Thursday, 31 July 2008

Malam tadi sepatutnya letak entry Miss 4 3/4 tgh baca buku, tapi jenuh cuba nak post video, tak dapat2 jugak, I think there's something wrong with Blogger, again! Pagi tadi pun cuba lagi sambil siapkan the little misses for school, dah setengah jam, masih belum habis upload a 2-minute video, nampak sangat lah ada yang tak betul nya tu. Tadi pun cuba lagi, still with no success. Nak post entry apa macam tu ye? Hmmm..... Nak fikir sekejap.....

Tadi pergi shopping with the Little Misses and the other half lepas ambil them from school. Main reason nak beli socks for me and nak beli school shoes for the Little Misses. I think setakat ni rasanya, they've gone through sepasang kasut per school term especially Miss 9. Tokey kedai kasut pun boleh kopak macam ni kalau setiap term tukar kasut baru! Bukannya sebab they outgrow the shoes but sebab dah buruk abis diaorang pakai. Rasanya Miss 9 ni jenis bila jalan suka sepak tanah or pasir or whatever is infront of her so bahagian depan kasut tu cepat lah sgt robek nya. Pastu, kena pakai kasut all black pulaknya at that school and kat sini kasut sekolah all black mostly leather so bayangkanlah rege nya, kalah kasut mummy n daddy sometimes, hehehehe..... Daddy n Mummy pun tak tukar kasut every term! :-)

So, tadi pusing2 lah kat shopping mall tu cari kasut sekolah yang murah but leather. Nasib baik winter shoes sale masih on so dapatlah the Little Misses 1 pair of shoes each. Nak memilih style kasut pun sikit punya lama, tak nak yg ada lace sbb dua2 masih tak pandai pakai laces, tak nak yang design tak comel and macam boys, pastu nak kena make sure kasut tu comfy, the other half masa ni dah cabut pergi tempat lain sebab tak larat nak tunggu, wehkehkeh. If it's up to me, I'll just take any shoes that use velcro for straps sebab itulah yang paling senang nak pakai pagi2 masa kelam kabut tu. But Miss 4 3/4 dah berkenan sangat2 kat kasut yang ada buckles. Bila tanya dia, sape yang nak pasangkan buckles tu every morning, dia dengan senang hati cakap, " Mummy of course!" Hmmm, sigh......... Nampak sgt Mummy ni takde keje lain agaknya ye ;-).


Ini rupa Miss 9's current shoes on the left yang so scuffed tu, and on the right are the new ones she chose today.

Miss 4 3/4's school boots yang dah nak terputus jahitan nya on the left, and her new school shoes with buckles for Mummy to play with every morning on the right.

Tuesday, 29 July 2008

Dah 3 bulan lebih since the last house inspection, esok dah nak another one. Tu yg beberapa hari ni sibuk mengemas rumah lebih sikit dr biasa. Bila dah bertahun2 tinggal kat rumah yang sama, kadang2 rasa malas pulaknya nak kemas terover2 just for inspection ni. They should have known us by now how well we look after this house so patutnya makin kurang lah kan the inspections! 6 bulan sekali ke or setahun sekali, baru lah best, hehehe..... Barulah rasa dihargai sebagai tenant :-). Miss 4 3/4 membesar kat rumah ni because we moved here when she just turned 2 so memang dia tak ingat langsung her life in Adelaide. That's why she really loves this house. Miss 9 still remembers our house in Adelaide because I guess that's where her memories started.

Speaking of Miss 4 3/4, I baru teringat some more words yang she uses yang an English language teacher will cringe if heard.

Kalau kena marah dgn Mummy after she did something silly:
Mummy: " Are you going to be silly again?"
Miss 4 3/4: " I aren't Mummy, I aren't"
Kita nak marah lagi lepas tu pun tak jadi sebab tahan gelak, hehehehehe..... The funny thing is though, she knows how to use "I'm not". She will only use "I aren't" if someone asks her a question starting with "are you?". Maybe sbb dia fikir, she has to answer it the way you ask it so bila ada "are" kat depan, dia pun jawab "aren't" lah! Hmmmm....

Then, masa dinner tadi. The Little misses were asking if they could blow the scented candle on the dining table.
Daddy: "That's ok, I'll do it tonite"
Miss 4 3/4: " But last nite we blowed the candle."

Itu baru 1 language yang she has to learn, belum lagi 2-3, hahahaha. The other half said that Miss 4 3/4 is just like him, hopeless when it comes to languages. Dah berapa tahun kahwin dgn I pun masih tak tau cakap melayu lagi!

Anyway, tonite's dinner was something simple sebab nak cepat2 kemas kitchen after dinner. I made meatballs to have with pasta. Western lah yang paling simple for me :-).

First, I put all the ingredients into the foop processor and blitzed them.


Then, buat bentuk balls comel2.



Then, panfry the meatballs until cooked. Then tuang kat cooked pasta sauce and siap dimakan dengan any pasta shape. We had ours with curly fettucine. Miss 4 3/4 siap tambah 3 kali, she wanted to have some more but we had to stop her. Dia tu kalau perut penuh sangat terus uwekk!

Monday, 28 July 2008

It's been raining quite heavily most of the day today and dengar weather forecast kata it'll continue raining until Sunday. Masa hujan hari2 mcm ni lah baru terfikir alangkah best nya klu ada clothes dryer :-). Masuk washing machine, then tukar ke dryer, then keluarkan panas2 tu and terus lipat, so nice and warm, mmmmm....... But since it uses up quite a bit of electricity, so pendamkan lah dulu hajat hati, sbb we want to go green kan, konon nya lah tu! Lagipun kat Perth ni berapa hari aje pun yang raining the whole day, tak banyak.

