and our store room/my sewing room area! A few days ago, we all memang berdiskusi nak rearrange the house sebab we are a bit tired of the present arrangement. But I said to him, let’s just clean and tidy the house this weekend and leave the rearranging for next weekend sebab I tak larat nak buat all those extra tidying up and extra cleaning kalau dah rearrange the furniture kan. But you know lah with some people, once they’ve got the ideas, tak senang nak duduk diam. He pestered me to let him rearrange minggu ni jugak. After dah tak larat dengar dia kata, “ Please, please, let me do it. It would be fun!” so many times, I pun cakap kat dia, “Fine, you can rearrange whatever you want as long as you still do the chores that you are supposed to do and clean up the mess afterwards!” Garang kan bini dia ni, hahaha……

So, we are completely tired now after such a busy weekend. But the house does look extra clean and tidy and after the rearranging, nampak lapang sikit pulak certain areas in the house, hehehe…. Dulu, my computer and The Little Misses’ computer letak kat lounge room, sekarang we’ve put them in the family room which is just next to the kitchen so makin senang lah I nak melepak2 depan PC while cooking dinner kan, hehehe… And We’ve transferred the futon into the sewing room and put the small tv in there so The Little Misses can watch their movies in there and we can shut the room door. And bila we shut the window blind, diaorang kata rasa macam kat dalam cinema aje, hahahaha. Now, we just have to kumpul duit to buy a projector so we can just watch movies straight on the wall and then followed by a good audio system :-). Baru lah best kan ada home-theatre room ni!


The futon used to be here but sekarang ni dah jadi tempat computer we all.


Sekarang the futon dah dimasukkan into this room so The Little Misses bolehlah baring2 sambil tengok movies. That’s my sewing corner which I haven’t used for so long. Terasa jugak rindu nak guna again the sewing machine and the overlocker tu :-). Dalam plastic drawers tu penuh dengan segala macam kain yang I beli sebab konon2nya nak buat segala macam dresses for The Little Misses but biasalah kan, ada banyak maaaalaaaasssssssss sekarang ni, hehehehe. Ada 1 lagi big plastic container full of kain as well but The Other Half managed to hide it away in the wardrobe, hahahaha….. Nanti lah, 1 day bila mood menjahit I datang balik…….

And ini pulak our dinner last nite, roast chicken with chips and salad.


And our dinner tonite, kari kambing with terung stir fry and nasi pilaf (jiran Afghan yang bagi). Jiran Afghan ni bagi nasi pilaf but takde lauk in it so tu yang we all kena buat kari kambing to eat with it. Dia dah bagi we all nasi pilaf, I pun baked a banana chocolate cake for them. Tapi lupa lak nak ambik gambar the cake, sebab lepas masak aje cake tu, I terus suruh Miss 10 hantar next door to them.


Kesian The Other Half, still hasn’t stopped doing his chores, tengah lipat kain pulak tu, hihihihihi..

Friday, 26 June 2009

Bangun pagi2 tadi terus dikejutkan dengan the sad news of Michael Jackson’s and Farrah  Fawcet’s passing. Sesiapa yang baya2 my age memang lah sudah pasti nya 1 waktu dulu menangis2 nak rambut macam Farrah Fawcet kan, hehehehe…. Angkat tangan sape yang pernah buat style rambut dia tu! Wahahaha. Masa tu rasanya, rambut dia lah yang paling menawan and memang semua orang kalau boleh nak buat style macam dia. I pun seperti biasa tak ketinggalan jugak lah nak style rambut macam dia even though rambut I masa tu curly macam maggi and my Mak pulaknya akan suruh Amoi gunting rambut tu potong pendek rambut I setiap kali pergi gunting. Tensen sungguh I masa tu, rasa gerammmmm aje kat my Mom sebab tak pernah bagi I berambut panjang and ikut style terbaru, hehehe. Bila Amoi tu tanya nak style macam mana, belum sempat I jawab, my Mak dah jawab dulu, ‘kasi potong pendek atas bahu!’…. Huwahhhhhh!!!!! Kejam sungguh… Hehehehe. Dah lah masa kecik2 badan sekeping, pastu rambut pendek abis, memang kalau tengah buat sports and pakai shorts, orang tak tau laki ke pompuan, hahahaha. Nasib baik lah pergi skolah pakai school uniform, tau lah jugak jantina nya ;-).

And speaking of MJ pulak, when moonwalk was at its frenzied height, I was one of those people who tried to moonwalk too. But seperti biasalah, jalan pun kadang2 masih lagi ter trip over unseen things, lagi lah nak bermoonwalk. Hampeh terus! Berapa puluh kali I tried pun, memang tak boleh buat, wahahahaha…. He made it looked so easy but obviously dancing is not my forté, hehehe…..

Luckily, my cooking skills are way way better than my dancing skills kan ;-). Kenyang lah jugak my family makan my cooking hari2 without complaining that much. But tonite, since it had been a busy day with swimming classes and work and everything, I made the easiest dinner for us, breakfast for dinner :-).


Sausages and everthing else that I could find in the fridge n freezer :-).

Thursday, 25 June 2009

Jom kita beramai2 menyanyi kan lagu raya :-). The Other Half lah yang seronok sebab now he can go back to having coffee in the morning with me before going to work because I dah habis ganti puasa, hehehe. Seronok betul puasa masa winter ni sebab memang tak terasa sangat2 tengah puasa sebab tiba2 aje dah nak masuk waktu iftar. In a few years time, Ramadhan will fall during winter which will be so sweet and marvellous. The Little Misses lah yang akan seronok sangat2 sebab tak payah tunggu lama2 to break fast :-).

Tadi for dinner I teringin sangat2 nak makan yiros aka shawarma aka doner kebab but malas betul nak keluar and beli so I just made kebab using beef mince and makan dengan tomato and lettuce salad and garlic sauce and yiros bread. Jadi lah jugak nak satisfy my craving, hehehe… I baru terbaca kat wikipedia tadi yang yiros ni is a term only used in South Australia where we used to live but kat WA ni, it’s called kebab and kat Victoria, it’s called souvlakis. No wonder lah people kat sini tak tau yiros tu apa, hahaha….

Macam kat Malaysia jugak lah kan, lain negeri lain nama kuih tu. I can still remember masa I belajar kat Kulim dulu, I pergi keluar ke pasar malam or pasar jual kuih ni and asked for tepung gomak, pening kejap makcik jual kuih tu nak paham kuih apa yang I mintak sebenarnya. Pastu dia kata lah yang dia tak jual kuih tu, I pulak yang terkejut sebab terang2 I nampak kuih tu ada kat atas meja dia, takkan lah cuma buat display aje kan! Pastu I termalu lah sekejap cos I thought I got the name and the kuih mixed up but after fikir2 balik, I knew I got the right name. Then I tunjuk lah ke makcik tu the kuih yang I nak, dia terus kata, ‘Oh, ini kuih ………..’ ( I have completely forgotten what she called it :-)). Macam lah jemput2, ada yang panggil cekodok lah, cucur lah but I panggil jemput2. My kids panggil fritters! ( anak2 Mat Saleh kan, wahahhaha).


The Other Half lah yang menghabiskan all the garlic sauce. Tak larat I nak hidu the garlic breath!

Jom kita belajar bahasa lagi :-)… ( Tak serik lagi ni, hehehe)

Sediakan payung sebelum hujan’ which I think is similar to ‘prevention is better than cure’. But some people might not agree with that and think that ‘forewarned is forearmed’ to be a more similar proverb to ‘sediakan payung sebelum hujan’.

Ayat contoh:

The Little Misses and I still need to get our yearly winter flu vaccinations done as soon as possible, ye lah kan, prevention is better than cure :-).