Changing the subject completely, last nite tak tahan betul nak tergelak dengar Miss 4 3/4 (her b'day's coming up very soon :-)) berborak2 dengan Miss 9. I'm not sure if it's just her or a lot of other 4+ kids still have the same problem. Since English is her mother tongue, she has to know how to use the tenses properly in her sentences. Masa I dulu kat sekolah rendah, biasalah kan cikgu ajar mcm mana nak tukar present tense to past tense or to ?future tense. With Miss 4 3/4, since dah guna English hari2 and dengar English being spoken and used hari2 so we all tak lah ajar her formally how to change the tenses. Dia absorbs sendiri from everyday use. But ada lah a few words yang dia still have trouble with even though we all sentiasa correct her everytime she uses the wrong tenses, tak tau lah kenapa. Last nite's conversation went like this:

Miss 4 3/4: "Sis, Sis, guess what? You know when you goed to the wrong room to get the plates, I goed to the wrong room as well to get my cup. I don't know why I goed there. We both goed to the wrong room!"


By this time, there were too many goeds already that we all dah tak larat nak betulkan so pakat gelak aje lah! Then, Miss 9 pun dah tak larat dengar the english language being butchered by her sister said, " It's went, not goed lah!" Itu pun satu jugak, mana ada mat saleh pakai 'lah' lah! Rosak language!

Another word yang dia masih tak reti nak change the tense is bring. A typical conversation goes like this:


Miss 4 3/4:"Mummy, my friend brang chocolate to school today for lunch."

Actually, ada a few more words lagi yang she keeps on getting the tenses wrong but the words eluded me tonite. Nanti I'll update again when I hear her says the words. I have no idea how her teachers at school cope with not laughing bila dengar dia cakap, hehehe....




Tonite's dinner: Fish 'n' Chips

Sunday, 27 July 2008

Takde mood pulaknya nak tulis entry mlm ni maybe sbb satu pagi kerja keras mencuci 2 bathrooms, 3 toilets and vacuuming, dusting and cleaning the whole house. Maybe it's just this house agaknya, klu seminggu tak sapu habuk, boleh fill up the vacuum cleaner twice! Bayangkanlah betapa banyak nya habuk yang bertepek, hish..... Nasib baiklah my Mr Dyson boleh bekerja keras tanpa henti.


Since malam tadi dah masak beria and kari daging ada banyak lebih, dinner malam ni masak simple aje. Roti canai segera dgn kari daging and kari dhal for the Little Misses. Sejak balik dr M'sia, the Little Misses dah terminat kat kari dhal to have with roti canai. Nasib baik senang aje masak nya. But dlm malas2 tu pun, sempat juga masak chocolate swirl cheesecake slice, recipe fr Janelle Bloom. Dulu selalu buat kek ni masa raya but dah lama jugak lah tak buat. I think rasa dia maybe lebih kurang sama dgn marble cheesecake kot.
Sepatutnya swirl dia lagi cantik tp tadi tgh malas, tuang aje kat atas batter choc cake tu n swirl sikit and bakar.

Saturday, 26 July 2008

The other half gembira hati hari ni sbb his sideboard dah sampai pagi2 morning tadi. So,now our pinggan mangkuk and cawan gelas adalah rumah baru. Rumah pinggan mangkuk yang lama tu we all bukak n buang aje sbb pintu dia dah tanggal and belakang dia dah berlubang. Dah setahun we all guna gerobok tu tanpa pintu, sikit punya teruk kan! hahahaha.... Tu yg we all tak jemput ramai orang dtg rumah ni, malu woi! Kalau pinggan mangkuk cantik n mahal mcm Cik Noritake takpelah nak tayang mcm tu aje, ini pinggan mangkuk ceramic yg murah tu hah. So, dah ada gerobok baru ni bolehlah buat dinner functions selalu yek ;-). Macam lah we all ni ramai kawan, wehkehkehkehkeh........
Satu aje yg we all tak berapa gemar, the handles of the drawers tu buat dr marbles so takut aje senang pecah.

Dining chairs pulaknya we only bought 4 pieces sebab yang lama tu masih ada 3 lagi yang ok so takpelah kan pakai mismatched set. Kalau orang tanya kenapa kerusi lain2, we all cakap ajelah nanti, we all memang suka kerusi lain2 ni,nampak unik sikit, ahaks! Alah, kat catalogue IKEA tu pun diaorang pakai kerusi dining semua lain2 and still nampak cantik pulaknya, so kira we all ikut trend lah ni kan ;-).......

But Miss 4 1/2 still kena guna the old chair sebab we all surenya akan tercekik2 masa makan nanti klu dia tertumpahkan her drink or her food kat kerusi baru tu. So, nak bagi we all makan in peace, kenalah dia pakai the old chair still, hehehehe.
Finally dinner nasi malam ni after seminggu tak makan nasi. Beria2 the other half makan nasi n his favourite kari daging, tempe goreng and sayur masak air with egg tofu. Macam lah dah lama sangat tak makan kari, hahahaha....

Friday, 25 July 2008

Last nite we spent an hour going around our area looking for open furniture shops in search of dining chairs to purchase. Supposedly kat suburbs ni, Thursday night is late night shopping which means kedai bukak sampai pukul 9 mlm tapi banyak pulak kedai furniture yang tutup awal, hampeh betullah! But we finally managed to get to this Pine Furniture shop yang dekat rumah ni aje and found 4 nice dining room chairs.