Cik Kiah mendengar ura2 yang stock tepung dan mentega akan kehabisan semasa bulan puasa nanti, jadi Cik Kiah telah memborong berguni2 tepung dan bertin2 mentega untuk kegunaan nya 1 keluarga semasa raya nanti, Cik Kiah hanya lah ‘menyediakan payung sebelum hujan’.

(p/s- sape2 yang bernama Cik Kiah, jangan lah terasa ye, hanya rekaan semata2. Takde sangkut paut dengan yang hidup atau yang mati :-))

Wednesday, 24 June 2009

Selamat lagi 1 hari puasa, kejap lagi dah boleh ‘raya’, hehehe. Hari ni I layan lagi anak tekak yang teringin nak makan apam senyum sebab tengok orang buat cantik aje kat MyR. Tapi kesian betul kat I, tak ada bekas ramekin or acuan yg comel2 yg small enough to letak dalam periuk kukus I yg tersangat lah comel nya itu. Tu lah, sape suruh beli pengukus yang saiz kecik aje kan, konon2 nya saiz kecik tu cukup lah untuk we all yg kecik molek ni ;-). So, disebabkan dah nak berbuka nya pasal, just kukus terus dalam loyang yang besar so memang lah dia tak nak senyum langsung! But still sedap and gebu jugak. The Other Half yang makan banyak banding dengan I sebab dia kata lagi sedap rasa apam senyum ni banding dengan coklat kek. I said, what???? :-). You know why he said that, The Other Half ni memang tak minat langsung kat coklat kek, he’ll only eat 1-2 bites aje pastu dia tak nak dah. Other types of cakes, dia melantak sakan, hehehe….

And dinner tonite, since semua orang masih lagi tak larat nak makan nasi, I masak pasta. And I made beef stroganoff with fettucine. Easy peasy to cook and easy peasy to telan, hehehe….


I wonder what I’ll mengidam for bukak puasa tomorrow nite? Hmmm…. Hahahahaha….

Tuesday, 23 June 2009

Alhamdulillah, another day of puasa ganti completed. And hari ni, tekak orang puasa teringin sangat2 nak makan goreng pisang and goreng keledek :-). The only pisang yang ada kat rumah ni was pisang montel but since dah teringin sangat nak makan, I still used it. It turned out still rasa macam goreng pisang but lembik sikit lah (which was fine by me sebab I memang suka goreng pisang yang lembik2 ni, hehehe). Memang sakan lah I melantak goreng pisang and keledek tadi sampai tak larat nak makan dinner, hehehe. Nasib baik ada ‘Majlis bandaraya’ aka The Other Half kat rumah ni so he managed to eat my half of the dinner as well, hahaha…


Dah lama betul I tak makan goreng pisang n keledek ni, tu yang sakan makan tadi :-), tamak haloba sungguh! Miss 5 tengok I makan goreng keledek for buka puasa, dia terus join sama. Dia kata sedapnya goreng keledek n goreng pisang ni ye! :-).


Our dinner tonite, salami and pineapple pizza. I cuma larat makan sekeping aje tadi while The Other Half had 6 slices! He said he was so so hungry tonite, yeah right!

Lupa pulak nak cerita, it’s been raining mostly everyday here since last week and will continue to rain until next week rasanya. Masa musim hujan macam ni, our house usually looks like kedai dobi, clothes hanging on the clothes horses everywhere where there’s space. But tadi, I dah tak larat nak tengok our house bertukar jadi kedai dobi so I asked The Other Half to go to the laundromat to use their tumble driers to dry our washings. I pun bantai basuh 2 loads of washing petang tadi and sent The Other Half after dinner tadi to the laundromat. After only 30 minutes of the 2 loads of washing in the drier and $3 later, baju2 we all tersangat lah hangat nya and kering nya! And my heart pun terus lah rasa happynya and riang nya sebab tak payah fikir about wet clothes anymore! Problem solved, hehehehe. (Rumah we all takde drier tu yang kena pergi laundromat nak keringkan baju bila musim hujan ni. Tak berbaloi pulak rasanya nak beli drier which uses up loads of electricity just for a few months of wet weather in a year.)

(Why did I tell you guys the above story, God knows! Macam lah you all kisah kan about these things, hahahaha)

Alright, mari kita sambung kelas bahasa malam ni ye. To people yang bagi I peribahasa to find the equivalent nya in English, apasal lah you all bagi yang susah2 eh, naik botak kepala The Other Half memikirkan proverbs yang sesuai, wehehehe…. Takpe, we’ll persevere and one day, we’ll find the right proverbs for all of them :-). But for now, I’ll give yang senang2 aje lah dulu ye!

Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri’ which has exactly the same proverb in English, ‘In at one ear and out at the other’.

Ayat contoh:

My kids think I nag too much but what irritates me is that I have to constantly remind them to clean up after they have played with their colouring pencils and crayons and papers. It seems like whatever I say to them will go ‘in at one ear and out at the other’. :-)

Hari ini, Cik Kiah merasa sangat geram dengan suaminya kerana dia terlupa tentang Hari Ulang Tahun Perkahwinan mereka walaupun Cik Kiah sudah sebelum itu acap kali mengingatkan suaminya tentang hari ulang tahun perkahwinan mereka yang bakal menjelma, memang betul2 ‘masuk telinga kanan, keluar telinga kiri’.

Monday, 22 June 2009

2-3 hari ni, I’m not in the mood to blog. There’s a few things to blog about but maybe sebab Winter kot, jari jemari I beku sikit nak ketuk2 keyboard :-). The tips of my nose and fingers are so cold and bila duduk depan PC lama2, they get colder and colder. My house takde central heating so we have to rely on our portable electric heater aje lah to warm us up :-). My writing juice and writing mood pun masa sejuk2 macam ni rasa macam nak berhibernasi aje, hehehe… Bears hibernate masa Winter, so should we kan ;-).

Last week I managed to ganti puasa for 4 days which was really good. The added bonus to it was I lost about 500g in that 4 days, yeay!, hehehe. But semalam, we all ada makan2 and I think from that makan2, I rasanya have put that 500g back onto my thighs!! Hampeh betul! But insyaAllah I’ll be doing ganti puasa again this week and hopefully dapatlah that bonus again :-). I totally forgot to buat photo shoots semalam during the makan2, tu lah sebabnya takde N3 malam tadi (apart from being lazy that is :-)).

Even though I fasted today, tapi tak terasa nak makan anything in particular. The Other Half and I dah tak larat nak makan nasi sebab dah a few nights makan nasi aje. SInce I malas nak fikir lebih2, I made mee goreng and wonton goreng for dinner tonite.


Mee goreng with sambal and wonton goreng.

Nak letak jugak lah 1 proverb and peribahasa for tonite :-).

The pot calling the kettle black’ which I think is the same as ‘Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih’.

Ayat contoh:

The Other Half said that when I melepaskan geram at Miss 10 for being stubborn occasionally, it’s a bit like the pot calling the kettle black :-).

Cik Kiah tersangatlah marahnya bila mendapat tahu yang jiran2 nya bergossip tentang dia sesama mereka, walhal itulah kerja Cik Kiah tiap2 pagi, bergossip di bawah pokok mangga hingga ke tengah hari. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

Saturday, 20 June 2009

Saturday datang lagi but The Other Half busy pulaknya today with papers to mark. After much negotiation over who’s going to cook tonite’s dinner, we’ve agreed that he’ll cook the main meal and I’ll do the rice and veges. And he said it should be counted as half so he still owes me 2 1/2 days of cooking lah, hehehe…..

But he wanted to masak beef ribs so I jugak lah yang kena keluar pagi2 tadi when it was raining heavily to the butcher to buy the ribs. Kalau tak beli karang, takut dia tak tau pulak nak masak apa so dari I yang kena masak, baik lah I gi beli kan :-). So what he did was, salut the ribs with marinade sauce and then chuck all of them into the slow cooker and let the slow cooker did all the hard work! And then when it was dinner time, it was succulently and tenderly cooked. Macamni bukan dia lah yang masak kan! He didn’t have to do anything else, memang senang kan masak macam ni, hmmmm……. Should I count it as half then? ;-).