Awat nya we all kena beli dining room chairs, you may ask? Our current dining room chairs ni dah banyak tahun usia nya and 2 dah nazak with broken armrests. And then the padded seats dah tak rupa kaler asal especially the chairs yang the Little Misses guna sebab dah tertumpah segala mcm makanan on them. On top of the makanan, penuh dgn old sticky colourful playdough on the seats as well. Kalau jemput orang datang dinner, memang lah kalau boleh nak buat candle lit dinners aje setiap masa so people tak boleh nampak the 'colourful' chairs! Dah lama ajak the other half pergi chair shopping ni sebenarnya tapi sentiasa takde masa and macam tak penting pulak ada kerusi baru ni sebab bukannya we all selalu jemput orang datang rumah pun, hehehe.... But since the other half's gone into a business venture with a friend of his yang ada family, I guess kenalah at least once a month jemput his business partner n family datang rumah for dinner. Takkan lah asik nak pergi rumah diaorang aje pulaknya, nanti tarnish lah my reputation as a good cook kan! Sure orang takkan percaya yg I pandai masak, hehehehe... Bila lagi kan nak dpt alasan yang kukuh utk beli dining chairs yang baru ;-). Pastu sementara dah tersinggah ke furniture shop ni, apa lagi menjamulah mata kat situ and the other half ter jatuh hati pulaknya kat 'buffet sidebooard' ni. And since dia yang dah terjatuh hati, dengan seronoknya I said 'yes' bila dia tanya nak beli ke :-) :-). Dah orang tanya, takkan nak cakap tak nak pulak nya kan, wahahaha.....

So, malam ni we all ada busy sikit meng 'rearranging' the dining room and the family room to make room for the 'buffet' yang nak dihantar esok. Well, the other half yang busy rearranging, I just tunjuk2 aje. Kita busy masak apa! Dah lah balik lambat sebab the Little Misses ada swimming hari ni so masak dinner malam ni pun sempoi aje lah. Actually, malas nak masak lebih2 pun ye jugak, hahaha.... Dah seminggu we all tak makan nasi, the other half dah mintak nasi for tomorrow nite's dinner, sian orang m'sia celup tu gian nak makan kari!

Tonite's dinner : Sempoi wrap using lebanese bread.

Thursday, 24 July 2008

Sape nak tengok video Miss 4 1/2 lawan gravity? Ini kerja Mummy lah masa ambik video ni terlupa yg video ni tak boleh nak edit the right way up, well, we haven't got the programme for it anyway. So, nak bagi warning dulu sebelum tengok video ni: sesiapa yg terkehel tengkuk atau tergeliat urat bila tengok video ni tidak boleh menyalahkan tuan empunya video ok! risiko tanggung sendiri :-).

Malam ni malas nak tunjuk gmbr dinner so layan lah ye video fr the holidays.....

video

p/s: Cik Mat, kan memang ada iras2 perangai and rupa anak sedara Tok Batin, kehkehkehkeh.....

Wednesday, 23 July 2008

Malam ni tak boleh celoteh panjang sbb bnyk kerja rumah nak kena selesaikan. Rumah ni dah macam rupa laundromat pulak with all the washings bergantung2 kat dlm rumah disebabkan dek hujan. On top of that, punyalah banyak baju yang belum berlipat lagi and ironing still to do.Aghhhhh......

Next week agent nak datang buat their 3 monthly house inspection. Our backyard sebab lama kena tinggal and sebab thunderstorm last week, dah memang macam mini jungle. Weekend ni memang lah semua orang akan kena kerah kemas rumah luar n dalam. Bila lah nak pindah rumah sendiri ni, nak jadi tongkang pecah pun takde sape yang kisah.

Di sebabkan hari ni hujan turun sepanjang hari and it's soooo cold here, we all teringin sangat nak makan something soupy and warming. But since we all semua bukan nya peminat soup sgt, so the next best thing is mee laksa lah. The little misses I just goreng mee for them. Pastu teringin pulaknya nak makan jemput2 udang sbb masa balik M'sia haritu, tak teringat pulaknya nak makan, hehehe. So, dinner malam ni kira ada 'rajin' sikit sbb siap ada entree lagi :-).

Mee laksa

Tuesday, 22 July 2008


Belum seminggu lagi balik from M'sia so dinner malam ni still kena western style. Malam tadi dah teringin nak makan roast chicken so balik fr work tadi keluarkan ayam dr fridge and cut it 'butterfliy' style pastu lumurkan butter mixture ni around the ayam and under the skin and then baked it until masak. Butter mixture I pakai campak2 aje. In a bowl I mixed soft butter, chopped onions, garlic, ginger, daun limau purut dicincang halus, garam, honey, tomato sauce and kecap manis. Gaul sampai sebati then lumurkan kat ayam. Pastu bila dah masuk dlm oven, boleh lepak2 sambil tengok tv, senang kan masak western ni :-). The taste was really nice and quite complex sebab ada rasa manis sikit, masin, gingery and a hint of daun limau purut yang harum. The little misses sikit pun tak komplen and Miss 4 1/2 siap makan 2 wings and 1 peha lagi tu. Either she was really hungry or the taste kena lah dgn tekak dia :-).
The little misses balik fr school ceria sungguh, maybe sbb seronok jumpa kawan2 sebaya and seronok sbb tak payah asik main berdua aje. Both of them are good together most of the time tapi bila tgh tak ngam, asik nak bertekak aje! Nanti bila dah jadi teenagers, tak tau lah mcm mana pulak nanti. Mau runtuh agaknya rumah ni bila diaorang bertekak!

Miss 9 setiap kali balik M'sia dah jadi kemestian to have her hair cut short sebab dia kata dia lagi suka berambut pendek dr berambut panjang. Kalau kat M'sia, potong rambut baru kena RM8, kalau potong rambut kat sini paling kurang pun $15 which is RM45. Tu yg dah alang2 balik M'sia, terus lah we all potong rambut. I thought nak trim Miss 4 1/2's hair yang bahagian depan so dia ada fringe above her eyes. The hairdresser tengok rambut dia terus kata, "Aiya amoi, tak payah kasi potong lah. Manyak sayang wo klu mau potong sbb sudah cantik!" Who am I to disagree with the hairdresser, kehkehkeh.... Lagipun rambut Miss 4 1/2 tu memang susah nak nampak panjang sbb teramatlah curlynya. Bila rambut dia basah barulah nampak yang it's halfway nak dekat sampai pinggang dah, tapi bila kering, terus dia toingggg mcm spring!



Before and after photos:


Gambar kat kebun a day before potong rambut



Bergambar dgn Atuk n Nenek while waiting for the taxi to pick us up to the airport.


Gambar at the airport a day after potong rambut. My SIL kata Miss 9 nampak lagi 'muda' dgn rambut pendek, mcm bukan 9 y.o. Like Mummy, like daughter, awet muda saje, hehehe...

Monday, 21 July 2008

Esok the little misses start sekolah balik after 5 weeks bercuti sakan. I just hope they can still remember nama2 cikgu diaorang, hehehe... Nasib baik lah pergi skolah yang ramai students from overseas or have families overseas so cikgu2 diaorang pun dah faham sgt bila students cuti lama2 ni. Once they are in high school, dah tak boleh cuti panjang2 mcm ni sebab banyak sgt school work so sementara masih boleh ni, tu yang bercuti panjang. The little misses pun dah excited nak start school semula sbb nak jumpa their friends yang dah lama kena tinggal. Mummy pun dah seronok nak send them back to school after spending 5 whole weeks every single day melayan kerenah diaorang. Don't get me wrong, I love them dearly but I need a break occasionally too :-).

Dinner malam ni a simple western dinner again. Masa kat M'sia the little misses rindu sgt2 nak makan sausage rolls mummy buat with aussie style sausages. Kat M'sia it's more frankfurters than sausages and the little misses tak minat sgt. And kat kampung tu pun manalah ada jual puff pastrykan, hehehe. Nak buat sendiri puff pastry? Tak kuasa eden! So tadi pergi beli different types of sausages for the other half and the little misses, herb n garlic for the kiddies, chilli sausages for the adults and cheese sausages for everyone. I just wrapped the puff pastry around the sausages and baked them in the oven and out came sausage rolls instant style :-). Senang nya hati bila the whole family mintak western dinner ni, tak payah susah2 masak mcm2 dishes, hehehe...



Sorrylah, gambar semenjak dua menjak ni tak cantik betul. Dah 5 minggu tak ambil gmbr food, terus terlupa cara2 nya, hehehe...

p/s Pada yang minta recipes burger n pasta, tunggu dulu ye. Tuan rumah ada malasss sikit :-)

Sunday, 20 July 2008

Hari ni operasi membersihkan rumah dah bermula, punyalah banyak habuk tak boleh nak cakaplah. Nasib baik rumah tak lah besar mana, kalau tak, sure patah pinggang nak kemas semua. Ini pun, banyak lagi yang masih tak kemas, maybe kalau rajin sambung balik kemas throughout the week, hehehe...

Sekarang ni betul2 in the middle of winter kat Perth. Sebelum we all balik M'sia dulu, winter had just started so tak lah sejuk sangat masa tu, the temperature was still nice. 5 weeks later, punyalah sejuk especially masa bangun pagi, rasa tak nak keluar aje dr bawah doona tu. Bila dah under hot shower, memang liat betul nak keluar sebab it's so nice and warm, hehehe. For Perth, ini dah kira sejuk lah bila morning temperature dropped to 2ºC. Kalau orang yang duduk cold countries with snow, 2ºC tu dah kira warm ye, hehehe. But I prefer this cold weather than the hot and humid weather kat M'sia tu. At least sejuk2 ni, pakai baju berlapis2 bolehlah jugak rasa warm and boleh lah I nak bergaya dengan nice jackets n jumpers :-). Kat M'sia, kalau kat luar panas, bila masuk shopping complex, terus sejuk gilers, hehehe. Kadang2 tak tau nak pakaikan the little misses baju apa bila pergi berjalan2 masa balik M'sia hari tu :-). Sebab weather extreme bila keluar shopping, panas kat luar, beku kat dalam.

On a completely different note, I've gained 2kg balik M'sia for 5 weeks. Which means, I gained 400g a week! Nak naik, sikit punya senang ke, nak turunkan ni, aduih! Ntah berapa lamalah it will take me to get rid of this excess holiday weight. But in a way, I'm quite happy cos berat tak cecah 50kg lagi, kalau tak, sure dah nangis hari2... And I can still fit into my tight jeans so kiranya the 'damage' done in M'sia wasn't too bad. 2 hari balik ni pun, automatically I've reduced my food intake. Bukan sebab apa pun, sebab malas nak masak, hehehe. Masa kat M'sia, sentiasa ada food depan mata yang I didn't have to cook myself, so tu yang melantak aje makan. Bila dah balik sini, kalau nak makan, I have to masak, itu yang terus kurang makan, hehehe. Ada faedah jugak ye jadi orang malas ni ;-).
Spinach, mushroom and ricotta penne with sauteed corned beef.