And tengah hari tadi, bini mithali rajin ni made home-made sardines using our brand new pressure cooker. Ini semua Cik Mat punya pasal lah! Hari tu tengok Cik Mat masak sardines sampai kecur2 air liur tengok kat blog dia. Terus lah tersimpan hasrat di hati nak memiliki pressure cooker ni. And 2 weeks ago, I got what I wanted :-). Sekarang ni tengah mid year stock take sale so kat mana2 pun tengah sale. Hari tu masuk this kitchen shop, ternampak lah all these cute pressure cookers on sale so I sambar lah 1 ( ye lah kan, buat apa nak sambar sampai 2-3!). Dah 2 minggu pressure cooker ni tersadai aje atas the bench, hari ni lah baru ter rajin nak guna buat sardine ni. Memang lah sedap sangat recipe Cik Mat ni, macam sardines dalam tin aje rasanya you! Tapi Cik Mat pakai ikan tuna, I pakai ikan sardines murah aje, hehehe…Tak payah lah susah payah beli canned sardines lepas ni, tinggal beli frozen sardines aje and buat sendiri. Nanti bila I dah bega2 jadi lauk sardine for dinner, I’ll tayang on my blog ok. Next time I might cuba guna ikan mackerel or ikan kembung biasa, sure sedap jugak kan :-).

Tonite, I just tayang our beef ribs dinner.


marinated slow-cooked beef ribs, vegetables stir fry in oyster sauce and the ‘kuah’ for the beef. Kuah ni I just tuang all the gravy obtained from the slow cooker into a pot, then tambah tepung jagung sikit nak pekat kan dia and masak sekejap.


Sikit nya bagak ke the ribs, penuh pinggan I, hehehe….

Thursday, 18 June 2009

While The Other Half and I were ‘researching’ on the peribahasa, we got to thinking that maybe peribahasa is proverb not idiom kot? Even The Other Half pun ingat they are the same :-). And then we were just throwing out all these proverbs which contradict each other which was in a way quite ironic :-). Maybe orang tua2 dulu2 yang buat peribahasa or proverbs ni just made them up to suit them and their situations, hehehe. Like for example:

You can’t teach old dogs new tricks’ which is totally the opposite of ‘You are never too old to learn’. So, macam mana lah tu kan! Patutlah I susah nak master English proverbs ni, contradictory betul, hehehe….. ;-). Kalau dalam BM, ‘You are never too old to learn’ is ‘Menuntut ilmu biar sampai ke liang lahad’ ye? Or ada ke peribahasa tu or did I just make it up? :-). So, what’s the similar peribahasa in BM for ‘You can’t teach old dogs new tricks’? Kalau ada, maknanya orang tua2 dolu2 tak kira lah Mat Saleh ke Melayu ke, sama aje ye tak, making up peribahasa to suit their situations at that time, hahaha…..

Satu lagi peribahasa melayu yang I suka sangat2 ialah ‘Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak’ which kalau literal translation into English  teruk benor bunyinya ‘when you enter a goat’s pen, you bleat, when you enter a buffalo’s paddock, you bellow’, hehehe. But the equivalent proverb in English is ‘When in Rome do as Romans do’. Sikit nya panjang ke the peribahasa in Malay but the English version pendek aje, hehehe..

(Uwaaaahhhhhh, bila pulak I tukar mode and jadi cikgu BI ni, hahahahaha….)

Before I tersesat dengan lebih jauh lagi and start teaching people grammar and what not, I better tayang what I made for dinner tonite. Hari ni I puasa lagi so biasalah kan tekak orang puasa ni mengalahkan tekak orang mengidam :-). I made roti jala and kari ayam. For The Little Misses I made butter chicken. Miss 10 makan 8 keping roti jala and Miss 5 makan 5/6 keping roti jala! Memang kenyang lah diaorang makan roti jala tadi, hehehe… Miss 5 dah siap mintak nak bawak roti jala esok for her lunch at school. Orang kat M’sia buat roti jala for minum petang or high-tea or sarapan, I buat untuk dinner :-). Takpe asal kenyang kan!


Wednesday, 17 June 2009

Masa masak dinner tadi, I tak kisah, I masak jugak express penang laksa khas untuk I berbuka puasa. But rasa dia definitely tak se oomph kalau guna ikan kembung rebus, pastu carik isi dia pastu blend then masak dengan air ikan rebus tadi, memang lah penuh dengan rasa ikan! I punya tadi, kalau setakat nak stop air liur I dari meleleh sebab kempunan, boleh lah jugak, but memang tak boleh nak hidang kat guests lah, hehehe…. (kalau I hidang kat guests, sure orang akan kata I tak reti masak, jatuh lah saham I kan, hahaha).

And luckily the rest of the family had tekak Mat Saleh tonite and they wanted sausage hot dogs with potato nuggets aje. Alangkah bahagia nya hidup I, hehehe. But masa I tengah makan laksa tu, Miss 5 asik pandang aje I (dia terberkenan tengok mee I tu sebenarnya :-)). I asked her if she wanted some of my dinner, she quickly nodded lah. I bagi dia sikit aje sebab it was a bit hot (for them dah pedas giler lah kan :-)). Dia makan 1 piece aje terus teguk air macam lah pedas sangat, hahaha. But lepas tu, she asked for some more! I tanya dia lah whether she wanted the kuah with it or just the noodles, dengan perasan terer nya, she answered “I want the soup as well Mummy. I like the soup.” I gave her only a few drops of the kuah laksa, you should have seen how red her lips and tongue got after eating it! Hahaha… Dia kata, “my lips and tongue feel like they are burning!” I don’t think it was that hot but maybe dia tak tahan chili kot, hmmm.. Kari sikit2 takpe, chili yang tak tahan pulaknya :-)…


See, tengok lah betapa cairnya and putihnya kuah dia but she still thinks it’s hot :-).DSCF6154

Ini pulak the artery-clogging meal for The Other Half. Tengok lah banyak mana cheese dia letak!


Ini dia acting aje for the camera, lepas tu she put the spoon back down, hahaha….


She’s showing off her bowl yang konon2nya penuh dengan noodles and kuah. But tengok lah, putih aje, tak nampak langsung warna merah nya kan :-). Macam mana nak jadi anak jawa macam ni kan, kalau kuah putih mcm tu pun dah terbakar bibir and lidah, hehehe…

At least she tried lah jugak, Miss 10 won't even looked at it or tried it, memang lah a bit memilih dia tu….

Ok, enough of dinner, now mari kita belajar bahasa :-).

* The saying for tonite: thanks Ayu

Air yang tenang jangan di sangka tiada buaya

The Other Half perah otak juga fikir what’s the most similar to the peribahasa in English. At first, we thought probably ‘don’t judge a book by it’s cover’ but macam tak kena pulaknya. Then we decided on

Appearance can be deceiving

Maybe some of you out there have a better one that’s more similar to the Malay peribahasa?

Tuesday, 16 June 2009

Untuk kawan2 yang sudi berikan peribahasa untuk The Other Half translate kan ke English, terima kasih banyak2. Best betul tiba2 di ingatkan semula kat all these idioms that I’ve forgotten due to lack of use. Tapi sebab The Other Half tengah kena bad head cold and dosed up on drugs, his brain functions are not functioning 100% at the moment. So bila I told him the translated Malay peribahasa, he just gave me this blank look and rolled his eyes. Dia kata, dia nak bernafas pun susah due to the blocked nose, lagi lah nak think about idioms, hahahaha…. Sian betul hubby I tu kena dera dengan bini dia :-). He tried giving me a few supposedly similar idioms but macam tak kena aje pulak nya dengan the Malay ones so we’ll keep on trying once he’s fully recovered :-).