Anyway, dinner masih jugak kena masak eventhough malas or else semua lah nanti kelaparan. Tonite's dinner as usual bila dah tak rajin, pasta aje lah yang senang and cepat nak masak. Dah lama tak makan pasta ni, bila dapat makan, sedap betul!


Ini capsicums from our backyard garden. Kena tinggal 5 minggu during winter, sedih betul tengok all the plants. Nasib baik lah buah capsicum ni ripened up nicely, cuma pokok dia aje yang dah tinggal nyawa2 ikan. Samalah macam pkok chili kesayangan tu, tinggalnyawa2 ikan aje. I think we will have to trim everything down and wait until summer for them to grow back again.

Saturday, 19 July 2008

Finally we are back in our home sweet home. The house was as we left it, nothing broken :-) but berabuk ya amat. 5 minggu nya habuk so bayangkan lah betapa tebal nya, hehehe. I guess for the next few weeks we'll be busy cleaning the house. Hari ni tak sempat pun kemas apa2 sebab busy unpacking all our luggage, washing loads of clothes, went grocery shopping and sleeping in :-). We got back from the airport around 1 o'clock in the morning so the little misses teramatlah mengantuk nya hari ni sebab tak cukup tidur. Luckily school doesn't start until Tuesday so sempatlah for them to have a good rest.

After 5 weeks tak masak dinner, rasa macam kekok aje nak pegang the pots and pans balik, hahaha.... Nasib baik lah the other half and the little misses tak nak a complicated dinner tonite so tak lah susah Mummy nak berperang kat dapur tu. When I asked them this morning nak makan apa for dinner, they straight away said, not rice! :-). So, I asked them again, nak tak if I cook home-made burger, they eagerly nodded their heads. Walaupun dah selalu sangat makan McD masa kat M'sia, I guess they still think Mummy's burger is the nicest ;-). Either that or they don't care what I cook as long as it's a western dish! Even the other half pun dah rindu sangat nak makan food cooked by his wife so tadi masak burger aje pun dah berapa kali dapat pujian kata sedap sgt2, wahkahkahkah. And I pun dah rindu sgt2 nak makan green salad so memanglah meleleh air liur tadi dpt makan salad :-). Sian betul lah my family ni, rindu sangat kat my cooking. Macam ni, for the next few weeks, kenalah I jadi rajin hari2, tak boleh lah nak malas2 masak ni kan, hehehe.....

Dinner simple malam ni, home-made beef burger with chunky chips and cos salad with croutons. Simple but delish!


Thursday, 17 July 2008

Rasa macam semalam aje I posted an entry kata nak balik M'sia, pejam celik, esok dah nak balik semula ke Perth. The days went so fast when you were having fun especially the last 2 weeks bila the other half ada kat sini. Hari ni busy packing segala benda yang nak di angkut balik sana. Pekerjaan yang amatlah tak best nya nak dibuat :-).

How do I feel right now? Masa student dulu, setiap kali balik bercuti ke Malaysia, mesti rasa sedih teramat aje bila nak balik ke Australia balik. But sekarang ni selepas berbelas tahun tinggal berjauhan dengan parents di perantauan and dah ada keluarga sendiri, rasa sedih tu dah kurang sikit lah. I guess sebab walaupun parents n adik beradik jauh but sekarang dah ada the little misses and the other half, tak lah rasa sunyi sangat hidup ni. Maybe bila dah beranak pinak, your focus will shift to finding your happiness with your other half and kids and sharing everything with them instead of with your siblings and parents. I think the little misses find it harder to go back to Perth than me. Diaorang yang dah rasa sedih sesangat nak berpisah dengan nenek n atuk and the cousins. I can understand their feelings, kat Perth there's only us in the 'family'. So, kemana2 and buat apa2 pun cuma berempat aje lah. Bila balik M'sia, every weekend main dengan cousins and nenek n atuk sentiasa kat rumah layan diaorang. On top of that, kat rumah nenek n atuk ada kucing, ayam, pokok to be climbed, monkeys to scare, plenty of space to run around so memanglah diaorang terasa sedih sgt2 nak tinggal kan tempat ni... Miss 9 pun dah berapa kali cakap yg she wished she can live surrounded by her Malaysian family :-). Miss 4 1/2 misses her bed in Perth so I think she's looking forward to going back home :-). The other half pun tak sabar jugak nak balik rumah sebab he misses Perth's weather, his office :-), his own bed, his wife's cooking :-). I pun tak sabar jugak nak balik rumah sebab I really miss my own bed, the cold Perth winter right now and of course my dapur! Tak sabar dah nak masak segala macam food in my own dapur. But since the other half and I have put on lots of weight during this holidays, we have to go back on our healthy eating plan and exercising, erk, itu yg I'm so not looking forward to! Can't remember if my muscles still know how to exercise!

Well, I better get back to the packing. Nak harapkan the other half, alamat banyak lah benda yang tertinggal nanti, hehehe.. But before that, nak tayang the stuff I got from my cyber friends sepanjang berada kat M'sia ni. Thank you so much for the ole2, we really appreciate them.


Baju kaftan for the little misses dr Mama Anis, seronok sungguh diaorang pakai baju cantik, hehe

Souvenirs from Fatinz, Masz, Kak Nor, Zie n Hunny......

p/s to Moi, I'll take a photo of the pashmina yang u bagi when I wear it nanti ye :-). Bolehlah I bergaya tgh winter ni....