I pun dah rasa penat sangat2 malam ni, maybe nak berjangkit the cold from him kot. So, malas lah nak bercerita panjang sebab I want to go to bed early tonite, layan gambar our dinner tonite aje ye.

I thought of making express penang laksa (yg guna canned tuna tu) malam ni sebab tekak orang puasa kan. But disebabkan tak larat nak masak something else for the rest yang tak makan laksa, I terpaksa lah pendamkan aje hasrat di hati :-). And malam ni with help from Encik Leggo and Makcik Baida, we had pasta with chicken crackles. I tinggal masak pasta n mushroom and bake the frozen chicken crackles, dah dapat a delicious meal.


I guna stir-through semi dried tomato, basil and parmesan pasta sauce. Punyalah senang nya, just masak the pasta and pastu stir the sauce into the hot drained pasta, tak payah masak the sauce langsung. Terus hidang!

Monday, 15 June 2009

Semalam The Other Half and I were chatting about some stuff and then he said, “Where there’s smoke, there’s fire”. And that got me thinking, ada ke peribahasa dalam BM “kalau ada asap, adalah api”. Fikir punya fikir, barulah dapat the equivalent version in BM which is “kalau takde angin, masakan pokok bergoyang” but I’m not sure betul ke tak this peribahasa, hehehe… But I was quite happy lah jugak sebab dapat ‘translate’ the English version to the Malay version :-). Bukannya hari2 kita guna peribahasa ni kan so memang lah kena dig deep inside the brains to find it :-).

The Other Half loves the Malay peribahasa “kalau tak tau menari, jangan kata lantai jongkang jongket” ( I told him about this peribahasa but I’m not sure if the wording is correct or not). He loves that peribahasa sebab bila I translate it literally into English, it sounded so kelakar, hehehe. Especially bila kitaorang tengok the audition ‘So you think you can dance’ program kat TV, it was so apt at that time, hahahaha…. I asked him what it is in English, he said if he’s not mistaken it’s “a bad workman blames his tools”. Memang lain langsung kan dengan the Malay version :-). Best pulak rasanya sekali sekala buat program ‘Marilah Belajar Bahasa’ , hehehehe….

What other peribahasa can you supply me with? You give me the peribahasa and then I’ll do a literal translation for The Other Half and then he’ll search for the right idiom in English. Then I’ll put it up daily on my blog so bolehlah kita sama2 belajar bahasa kan :-).

Hari ni I puasa (tunggu Winter baru lah sibuk2 nak ganti puasa, hehehe). Best puasa masa Winter ni sebab imsak pukul 5.30 pagi lebih kurang and iftar pulak nya pukul 5.20 ptg so memang lah tak terasa yang kita ni berpuasa. Biasalah kan, tekak orang puasa, macam2 nak makan but hari ni I terasa sangat nak makan nasi lemak. And The Other Half pulaknya tengah kena head cold so dia pun rasa nak makan sambal yang pedas2 kononnya boleh lah clear kan his blocked nose, hehehe. I think wasabi will be able to do that but not chilli kan. Punyalah pedas I buat sambal tadi, pastu sebab takut we all tak boleh nak telan, I had to add bawang and gula lagi untuk kurangkan pedas dia, pengecut betul we all ni, hahahaha……


Konon nak buat nasi lemak bungkus tapi daun pisang takde, so pakai aje lah kertas bungkus yang we all ‘order’ dari M’sia, hehehe… Asal ada ciri2 bungkus, ada lah jugak rupanya kan :-).

Sunday, 14 June 2009

The Other Half owes me 2 days cooking. Last week sebab his Mak n Pak were here, I cooked dinner on Saturday nite. Last nite pulak nya, we went out for dinner so that didn’t count as him cooking ( even though The Other Half said it should count sebab I didn’t have to cook last nite! ). And malam ni, I cooked again even though The Other Half wanted it to be counted as him doing half the work ( do you think grating the cheese and cooking the corns should be counted as half of the job? I think NOT! :-) ). So, I told him that for the next 2 weekends, he has to cook on Saturday and Sunday nights… but we’ll see about that, miracles do happen right, hahahahaha..

This morning we took Miss 10 painting sebab the shopping centre where she does her painting has a special Sunday opening day today. Kat sini kan mana ada shopping complexes yang open on Sundays so bila once in a blue moon dia bukak, memang gah2 lah dicanang on adverts, macam hape aje, hehehe.. And while Miss 10 gi painting, Miss 5 and I went painting too, face painting! But not me, just her, tak kuasa I nak menconteng muke, hehehe. Make-up pun I tak pakai sangat, lagi lah face paints ni :-).


Ada tak muka sabre-tooth tiger? She was so happy bila orang asik pandang and toleh aje tengok her face and smiled at her. Perasan sekejap jadi anak tiger lah tu :-).


This was Miss 10 when she was 6 y.o., a few months older at that time than Miss 5 now. I think Miss 10 nampak lagi mature pulak banding dengan Miss 5 kan? Maybe sebab I ambil close-up of her face tu yang nampak cam lagi mature agaknya….

And ini pulak gambar roti lagi, biasalah kan, weekend memang I slalu buat our weekly supply of multigrain bread. Tekak Mat Saleh kan, mesti kena ada toasts pagi2, hehehe….


Kalau ada sesape yang nak recipe bread ni, cari kat shortcut under ‘recipes’ ye :-).

Friday, 12 June 2009

Malam ni I nak tayang gambar dinner aje. Ada orang yang nak tengok gambar dinner I yang paling simple sebab dah 2 malam ni orang kata masih belum simple lagi, hehehe. Hari ni sebab The Little Misses ada swimming lessons sampai pukul 6 ptg, bila sampai rumah memang lah selalunya dan penat sangat2 especially bila The Other Half takde nak tolong sikit2. He will only be back tengah hari esok so I pun malas betul nak fikir about dinner. And bila dah malas nak fikir, I cuma buat toasted cheese sandwiches aje for dinner.

But yang peliknya dengan we all ni, kalau nak buat toasted cheese sandwiches, mesti kena guna white bread. Kalau untuk toast for breakfast every morning, we all tak larat nak telan white bread ni sebab dah terbiasa sangat2 dengan multigrain bread. Even The Little Misses pun tak suka sliced white bread ni for toast. But kalau nak buat toasted cheese sandwiches, kalau pakai mulitgrain, rasa dia (for us lah) kurang oomph sikit, tak tau kenapa, hehehe. So, we all akan beli white bread semata2 nak buat toasted cheese sandwich, teruk kan :-).

Ini resipi yang paling we all suka untuk buat toasted cheese sandwiches.

DSCF6106   DSCF6110

Nak buat ni, kena ada white bread, butter, grated cheddar cheese, crushed pineapple and sweet chilli sauce. I tak letak sweet chili sauce for The Little Misses, kdg2 diaorang ni mengada2 tak makan pedas, hehehe

DSCF6111   DSCF6114

Then letakkan kat the sandwich press but make sure the buttered side of the bread is outside ok! Then, grill it for as long as you like it, jangan lak sampai geseng akak rentung. Nanti jadi benda lain pulaknya!


Bila dia dah brown macam kat atas ni, bolehlah dipindahkan ke pinggan. Tu sebab the buttered side kena be outside so cantik lah nanti kaler toasted sandwich ni :-).


Pastu, kalau rajin, boleh lah dipotong into a triangle shape and makan masa panas2. Nampak sedap tak? :-). Inilah makanan favourite we all kalau ada white bread and tengah malas2. Jom makan…

Thursday, 11 June 2009

The Other Half’s flown off to Darwin this morning for a training job.  When he’s not around, it’s my job to do the homework with The Little Misses. And eveyr Friday, both of them will have spelling tests at school. Miss 5’s spelling words are really easy and normally by Wednesday, she can remember all of them by heart and will write the words down without being told. But with Miss 10, her words have been getting longer and harder and a lot more and she’s only able to bring the words home on Thursday for a practice run at home. So, tonight I had to do the words with her.