Monday, 14 July 2008

Semalam dah tengok Daddy n monkey or was it monkey's Daddy? Hari ni layan gambar the little misses pulak ye with the monkeys. They weren't scared at all of the monkeys especially Miss 4 1/2. Agaknya they think the monkeys tu lebih kurang kucing aje lah,cuddly n cute, kalau boleh bawak balik rumah, rasanya mau diaorang bawak balik rumah buat pet. My mom said monkey yang 'peramah' ni nama dia lotong and they only come out kat bukit tu during morning time. Bila dah petang, the next shift yang datang are the kera which are more aggressive and bite people. Visitors to the Bukit yang tau pe'el monkeys ni will always visit in the morning sebab tak nak kena serang. Visitors yang tak tau and go there in the afternoon memang lah selalu kena attack dgn kera ni especially klu datang bawak food.
Which one's cuter? :-)

Told you, memang tak takut langsung dia dengan lotong ni. Nasib baik dia tak mintak suruh bawak balik!



Lotong ni masa kecik anak dia colour bulu badan dia orange but bila dah besar they change colour to greyish black. Kalau tengok mak lotong dokong anak dia lebih kurang macam I dokong the little misses lah masa the little misses kecik2 dulu, lain abis rupa mak n anak, hehehehehe....... But fortunately for the lotong, bila anak2 dia dah besar, they will change the colour of their orange hair to grey and resemble the mom n dad. Unlike me, bila the little misses dah besar, still takkan ada rupa I or kulit macam I rasanya, wekekekeke. Miss 9 masa kecil rupa dia banyak terikut mat saleh tapi bila dah makin besar ni, dah makin rupa macam cina pulaknya. And Miss 4 1/2 masa kecik memang rupa mat saleh, bila dah besar ni masih rupa mat saleh jugak, hehehehe...... Bila lah nak tukar rupa Jawa agaknya ye, hmmm.... Lotong pun boleh tukar kaler.......

Ini lah rupa mak lotong dan anak lotong, memang takde rupa anak beranak langsung kan! Macam ni lah perasaan I setiap kali jalan dengan the little misses bila orang tanya dumb questions. Nasib baik lah lotong ni tak paham cakap manusia kan, sure dia pun sedih gak bila manusia yang tengok dia n anak dia tak percaya itu anak dia :-).

Sunday, 13 July 2008

Which one's the monkey?





video



We went to Bukit Melawati today to feed the monkeys. Every time we come back to M'sia, memang tak pernah missed pergi sini. Tak tau lah kenapa but the monkeys here are really entertaining especially to the other half and the little misses. And every time we've been there, mesti ada 1 monkey yang bertenggek on the other half's head. Hmmmm, I wonder why?

The similarities between these two:


Monkeys

-Eat almost anything you put in front of them

-Scratch self inappropriately regularly

-Hairy


-Active only at certain times

-Family oriented


The other half

-Eats almost anything you put on the table

-Scratches self regularly as well :-)

-Not that hairy but doesnt shave as often he should have

- Active only when nagged :-)

-Loves his family as well

Now you know why the monkeys love him sooo much :-) :-), wahkahkahkahkahkah......



I still love you Dear eventhough there's a lot of similarities there ;-)



Saturday, 12 July 2008

Cuti cuti Melaka (part 2)


Nak cerita sekejap pengalaman tinggal kat Ayer Keroh d'Village Resort. Ingat nak tinggal kat hotel yang lagi upmarket but duit pun kenalah up jugak kan so we decided to stay aje kat resort ni. We booked the chalet with 2 rooms and 2 bathrooms so we could be 'far away' from the little misses and the little misses were so happy to have their own room as well. We all pun happy lah sebab dapatlah honeymoon sekali sekala :-).....

The little misses infront of the chalet.

Anyway, nak jadi cerita, this resort memang selalu jadi tempat government officers buat kursus so when we were there, adalah a few jabatan kerajaan yang sedang buat kursus kat situ. So, pagi2 bila we all pergi breakfast, memanglah jadi centre of attention the whole time we were eating our breakfast sebab all the other people pun tgh makan breakfast jugak. I think tak ramai Mat Saleh yang duduk situ sebab selalunya Mat Saleh will go to upmarket resorts n hotels kan. But my Mat Saleh ni dpt bini yang macam I, tak kisah tinggal kat resort biasa2 aje, hehehe. Tu yg agaknya the other people pandang heran semacam aje sebab tak pernah tengok Mat Saleh tak kaya agaknya, hahaha.... The first morning we had breakfast there, ada satu table ni with 4 pakcik melayu ni yang tanpa segan silu memandang we all tanpa berkelip2 biji mata sepanjang setengah jam we all makan breakfast. Kalau pandang sikit2 takpe, ini pandang siap berpusing terus!

Anyway, dipendekkan cerita, lepas we all habis makan tu, we walked to the lobby and the pakcik2 happened to walk next to us. One of them asked me, sape nama the kids so I senyum and told them. Then the next question really perplexed me, "mama diaorang kat mana?". If you guys were me, what would you do when someone asked such a stupid question like that? Padahal they saw me eating breakfast with the other half and the kids and saw us came from the chalet area! So, since I'm such a nice and gentle person who's not prone to mengamuk, I answered his question with a smile, "sayalah mummy dia and that guy is the daddy." Then he said, "oh ye ke, tadi we all terfikir and tertanya2 jugak apa hubungan u all ni!". I just smiled and quickly walked away sebelum tahap kepanasan I naik mendadak!