Don’t get me wrong, I like doing their school work with them and I’m quite good at spelling (much better than The Other Half!). Mana lah tak nya kan, dari primary school dulu dah selalu sangat kena buat spelling tests at school and kena rotan kalau silap so memang dah sahih lah terer spelling lepas tu, hehehe. I rasa budak2 skolah kat M’sia semua terer spelling kan! The Other Half pun slalu tanya I how to spell words :-). But when it comes to pronunciation tu yang kadang2 I stumble a bit. Kadang2 I have to think for a few seconds on how to pronounce the words correctly before I can tell it to Miss 10. One word I really have trouble with is ‘academic’ as in people who teach at uni. I slalu terlupa where the ‘stress’ is and how to pronounce it correctly. It really pis**s me off sebab The Other Half is an academic so bila people tanya I what my husband is, I slalu tersangkut nak jawab and have to resort to saying, “he’s a lecturer” . Hampeh betul lah! Even though I slalu sangat dengar the word being pronounced by The Other Half, I masih terlupa jugak cara nak sebut dia, I really tak tau kenapa lah I have problem with that 1 small word, hehehehe….

I rasa English ni kan is quite a complicated language. The other day, Miss 10 had to do ‘perumpamaan’ or simile in English. I ni dah lah perumpamaan in Malay pun tak pass lagi, ni nak buat perumpamaan in English pulaknya, memang setakat cukup2 makan aje boleh lah, hehehe. And since The Other Half wasn’t there, I had to help her. She said to me, “ Mummy, I know it’s as fat as a hippo and as sick as a parrot” Dalam hati I ni tertanya2 jugak bukan ke ‘as fat as a pig’ so I asked her to change it. I tanya lah dia, mana dia tau ‘as sick as a parrot?’. Dia kata she read in somewhere in a book. I pun accepted it lah sebab ye lah books don’t lie kan, hehe ;-). Then bila The Other Half balik, dia gelak aje sebab dia kata tak pernah dia dengar orang kata ‘as sick as a parrot’, yang dia tau ‘as sick as a dog’. Terpaksalah Miss 10 changed a few things yang dia dah buat with Mummy’s ‘help’ , hehehe….

Another thing yang I menyampah is idioms. Dah lah a lot of them don’t make sense, pastu bukannya I boleh translate peribahasa melayu straight to english, ada lah yang akan gelak golek2 kalau dengar nanti. Ada setengah idioms tu yang I’m so used to using the english versions, bila nak guna dalam BM, memang pening kepala nak fikir the equivalent in malay…. Teruk kan, hehehe….. Tapi bila I dapat jumpa the equivalent peribahasa in Malay, seronok giler2 I, sebab perasan terer banget, hahaha……

But I’m thankful lah jugak sebab kawin dengan The Other Half yang mother tongue dia English so tak perlu lah I susah payah belajar another language kan, hehehe…

Sebelum I merepek lebih jauh, this was my dinner tonite. Mee tomyam chicken and seafood. The Other Half tak suka sangat tomyam ni so memang lah I akan buat bila dia takde aje. For The Little Misses I buat mee sup, senang kerja I, hehehe….


Wednesday, 10 June 2009

Dah nak dekat seminggu I tak jadi food photographer kat rumah ni, sampai The Little Misses pun dah terlupa yang Mummy diaorang ni sebelum every dinner, lepas baca doa makan mesti buat photo shoot :-). I tak boleh buat photo shoot sebelum baca doa makan, sebab nya nanti adalah yang menangis kelaparan sebab tak boleh makan sampai I habis ambil gambar, hehehe. Itu baru The Other Half yang menangis kelaparan, belum Miss 5 lagi, hahahaha…. Kadang2 tu, The Other Half dah habis makan separuh pinggan, baru lah I habis buat photo shoot so tu yang kena baca doa makan dulu :-).

And my food photos pulak since they are mostly of our dinners, memanglah will mostly be on our white dinner set, whether the white dinner plate or white dinner bowl :-). I ni jenis malas sikit nak guna pinggan mangkuk lain yang cantik2 sebab kesian kat tukang basuh pinggan aka The Other Half sebab kena basuh extra plates and bowls, hehehe. And I pun bukannya ada pinggan mangkuk yang cantik2 ( I wish I ada pinggan mangkuk macam Cik Mat, memang lah best sangat2 kalau ada, kena lah buat gerobok khas untuk pinggan mangkuk tu, hehehe ). Tapi yang paling I akan seriau kan kalau ada pinggan mangkuk yang cantik2 ni, kalau tukang basuh pinggan I ter accident kan pinggan mangkuk tu ke atas lantai. Mau nangis 7 hari 7 malam weh, hehehe… Pinggan yg putih sekarang ni pun ada lah 1 yang dia dah chipped kan, itu pun I dah sedih, lagi lah kalau yang antik nanti atau pinggan pakcik Albert or Pakcik Royal Doulton, wahahaha….. I said to The Other Half yang I nak beli set Corelle sebab Corelle claims to be breakproof or chip-proof or something like that. Dia gelak aje, sebab dia kata knowing him, he’ll find a way to chip it or break it! Susah betul lah ada orang clumsy kat rumah ni kan :-).

Lerr, sikit nya panjang ke I digress entah ke mana mana. Ini lah akibat nya bila dah seminggu menulis cerpen, bila sumber ‘inspirasi’ cerpen dah balik kampung, dah takde idea bernas nak di celotehkan, hehehe….Layan aje lah sehari dua ni my ramblings ye, sian kat I sebab gian nak menulis cerpen ;-).

Anyway, ini gambar our dinner tonite. I made baked chicken wings with baked seasoned chips (kedai mari), grilled bread and salad orang malas :-).


By the way, The Other Half akan naik flight pergi Darwin esok for 2 nights so kiranya boleh lah I masak benda2 yang I suka and yang dia tak suka kan sepanjang ketiadaan dia nanti :-). But rasanya, perasaan malas tu akan lagi besar kot dari perasaan nak makan macam2 so most probably I akan masak yang teramat2lah sempoinya ikut selere The Little Misses…… hehehe…

Tuesday, 9 June 2009

I thought kisah bersiri dah berakhir malam tadi, rupa2nya ada juga sambungan sedikit pagi tadi sebelum Mak n Pak mertua saya berangkat pulang. Mereka pulang awal pagi tadi dihantar ke airport oleh Suami saya. Sebelum berangkat pulang, mereka memberitahu Miss 5 and Miss 10 yang mereka sangat menyukai dan menikmati percutian mereka kali ini dan mereka menyatakan yang seharian di Mandurah semalam adalah kemuncak percutian yang paling seronok. Nampak sangat lah yang mereka amat menyukai acara2 yang saya tidak ikut serta!! Sedikit pun mereka tidak berkata yang mungkin hari semalam menjadi lebih seronok jika menantu mithali ini ikut serta! Hmmph!!…. Hehehe…

Dan sebelum mereka masuk ke kereta, Mak mertua saya hanya memeluk saya dan berkata, “jumpa lagi di lain waktu!”. Itu saje yang keluar dari mulut dia. Tidak ada sepatah pun ucapan terima kasih kerana telah sudi  menjemput mereka datang ke Perth dan menyediakan tempat penginapan yang selesa dan menyediakan makanan yang mengenyangkan pagi, tengah hari dan malam. Melopong betul mulut saya tadi sebab amatlah terpana dengan apa yang tidak keluar dari mulut mereka. Suami saya yang berdiri di sebelah dan mendengar apa yang tidak keluar dari mulut Mak nya itu pun terpempan seketika! Susah sangat ke untuk menyatakan terima kasih itu. Mak n Pak mertua saya ni bukannya jenis orang yang tak berbudi bahasa, mereka begitu berbudi bahasa dengan orang lain. Dan jika Miss 5 atau Miss 10 terlupa untuk mengutarakan perkataan ‘please’ atau ‘thank you’, dengan begitu cepat Mak mertua saya akan menegur mereka! jadi mengapa mesti ada peraturan yang lain untuk anak2 saya, dan peraturan lain pula untuk mereka. Saya semasa mengucapkan selamat tinggal tadi, sempat berkata kepada mereka, “terima kasih kerana sudi datang ke Perth” , jadi mengapa mereka tidak boleh membalas balik dengan ayat yang lebih kurang maknanya, hairan dan musykil sungguh saya dan Suami memikirkan.