Entahlah, if it's just me or semua orang get this kind of treatment from some people here. Like I said, I don't care if people stare and tengok we all lain macam sebab itu memang adat manusia, very curious, but bila dah sampai tahap tanya stupid questions tu dah kira very offensive to me. Just because I don't look the part like a Mat Saleh's wife with bling bling all over her body and sexy mexy branded clothes on me doesn't mean they can ask stupid questions! Nasib baik lah the other half tak paham melayu sangat, kalau tak, sure dia pun dah terasa bila semua orang tak percaya I wife dia, hehehehe.....

Oklah, penat dah ranting and raving about the insensitivity of some people. I think I might need the help of a personal stylist so I can look more like a Mat Saleh's wife than an Indon maid, what do you think ? ;-)

Friday, 11 July 2008

Cuti cuti Melaka...(Part 1)

The other half and I pernah pergi Melaka but the little misses memang tak pernah jejak kat negeri2 lain selain S'gor n KL everytime balik bercuti ke M'sia. So, tahun ni since they are a bit bigger and can remember more, tu yg ajak diaorang pergi jengok2 Melaka. Miss 4 1/2 was still a bit blurry about the states in M'sia. Sebab kalau kat Australia, nak pergi from 1 state to the other will take sooooo long and selalunya naik planes so bila we told her we are going to a different state but naik kereta aje, dia macam tak percaya aje, hehehe....

The other half drove the whole way there and back and I was the navigator sebab I sorang yang tau baca BM kan so segala papan tanda I lah yang kena baca kalau tak nak sesat, hahaha..... But kiranya macam the blind leading the blind lah sebab dua2 bukan orang Melaka. Nasib baik lah tak sesat sampai JB ke Singapore ke, hehehe.....

We got to Ayer Keroh pagi2 morning lagi so sementara nak tunggu check in kat hotel tu sempatlah pergi melawat Mini Malaysia. Disebabkan it wasn't a weekend, memang lengang abis tempat tu so the little misses seronok abis turun naik semua rumah2 kat situ macam lah rumah nenek and atuk aje dibuat nya. We all lah yang penat mengikut diaorang turun naik tangga rumah2 tu. But sayang sungguh sebab rumah2 kat Mini Asian either were under renovation or memang tak terbela langsung so penuh lalang keliling kelalang. We all nak masuk pun tak berani, hehehe....


The other half trying to be artistic, luckily all the models semua cun2 belaka ;-)





The next day, we went to bandar Melaka. Mission paling penting nak naik beca and nak naik bot susur sungai Melaka. We did manage to enter Bandar Melaka without getting lost which we were so proud of, hehehe. Dah penat meronda jalan kaki, we finally asked for a beca. Mula2 ingat nak suruh the little misses and the other half aje yang naik ronda2 but then pakcik beca tu kata dia boleh bawak all 4 of us naik sama2. The other half and I just looked at each other and then looked at our bodies and then tengok saiz pakcik beca tu. He was my size wanting to cycle all for of us so sure lah we all ni macam tak caya aje kebolehannya kan. Bukannya apa, the other half aje dah sebegitu berat, tambah pulak lagi the 3 of us, mau senget beca tu nanti, hehehehe.... But pakcik beca tu beria2 kata dia boleh bawak so dengan berat hati we all pun naik lah. Miraculously, the beca tak senget and lagi lah heran nya, pakcik tu larat kayuh basikal bawak we all, wekekekekeke. But to tell you honestly, I shut my eyes tightly most of the way sebab seriau tengok traffic around us bawak laju semacam aje and pakcik beca tu pun kadang2 memang mcm berani mati aje bawak beca tu kayuh against traffic! The little misses really enjoyed the beca ride sebab mana pernah diaorang nampak sampai 4 orang naik basikal!



Bandingkanlah saiz pakcik beca tu and the beca dengan we all, sape pun akan toleh 2-3 kali jugak bila ternampak we all atas beca tu!


Baru lepas habis hujan but still nak bergambar jugak depan fountain.

video

After 3 days in Melaka, we are safely back kat kampung already. And, the phone line is also finally fixed. Tapi tak tau lah bila bajingan2 tu akan datang curi cables tu balik. So sementara bajingan2 tu sedang 'berehat' I better update my blog....

Video ni sepatutnya upload haritu lagi but disebabkan all the problems so baru hari ni sempat upload. Hari tu the little misses speaking english in the video, yang ini they wanted to sing in Malay. Both of them baru bangun tidur masa tu so tu yang rupa semacam aje. Layan aje lah ye, hehehe.....

Our Melaka holiday was really good except for the rain on Tuesday and Wednesday. The little misses enjoyed having a mini holiday within a holiday :-). The other half loved it too because he said he stil remembers all the places he went to 9 years ago. We stayed at Ayer Keroh sebab dekat sikit dengan all the attractions but still close enough to Bandar Melaka. Dapatlah the little misses learned a few things or two about the history sambil jalan2 makan angin. I'll upload the photos malam ni lah ye....

Monday, 7 July 2008


Aduih, I have no idea maling maling/bajingan/pencuri suwey kat kampung ni begitu productive. Baru seminggu phone line ni bernyawa, dah kena curi balik the phone cable. Maybe they just loovvve the phone cables kat Ijok ni, tu yang asik kena curi aje! Nasib baik lah orang kampung ni bukan yang jenis suka saman menyaman, so tak lah Telekom susah payah nak rush to fix the problem. Ini boleh online pun sebab guna 3G phone, kalau tak, memang lah tak boleh nak buat apa, gerammmmmnya!!!!!!