Jadi tadi seharian saya berfikir, adakah perangai saya ni teruk sangat? Seperti yang Suami saya katakan, isteri dia ni bukanlah the easiest person to live with, itu saya memang sudah arif, hehehe. Dan Suami saya berkata yang saya berperangai baik semasa Mak n Bapa dia di sini jadi di mana silap nya ye…. Tapi fikir banyak2 pun tak guna jugak kan sebab saya tak kan tau apa sebabnya sehinggalah saya menanya Mak mertua saya depan2. Dan saya tak kan tanya dia sampai bila2, hehehe…..

Ok lah, kali ni memang betul2 episode akhir cerpen ni, tak larat dah nak tulis pasal Mak n Pak mertua eden lagi ni ha, buang karen aje kata orang tua2, hahaha….

Baik saya tulis pasal anak2 saya yang comel lote tu dan pasal Suami saya yang macam Bruce Willis tu (albeit 3X saiz perut Bruce Willis :-)) dan pasal masakan yang saya masak hari2 kan, lagi lah ceria nya, betul tak? hehehehe…

Malam ni sebab saya dah tak larat nak masak yang best2 sebab dah beberapa hari asik masak aje, dinner malam ni sikit nya simple ke..


Untuk The Other Half and The Little Misses, croissants with scrambled eggs and burger meat :-). Sayur2 semua tak menunjukkan muka langsung malam ni, hehehehe…


Untuk I pulak, mee goreng cincai…

Monday, 8 June 2009

Sebenarnya saya berasa sedikit sedih sebab malam ni adalah episode terakhir saya menulis cerpen ‘ibu mertuaku’ , rasa macam dah sebati pula dalam jiwa menulis dalam BM ni, hahaha… Tapi disebalik kesedihan tu, terselit perasaan ceria sebab mulai esok, saya boleh bergumbira semula :-). Cuma kena berjaga2 sedikit sebab saya tidak mahu menunjukkan perasaan ceria hati saya di depan The Little Misses yang sedang bersedih sebab Nana n Pop kesayangan mereka akan kembali ke rumah mereka semula. Jika saya terlalu ceria walhal mereka bersedih, sudah semestinya mereka akan musykil kan, jadi baik saya pendam kan dulu perasaan ceria ini dan  pasangkan ‘topeng’ sedih ke muka :-(, hehehe…. Ciri2 menantu mithali, hikhikhik….

Seperti yang telah di rancang di dalam jadual, Suami, anak2 dan Mak n Pak mertua pergi berjalan2 ke Mandurah pagi tadi sementara saya pergi bekerja. Tenang hati saya semasa bekerja tadi sebab tiada gangguan emosi :-). Suami saya bercerita yang Mak dia sangat gembira semasa di Mandurah tadi. Suami bercerita yang Mak nya begitu ramah berbual2 di sepanjang perjalanan tadi dan sentiasa murah dengan senyuman. Ini membuatkan dia dan saya tertanya2, mungkin disebabkan ketiadaan menantu ‘mithali’ tadi yang membuatkan Mak nya lebih ceria. Mungkin dia lebih gembira jika saya tiada bersama. Mungkin dia ‘takut’ dengan saya kot, so bila saya tidak ada, dia boleh bergerak dan tersenyum bebas, hehehe… Apakan daya, kehadiran saya tidak di perlukan, sob sob… Hmmm……

Pak mertua saya pun tersangatlah gembiranya sebab dapat ke Mandurah menaiki keretapi sebab memang itu yang dia ingin lakukan semasa berada di sini. Tapi yang saya nak tergelak, pak mertua saya ni teramatlah asyik nya dengan GPS system kepunyaan dia. Ke mana2 kami membawa dia berjalan2, dia akan terus memasang alat itu sebaik sahaja memasuki kereta dan akan leka melihat GPS nya daripada melihat pemandangan yang indah di luar tingkap! Begitu juga tadi semasa menaiki train yang di idam2kan nya itu. Suami saya berkata, sepanjang perjalanan ke Mandurah dan balik, dia tidak langsung memandang pemandangan di luar tingkap keretapi, matanya leka memandang sahaja ke GPS dan ke laptopnya! What’s the point! Tak ke lagi bagus dia melihat pemandangan yang cantik2 di sepanjang perjalanan itu? Hairan betul lah, hehehe…

Oops, nak luruh jantung saya dibuatnya, tiba2 mereka datang semula ke ruang tamu. Kita sambung kemudian ye…

15 minit kemudian….. sambungan cerpen…

Dan untuk dinner terakhir bersama Mak n Pak mertua, saya masakkan  jemput2 udang kegemaran Pak Mertua as entree, butter chicken, cucumber raita, poppadum yang dimakan bersama nasi minyak sempoi dan roti paratha as mains. Saya lah yang memasak sorang2 di dapur while Mak mertua saya duduk senang lenang membaca surat khabar di ruang tamu. Mereka hanya duduk di meja makan bila makanan semua sudah siap terhidang. Nasib baik ada Suami yang rajin menolong saya menyediakan meja makan tadi jadi ringan lah sedikit persiapan untuk dinner tadi. Tapi seperti yang dijangkakan, tidak ada sepatah pun pujian atau ucapan terima kasih yang keluar dari mulut mereka. Mak mertua saya makan nasi dan roti canai bertambah tapi sedikit pun tidak berkata apa2 kepada saya. Selepas mereka selesai makan dan saya dan Suami mengemas meja makan, mereka terus beredar ke ruang tamu! Saya luahkan rasa terkilan saya pada Suami. Dia hanya boleh berkata, “saya minta maaf bagi pihak Mak n bapa saya yang kadang2 memang agak liat untuk mengucapkan terima kasih”. Kemudian dia menyambung, “tapi saya amat2 menghargai segala yang isteri saya telah buatkan untuk keluarga ini dan untuk Mak n Bapa saya sepanjang mereka berada di sini dan saya sayang sangat2 dengan isteri saya!” Auwww…… tangkap syahdu sekejap, tak jadi saya nak bermasam muka, hahahaha…… (tapi saya rasa lebih romantik bila di translasi kan balik ke dalam BI, hehehe).

Saya rasa 6 hari adalah jangka masa yang maksimum untuk saya dan Suami tinggal bersama2 dengan Mak n Bapa nya di dalam satu rumah. Suami saya pun sangat2 bersetuju dengan pendapat saya ini, hehehe…. Dia berkata bahawa dia rasa percutian kali ini adalah percutian yang sangat kurang dengan perasaan geram dan bermasam muka sebab masa bersama2 yang pendek dan ketiadaan saya disebabkan kerja, hehehe… Suami saya tadi berbisik ke telinga saya, “kita memang sudah pasti tidak akan kembali semula ke Adelaide untuk bermastautin di sana!” dan kemudian dia berkata “ jika mereka tiba2 ingin berhijrah ke Perth, kita sudah semestinya akan segera berhijrah ke tempat lain, UK most probably!”. Wehehehe…..