Anyway, to everyone wo wished me a happy birthday, thank you so very much. Bukan tak nak reply to all your comments and wishes but due to the above problem,everything had to go on hold. I wanted to post an entry on Saturday sempena my birthday of the little misses singing me a birthday song in Malay ( hehehe..) but disebabkan bajingan tak bertata susila tu, terpaksa lah kena postponed. Then, I wanted to try uploading the video tonite but it was 50Megabytes... I think it will take forever to upload so sekarang ni if you asked me what mood I'm in, the answer will be ' bengang+geram+ tension'.

So, since tak boleh nak upload the video, kita story mory lah dulu ye.... The other half got here safely on Saturday sempena my bday (perasan sekejap he came here specifically because of it, hehehe). The little misses were so hapy to see the Dad and so was I :-). Didn't do anything much over the weekend except spending time showing the mat saleh the kebun and the little misses showing off and teaching Daddy how to climb trees and using the lastik ;-). We also had a big makan2 at my parents' house on Sunday to celebrate 4 bdays together. My mak masak all the dishes and I cuma masak the cakes and desserts, ok lah kan tu since I'm still on holidays :-). It's good enough that I made 3 types of cakes! Barulah my adik beradik percaya I can cook and I did cook all the food I showed on my blog :-). But biasalah kan, bila dah busy, lupa pulaknya nak ambil gambar lauk pauk yang di masak tu and the cakes. But I think everyone enjoyed the makan2.

Tomorrow, we are heading to Melaka for a well earned holiday. Saje je nak bawak the little misses to see the historical sites, Mini Malaysia, the crocodile farm maybe, and nak bawak diaorang naik beca, hehehe.... I guess I wont be blogging for a few days while I'm away. Hopefully by the time we get back, the phone line will be working again so I can upload the holiday photos, sigh.......

Once again, thank you so much for the birthday wishes. I really do feel sangat2 lah terharunya that my cyber friends did luangkan masa ucapkan bday wish for me. Dah tua rupanya I ni, hehe. I do feel my age at times but I guess in the other half's eyes, I am always young :-) :-), wakakakakaka......

Thursday, 3 July 2008

video

Finally managed to upload the video of the little misses onto the blog. Tapi sikit punya lama ke it took to upload, sampai penat menunggu! But I have no idea why, the quality of the uploaded video is so bad, tersekat2 the video, padahal masa ambil tu tak lah mcm ni, ok aje. The picture pun tak best sgt sbb tak nmpk sgt muka the little misses... tension betul lah!

Bila dah masuk kebun and dah berpeluh2 and comot abis, dah takde rupa anak mat saleh nya, hehehe.... Barulah boleh mengaku anak Mummy sebab colour kulit dah lebih kurang Mummy aje :-). Sesape yang nak dengar the little misses talk with their Aussie accent, bolehlah dengar their voices now. Hope you can still watch the video and enjoy it!

Wednesday, 2 July 2008

Today, as usual the little misses did their duty guarding the rambutan trees. Well, more playing than guarding when it comes to those kids. Tapi as long as the monkeys stayed away, nenek n atuk tak kisah :-). So, hari ni they became the monkeys instead, climbing the rambutan trees.

Since siang tadi dah cuba upload videos of the little misses 'panjat' pokok rambutan but tak tau lah what's wrong with Blogger, setiap kali upload, mesti ada error! So, tak boleh lah nak tayang gaya kelakar anak2 mat saleh yang tak pernah panjat pokok mencuba panjat pokok for the first time.

Ini bukannya tinggi mana pun, Mummy aje yang vertically challenged, hehehe.....

Miss 4 1/2 still takut2 nak panjat tinggi2 :-).

Anak kucing ni sekarang trauma abis, setiap kali nampak kelibat the little misses at the door or outside the house, dah mencicit2 lari jauh2 sebab takut kena tangkap and dokong by them. Pantang jumpa kucing, kucing liar kat gerai2 tu pun diaorang nak usap2 n bawak balik kalau boleh!

Tuesday, 1 July 2008

Since semalam, the little misses have found a new job at Atuk n Nenek's house, looking after the rambutan trees from being attacked by the monkeys. Kat belakang rumah Atuk n Nenek ni ada lah lebih kurang 10 pokok rambutan yang buahnya tengah menguning so memang jadi tempat mainan the monkeys lah bila takde orang, tu yang kena selalu bertunggu kat kebun to halau the monkeys. Punyalah seronok the little misses masuk kebun and exploring the surrounding. Kiranya monyet2 tu tak berani nak datang dekat sebab riuh rendah dengan suara the little misses main lastik, main tepi parit, kejar the butterflies, panjat pokok rambutan and segala macam benda lagi lah yang diaorang buat. Bila lagi kan the little misses nak belajar main benda2 yang mummy dia main masa kecik2 dulu kalau tak sekarang.

Dah lah malam tadi selebat2 hujan yang turun so parit keliling kebun tu penuh lah dgn air which made the little misses extremely happy. After about a few hours at the kebun, I heard miss 4 1/2 crying at the back door. Bila I tengok, she was with nenek soaking wet from toe to waist. Miss 4 1/2 dengan tersedu2 told me, " I fell in the ditch, wahhhhhhhhhhh". I nak gelak pun tak jadi sebab kesian tengok muka dia, hehehe..... But she was quite happy after that when Nenek told her yang Mummy dia pun dulu pernah jatuh parit gak, hahahaha. Like Mother, like daughter.....
Miss 9 with her lastik/slingshot.
Inilah parit yang jadi 'musuh' Miss 4 1/2 now, hahaha.... Agaknya parit tu pun dah geram tengok the kids main kat tepi2 tu aje, hehehe....

ps. Finally managed to upload the photos