Saya akhiri cerpen bersiri ini dengan rasa sungguh syahdu. Terima kasih kepada pembaca semua yang sudi membaca kisah bersiri ini tiap2 malam dan sanggup menunggu sehingga entry saya di post, hehehe….Dan terima kasih juga atas sokongan dan ucapan yang memberangsangkan dari kawan2 semua. Saya tau, saya tidak sempurna dan amat jauh sekali untuk jadi menantu yang mithali. Mungkin juga saya selalu membuatkan Mak mertua saya kecil hati dengan keletah saya atau dengan sifat saya yang entah apa2 ni. Mungkin juga kami berdua teramatlah ‘stubborn’  nya dan dua2 hendak menang setiap masa tapi saya rasa sekarang ni saya lebih banyak mengangguk sahaja dan tidak berkata apa2, dah makin malas nak melayan kerenah dia tapi dia masih seperti dulu, hmmm……. Mungkin satu hari nanti dia akan berubah :-)…..

Sebagai penamat, jom layan gambar yang Suami saya ambil di Mandurah tadi..


Anak cina sesat, hehehe…..



Cantik kan dolphin yang berenang2 manja di tepi bot cruiser yang mereka naiki tadi.


Anak cina dan anak arab berjalan bersama2 minah saleh blonde dan dua orang mat saleh. Mesti semua yang melihat mereka berjalan bersama2 menoleh dua tiga kali kan, hahaha…..

Sunday, 7 June 2009

Ku sangka terang benderang dan ceria hingga ke akhir, rupanya mendung datang menjenguk juga, hehehe. Setelah 5 hari bersama Mak n Pak mertua, hari ini agak lebih mencabar dan menggugat emosi saya dan Suami saya. Bukan setakat menantu ‘mithali’ saje yang terasa geram sedikit, tapi anak ‘mithali’ itu pun terasa sedikit geram. Nasib baik cuma tinggal 2 malam saje lagi mereka di sini, jadi tak kan sempatlah gunung berapi nak meletup :-). Kalau cuti mereka lebih panjang dari 6 hari, saya rasa agak susah untuk saya menunjukkan muka manis dan ceria hari2, hahaha… Susah lah saya nak kekalkan kejelitaan awet muda saya jika hari2 muka saya ini terpaksa berkerut menahan geram kan ;-)….

Saya dan Suami tidak tahu mengapa Mak mertua tiba2 sahaja sedikit ‘pendiam’ hari ini, seperti ada yang tidak menyenangkan hati nya. Sungguh mengherankan saya dan Suami saya. Pagi tadi, seperti biasa, saya yang memasak breakfast untuk semua orang sebab Suami dan anak2 meminta pancakes untuk sarapan pagi. Mak mertua saya pun seperti biasa hanya keluar bilik selepas sarapan siap dimasak jadi tidak mungkin lah dia terasa hati sebab itu kan, hmmm…. Kemudian semua orang memuji pancakes yang saya masak tu termasuk lah Pak mertua sekali, mungkinkah dia terasa hati sebab seolah2 saya menunjuk2 akan kebolehan saya memasak? Takkan lah saya tak nak masak yang sedap2 untuk anak2 saya dan Suami saya semata2 tak nak bagi Mak mertua saya terasa hati. Atau mungkin dia tidak cukup tidur kot malam tadi di sebabkan mee kari yang saya masak tu….Arghhh, tak paham.. tak paham….!!!

Oh ye, baru saya perasan, sepanjang Mak mertua berada di sini, belum sekali pun dia memuji masakan saya atau mengucapkan terima kasih kerana saya memasak sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Seolah2 dia tidak suka masakan yang saya masak :-(. Sebenarnya, Mak mertua saya rasanya teramatlah jarangnya memuji masakan saya selama ini. Pak mertua saya mengucapkan terima kasih dan memuji selepas setiap kali habis makan, mungkin kah itu yang membuatkan Mak mertua saya terasa? Tadi saya pergi ke rumah kawan untuk minum petang dan kawan saya berkata kepada Mak mertua yang saya ni pandai masak macam2 dan sedap2 belaka, sedikit pun Mak mertua saya tidak mengangguk kan kepalanya menyetujui kenyataan itu. Suami saya yang selalunya tidak peka benda2 seperti ini pun tadi perasan yang Mak dia buat derk saje kepada kenyataan itu…. Sedih betul saya rasa sebab macam dia tidak menghargai penat lelah saya memasak sepanjang2 dia berada di sini. Pagi tadi pun, selepas sarapan, mereka keluar bergumbira dan saya tinggal di rumah untuk mengemas rumah dan menyiapkan persiapan dinner di dalam slow cooker. Tadi semasa dinner, dia cuba berkata yang sweet potato yang saya masak dalam slow cooker itu sedap tapi sedikit pun dia tidak memuji ayam yang saya masak bersama2 sweet potato itu. Mungkin memang betul seperti yang saya beritau kepada Suami saya, Mak mertua saya tidak suka masakan saya langsung agaknya! Nasib baik lah anak lelakinya aka Suami saya suka segala masakan saya kan, hehehe. Satu lagi yang saya rasa agak terkilan, dulu semasa di Adelaide, jika kami di jemput ke rumah mereka untuk dinner dan Suami atau saya tidak menolong di dapur, Mak mertua saya akan bermasam muka. Tetapi, bila mereka di sini, boleh pulak nya mereka tidak kisah jika mereka tidak menolong langsung di dapur! Saya tak kisah jika mereka tidak menolong di dapur langsung tetapi jangan lah jadi hipokrit, di rumah sana lain, di rumah sini lain. Itu yang saya rasa betul2 tak aci kan, hehehe….

Satu lagi perangai Mak mertua saya yang cukup kami tidak suka ialah sifatnya yang suka mendisiplinkan The Little Misses even sebelum sempat kami mendisiplinkan The Little Misses. Sebagai contohnya, jika Miss 5 sedikit nakal, sebelum sempat kami marah Miss 5, Mak mertua akan terlebih dahulu marah Miss 5. Kami tak kisah dia marah The Little Misses jika memang betul2 perlu dan kami tiada di situ. Tetapi yang kami geram nya, kami ada di depan mata dan kami memang pun sudah sedia untuk memarahi The Little Misses jika mereka nakal tapi Mak mertua akan sentiasa memberikan ‘ceramah’ dahulu sebelum kami! Sehinggakan Suami saya selalu terpaksa memberikan ‘ceramah’ sedikit kepada Mak nya supaya ‘chill out’ dan membiarkan kami yang marah The Little Misses. Suami dan saya rasa anak2 kami ni tidak lah senakal mana jika di banding kan dengan ramai lagi anak2 orang lain. Bukan kami saje yang rasa anak2 kami ni selalunya bersopan santun dan berbudi bahasa, kawan2 dan rakan2 kami yang lain pun bersetuju dengan kami. Mungkin Mak mertua saya rasa yang dia dah lama makan garam jadi dia lebih tahu segalanya dan ingin semua orang tau yang dia tau segalanya! Saya ingat dia sudah tidak membuat perangai begini lagi, tapi betapalah silapnya saya sebab semalam dan hari ini, sudah beberapa kali saya mendengar dan melihat dia melarang Miss 5 dari membuat sesuatu di depan mata saya sebelum sempat saya membuka mulut!!! Tetapi, disebabkan saya ni menantu mithali, saya tak lah kata apa2 kepada Mak mertua, saya biarkan dia sahaja… Mak saya sendiri pun tak buat macam ni tau!!!!

Suami saya menyuruh saya cancel cuti saya esok dan pergi kerja sebab dia sudah dapat merasai yang jika saya ikut bersama2 mereka berjalan2 esok, gunung berapi di dalam hati saya ini akan meletup, hehehe… Sebab gunung berapi di dalam hatinya pun dah ingin meletup jugak sebenarnya. Ada lagi banyak benda sebenarnya yang menggeramkan perasaan tetapi biarlah saya memendam nya dalam hati, hehehe…..

Takpe, mereka akan balik semula ke Adelaide hari Selasa ini dan saya akan kembali ceria seperti tiada apa2 yang telah berlaku :-). Tak guna saya fikir panjang2 pun, bukannya saya berjumpa mereka tiap2 minggu, cuma setahun sekali paling kerap pun. Let them be……

Saturday, 6 June 2009

Finally, Mak n Pak mertua dah masuk tidur. Punya lah lama saya terpaksa menunggu untuk menaip cerpen malam ni, sehinggakan mata saya yang makin lama makin kuyu, hehehe… Tapi disebabkan dek semangat yang masih kental di dada untuk menaip cerpen, saya gagahkan juga menunggu sehinnga mereka masuk tidur. Nasib baik di rumah ni ada batang mancis untuk saya gunakan untuk menongkat kelopak mata, hehehe….

Seperti biasa, cerita cerpen ni bermula pagi tadi. Saya sebagai menantu ‘mithali’, lepas solat subuh, terus sambung tidur balik, hehehe. Sungguhpun saya tahu banyak kerja yang nak diuruskan sebelum pergi berfoya2 berjalan2 bersama2 mertua tersayang :-). Mak mertua saya lagi lah mithali nya, masa saya dah siap masak breakfast, baru dia keluar dari bilik tidur, hehehe. Mungkin niat dia baik, dia tidak mahu mengacau menantu tersayang ini menyediakan breakfast untuk seisi keluarga :-). Nasib baik lah menantu tersayang nya ini tidak kekok berada di dapur kan jadi dengan segera saya dapat menghidangkan scones untuk breakfast! Sebaik sahaja saya siap menghidangkan scones, saya terus pula memasak avocado, keju dan poloni muffins untuk di bawa berpiknik. Saya rasa saya patut dapat anugerah sebab disebabkan kecekapan saya di dapur dan menyiapkan The Little Misses, kami dapat keluar rumah untuk pergi berfoya2 pada pukul 10 pagi! Wehehehe…. Bila saya tanya Suami saya, dia berkata, sudah tentunya Mak dia tidak dapat menandingi kecekapan saya dalam bab2 mengorganisasi ini, hahahaha…..

Pagi tadi kami terus menuju ke King’s Park untuk berjalan2 menikmati keindahan alam dan membuat sessi bergambar. Seperti biasa, Suami saya membolot penggunaan kamera DSLR sepenuhnya! Tetapi Suami saya sungguh baik hati sepanjang hari ini sebab tidak membiarkan saya berjalan bersama2 Mak mertua berdua2an sahaja. Suami saya acap kali memegang tangan saya dan menarik saya berjalan bersama nya, mengapalah agaknya ye, hehehe… Dan The Little Misses juga sangat baik hati kerana sanggup berjalan berpegangan2 tangan bersama Nana n Pop membiarkan Mummy and Daddy ber’lovey dovey’ berdua2an :-). Mungkin mereka semua sudah berpakat untuk tidak membiarkan saya berdua2an dengan Mak mertua agaknya! ;-).

Tetapi saya dapat rasakan yang percutian kali ini setakat ini, berjalan dengan aman dan lancar tanpa terlalu banyak perasaan geram yang melanda. Saya ( dan terutamanya Suami saya ) merasa amat bersyukur, hehehe…. Mungkin disebabkan all the good wishes dan doa dari semua pembaca budiman :-). Mungkin juga disebabkan itinerary yang ketat yang kami berikan :-). Dan mungkin juga, Mak mertua saya semakin meningkat umur, semakin mellow atau mungkin juga anak menantu nya ini yang juga semakin meningkat umur, semakin tidak kisah meng angguk angguk sahaja, hahahaha….. Dan yang paling kami hairan kan, mereka tidak ada masaalah langsung untuk tidur kali ini! Setakat ini, mereka masih belum komplen tentang makanan yang saya masak! Amatlah ajaib nya saya rasa! Ish ish ish…… Tapi kita tunggu esok pagi sebab untuk makan malam tadi, saya masak seafood laksa/ mee kari makanan laut yang pedas sedikit. Tapi mereka menghabiskan satu mangkuk penuh laksa bersama kuah2nya tadi tanpa komen apa2, sungguh mushkil kan!….


Bercanda di tepian waterfall :-). The Little Misses nampak ayu sahaja duduk di atas batu..


Tengok lah betapa pandai nya saya berjalan dahulu meninggalkan Mak n Pak mertua di belakang, hehehe…..


3 gadis ayu berposing silang kaki sama saje…. ;-).


Miss 5 bersama Nana vogue!


Bunga banksia


Gambar bunga2 kat atas ni, The Other Half yang ambil guna kamera DSLR ‘saya’ punya tu! The Other Half tanya, dah makin elok tak his DSLR skills? Hehehe…. Angguk aje lah ye ;-).


Setelah penat berjalan, it’s makan time.


By the way, I want to say congratulations to my dearest brother and his bakal isteri (probably dah jadi husband and wife kot by this time) for their akad nikah tonite and the wedding esok. We wish we could have been there to share this joyous occasion with everyone. Takpelah, InsyaAllah we’ll be there for the wedding reception on the groom’s side 6 months from now kan… Tahniah once again from all of us in Perth. We wish you a bright and happy future together.

Friday, 5 June 2009

Kepada pembaca setia blog ini, harap maklum bahawa tuan tanah tidak dapat mengarang cerpen malam ini. Kerana, tuan tanah hanya sempat ‘bermesra’ dengan Pak n Mak mertua dia cuma beberapa jam sahaja hari ni disebabkan jadual activites mereka yang padat :-). Hari ni mereka dedikasi kan satu hari suntuk bermesra bersama cucu2 tersayang berjalan2 di Freo dan melihat mereka di kelas renang tanpa saya bersama :-). Tetapi, jangan gundah gulana kerana hari esok dan Ahad saya akan bersama mereka ke merata2 tempat. Suami saya berkata bahawa hari esok dan Ahad, saya akan menulis novel bukan cerpen lagi dah ;-).

Jadi oleh kerana saya tidak akan bercerita mengenai mereka pada malam ini, I can write in English again, hehehe. I definitely think that I’ve given my brain cells a fair bit of exercise the past few days by writing in Malay. I said to The Other Half, people find it amusing when I write in Malay because of the Malay words that I used. Lebih kurang the entry yang The Other Half wrote in Malay on behalf of me when I was in Malaysia :-). But he said his entry was more amusing than mine, hehehe…..

We took The Little Misses out of school today so they could spend more time with Nana n Pop. They went touring around Fremantle which I think all of them enjoyed. Then petang pulak, they went to their swimming lessons accompanied by Nana n Pop n The Other Half. While I, as a dutiful wife and menantu, stayed at home masak dinner, hehehe…. To tell you the truth, I lagi suka duduk rumah then pergi dengan diaorang, boleh lepak2 depan PC, boleh masak2 sambil relaxing, boleh buat macam2 kerja lah kiranya :-). Kalau ikut diaorang gi swimming tadi, balik from that, sure I jugak yang kena kelam kabut masak dinner and kelam kabut siapkan The Little Misses so baik lah I duk rumah sorang2 kan.

Sempatlah jugak I masak bread rolls to be eaten for dinner and then masak pasta with meatballs for mains. And malam ni, I sempat ambik gambar dinner but tak cantik the gambar sebab I kena ambik gambar macam spy, curi2 ambik gambar in the kitchen, hehehe… Dah lah kitchen nya lighting tak bagus sangat… Takpe lah kan, asalkan nampak the food cukuplah ye tak :-).

So, malam ni layan some photos of The Little Misses on their outing today and our dinner.


Having sushi for lunch


I’m hungry, where’s my lunch gone? :-)


Bread rolls guna recipe bun kentang Ros Tokyo :-).


Creamy pasta with meatballs. Kena ada sayur2 extra, kalau tak, Mak mertua tak senang hati tengok cucu2 dia tak di bagi makan sayur oleh menantu nya, hehe….